Ayasofya'nın tarihi kapısını kutsal sayıp yediler işte resim link : https://ibb.co/Y7HFRkG
Ayasofya’nın müzeden camii olması kararı doğru mudur?
Ayasofya'nın tarihi kapısını kutsal sayıp yediler işte resim link : https://ibb.co/Y7HFRkG
Zaten 1991 yılında bir bölümü ibadet amacı ile kullanılıyordu, bunun tek amacı siyasi olarak kullanmak demektir.

Bu konuda İlber Ortaylı hoca çok güzel açıklamış videosunu ekledim. Bence müze olarak kalabilirdi, sonuçta ülkede cami çok ama insanlar namaz kılmak için işleri gereği ile vakit bile bulamıyor. Önemli olan açmak değil cuma günü isteyen insanlara imkân verilmesi gerekiyor. Sırf oy almak için Ayasofya kullanıldı, Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret edildi.
16.04.2023 Pazar 23.07
Ayasofya zaten camiydi ve aslına döndü gayet yerinde bir karar oldu ve millette çok sevindi,
Osmanlı’da asırlar boyu sürdürülen bir gelenek, fethedilen bir şehrin en büyük mabedinden ezan okunması ve ilk Cuma namazının bu mabedde kılınmasıdır. Böylece, o şehrin fethedildiği tescillenmekte, ilgili mabed “Fethiye Camii” olarak anılmakta ve şehirdeki diğer mabedlere gerekli olmadıkça dokunulmamaktadır. Fatih Sultan Mehmed Han, fetih sembolü olarak sancağını Ayasofya’nın ortasındaki mihrabın bulunduğu yere dikmiş, kubbeye doğru bir ok fırlatmış ve ilk ezanı kendisi okuyarak, İstanbul’un fethini tescillemiştir. Ardından, şükür secdesi yaparak, iki rekât namaz kılmıştır. Bu davranışıyla da Ayasofya’yı camiye çevirdiğini göstermiştir.
Bende yanlış demiyorum yanlış olan siyasi olarak kullanılması olarak düşünüyorum yanlış anlama olmasın
1934 yılında müzeye çevrildiğinde siyasi olarak kullanılmadı da şimdi tekrardan cami olması mı siyasi olarak kullanılıyor oldu yoksa bu söylemler sadece iktidara karşı muhalefet yapmak için mi söylüyorsunuz..
Yorumun için teşekkür ederim
Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet zamanında Camii oldu. Ondan sonra müzeye çevrildi. O yüzden camiye çevrilmesi bence doğru bir karar oldu.
O zamandan sonra neler değişti?
Zaten 1991 de ibadet yapılıyordu araştır
Biliyorum zaten bir bölümünn ibadet amacıyla kullanıldığını bana gre doğru bir karar oldu tamamen cami olması..
Bende katılıyorum ama siyasi çıkar uğruna kullanılması doğru değil birde ibadete açıldı millet kemirdi
Tabi ki doğrudur. Tamam takım tutar gibi parti tutun okey, propaganda yap ona da okey ama bu kadar da gözünüz dönmesin. Bazı milli meselelerde bir duruşu olmalı insanın bu bir, ikincisi ve daha da önemlisi ise yine ve sürekli her zaman yaptığınız gibi aslını bizzat bilmeden, emin olmadan, sağdan soldan okuyarak, duyarak, kulak misafiri olarak sanki öyleymiş gibi yazmayın. Ben bizzat 1991 sonrası ve camiye dönüştürülmeden önceki aralıkta yani müze olduğu dönemde iki farklı tarihte gittim. Asla namaz kılma diye bir şey yoktu. Birisinde hiç içeri bile alınmadık tadilat var diye ki bahsedilen tadilat yıllarca sürdü. Caminin avlusundaki padişahlara ait türbeleri gezebildik ancak.
Müze olarak iyiydi. Zaten içerisinde yine namaz kılınıyordu. Bunu bilmeyen cahil kesim zannediyor ki Ayasofya tamamen müzeydi. Değişen bir şey olmadı aslında. Değişen tek şey şimdi insanlar ücretsiz giriyor. Eskiden iyi fiyatlar alıyorlardı. Neden böyle bir şey yaptılar anlamadım. Şimdi eskisinden daha kalabalık oluyor ziyaretçi açısından.
Siyasi çıkar kardeşim gösteriş
Cevap
16Cevap
İslam ve Hristiyan dünyasında fethedilen büyük şehirlere bir ibadet yeri yapılır veya diğer dinin büyük bir ibadet yeri kendi ibadet yerine dönüştürülür. Bu sembolik olarak şehirdeki o dinin ve milletin mührü sayılır ve ikonik hale gelir. Bu sadece Osmanlı'da değil, Bizans gibi ülkelerde de yapılan bişeydi. İspanyollar mesela Endülüs devletini yıkınca Kurtuba Cami'sini kiliseye çevirmişler ve yüzyıllardır burası hala kilise.
Konu siyasidir değildir orasını bilemem, ama karar doğrudur. Osmanlı'dan yadigar kalmış ve atalarımızın miras bıraktığı belki de İstanbul'un en büyük sembolik mirası olan bir yeri sırf Yunanlılar istemiyor diye müzeye dönüştürmek doğru muydu, asıl sorulması gereken soru budur. Bu şehri fethedip bu millete miras olarak hediye eden kişilere vefa borcu yerine getirilmiştir, bu nedenle son derece doğru bir karardır ve batıya da "biz artık sizin dayatmalarınızı önemsemiyoruz" şeklinde önemli bir mesajdır.
Toplumun tüm paydaşlarının konsensüsü sağlandıktan sonra alınan her karara saygım sonsuzdur ama maalesef müze olarak kullanılma kararı gibi ibadete açılması kararı da bizim gibi toplumlarda tepeden inme şekilde gerçekleşti. Bana da vatana millete hayırlı olsun demek düşer.
Fatih Sultan'ın hakkı vardı, tekrardan cami statüsünün verilmesi daha iyi oldu, turistlere de maliyetsiz oldu. Şimdi ücretsiz ziyaret ediyorlar...
Bazıları Osmanlı'dan rahatsız olduğu için cami olmasına karşı çıkıyor ama aslolan Sultan Fatih'in ahını, bedduasını almamaktır. Ecdadın mirasını asliyle korumak ve şanlı tarihimize de sahip çıkmak gerek.
Kardeşim evet Şanlı tarihimize sahip çıkmak gerek Peki müzeden camiye çevrildikten sonra ne oldu insanlar kapısını kemirdi saygısızlık yaptı Peki müze olarak kalsaydı bunu yapabilirler miydi Hayır, Tamam kabul ediyorum Evet Osmanlı zamanında cami olarak kullanıldı ama zamanımız Osmanlı zamanındaki gibi değil Osmanlı 7 kıtayı hüküm ediyordu Ayrıca turistler bedava giriyor demişsin turistlerin para ödemesi Bizim ülkemiz için bir gelir kaynağı değil miydi? Açıkçası ben burada Cami olmasına karşı değilim Ben burada müzeden camiye çevrildiği sırada bunu siyasi rant olarak kullanılmasına karşıyım.
Müze olarak kalsaydı daha iyi olabilirdi tarih kokan bir yer olarak.. cami olmasına da karşı çıkmıyorum tabiki güzel bir şey birşeyin önemini girmemek lazım tarihi müze sonuçta.
Bende katılıyorum birde siyasi çıkar uğruna kullanılıyor
Ayasofya camii ve cami olması ve kalması kadar normal bir durum Yok.. müze olması saçmalık
İlber Ortaylı öyle demiyor ama video ekledim
Eyvallah
Ayasofya nın cami olması kadar tabii bişey yoktur. Müze değildir
Zaten 1991 de ibadet yapılıyordu araştır
Evet doğru bir karar oldu Ayasofya zaten ilk baştan cami idi
1991 tarihinden beri zaten ibadet yapılıyordu bence sadece gösteriş
Evet diyebilirim
Bence evet müze kararı olması gayet doğru karar değildi cami olarak kullanılması gerekir ve doğru bir karar verildiğini düşünüyorum insanlar şunu sorgulamıyor 600 yıllık Osmanlı hükümdarı döneminde hatta belki daha fazla Ayasofya 500 sene boyunca cami olarak kullanılırken müzeye çevrilme kararı doğru bir yaklaşım değildi tabii bunun yanında sadece cami meselesinde değil ezanın Türkçe okunması birçok hesapların getirilmesi bunları söylediğin zaman insanlar birçok bahane uyduruyor
islamiyet. Hosgoru ve. Sevgi dinidir. Ve. Hz. Isa, yi. Allah. Yanina. Almistir cunku. Ona. incili gondermistir. Sonucta. Hz. Isa. Degildi. Carmihta gerilip olen hz isaya. Benzeyen birisi. Carmihta gerilmistir. Hz. Isa O anda. Allahin. Yanina. Yukselmistir. ve. Hz. Isa. Kiyametten. Once. Musluman. olarak gelip. Herkesi. Musluman yapacaktir. Bu. Soylediklerimi dini butun degerli bir. Abimden. ogrendim ve. O an. islamiyetin. Hosgoru ve sevgi dini oldugunu hissettim
-kendime göre fikrim var fakat illaki polemik olacağı için düşüncemi kendime saklıyorum.
bu siyasetçiler her şeyi çok abartıyorlar ve her şeyi kullanıyorlar
Tam karşısında görkemli bir cami var zaten bence müze olarak kalabilirdi.
Doğrudur müslüman değilim ama kılıç hakkıdır düşmana korkudur
Bence müze olarak kalmalıydı
Yaa maalesef o haberi biliyorum abi
İşte tam olarak o yüzden müze olarak kalmalıydı tarihi değerini hiç bilmiyorlar farkında değiller maalesef milletimiz eğitim sitemimiz çok mükemmel olduğu için..
Müze olarak kalsaydı böyle olmazdı..
Kesinlikle katılıyorum kardeşim İlber Ortaylı hoca açıklıyor video ekledim izledin mi
Hayır ama izlerim merak ettim görüşünü
Video koydum izle Bizim cahil halk araştırmaz
İzledim adam doğru söylemiş bu çocuk oyuncağı değil siyasi şeylere alet olmaması da lazım hak veriyorum ona da
Maalesef öyle..
Hadi tarihi değerini bilmiyoruz Cami'nin bari araştırsak onu da yapmıyoruz ne yazıkki..
Geçen cuma günü beni eve getiren tedavi merkezi şoförü diyor ki Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermem HDPye koştu, apo'nun resmini heykelini dikeceğim diyen adamı Selahattin Demirtaş'ı çıkarır diyor
Zaten CHP din düşmanı bir parti onlar gelirse tesettür yasağı gelir Ayasofya camii müze olur diyor bende diğerleri de HÜDA-PAR ile görüştü dedim ses yok, HDP yanında yine iyi diyor.
Bende uzatmadim zaten eve gelmiştim
Hayırlısı olsun 14 Mayıs'ta göreceğiz dedim eve girdim
İyi yapmışsın abi
Bunun gibilere diyecek söz bile yok
Aynen öyle kardeşim
Müze olarak kalmalıydı
müze olarak kalmalıydı bence
son 20 yılın en güzel olayı
hiç müze olmamalıydı zaten
Beni ilgilendirmiyor ya cami mami banane
Biz gençler olarak artık bu numaraları yemiyoruz
gereksiz
kabeyi kilise yapsalar ? cevabım bu iyi akşamlar
Ne alakası var onu da açıklar mısın
ayasofya ilk kilise olarak inşa edilmedimi?
Evet de Kabeyi kimse inşa etmedi Allah'ın emri ben anlam kuramadım
açıklamam gayet yeterli
Öyle olsun
bir bina ilkin hangi maksatla yapıldıysa o maksatla kullanılmalıdır fakat daha sonradan farklı amaç ve rant için yapının işlevini değiştirmek toplumları yaralayan etkileyen Bi harekete dönüşür
kabeyi kiliseye cevirseler nolur demiştim? ortalık karıştırdı , aklında biliminde yolu her zaman birdir
Camii olmasında sıkıntı yok benim anlatmak istediğim siyasi çıkar uğruna aslında bir bölümünde ibadet yapılan yeri yeniden camii gibi göstermek yanlış
Bi ibadethanede iki din olmaz
ayasofya ilk kilise olarak inşa edildi daha sonradan Bi dine ait ibadethaneyu başka Bi dinin ibadethanesine çevirmek hiçbi (siyaset kitabına uyar) kitaba uymaz , beyan ettiğiniz gibi 91 den bu yana hem ibadet hemde müze olarak hizmete açık olan Bi ibadethanenin siyasi amaçlarla ranta (oy) dönmesi adına ben camiye çevirdim onu demek dengesizliktir
ayasofya her zaman olduğu gibi kilise olarak kalmalıdır Bir dine ait olan ibadethanenin başka Bi dinin ibadethanesine çevrilmesi şuursuzluktur (kabeyi kimse inşa etmedi Allahın emriydi derken neyi kastettin?)
acaba daha ne kadar açık yazabilirim diye düşündüm ve beni bian yanlış anladın diye düşündüm cunki sen zeki Bi insansın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?