Müze olarak kalmalı. İster kabul edin ister etmeyin bu şehri kuran bizanstır. Üstüne 1000 yıl da buraya hükmetmişlerdir sen daha 550 yıldır, adamların yarı zamanı kadar buradasın, üstüne fatih sultan mehmet şehrin şu günkü halini görse "ulan inci gibi şehri siz bu hale getirin diye mi aldım ben?" diye sorar, içine etmişsin şehrin hala daha fetih de fetih. Bizim halkın gözü basit milliyetçilik yüzünden bağlanıyor ne yazık ki vatanını, atanı, kültürünü vs elbette seveceksin, sahip çıkacaksın ama bunların tek bir kaynaktan gelmediğini de bileceksin. Bu topraklarda felsele, sanat, bilim, matematik alanlarında birçok şeyin ilk kez tohumları atılmış ve bunlar geliştirilmiştir sonrasında ise önce avrupa'ya, oradan da tüm dünyaya yayılarak medeniyetin ilerlemesini sağlamış insanlık için çok önemli kazanımlardır bunlar. Devletin empoze ettiği kör milliyetçilik ve siyasal islamcılık nedeniyle bu kültürel mirasa hep öcü gibi bakılıyor antik yunan'ın, roma'nın mirası dururken, hiç alakamız olmayan arap bedevilerin kültürü ülkeye aşılanıyor. Yıl olmuş 2020 hala din ekseninde siyasi hamleler yapılıyor yazıktır bu topraklara. Bizim toplum olarak geçmişimizle barışmamız ve bize kalan mirasa sahip çıkmamız gerek. Dünyanın hiç bir ülkesi bizdeki kadar farklı kültürü bir arada barındırmıyor böyle müthiş bir fırsata sahibiz ama çok dar bir bakış açışıyla geçmiş ele alındığı için ne yazık ki bu fırsatı yıllardır es geçiyoruz. Ayasofya'nın müze olarak kalması, bu ortak mirasa bir saygıdır, bu mirası kabul ediyorum ve sahip çıkıyorum mesajıdır. Tüm insanlığın birlik beraberliği için bir mesajdır ben islam ve hristiyan dünyasını birleştiriyorum, her iki dünyanın buluşma noktasıyım demektir.
1... Konu kanal İstanbul ! a nasıl geldi bilmiyorum ama kanalüstanbulun montreux sözleşmesiyle ilgisi yoktur; ayrıca "Sırf Montrö ve yandaş müteahhitleri zengin etmek için.." diye başlayan cümleniz zaten fecaat... aslında ben kanalistanbulu da ayasofya'nın ibadete açılmasına da soğuk bakıyorum ancak sizin de olaya objektif bakmadığınız anlaşılıyor. Aslında güzel süslü laflar etmişsiniz. Ama islam kültürüne açık açık saldıramayıp "arap bedevi kültürü" diye aşağılamaya kalkmanız çok ucuz olmuş. Arap bedevi diye küçümsediğiniz kültürle tanışmadan önce atalarımız orta asyada öldürdükleri kişiler için balbay denen taşlar dikerdi övünç olarak. Bugün ulusal kimliğimizin önemli bir bileşeni de islam dinidir. Bunu kabullenseniz de kabullenmeseniz de bu böyledir ve böyle kalacaktır @momoch
@noperva75 kanal İstanbul meselesini arkadaş açtı projenin ilk somut adımlarının Sultan Abdülmecid devrinde konuşulmaya başlıyor fakat onlar bile bunun akıl tutulması olduğunu fark edip (burada maddi yetersizliklerde var) bırakıyorlar sizin hala yok şöyle yok böyle diye ekoloji katliamını savunmaya çalışmanız komik geliyor. ayrıca islam kültürüne açık açık saldıramamak diye bir şey yok benim derdim islam değil türk toplumuna empoze ediliş şekli boş boş neo osmanlıcılık kasmanın gereği yok.
1400 küsur yaşında o bina. Üstelik altındaki sarnıç yüzünden temeli çok iyi durumda değil. Onlarca deprem gördü bugüne kadar. Eğer orası camiye çevrilirse, daha ilk cuma namazında içeriye doluşanların başına yıkılır.
turistlere bir şey olmaz ama yani değil mi? 1300 yılın son 500 yılında cuma namazlarında sapasağlam ayakta kalmış ama herşey 1350. yldan 1400. yıl araında olmuş temeli sarsılmış... peki
@noperva75 Maksimum 100 - 150 turistin birbirine dahi değmeden, yaklaşmadan aralıklarla ve dağınık hareketlerle gezinmesiyle binlerce insanın omuz omuza binanın içine doluşması ve aynı düzenli olarak aynı hareketleri yapıp temele güçlü titreşimler yollaması aynı şey mi? Hiç mi camide namaz kılmadınız; cuma namazı, bayram namazı, teravih namazı zamanlarında camilerin tıkış tıkış dolabileceğini hiç mi görmediniz? Ayasofya son depremlerin hangisinden sonra zemin etüdü geçirip güçlendirildi biliyor musunuz? Ben söyleyeyim: Sıfır! Son sarnıç kazısı, temelin hasar gördüğü ve ilerlendiği takdirde binanın yıkılabileceği fark edildiği için yarım bırakıldı. Öylece bırakıldı! Gereksiz bir siyasi gaza getiriliş yüzünden belki binlerce masum insanın canını tehlikeye atmaya değer mi, şu kadarcığını düşünmek çok mu zor?
yahu arkadaşım ne doluşması... orada her taraf cami zaten; yaşayan kimse yok anca sultanahmet esnafı gidecek. Bence ihtiyaç yok ancak çökme filan da saçma... o bina apartman değil... içeri gidenler zaten zemin üzerindeler... bina onları taşımıyor yani binaya giren insan kolonlara ve temele yük bindirmiyor zira zemindeler zaten... kaldı ki zaten o binenın kendi ağırlığı kimbilir yaz bin ton... duvarlarını görmediniz mi? Hiçbir şey olacağı yok tamamen efsane... Bugüne kadar cuma namazı esnasında kalabalığa dayanamayıp çöken bir tane cami duymadım... SUltanahmet çökmüyor, Süleymaniye çökmüyor, bursada ulu cami çökmüyor da ayasofya mı çökecek içeri bir kaç namaz ehli girdi diye... yahu geçiniz bu işleri... binanın çökme tehlikesi varsa içeri turist de alınmaması icap eder. Bu işin az insanı çok insanı olmaz... 500 kişi bile aynı anda namaz kılsa hepi topu 35-40 ton yapar ki öyle bir bina için hiçbir şey değil. saçma tevatirlerle kafa bulandırmayın
Bu bir Dünya siyasetidir , Emsal teşkil. edebilir , zira Türk toprakları. Dünyanın 4/1 olduğu dönemde, şu. an başka milletler için de kalan binlerce cami de Müze olacaktır, Ayasofya dünyanın en. buyuk kilisesi iken en büyük camisi olmuştur. Mescid-i aksa da müze olması istenebilir, Mabet görmek gezmek için değildir, zaten namaz kılmaya gittiğinizde gezip görürsünüz!
Evet, yine klasik olaylar başgösterdi. Seçime yatırım şimdiden başladı sanırım. Olaylar genelde; “Ayasofya, cami olmalıdır”, “Türbanlı kardeşlerim çok mağdurlar", “İnönü şunları-bunları yaptı” diye seyreder ve seçim sonrasında konular kapanır.
Konu ile ilgili görüşümü de şu şekilde belirteyim; Ülke, ekonomik krizin içinde. Bunu göremeyen var mı? Peki ülkenin en büyük turist kaynağı olan yerlerden birisi, neresi? Ayasofya. Dış borç, 500 milyar Dolar’ı geçiyor ve Merkez Bankası’nın Dolar rezervi ne kadar? 95 Milyar civarı. Yüksek teknoloji üretimi yapıyor muyuz? Hayır. Tarımımız işliyor mu? Durma noktasında. Fabrikalarımız ne durumdalar? Satılıyorlar ya da özelleştiriliyorlar. Peki, ülkemizde adım başına bulunan, neredeyse hiçbir zaman tam kapasite dolmayan, devletin unuttuğu, tek şeritli yol ile ulaşımını ulaştırmadığı köy yerlerinde bile bulunan yapı ne? Cami.
Bu soruları cevapladığımızda; ekstra bir camiye değil de, gelir yaratacak şeylere (vergi dışında) ihtiyacımız olduğunu anlıyoruz. Yani sırf siyasal din şovu yapmak için Ayasofya’yı cami yaparsan; diğer ülkeleri tahrik etmiş olursun, çok büyük bir gelir kaynağın kapanmış olur, dost ilişkileri ise düşman ilişkilerine dönüşür. Her gün televizyonda “Kudüs’üm benim...” diye ağıt yakıyorken, bu da neyin nesi? Bu olayı gerçekleştirirsek, Kudüs üzerinden gündem değiştirme hakkımız da kapanmış olur maalesef...
Gündem değişmezse de, hiç iyi şeyler olmaz. O yüzden herkes sakin olsun. Ayasofya da, müze olarak kalsın.
@OdunKokanAdam ya ayasofya cami olunca elinize ne geceçek koca İstanbul'da cami mi yok ya da cami yapacak bir yer mi yok neden ayasofya niye bu kadar gericisiniz
Her iki tarafın da haklı yönleri var. Ayasofya, 6'ncı yüzyılda 1. ya da 2. Justinianus tarafından yapılmış bir katedral. Bu katedral, Hristiyanlar için o kadar önemli ki, birçok Bizans imparatoru Ayasofya'da taç giymiştir. Ayasofya aynı zamanda dünyada en hızlı yapılan katedral olmakla birlikte yapıldığı dönemin en büyük katedrali olmuştur. Ayrıca Hristiyanların bugüne kadar en uzun süre ibadet ettiği mekândır Ayasofya. Şimdi baktığımız zaman Hristiyanlar açısından ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz. Ayasofya'yı Müslüman bir adam ya da bir peygamber yaptırsa o zaman hak veririm. Ancak İstanbul kuşatıldığında Türk geleneklerinden biri olan en büyük katedrali camiye çevirme burada devreye girmiş ve Ayasofya camiye çevrilmiş. 2 minare eklenmiş, 100 yıl sonra 2 minare daha eklenmiş. Bu yönden baktığımızda, Hristiyanlar için çok önemli olduğundan ve çok sayıda Hristiyan'ın ziyaret ettiği mekân olması dolayısıyla müze olarak kalabilir. (İçinde İslam ve Hristiyanlık inancının izlerini taşıyan eserler var. Bence dinî ayrımcılık olmaması, kültürlerin birleşimi açısından güzel bir örnek niteliği taşır Ayasofya) Peki camiye çevrilse ne olur, çevrilmeli mi? Camiye çevrilse elbette birçok ülke buna tepki gösterir. Ama bu onları ilgilendirir mi? İlgilendirmez, zira Ayasofya Türkiye Cumhuriyeti'nin malıdır. İslam'da ''kılıç hakkı'' vardır ve Ayasofya, 1453 İstanbul Fethi'nin sembolüdür. 900 yıl boyunca katedral olarak kalmış ama 500 yıl boyunca da cami olarak kalmıştır. Kaldı ki Yunanistan gibi bazı ülkeler, kendi ülkelerinde birçok camiyi kiliseye çevirmiştir. Dolayısıyla her iki karar da yanlış olmaz. Ama benim fikrim müze olarak kalması yönünde. Tekrar çevirmekle uğraşıp tepki çekmeye hem gerek yok hem de Hristiyanlar için bizden daha kutsal bir mabet, bırakalım müze kalsın ne cami ne de katedral.
Biz orayı almak için sevdiklerimizden eşimizden çocuklarımızdan vaz geçtik sen nediyon be taç giymişler Hristiyanlar için önemliymiş bırakalım o zaman yanına ağlama duvarı ekleyelim yahudilerde gelsin ağlasın, bu kadar tarih biliyorsun ya o mescidi aksa içinde aynısını desene Müslümanların ilk kıblesi diye yahudiler insan katletti Müslüman katletti o zaman neredeydiniz aynısını onlarada söylesin mi gelmiş buraya boş boş konuşma yapmaya
@Uğurdogruöz Biz? 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmet ile at kosturdugunuzu zannetmiyorum. Ayrica arkadas güzel bir sekilde iki tarafi da aydinlatmis iken , Siz nasil oluyorda böyle saygisizca davranabiliyorsunuz anlamiyorum. Muhtemelen cevreniz de sizden farkli görüslü kimse yok...
Keşke koşturabilseydim keşke o mübarek şehri alabilmek için şehit olsaydım peygamber efendimizin övgüsüne nail olsaydım ama at üstünde kazandıklarımızı masada vermek çok zoruma gidiyor siyaset böyle olmamalıydı
Daha mahallesindeki camileri dolduramayan romantik müslümanların ıslak rüyası olmuş. Yıllardır aynı geyik. Siyasal islamcıların şunu anlaması gerekiyor; Ayasofya dinler üstü bir mekandır. Kültürel, ulusal bir mirastır. İnançların, kültürlerin birleştiği noktadır. Müze olarak yaşamaya da devam edecektir. Artık her şeyi geçtim Fatih Sultan Mehmet bile İstanbul’un fethi sonrasında ikonlara dokunmamıştır. Bugün içerisinde meryem ve isa ikonlarını görebilirsiniz. Adamın bakış açısı 567 yıl öncesinde bile bunlar gibi islamcı sığırları aşmış
Eksileyenler için daha net bir şekilde açıklayayım:
Ayasofya bir şaheserdir, öyle ki Miletli İsidoros ve Trallesli Anthemius'tan sonra yaşayan mimarlar bu heybette bir eser bırakabilmek için ömürleri boyunca çalışmış; yaptıkları bazı eserlere Ayakopya vs. denilmiştir. O yüzden müze olması bu topraklarda başına gelebilecek en hayırlı şeydir.
Bir de anlamıyorum imanın şartlarından biri mi Ayasofya’da namaz kılmak? Kuranda mı geçiyor ya da kıble mi? Peygamber miraca Ayasofya’dan mı çıktı? Ayrıca burası Ortodokslar'ın en kutsal şehrindeki en büyük ibadethaneleriydi. Düşünün ki İsrail toprağındaki Mescid-i Aksa'yı, Hasan Bek Camii'ni İsrail devleti "benim ülkemde kim ne karışıyor" diyerek Sinagoga çeviriyor. Mekke Hristiyanlar'ın eline geçiyor ve Kabe'yi kilise yapıyorlar. Sen çıkıp "ama orası Müslüman ibadethanesi/kutsalı" diyemezsin o zaman. Belli ki zamanında da husumetler bitsin diye jest olarak müzeye çevrilmiş. Hala gelip bu konuyu kaşıyanlar net bir şekilde canım oluyor bu durumda.
Son olarak kiliselere ve havralara karşı olmadığım gibi camilere de karşı değilim. Sadece tarihi eserlerin yapıldığı şekliyle korunması taraftarıyım. Hoşgörü de bunu gerektirir evet.
Ayasofya camii dir, 1934 ten sonra camii statüsünden çıkarılmıştır. Tekrar camii statüsüne dönecektir. Ziyaretler elbette yapılacak, hiç bir şey kapanmayacak ziyaretler devam edecek aynı Sultanahmet camii ziyaretleri gibi.
Ayasofya'nın camii yapılması bir güç göstergesidir. T. C güçleniyor kendi ayakları üzerinde durabiliyor, yeni dünya düzeninde ben de varım demenin başka bir halidir.
Artık Yurtta Sulh, cihanda Sulh yok. Müze olarak kalsın diyenler 1000 yıllık tarihini bil haber olanlardır.
Kesinlikle müze olarak kalmalı. İki inanç için de önemli bir yapı sonuçta. Ayrıca üst kısımlarında Hz. Meryem, Hz. İsa gibi mozaikler var. İmparatorun da mozaikleri bulunmakta. Bunlar kapatılmadan nasıl cami olabilir ki? Böyle kültürel bir değere gereken saygıyı göstermemiz gerekiyor. Bu nedenle müze olarak kalmalı. Ayrıca çok fazla turistte çekiyor. Bu da önemli bir şey ekonomi için. 🚀
Ayasofya diğer mabedler gibi değerlendirilemez. Orası bir ibadethane olmaktan çok bir semboldür kostantinapolisin islambol/ İstanbul oluşunun tapusudur yani fethin sembolüdür.
Cumhuriyet kurulduğunda açıkçası çok fakir ve dökülmüş bir devletimiz vardı yeni savaştan çıkmıştık batının ekonomik yollarının bize açılması için onların gönlünü hoş etmek için ayasofyayı müze yapmışız ama artık ülkenin durumu 100 yıl önce ki gibi her halukarda batılıları memnun etmek gibi bir gayretimiz olmamalı bu sebeple ben cami olsun diyorum
Ayasofya'nın da müze olmasını saçma buluyorum.. Müze olarak görüşe açık olduğu için Cami olan yere abdestsiz onca insan girecek bence bu vebaldir. Fethini gerçekleştiren bile müzeyken cami yapmış.. Siz isterseniz gerizekalılık diyebilirsiniz.. Hiç umrumda değil. Bir de şuuuuu her yer de cami var sanki namaz kılıyorlar diyenlere "Namaz ibadeti sadece Camii'yi isteyenlere farz kılınmadı arkadaşım bir zahmet sizde camiye gidebilirsiniz demek istiyorum. Hepinizin evinde en Az bir tane "Kur'an-ı Kerim" mutlaka vardır, sanki hepiniz açıp her gün kuran mı okuyor musunuz? hayır.. ama saklıyorsunuzz.. Gösteriş olduğunu düşünüyorsanız sizler de gösteriş yapmayın. Sanki müze olsa gidip katkı sağlayacakmış gibi konuşmuşlar..
Bu konu tartışmaya kapalıdır sorulması hata o ayasofya inançdan önce Fatih Sultan Mehmet'in kılıç hakkıdır. Ve cami haricinde kullanilmasina karşı bedduasi bile vardir. 1967 yılında Ayasofya da bir genç yasini serif okudu diye hapse atildi ondan 2 ay sonra zamanin papasi geldi ve ayasofyada ayin yapti ibadet yapti ve hicbir sey denmedi o adama bu durumda hersey apaçık ortadadir yorum sizin...
Dünya kültür mirasları üzerinden mastürbasyon yapma peşindeki yağmacı siyasal İslamcıların son gözdesi bu konu oldu.
Müze olarak gayet işliyor, karşısında essek kadar Sultanahmet var. Dolduğu yok.
Gereksiz tartışma, gündem değiştirme çabası.
Ayrıca burası aslında katedral, iyi elin adamı da camileri kilise yapsın, İsrail Mescid-i Aksa'yı sinagog yapsın tamam diyecek mi buranın cami olmasını isteyenler?
Akp oyları ile reddedildi bu öneri. Ne oldu şimdi? Hepsi yalan, hepsi çarpıtma. Burada bana karşı çıkan hımbıl varoş çok oluyor ama hep benim dediğime geliyor iş.
Chp redte rest çekip"açın lan acacaksaniz" diyince hemen geri vites yaptılar
Ayasofya'ya bakınca ne görüyorsunuz? Ben ibadethane görüyorum, ibadethane olarak hizmet vermesi daha doğru olacaktır.
70
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ayasofya müze olarak kalmalı, yapısı bozulmamalıdır. Klise olarak yapılmıştı öyle kalmalı. Nasıl Sultanahmet Cami olarak dünyanın en güzel yapılarındansa Ayasofya'da öyle. Bunlar dünya mirası, bizden önceki nesillerden aldığımız gibi bizden sonraki nesillere aktarmalıyız. Dünya'nın o zamanlarına ışık tutan yapılar bunlar. Orjinalleri değiştirilmemeli. Korunmalı ki bizden yüzlerce binlerce yıl sonra gelen nesiller, yaşadığımız bu dönemlere ışık tutabilmeli, bu kıymetli eserleri onlarda sonraki nesillerine aktarabilmeli.
Burası müslüman bir "ülke" değil. Ülkenin, devletin dini olmaz, halkın ya da insanların dini görüşü olur. Önce kavramsal anlamda bazı şeyleri düzgün kullanalım. Diğer meseleye gelecek olursam; bütün dini görüşlere saygı ile yaklaşmak en güzel çözümdür. Eğer Ayasofya câmi olacaksa ve bundan milyonlarca insan (Ortodoks Hristiyanlar) rahatsız olacaksa müze olarak kalması her iki kültür içinde daha iyi olacaktır.
Biz, "Ayasofya Cami olmalıdır" demiyoruz! Biz, "Ayasofya zaten Cami'dir" diyoruz! Hukukî olarak da tarihî olarak da sosyolojik olarak da Ayasofya Camisi'nin açılması gerekir; "müze" olarak kalması bir prangadır ve prangalar kırılmalıdır!
Cami olarak kalsın müze olarak kalınca gezebiliyoz mu? Türkiye vatandaşı olmamıza rağmen turistlerle aynı parayı veriyoruz şahsen istanbuldayım hiç gezmedim gidip o kadar para veremem bir müze için kendi ülkemde kendi şaheserleri yakından göremiyosam ne işim var burda tamamen saçmalık cami zaten o cami olarak hizmete sunulmalı diyorum
Bey kardeşim zaten ibadete açık. Bir kısmı ise müze. Sebep? Bin beş yüz yıldan daha eski tarihi eserlerle bezeli. Bu bir insanlık mirasıdır. 500 lü yıllarda böyle bir yapının inşa edilebilmesi için 1- Matematik gerekir, 2-Resim gerekir, 3-İnşaat Mühendisliği gerekir, 4-Zemin mühendisliği gerekir, 5-Malzeme mühendisliği gerekir. Kaldıki duvarlarında bin beş yüz yıldan eski mozaikler, resimler, tasvirler, papaz, rahibe resimleri... var. Ne yapacan? Papazın, rahibenin, çeşit çeşit mozaiğin içinde namaz mı kılacan? Bırak kültür mirası olarak kalsın. Zaten sana ait. Başkasının malı değil.
@ıslakse reis biraz bilmişlik yapıp iyi sallamışsın.. orası ibadete falan açık değil.. oradaki mozaikler hakkında falan da yarım yamalak bilgin var.. işinin ehli mühendis olmayanlara anlat o hikayeleri.. ayriyeten 600 yıl once fetihten hemen sonra çakılmış 4 kazık gibi minare var orda.. orası bir cami artık.. ve orada namaz kılınması kadar normal bir şey yok... kaldı ki şu anda orda namaz kılacak bir seccade bile yok.. değil ki normal camilerdeki gibi boydan boya şeritli halı olupta ibadete açık olmuş olsun.. ayriyeten namaz kilinmaya açılıp da ibadete başlayınca duvardaki mozaiklere bir şey olmaz.. mozaik antika sevdalısı çok düşünceli bir insansın.. gönlünü ferah tut sen 😂
@ıslakse değerli kardeşim İslâmi İlimler Fakültesi tamamlamış ve hâli hazırda kelâm ilmi üzerine yüksek lisans yapan biri olarak (ki bunu kibirden değil, cahilliğimden söylüyorum) sizinle tartışmaya girmeyeceğim. Mana olarak aynı dili konuşmuyoruz zirâ, bence sizde benim seviyeme inip beni muhatap almayın.
@Professore Reyiz cihaletini yüzüne yüzüne vurdurmaktan çekinmiyorsan anlatayım. Caminin Hünkar Kasrı diye bir bölümü var. Hünkar Kasrı uzun süredir ibadete açık. Bu bölümün içinde mozaik yok, tarihi eser yok, figür, kitabe, viking imzaları... yok. Bu bölümde babalar gibi namaz da kılınıyor, ibadet etmek isteyen herkese de açık. Ayasofyanın iç mimarisi ve yukarıda bahsettiğim çeşitli özellik ve tarihi eserleri hususunda sana burda kitap yazacak değilim. Benim vaktim okadar kıymetsiz değil. İddianın altını doldurmak için önce BİLGİ sahibi olman gerekir. Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olana olsa olsa CAHİL denir.
Değerli Kardeşim @superbenn, ben de üç üniversite bitirimiş biriyim. Tarih fakültesi mezunuyum. Bir eserin tarihi nitelik kazanmış olması, bin beş yüz yıl ayakta kalabilmesi, hele hele birden fazla inancın en önemli simgelerinden biri haline gelmiş olması, inşa edildiği dönemde hangi imkansızlıkların olduğu, buna rağmen nasıl bir teknik ile biraraya getirildiği, ... daha onlarcası ne manaya gelir anlayabilmeniz bu mantık ile mümkün değil. Seviyenize inip cehaletinize ortak olmak istemem. Ortak bir dili kullanıyor isek, kelimelerin manası da herkes için aynı olmalı. Dili kendinize mahsus, sadece sizin gibi düşünenleri özellikli, ayrıcalıklı hissettirecek şekilde (Ruhban Sınıfı düzeyinde) anlamlandırmanız beni enterese etmez. Zira inancımın vecibelerini de sizden öğrenecek değilim.
@superbenn insani ilimler fakültesini de deneyin, sosyalleşin ve insanları inancınız sebebi ile ötekileştirmeyin lütfen. Hülasa kelam ilminde uzmanlaşmış olmanız sizin benden ayrıcalıklı olduğunuzu göstermez veya umre etmiş olmam sizin benden daha az müslüman olduğunuzu göstermez.
@Professore Muhterem, Konumuz Ayasofya' nın Cami olup olmadığı değil. Ayasofya zaten cami. Bunun tartışılacak bir tarafı yok ki. Ayasofya Camii' nin bir kısmı müze. Öncelikle başlık KOCAMAN YANLIŞ. Bu yanlışı kasıten yapıyorsunuz ki insanların aklına böyle yerleşsin. Gelelim mozaiklere, figürlere, kitabelere, imzalara onlara bunlaraaa. Şindi be mübarek, daha iki gün önce zirzopun biri yolda yürürken bir ibadethanenin kapısındaki figürü yerinden, kökünden söküp hakaret etti. Bunu yapabilen kafa ayasofyada mozaik mi bırakır? Yahu yıkmayın be kardeşim yıkmayın. Yapmayacaksanız da bari muhafaza edin. Yıkmazsanız, yıkılmasına, yok olmasına ortam sağlamazsanız inanın kimse birşey kaybetmez. Yüzyıllarca bu haliyle muhafaza oldu. Bu bir tarihi, insanlık değeri, insanlık anıtıdır. Bir kısmının müze olması Ayasofya' nın Cami olduğunu değiştirmez.
Memlekette cami mi yok da siyasi kutuplaşma aracı olarak Ayasfoya sürekli bu milletin önüne ısıtılıp ısıtılıp getiriliyor kardeşim? Bu zihniyetin anlayışına da doğrusu çok şaşırıyorum he. Fatih' in fethettiği İstanbul' u İngiliz' e teslim edip arkasına bile bakmadan giden Osmanlı Sultanını yere göğe sığdıramayanlar 30 Ekim 1918' den 1923' e kadar BEŞ yıl İngilizin idaresinde olan İstanbul'u tekrar fetheden Atatürk' e sahip çıkın önce. Çünkü aynı hadis-i şerif bir kişiyi değil iki kişiyi muhattap almaktadır. İlki Fatih Sultan Mehmet Han, ikincisi Mustafa Kemal Atatürk. Neydi o Hadis-i Şerif = “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.”
@XoxBurak Bak muhterem, ben sana öyle olduğunu düşünsem dahi aptal demem. İnsan ilişkilerinde tarafların birbirlerine saygısı var ise iletişim sağlanabilir, karşılıklı bilgi ve fikirler biraraya getirilebilir. Fikir veya bilgi paylaşmakla ya da bir başkasının fikrini edebinle, üslubunla eleştirmek ile de aptal olunmaz. Aptallık, başkalarının fikirlerini ve bilgilerini üslubunca paylaşmalarından rahatsız olanlara yakışır bir sıfattır. Hatta senin gibi düşünmeyenlerin fikir ve bilgilerine saygısızlık etmek sadece aptallık değil terbiyesizlik, aile görgüsü görmemiş olmak ile de eşleşir. Burada seviyesizlik yapan kişinin kendisine değil, ona bu ayırdı öğretemeyen ailesine kabahat bulmak gerekir. Kendine yakıştırdığın sıfatları kimse için kullanma lütfen.
@ıslakse Hah olum çok güzel tarif etmişsin kendini 😂😂 ben cahil demiştim sana.. sen de bunun sözlük anlamını yazmışsın bu daha güzel oldu.. ha gelelim mevzuya.. yahu 600 yıldır Osmanlı gibi bir medeniyette cami olarak kullanılıp namaz kılarken bir tane senin gibi akıllı çıkıp burada bunlar var namaz kılmak uygun değil caiz değil diye düşünmemiş.. çünkü onların zamanında Google dan iki cümle bulup hadsizlik yapacak cüretkar CAHİLLER DEĞİL.. ilim bilmiş ilim öğrenmiş yıllarını vermiş ilim bilim adamları varmış.. ve akıl da edip 600 yıl namaz kılmışlar.. cahile bu kadar tarif yeterli diye düşünüyorum.. 😂😂
@Professore Bre Cahil, benim hangi sözümde "Burada namaz kılmak uygun değil, caiz değil" ifadesi mevcut? Daha yazılanları idrak etme, algılama, anlamlandırma yeteneğine sahip değilsin. Ne diyim ben şindi sana?
İçinde tarih, medeniyet, mimari özellikler... daha say say bitmez eserler keşfetmiş ve vaktinde müze olarak kalması insanlık için daha doğru olur diye düşünüp müze statüsü tahsis etmiş. Bunu cahil idrak edemez. Nasıl etsin ki? Hayatında sanat olmayan, tarih olmayan, arkeoloji olmayan, müzik olmayan, beşeri aktiviteleri avm gezmekten öteye gitmeyen kişeye ben ne anlatayım?
@Professore Şu dediğin ''Bizim kültüre, tarihe, hiçbir şeye saygımız yok ortaçağ kafasındayız'' demekten başka bir şey değil. Osmanlı bu sistemi kullanırken o dönem bunun bir karşılığı vardı sonra onlar bile bıraktı. Adını falan değiştirmediler, sizin zihniyetiniz olsa gider Ayasofya'yı yıkardı da yerine kendi camisini yapardı.
Üstünü kapatacakmış. Bu vahabi zihniyeti 40 yılda nasıl bu kadar güçlenebildi mk yerinde yav.
@Professore olum öyle alimler yetiştirmiş ki oralar ooff of. Koca osmanlının son 300 yılında, hepi topu yazılan kitap sayısı 143. Bilgi sahibi değilsen fikir sahibi olsan dahi, bunu savunmayacaksın ki kimse sana CAHİL demesin.
@ıslakse yahu şimdi bu zeka seviyen yani ne denildiğini de anlamıyor.. senin seviyeye inecek şekilde anlatmıştım aslında ama.. hani birazcık daha aşağı çekeyim senin için.. git o zaman Türkiye'deki diğer kiliseleri müzeye çevir.. burada 600 yıldır normal bir camii de olduğu gibi namaz uzun uzadıya halılar açılıp namaz kılınırken.. ve bu artık zaten buranın malı olmuşken.. yani 600 yıl yeterince bir şeyin benimsenmesi ve sahiplenmesi için yeterli bir süre iken.. ne diye müzeye çeviriyoruz? 1. Dünya savaşı kurtuluş savaşı ayasaofya camii nin müzeye cevrilmedigi icin mi çıktı? Yani kurtuluş mucadelesinden sonra 600 yıllık cami müzeye çevriliyor? Avrupa kendini yakmış bir dünya savaşıyla ve ikincisine de hazırlık yaparken Ayasofyanın müzeye çevrilmesi derdinde miydi? Kimi memnun etmeye orası müzeye çevriliyor? Mantığı ne? Ha yok efendim orası muze olacakmış bir sürü gelir gelecekmiş.. yani be adam eski Bizans sahibi olduğu ve Hristiyanlığın merkezi Avrupa zaten milyonlarca insan ölümüyle gerçekleşen savaşlar yaşıyor.. ve gelip müze mi ziyaret edecek? O dönemde hangi dış akıl bunu akıl etti de bunu müzeye çevirmek istedi? Yani milletin derdi bir tek bu mu kaldı? Çok saçma.. neyse bu konu zaten çok tartışılan bir konu.. daha buradan bildirim almak istemiyorum.. diğer arkadaşlarla tartışmaya devam edebilirsin.. @superbenn benim yorumları kaldırıp beni bildirim derdinden kurtarır mısın reis ya 😂😂
@ıslakse olum Osmanlıyı karalamak senin haddin değil.. tarihte her topluluk her ülkenin geçmişinde insan tabiatının sonucu olarak başlangıç gelişme yükselme ve çöküş olmuş.. bu halen tüm topluluklarda devam eden gayet olağan bir şey.. ya senin bir s.. bir şey bildiğin yok.. Osmanlı gibi şanlı bir imparatorluğun mazinin senin gibi küçük insanların hezeyanlarına ihtiyacı yok.. sen kendin çal kendin oyna..
@ıslakse Onun kafa başka yere çalışıyor. Gördüğü her arapça yazıyı kitabı mukaddesin ayeti sananlardan. Bilmez o bilmez saf o sen başkasına açıkla durumu.
Ayasofya fethin bir sembolüdür Dedem Fatih Sultan Mehmet Han camiye çevirmiştir ve kıyamete kadar da öyle kalacaktır Birilerinin ucuz kahraman olarak bildiği kişi/ler tarafından müzeye çevrilmiş olması geçici bir zulümdür Elbette zulüm sona erecektir...
Ötesini berisini düşünmeyenler cami olsun diyecektir. Ya arkadaşım Selanikte de Atatürk'ün müzesi var herkese açık. Kudüste mescidi aksa var oğlu var kutsal mabedler başkalarının elinde. Sen şimdi burayı cami yapsan hem elindeki kozdan olacaksın hem millete kız vercen. Hiç bu işler nasıl yürüyo bilmiyo bizim millet 😒
Eksi atanların beynine soqam sanki namaz kıldığınız var camiye gidip hadi yaptın sanki Ayasofyaya gidip kılcan hadi onu da yaptın sanki böyle diyince daha iyi müslüman oluyonuz gerici mahlukatlar
Fatih sultan mehmed han ömrünü İstanbul için harcadı ve hayaline kavuştu ilk yaptığı şeyde Ayasofyayı cami yapmak oldu burdaki amaç kızıl elmaya olan inançti hristiyanlarin en önemli ibadet yerinde Allah zikrediliyodu sonra ki siyasiler dış baskılara dayanamayıp müze ettirdiler bence tekrardan ibadete açılmalı fatihin mirasına ihanet ediyoruz şuanda
Orası eskiden kilise idi, İstanbul'un Fethi'nden sonra cami oldu, Cumhuriyet Dönemi'nde ise müze oldu ve bence en doğru şey oldu.
2 farklı dinin ve belki onlarca farklı kültürün geçmişini ruhunda barındıran tarihi bir yapı, manevi anlamda müze olarak onurlandırılacak kadar değerlidir, bir dünya mirasıdır.
Ve müze yapılmakla olabilecek en doğru karar verilmiştir.
Sultanahmet cami cuma namazında sadece doluluk görüyor , dinsel yaklaşımda bulunan arkadaşlar ilk başta Sultanahmet camini doldursun. İçerde cemaatten çok turist var. Ayasofya cami olacak kadar mimari bir yapıya sahip değil. Harap olur, mahvolur Bir tarihi yok edebiliriz. Ama sen gelde bunu Çomara anlat.
@Emreeees Şöyle söyleyim sana olmasın diyenler; Ayasofya’nın içine girmiş, incelemiş, görmüş insanlar. Ayasofya’nın tarihi bilmeyen sadece dışardan gören kişi biz kafir den aldık, cami olacaaaağğğ tabe diyor. Okuyan, kültürlü ve bilgili kişi buna evet diyemez. Bazı sı da üniversite okuyarak eşşekliğinden kurtulamamış.
Kesinlikle öyle aynı olay yurtdışında bizim de yapımız olsa adamlar kilise yapsa gene yakışmaz ki zaten yapmıyorlar zamanında zeus tapınağı çalındı bizden bilirsin belki yurtdışına götürdüler müzede yeniden yaptılar
Yurtdışında islama ait ibadethanelere izin verilmiyor, eski osmanli eserlerinin hali ortada, avrupalilar yapinca kendi dusunceleri oluyor biz yaparsak muhalif olunuyor... bence bu topraklarda olan bu ulkenindir bu ulkenin degerlerine gore kullanilabilir ben sakinca gormuyorum
Anlamadığınız nokta bizim eserlerimizi yurtdışındakilerle karşılaştırmak yani onlar bu saçma hataya düştülerse bizim de mi düşmemiz lazım ortada bir tarihi eser var ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde taşınmalı
Biz insanalara zamaninda zaten verecegimizi verdik, basimiza ne geldiyse bu sebeple geldi, artik bizim olana sahip cikmamiz gerek, kaldiki oranin cami olmasi demek adinin ve dokusunun degismesi anlaminada gelmiyor. Ben bosnak gocmeniyim osmanlinin fatihin tum eserlerini sirplar hirvatlar yok etti bakin yok etmek ayri bir sey ibadethane kullanmak ayri bir sey biz eseri yok etmiyoruz ki.
Kudüs 3 din için kutsal bir yerken, İsrail nasıl da ulusal kanunları hiçe sayıp işgalle o toprakları ele geçirip sadece kendi çıkarına kullanıyorsa, Ayasofya da hristiyanlığa karşı kazanılmış bir ganimettir, mimari landmarktır, mirastır. Fetheden komutan Cami ye çevirmiştir, ondan beri başka fetheden olmadıysa da camii olarak kalmalıydı.
Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'yı camiye dönüştürmüş öyle de kalmalıydı. Cami olarak açılsın ve o tarihi yerde ibadet edilmeye devam edilsin diyenlerdenim.
@ıslakse Teşekkür ederim. Yıldız Tilbe'nin çok güzel bir lafı vardır; "Sevgi bir, saygı her şeydir" şeklinde. Saygısını kaybeden her şeyini kaybeder.
Kimi binalar vardır; inşa ediliş amacı insanlığa terstir. Örneğin; savaş esirlerinin tutulup, işkence edilmesi için yapılmış binalar, insanlara zarar verecek üretimlerin yapılacağı fabrika ya da laboratuarlar vs. örnekler uzatılabilir. Böyle binalar kamu hizmetine sokulmak için revize edilebilir, anlaşılır. Fakat Ayasofya; yaklaşık 1500 senedir ayakta olan, tüm insanlığa mâlolmuş, hristiyanlar tarafından kilise olması için inşa edilmiş ve milyarlarca insan tarafından kutsal kabul edilen bir yapı. Fatih Ayasofya'nın cami olarak değiştirilmesi kararını tüm arşivlere "Kılıç hakkı" olarak kaydettirmiştir. Şimdi sen kalkıp; sırf ataların bu toprakları feth etti diye bu tarihi yapıyı inandığın dine hizmet etsin diye sahiplenirsen nerede kaldı saygın? Örnek veriyorum yarın bir gün Macaristan devleti, kendi topraklarındaki bir camiyi; "Biz bu toprakları Osmanlı'dan geri kazandık, bu camiler bizim kılıç hakkımızdır" deyip kiliseye çevirirse ne olacak? Ben size söyliyeyim ne olacak; şuanda ağzından salyalar akıtarak "Ayasofya cami olmalıdır!" diyen bütün insanlar saygısızca hakaretler ve beddualar edecek. Ayasofya'nın cami olması gerektiğini savunup ve bu kararı alma yetkisine sahip bürokratlardan birisi de çıkıp diyebilir m kii; "Türkiye sınırları dışında bulunan ve Osmanlı'nın yaptığı bütün camileri, o toprakları yöneten devletler kendi dinlerinin mabedine dönüştürebilir" ?
Akp hükümetinin elinde tek kozu kaldı, Ayasofya... B. o. k gibi giden ekonomiyi nasıl unutturacaklar? Ayasofya cami olsa nolur müze olsa nolur, cennete mi gideceksin? Bırakın müze olarak kalsın. 2 dinin de kutsalı. Her yıl turist çekiyor. namaz kılacak yer mi yok, bu neyin şovu.
6
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yunanların ataları müze yaptı orayı bak şimdi torunları kuran okunurken bile nasıl köpürüyorlar :) :) İstanbulun sahibi orayı cami yapmıştır ve orası birgün gene cami olacaktır. İşgal altında şu an.
9
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Mesele cami değil mesele oranın cami olması. Saçma insanlar sizi halen daha heryer cami diyorlar. Mesela o mekanın islama ait olması. Mesela ata yadigarina sahip çıkmak. Meselesiz insanlar sizi ne anlarsınız!
icinde hunkar kasrı var vakit ve cuma namazları kılınıyor aynı zamanda bir imamı da var :) ezan seside var :) yani simdi burayi ibadete acacagiz demek ulkedeki ekonomik gidisat konusulmasin din ve milli duygular somurulsun diye uydurulmus bir gunden :)))) aynen boyle kalacak zaten tartismak bile gereksiz.
Iki dinde kullanmali Cuma günleri Cuma namazına, pazar günü pazar ayinine açık olmalı. Unutulmaması gereken uzun adam bundan siyaset devşiriyor. Onun umrunda değil orada ibadet olması veya olmaması. Türkiye de her sorun bitti de sıra Ayasofya olayına mı geldi? Akla ve vicdana sahip insanlar'a sesleniyorum asgari ücretli bir iş bulmak bile zorken, herşey ateş pahası iken bu tongaya düşmek için malum partinin seçmeni olmak lazım. Bu olay chp'yi karalamak için bir yemdi, halkın dikkatini corona virüsten başka bir yere çekmek içindi.
Yurt dışında yaşayanlar camileri klise yapsa zırlarlar saygı yok derler istail kudusü başkent yapıncada aynı tavrı sevgilerler ama ayasofya camii olsun sen mi yaptırdın hayır. Önceden hristyanlaramı aitti evet. Bize ait olmayan bir yeri neden cami yaptıralım memlekette cami mi yok.
Bana bak bir defa yazı tutarsız olmuş sanki onlar çok saygiliymis gibi konuşuyorsun sanki biz onlara Fatih Sultan Mehmet zamanında hiç klise bırakmamış gibi konuşuyorsun Osmanlı'daki dinlere saygı ve adalet şimdiki cumhuriyette yok bunu herkes kabul ediyor bu görüşün yanlış. Ayasofya'yi Fatihimiz cami olarak değiştirirken onlara zaten klise açmıştı o zaman memnuniyetsiz olsalardı bunun için savasirlardi. Ayasofya klise olurdu ki azınlık isyanları ile çok şey değişiyordu zaten. Onlara gelince Kudüs'e silahla giren adamlarla bizi karsilastiranin kanından şüphe ederim kusura bakma...
@Cheerlock cumhuriyetye mi yok yok müslğmanlar çda mı yok. Luankiler kindar. Konu klise bırakmamak değil! Yazdığımı iyi oku sen. Banane kudüsten Türkümben. Türklüğü islamdan ibaret falan mı sanıyorsun 😒
Yahudi ve hristiyan zümrelerinin Ayasofya klisedir tabularını yıkmak için camii olmalıdır. Her yer camii diyen zihniyet camii ihtiyacı icin değil, kararlı duruşu temsil etmek için yapılıyor. Fetih suresi okuduğunda tüm Avrupa kin kustu Türkiye’ye. Biraz akıllı olun, biraz.
Siz cami yapınca adamlarda sadece bakacaklar dimi. Senin yurtdışında bir sürü camin var. Adam sana her türlü misillemeyi yapar. Camileri kapatır ordaki insanlar da gidecek cami bulamaz. Onun dışında bunun hertürlü yaptırımı olur. Olan yine bize halka olur. Hiç bişeyden anlamayan cahillerde cami olsun der. Müze olarak kalmalı
İstanbul'da adım başı camii varken camiler bittimi ki ayasofya camii olsun :)
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ayasofyanın yapıldığı tarihte daha islamiyet Dünyaya gelmemişti... cami olarak yapılsaydı ve kiliseye dönüştürülseydi cami olsun derdim ama kilise olarak yapılmış müze olarak kalması daha uygun olur... sonuçta Ayasofyanın karşısında sultanahmet camii var ve müslümanların şbadet yapmalarını karşılıyor karşı karşıya iki tane büyük cami olmasını ben gereksiz buluyorum.
Müze olarak kalsın Türkiye de zaten heryer cami eğer cami yapılacaksa yunanların ülkelerinde ki bütün camilere bayrak asmasına katlanacaklar o zaman bu arada yunan falan değilim hakaret ve küfür etmezseniz sevinirim ben sadece kendi düşünce mi söyledim
Valla cami olsun dicem ama düşünüyorum Biz kazanmışız gibi bir his olucak ama orası yaşlı dedelere kalacak. Cok saçma. Müze olsun desem sanki islam yenilmiş gibi bir his. Ama uzun uzun yıllarca bir sürü toplumdan insan girip tarihe tanıklık edicek. Bence sadece CUMA NAMAZI olsum gerisi hep müze
Fatih sultan mehmet süs olarak dikmemiş 4 tane minareyi değil mi? Hayır diyenler süs olarak dikti diyorsa o başka tabi. Trabzon’da da ufak bir ayasofya var, hem ibadet ediliyor hem müze kimseye batmıyor ama değil mi? İstanbul’da ki ise bir sembol ayrıca, büyük bir Fethin sembolü, Türk’üm ya da Müslümanım dediğiniz halde ibadete açılması size batıyorsa biraz düşünün. Demiyorsanız zaten sıkıntı yok !
Bu ülkede milli bilinç diye bir şey kalmamış, adamların kilisesiymiş onlar yapmış olmasınmış, adamlar İstanbul'da bizim diyor çıkın o zaman yunan bayrağı diksinler?
Ayasofya'nın duvarlarında İslamiyet ve Hristiyanlığın binlerce yıllık tarihi var. Bu şekliyle namaz kılmak mümkün değil. Duvarları kapatmak veya kazımak tarihe ihanet etmek olur.
Bu tarz gündemlerin ekonomik sıkıntıları ört bas edilmesi için gündemde tutulduğunu düşünüyorum, 72 tl sadece 1 kişiden kazandırıyor ve orası günde kaç misafir alıyor müze olarak günlük devlete katkısını düşününce boş laf bunlar, devlet gelir kapısını hele ki fazla gideri olmayıp geliri fazla olan kapısını asla camii yaparak kapatmaz.
Müze olarak faaliyetine devam etsin en azından ekonomik katkısı olur. Türkiye'de camii kıtlığı yok.
Ayasofya şu an bir cami zaten. Cami olduğuna dair sıfatı hiç bir zaman değiştirilmedi zaten. İçinde, Hünkar Kasrı kısmında ibadet yapılıyor zaten. Bir kısmı ise müze. Sebebini araştırır isen öğrenirsin.
10.000 kişilik camiinin karşısında 1000 küsür yıllık bir müzeyi camii yaptırmak isteyen müminin aklında art niyet ararım ve düşüncesine de saygı göstermem; çünkü bu olay ihtiyaç meselesi değil, gösteriş yapmaktır, putperestliktir.
Ayasofya bir simgedir bunu bir kere unutmayalim butun dinlere ev sahipligi yapmistir atamiz FATIH SULTAN MEHMET han tarafindan İstanbul feth edildikten sonra cami ye cevrilmistir bunun icin onemi cok buyuktur siddetle cami olarak kalmalidir
cami oldugunda icinde ki hiristiyan dünyasina ait ne varsa muhtemelen imha edilecek veya üstü kapatilacak. Bu yüzden böyle tarihi yerlerin dejenere edilmesine kesinlikle karsi oldugum icin müze olarak kalmasini isterm.
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
o kadar cahil toplumuz ki Allah bizi yerle bir etse az kalır. mesele camii-müze değil bunu bile bilmiyorsunuz. AYASOFYA BİR KIBLE. ORTODOKS KİLİSESİNİN KIBLESİ. ve ağrı dağını ortodoks ermenilere vermek isteyen dünyaya karşı elde bir koz olarak tutuluyor. düşünün ki KABE nin içinde hristiyan ayin yapılsa?
ayrıca ayasofyaya hiç girmeyenler var belli ki. kapısınıda şöyle yazıyor. "HER KİM Kİ BENİM KILIÇ HAKKIM OLAN AYASOFYAYI CAMİİ DIŞINDA KULLANIRSA ALLAHın ve BENİM LANETİM O KİŞİ ÜZERİNE OLACAKTIR"
Allah yerle bir edilmeyi gönülden isteyeni yerle bir etsin. Hatta bildiğini yanlış olup olmadığını araştırmadan savunanları önce yerle bir etsin ki bizim toplumumuzda bu tip insan çok. (Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insan formu) Beni karıştırma bireysel taleplerine kardeş. Öncelikle hıristiyanlar için kiliselerde dahil kutsal yön, güneşin doğduğu doğu yönüdür. Ayrıca ilk kilise de Ayasofya değil. Yani ne konuştuğunun farkındasın ne yazdığının. Vaah ki ne vah. Diğer hususa gelince mübarek hangi kitabede bu yazıyor Allah aşkına. Bu bir kitabede yazmaz. Fatih' in vakfiyesinde yer alır fakat senin yazdığın gibi de yazmaz :) Yav bir araştır gözün sevem. Kimden ne duymuşsan onu yazmışsın. Yazık.
@ıslakse kanka ne içiyosun? hiç ayasofyaya da mı gitmedin 😂😂 hani bir git sonra gel konuşalım ne üflemişsin bişiler yazmışsın 😂😂
Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse, Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen laneti onun ve onların üzerine olsun, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın.
@ıslakse cahil hatta cühela kardeşim :) bak hala kardeş diyorum :) neden feth suresinin okunmasına abd ingiltere fransa değilde sen ve senin gibi rumlar ermeninler ve ruslar tepki gösterdi?
@axish2s şindi bilader bana ırkçı ırkçı konuşma zira benim bir dedem çanakkale, bir dedem sarıkamış şehidi. Ailemde para ile askerlik yapan tek kişi dahi yok. Ben de vatana hizmetimi alnımın akıyla yaptım. 400 sene öncesine kadar tüm soy ağacım elimde mevcut. Türk oğlu Türk' üm. Türklüğü, soyumu senden öğrenecek değilim. Kaldıki dini, islamı da senden öğrenecek değilim. Kaldıki 3 üniversite bitirdim, bunlardan biri Tarih fakültesi. Yani beni ezik trol tayfası düzeyinde eleştirmişsin. Abzürt abzürt konuşmaların beni hayatta enterese etmez. Yeteneğin bukadarmış der çekilirim kenara :) Ayasofyaya ise defalarca girdim. Hem Sultan Kasrı kısmına ibadet için, hemde müze kısmına, görmek ve öğrenmek için.
Sizinle aynı fikri savunmayan herkes ermeni, yahudi, amerikalı. Yav bunu olsa olsa İQ 80 insan yapar. Bu nasıl bir sığlıktır, nasıl bir ezikliktir böyle. Yediğiniz, içtiğiniz, kursağınızdan geçen her lokma faize bulaşık. Sen önce haram kullanmak, haram yemekten el çek, tövbe et, vaz geç, yetmez en az benim gibi umre et gel, sonra İslam ile ilgili bana burdan ahkam kes. Ne diyim seviye bu kadar işte :)
İslamda kılıç hakkı vardır ve tabi ki Cami olacak inşallah. Ayrıca Ayasofya cami olduğun da içimizdeki hainler belli de , ama kim yunan kim ingiliz kim yahudi çıkacak hepsi piyasaya.
Tekrardan kilise olmalı ya hu Fatih Sultan Mehmet Bunu Biznstan caldı anlayın artık şunu KLİSEYİ camii yapıyor yani normal de Bizans mimarlık eseri olan klise cami oluyor bizim vatandaşta bizim eserimiz bizim kültürümüz diye her türlü yetkiyi ve herşeyi yapma hakkında kendisinde görüyor HAYIR bu hıristiyanlığa ağit bende bir Hristiyanım ve çok rahatsızım bu KONUDA! gelip birisi Osmanlı eseri olan bazı camii leri klise yapsa hoşunuza GİDERMİ?
@Aysseee01 Tamam kılıç hakkı olabilir ona bir itirazım yok saygıda duyarım ama zamanında rahiplerin papazların içeriye (Ayakkabılarııyla) İçeri girdiği yerden Müslüman ocağı olur mu hiç? Bizim olan bizde kalsın ya da müze olarak dursun!!!
Tâbi ki de cami olmalı cami olarak kalmalı ne müzesi müze nedir tövbe tövbe... #AyosofyaCami🕌🇹🇷♥️
7
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ya saçma saçma konuşmayın tarihi eser o içerisinde bir sürü duvar resmi var adamlar dandik kapatmış arapça yazılarla heba etmiş giidp son akşam yemeği (duvar resmi bilmeyenler için) kapatıp arapça yazı yazmak gibi herneyse ülkede cami mi yok anlamadım ki her mahalleye camı yapıyorlar ama kilise olarak hizmet vermiş birşeyi camiye dönüştürüp şimdide müze yapmışlar öyle kalmalı ve senelerce daha böyle kalmalı
Neden müze olmuş? onu anlamak lazım. Duvarlarındaki bin yılın üstündeki mozaiklerde haleli meryem, isa, papaz figürleri var. Bu haliyle papaza bakıp mı ibadet edecek? Boşu boşuna müze olmasına karar verilmemiştir her halde?
@Don_Alejandro Bak muhterem, ben sana öyle olduğundan emin olsam, düşünsem dahi aptal demem. Öyle umuma açık ortamlarda fikrini, bilgi ile desteklemeden olur olmaz densizlikte paylaşırsan, yanlış bildiğini yüzüne lisan-ı münasip ile çatır çutur vururlar ki bundan kaçış yoktur. Ama kaçınabilirsin. Nasıl? Bilgi sahibi olmadan fikrini beyan etmeyerek. İnsanlar bilgilerini birbirleriyle paylaşırlar ki bilgi geliştirilebilsin ya da doğru bilgiye ulaşılabilsin. Fikir = Basit ifadeyle bilgiyi geliştirme çabasıdır. Amacın bilgiyi geliştirmek değilse, fikirini kendine sakla, yanlışlarını düzeltirler diye çekineceğine öyle ulu orta arkasını destekleyemeyeceğin fikrini paylaşma.
@Don_Alejandro İnsan işkilerinde tarafların birbirlerine saygısı var ise iletişim sağlanabilir, karşılıklı bilgi ve fikirler biraraya getirilebilir. Fikir veya bilgi paylaşmakla ya da bir başkasının fikrini edebinle, üslubunla eleştirmek ile de aptal olunmaz. Aptallık, başkalarının fikirlerini ve bilgilerini üslubunca paylaşmalarından rahatsız olanlara yakışır bir sıfattır. Hatta senin gibi düşünmeyenlerin fikir ve bilgilerine saygısızlık etmek sadece aptallık değil terbiyesizlik, aile görgüsü görmemiş olmak, ZIR CAHİLLİK ile de eşleşir. Burada seviyesizlik yapan kişinin kendisine değil, ona bu ayırdı öğretemeyen ailesine kabahat bulmak gerekir. Kendine yakıştırdığın sıfatları kimse için kullanma lütfen.
Cami olsun tabiki Fatih Sultan Mehmet Han ismini zaten fetih camisi yaptı 1453 yılında.. Kim ayasofyayı ibadete kapatırsa Allahın laneti üzerine olsun demiştir ayrıca o yüzden açılmalıdır..
İstanbul 'un bize ait olduğunu gösteren , Fatih Sultan Mehmet tarafından cami yapılmış İstanbul un sembolü Savaş hukukuna göre kazanılan yerin en büyük mabedi Cami yapılır. Mesela Kurtuba Cami bugün aktif kilise olarak kullanılmaktadır. Fetihin sembolüdür Ayasofya yine turistlerin ziyaretine açık olur. Aslına yani Cami olarak ibadete açılması gerekmektedir.
Açıkçası bu gün nasıl Kudüs'ü israilliler sahipleniyor sinirleniyorsak, nasıl camimizi birisi kilisiye çevirme isteginde bulunmayı istediginde tepki veriyorsak bu konuda benim için öyle insanların kutsalını değiştirip kendininmis gibi empoze etmek hic hoş ve etik degil bu Müslümanda hristiyanda olsa
Kudüs Filistinin başkenti ama İsrail orayı savaşla tamamiyle alıp toprak bütünlüğünü kendine haritasına katmış olsa bayrağını dikmiş olsa ne kadar karşı ciksakta yapar. Biz adamların ülkesindeki herangi bir kiliseyi camii yapmıyoruz. Fatih atam savaşla aldığı topraklarda insanlara inanç özgürlüğüne devam etmelerini zarar görmeyeceklerini söylemiş fethin simgesi olarakta ayasofya camii olmuş.
Bu gün tataristan, gibi karabag gibi, dogutürkistan gibi Türki ülkeler isgal altında örnek olarak doguturkistandaki camiyi yıkıp islamdan kalan her izleri siliyorlar bu benim için dinime ve inançlarıma saldırı demek, Çin uzun süreden beridir orada fakat suanki durumda bununla aynı insanların dini ibadet yerine çöreklenerek inanç özgürlüğü saglanmaz kendimize yapılmasını istemedigimiz seyleri başkasına yapmak ikiyüzlülüge girer bahane üretmeyelim.
Bence sen hayal dünyasından çık. Şu söylediklerinle ayasofya arasında o kadar fark farki bikere söylediklerinle bu kıyasların için vicdanın sızlamalı. Sen dönem farkını, savaşı, adil olan herşeyi kaçırmışsın ama istersen biraz tarihe yoğunlaş neden olduğunu goreceksin. Bugün torunlarının neden hazmedemedigini goreceksin. Buarada lafla peynir gemiside alakasız komikti.
Ben objektif bir insanım her olaya objektif bakarım, osmanlı tarihini okullarda size barışla geldi diye empoze eden bir sistem var ama bu bir yalandan ibaret hangimiz bir o dönemin o halkına gidipte sorduk ne gibi bir bag kurduk konuştuk? Bilinmiyor sadece söylenti ve o savaşta osmanlı o insanlara yağmur gibi ok fırlattı kıyameti yaşattı adeta, lafa gelince ise komik ve gülünçtür barışla aldı oluyor öyle bir dünya yok ve hiçbir isgal barışla yönetilmez, bunun yerine savaştık ve kazandıkta aldık diyelim ama osmanlının hareketlerinden sonra gayrimüslimlerin zaten baş kaldıramadgını bilelim tez kelle vurma sistemi vardı o dönemlerde osmanlı kendisine Baş kaldıran Türkmenleri bile kırıp geçirip Kıbrısa sürdü onu gören suryani osmanlıya baş kaldrmycaktı elbette kendimize yapılan isgalleri zalimlikleri lanetleyelim kendimiz yaparken alkışlayalım, modundan bir çıkalım, türkiyede milyonlarca cami var ve insanların çoğu gitmedigi için boş şu an binlerce turist çeken bir yeri kaldırıp hiç cami yokmuş gibi camiye çevirmek dogru degil dogrusu orasıda başkasının dinini yaşattığı yer olarak süregelmişti karşısındada zaten bir cami var Komiksiniz valla😂
Komik olan sensin ahahah 🤣 Tabiki ok fırlattı onlar ok fırlatırken aa bak ne güzel ok fırlatıyorlar demediler 🤣 Ve eve barışla falan almadık SAVAŞARAK aldık ve Ayasofya KILIÇ hakkıdır. Sahi kılıç hakkı nedir biliyormusun?
Oradaki mevzu ok degil insanları ok ve kılıçla nasıl katlettigi, buda barışla bu ülkeyi aldı demenizden ötürü söylendi anlamıyorsanız yapabileceğim bir şey yok 😂papaz ve rahibe işlemelerinin oldugu bir tarihi gayrimüslim ibadet yerini ne gibi islamla bağdaştirmayı planlıyorsunuz valla takdire şayan embesillik 😂yarin bir gün Kudüsü savunmayın o halde israil isgal edip kendi dini inşasını yapıyor diye 🙂neyse çok uzadı bu mevzu görüşümden bir yol al
Saygılı olmayı öğrenmelisin. Saygıyı öğrenemeden bilgiyi öğrenemezsin. Kendince böyle cahil cahil konuşursun sadece. O insanlar icraat yaparmış sen oturmuş kanepeye o insanları eleştiriyorsun harbiden komiksin
Bu arada barışla aldı nerede yazıymışım bana göstersene? Kaldiki çanakkale savaşı 1. Dünya savaşı 2. Dünya savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki savaşlarıda, savaşarak kazandık biz ne yani şimdi katletmiş mi oldu?