Öncelikle bu soru bir varsayıma dayanıyor lütfen bu varsayımı değil o varsayıma dayalı soruyu cevaplayaljm.
Diyelim ki bir feminist kadın belki bir tartışma belki okuduğu bir kitap veya gördüğü bir araştırma yahut gözlemleri sonucunda hayatında ve ailesindeki erkeğin otoritesini kabullenip ona biat eden yani ataerkil düzeni kabullenmiş kadınların hayatlarının daha iyi seyrettiği , daha huzurlu ve mutlu hissettikleri ki bunun da toplumsal kuralların değil içgüdğlerin eseri oldupunu yani kaçınılmaz olduğunu; hatta erkek otoritesini kabul eden kadınların iş yaşantıları ve fiziksel sağlıkları konusunda da olumlu sonuçlarla karşılaştıkları tespitini kabullenmek durumunda kalacağı şekilde pek çok delil, örnek olay veya araştırma ile ikna oluyor
Bunu kabullenmek dışında bir seçenek kalmadığında "madem öyle erkeğe itaat edelim" demesini mi yoksa "tamam faydamıza olsa da boyun eğmemeliyix daha az mutlu olmak pahasına yine de eşit olalım" demesini mi beklemeliuix?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar Ne Diyor
Ataerkil düzeni ve erkek otoritesini kabullenmiş kadınların daha mutlu olduğunu kim ortaya attı peki. d
Faydanıza olan şey eşitlik, bir gün ihtiyaç duyarsanız anlarsınız
Siz soruyu okumadınız... soruya başlarken bu bir varsayım dedim ve lğtfen varsayımı değil o varsayımın dayandığı soruyu cevaplayın diye de özellikle yazdım..
Yani varsayalım ki eşitsizliğin daha faydalı daha iyiliğinize oldupunu ispat edecek kanıtlarla karşılaştın. Bu iddiayı kimin ortaya attığı önemli değil bu iddiayı ortaya atanın argümanı çok sağlamsa ve veriler çok güvenilir ise. Bu durumda tavrın ne olur?
Eşitsizliğin fayda getirme ihtimali var mı? Bunu savunanların argümanları çok yüzeysel ama hayat daha karmaşık.
Bugün bunu evinizde ilişkinizde kabul ederseniz yarın hastanelerde muayene olamazsınız, polise ifade veremezsiniz. O kadar basit değil.
Erkek hastanın öncelik hakkı doğar, davalarda kadın şahit kabul edilmez, çocuğunuzu okutmak istersiniz her okula alınmaz, asker olayım dersiniz erkek olma zorunluluğu çıkar vs.
Hem o kadar basit değil deyip öncesinde de bu kadar iddialı laflar etmeniz ilginç... anladığım kadarıyla sizin soruya cevap verme niyetimz yok. Açıkçası fikrinizin de sağlam bir teorik bilgiye dayandığına dair işaret vermiyorsunuz. Neden derseniz fikirlerin değeri ve önemi yanlışlanabikirliğiyle yani çüeütülebilirliğiyle doğru orantılıdır. Siz fikrinizi yanlışlanamaz olarak tanımlayarak aslında fikrinizi aşağılamış oluyorsunuz.
Fikirlerim yanlışlanamaz değil. Eşitlik evde bulaşık makinesini kim yerleştirecek meselesi değil çünkü. Sadece olayın daha üst boyutları da var.
Verdiğim örneklerden anlayabilirsiniz az çok.
Varsayımla sorduğunuza göre ben de size hayali bir senaryo çizeyim. Kabul ettik ve eşitliği ortadan kaldırdık, siz de herhangi bir öncelik durumuna sahip değilsiniz (gebelik, 65 yaş üstü ya da engellilik gibi).
Böbrek taşınız var, şiddetli ağrı yapıyor acil servis hekimi de hafta içi ürolojiye gitmenizi önerdi.
Ürolojiden randevu alacaksınız ama eşitlik yok (ataerkil toplumu söylediniz bir de) erkeklerin randevu önceliği var, sistem onlara 10 dakika önce açılıyor. Üroloji erkek hastanın yoğun olduğu bir branş ve sistem onlara öncelikli açılıyor. Size her sıra geldiğinde randevular dolmuş oluyor, adaletsiz biçimde.
Kabul edilebilir mi?
Çünkü eşitliği kaldırırsanız her yerde kalkar, sadece evinizin içinde değil.
"Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür."
(1) Şimdi bakın, yanlışlanabilir olduğunu kabul etmeniz önemli. Ancak birtakım varsayımlarınız var ve bunları genelgeçer ve reddi imkansız gibi ifade ediyorsunuz. Yani mutlak gerçeklik gibi ifade ediyorsunuz. Ben burada ataerkil bir toplumdan bahsetmedim. Ataerkil aile düzeninden bahsettim. Ataerkil aile düzeninin ataerkil topluma evrileceği varsayımı bu tamamen sizin varsayımınızdır. Yani evde eşinin otoritesini kadınların kabul etmesi durumunda hastanede hiç tanımadığı erkeklere de öncelik vermesi gerekeceği varsayımı tamamen sizin varsayımınızdır. Ancak siz bu varsayımı mutlak gerçeklik gibi ortaya koyup, bunun kadınların aleyhine olduğu gerçeği üzerinden kadınların kendi kocalarına biat etmelerinin de faydalarına olmadığı sonucuna varmaya çalışıyorsunuz. Halbuki aile içindeki liderlik konumunun aile dışına hele ki hastaneye, devlet kurumlarında önceliğe yol açacağı tamamen bir varsayımdan ibarettir... dahası bu varsayım gayet de zayıf bir varsayımlar.
(2) Zira aile içerisinde ateerkillik az çok devam eden bir olgudur. Geçmişe göre etkisi azalmıştır, ancak yine de bir miktar vardır. Geçmişte, örneğin bundan 20 sene önce, şimdikinden daha güçlüydü. 40 sene önce, daha da güçlüydü. 50-60 sene önce, daha da güçlüydü. 50-60 sene önce, bir kadının kocasına itaatsizlik etmesi toplumun her katmanında hiç hoş karşılanmayan bir olaydı. Ancak 50-60 sene önce, hastanelerde erkekler öncelik mi alıyordu? 50-60 sene önce, kadınların şahitliği kabul edilmiyor muydu? Yani sonuç itibariyle bir kadının kocasına biat etmesi veya kadınların tamamının kendi kocalarına biat etmesi, o kadınların kendi kocaları haricinde hiç tanımadıkları erkekler karşısında kamu otoritesi nezdinde daha aşağıda bir konumda kalacakları anlamını taşımaz.
(3) Gerçekten ilginç örnekler vermişsin. Örneğin askerlik demişsin. Güzel bir örnek, yani kadınların askere kabul edilmeyeceği varsayımı. Bu varsayımı kabul ettiğimizi varsayalım bir an için. Peki, acaba bundan yüz yüz on sene önce kadınların askerliğe kabul edilmiyor olması sence dezavantajlı bir durum muydu? Erkeğin asker olmama hakkının erkek olduğu için elinden alınmış olması bir yana, kadınların da kadın olduğu için asker olma hakkının elinden alınmış olması. Yani bir yanda yapmak istediği bir meslekle ilgili seçim hakkının elinden alınmış olan kadın, diğer yanda erkek olduğu için yaşama hakkı elinden alınmış olan erkek cinsiyeti. Şimdi bu ikisi arasında bir kıyaslama yapıldığında, mademki ateerkil toplum kadını askerlikten uzak tutuyor, öyleyse bu kadınlar için avantajlıdır erkek gibi ölmeye mahkum bir konuma sokulmamaktır denilemez mi? Bence gayet denilebilir. Tabii ki senin eşitlikten ne anladığın da tabii ki burada önemli. Acaba ateerkil toplumu kadınların askerlik yapma hakkını elinden alan bir düzen olarak görüp eşitliği, kadınların isterlerse asker olup isterlerse olmayacağı ama erkeklerin mecburen askerlik hizmetine mecbur ve sorumlu tutulabileceği, yani icabında sırf erkek oldukları için ölüme gönderilebilecekleri bir düzeni eşitlik olarak görüyor olabilsin. Tabii ki bu senin anlayışın ama bunu eşitlik olarak görmek zorunlu bir durum değil. Yani ateerkil toplumu kadını ölümden sakınan bir toplum yapısı olarak da görmek mümkündür.
(4) Örnek özellikle 1. Dünya Savaşı zamanlarından verilmiş bir örnekti. Yani kadınların oy hakkının bile olmadığı bir dönem. Evet, ataerkil toplum, ataerkil aile tarafından öne çıkarılmış olması tartışma konusu olan ama adı ataerkil toplum olarak kabul edilebilecek toplum düzeni erkeği ölüme mahkum ediyor sadece erkek olduğu için kurbanlık koyun gibi düşmanın mermilerine göğüs germek üzere ölüme gönderiyor. Bunun yanı sıra bu savaştan birkaç sene önce Titanik faciası oldu. Yine kadınlara bir oy hakkı bile vermeyen İngiltere'nin bu gemisinde kadınlar sadece kadın oldukları için flikalara öncelikli olarak alındılar. Erkekler sadece erkek oldukları için gemide bırakıldı. Yani ölüme terk edildi. Acaba senin eşitlik anlayışında yine böyle bir kaza olduğu takdirde yine erkeklerin ölüme bırakılması, yine kadınların öncelikli olarak kurtarılması mı var ki ataerkil toplumu örneğin böyle bir olayda kadınlara öncelik vermesi dolayısıyla senin iddia ettiğin hastanelerde öncelikli olarak erkekleri tedavi edecek iddiasına bu olayın antites üretmeyeceğini iddia edebiliyorsun.
Ataerkil aile düzeninde büyümedim ama annem büyümüş. İkisinin de sonuçlarını biliyorum. Benim anneannem okuyabilseydi ya da babası meslek edinmesine iziv verseydi kocasına/babasına bağımlı kalmayabilir, diğer iki kızı gibi normal bir aile düzeninde yaşabilrdi. Oradaki itaat mecburi itaat yani.
Kadının kocasına "itaat" etmesi (ya da tam tersi erkeğin itaat etmesi) insanı küçük düşüren bir durum. Evet ataerkil aile düzeninin devam ettiği aileler var (gençlerde bile). Ama bu ailelerin sosyokültürel düzeylerine bir bakın. Bu örneği yaşatan avukat bir çift var mı ya da bir akademisyen kızına bunu kabul ettirebilir misiniz ya da bir sorun o aile damattan böyle bir beklenti olması ihtimalinde kıyameti koparmaz mı? Aile içi eğitim başta olmak üzere eğitim düzeyi iyi sosyokültürel düzeyi yüksek kişiler bunu reddediyor. Ve daha mutlu ve başarılılar.
Ben eşitlik dediğinizde genel toplumu düşünerek örnekledim ama aile içinde de eşitlik olmaması kabul edilebilir değil, bir ferdin diğerlerine üstünlüğünü ya da baskınlığını normal görmek artık biraz geride kaldı. Ha ebeveynler çocukları için karar verecek tabii (okula gitme gibi) ama onun dışında eşlerin birbirine itaati söz konusu olmamalı. Bir taraf kendini köle olarak görmüyorsa.
Zorunlu askerlik tartışılabilecek bir konu evet, orada bahsedilen meslek olarak askerlik harp okuluna giriş vs. zaten anlamışsınız. Erkeklerin ölüme gönderileceği eşitlik olarak görüyor olabilirsin demeniz sadece karşınızdakini suçlamak zira bu konuda fikir belirtmedim ya da sormadınız.
Hastane örneğini verirken bilerek poliklinik yazdım farkındaysanız çünkü acil durumlar ya da titanic gibi facialarda eşitlik değil triyaj söz konusudur.
Benzer şekilde depremde aralarından biri sağlık personeli olan iki kişi yaralıysa ve tedavi imkanınız kısıtlıysa önceliği sağlık personeline verirsiniz ki başka yaralılara müdahale edebilsin ve totalde daha fazla kişi kurtarılsın ya da iki farklı yaralıdan durumu kurtarılmaya daha müsait olanı helikopterle hastaneye gönderirsiniz. Pandemi döneminde yoğun bakım hzimetlerinin dağıtımı gibi. Bunlar triyajdır, kadını ya da erkeği ölüme sürüklemek değil.
Kesinlikle bu bir suçlama değil. Ancak siz tartışmaya o kadar iddialı bir noktadan başladınız ki, yani ateerkil düzenin kesinlikle kadınlar için mutlak dezavantajlı olduğu, eşitliğin ateerkil yapıya göre mutlak şekilde daha faydalı olduğu varsayımını sanki somut gerçeklikmiş gibi ortaya koydunuz. Bunun olabilmesi için hemen hemen her unsurda, hayatın her alanında ateerkilliğin erkeği daha avantajlı konuma koyuyor olması, tam tersine kadın olmayı daha avantajlı konuma koyduğu hiçbir konunun olmaması icap eder. Zira mutlak bir şekilde eşitliğin ateerkilliğe göre kadın için daha faydalı olduğunu iddia ediyorsanız, hiçbir konuyu dışarıda bırakamazsınız. Yani sizinle tartışacak olan kişi, bu askerlik konusunu, savaş konusunu, erkeklerin sırf erkek olduğu için ölüme gönderilebiliyor olması konusunu çok daha önemli olarak addedip, sırf bunun için bile ateerkil yapının kadınlar için daha yoğun olabiliyor. Altyazı yav. Kadınların lehine olduğunu kabul ediyor olmanız icap eder. Bu da ancak eşitlikten kastanızın erkeklerin zorunlu askerlik yaptığı, gerekirse ölüme gönderilebildiği, ama kadınların sadece isteyerek askere alınabildiği düzen olursa, bunu böyle kabul edebilirsiniz, o vakit işte eşitliğin kadınlar için mutlak bir şekilde daha iyi olduğu varsayımını mutlak geröeklik olarak kabul edebilirsiniz
Ataerkil kadın için dezavantaj olduğu gini tam tersini söyleseydiniz de erkek için zararlı olacağını söylerdim. Savunduğum şey her iki cinsiyet için de eşitlik çünkü. En önemlisi de kanun önünde.
Kadına gönüllü erkeğe zorunlu gibi bir şey demedim farkındaysanız, çarpıtmak için söylüyorsunuz orada kast edilen meslek olan askerlik. Zorunlu askerlik de gebe ve emzirenler hariç (bir de erkeklerdeki gibi engel vs olanlar hariç) kadına da zorunlu tutulabilir, evet.
Verdiğiniz örnekleri artık pembe hesaptan paylaşıyorsunuz demek, o da gözümden kaçmadı ;) 😂
Bakın ben yukarıda biraz karmaşık cümleler kurdum herhalde. Kendimi ifade etmekte zorlandım. Ancak biraz daha açık ifade etmem gerekirse. Şimdi şöyle izah edebilirim. Şimdi siz diyorsunuz ki ateerkil yapının kadının lehine sonuç verebileceği iddia edilemez. Her türlü erkek için avantajlı, kadın için dezavantajlıdır. Yani bu kadar kesin olaya yaklaştınız. Şimdi bu da şu anlama gelir. Ateerkil yapının kadınlar için toplamda daha avantajlı olduğu savunulamaz gibi bir iddia ortaya atıyorsunuz. Ben burada size ateerkil yapının kadınlar için daha iyi olduğu savunusunu yapmak için bulunmuyorum. Sadece bunun savunulamaz olduğunu iddia ettiğiniz için savunulabilir olduğunu göstermeye çalışıyorum. Ve bu suçlama dediğiniz konuya gelecek olursak. Şimdi bir varsayımsal tartışma ortamını düşünelim. Karşınızdaki hemcinsimiz diyor ki varsayım ki bu ben olayım. Diyorum ki ateerkil yapı kadınlar için avantajlıdır. Siz de diyorsunuz ki hayır değildir. Kesinlikle değildir ve bu iddia edilemez. Bu mutlak bir şekilde kadın için dezavantajlıdır. Şimdi böyle bir durumda herkesin kendi öncelikleri olması ilkesine saygı çerçevesinde bu kadın size şöyle bir şey diyebilir. İyi ama ateerkil yapıda erkekler askere gidiyor. Yıllarca askerde kalmak mecburiyetindeler. Özgürlükleri ellerinden alınarak adeta hapis hayatı yaşıyorlar. Ve icabında geri dönmemek üzere sırf erkek oldukları ve askerlik hizmeti yaptıkları için ölüme bile gönderiliyorlar. Biz ise bu durumdan muhafız. Bu çok önemli bir şeydir. Bu sizin dezavantaj olarak gördüğünüz şeylerin hepsinden önemlidir diyebilirim. Siz de hayır öyle değil diyebilirsiniz. Ancak bu tartışmayı baştan mutlak gerçeklik olarak kapattığınız için. Yani hiçbir şekilde erkeğin dezavantajı veya kadının avantajı diye bir şey yok dediğiniz için sizin karşınızdaki insanın bu argümanını çürütmeniz icap eder.
Bu yönden de eşitliğin ateerkil yapıya göre daha iyi olduğu veya en azından daha kötü olmadığını göstermeniz icap eder. Yani o zaman erkekler ateerkil yapıda tek başlarına kadınlar olmadan askere gidiyorlar. İcabında ölüyorlar. Biz bu durumdan muaf kalıyoruz. Dolayısıyla da ateerkillik iyi bir şeydir. Dediğim zaman sizin bunu çürütebilmeniz ancak şu şekilde olabilir. Siz yanlış anladınız. Biz eşitlik derken bu konuda eşitlik demedik. Yine bu konuda da eşit düzen kadınlar için daha kötü değil. Eşit düzen derken yine icabında erkekler askere gidecek. Mecburen birileri askere gidecekse kendi rızaları dışında birileri askere gönderilecekse yine bu erkekler olacak. Biz bu konuda şimdi olduğundan daha dezavantajlı bir duruma düşmeyeceğiz eşitlik durumunda. Yani ateerkilliğe göre kadının daha dezavantajlı bir durumda olması söz konusu olmayabilir. Olmaya devam ediyor demeniz icap eder. Aksi takdirde karşınızdakinin bu argümanını geçersiz kılamazsınıx. Ama siz en baştan beri eşitliğin mutlak şekilde daha faydalı oldupu iddiasını savunduğunuz için hayatın her alanında mutlak olarak eşitliğin kadınlar için daha üstün veya eşit oldupunu ispat etmek durumundasınız. Askerlik konusunda da bunu yapabilmeniz aklınızdaki eşitliğin xorublu askerlik konusunda da kadınlara ataerkil yapıya göre dezavantajlı kalmayacağını ortaya koymanız gerekir bu da eşitlikte de icap ettiğimde yine erkeklerin cepheye sürülmesini öngörmekle olur
Ataerkil yapıyı savunabileceğiniz bir örnek var mı? Erkeklerin askere alınması ataerkil yapı ile ilgili değil. Ayrıca erkeğin dezavantajlı olduğu bir konuyu kadının avantajıymış gibi göstermeye çalışıyorsunuz. Erkekler hiçbir zaman over kanseri olmayacaklar allah onları şanslı yarattı demek gibi bir şey bu çünkü. İcabında ölüyorlar dediğiniz durumlarda kadın ve ergenler de alınıyor.
Ataerkilliği zorunlu askerliğe çekmeniz doğru ama hastane örneği vermem uçuk. d
Eşitlik mutkak olarak daha iyidir. Anneniz bugün istediği an boşanabilir, miras hakkından yararlanabilir, çalışabilir, erkeğin sahip olduğu diğer tüm haklara sahip olabilir. Bu şekilde ne evde ne de toplum içinde kölelik yok. (Tersi durumda erkek cinsiyeti için de geçerli.). Askerlik konusunda da tekrar söyleyim, gebeler ve emziren sağlık gereği sorumluluk altına alınamaz, sağlıklı kadınların alınması için kanuni engel bulunmamakta.
Ayrıca askerde yıllarca kalınmıyor, "özgürlüğün elinden alınması" da çok ağır bir itham konudan bağımsız olarak ilgili kurumlara yönelik asılsuz suçlamada bulunuyorsunuz.
Onunla ilgili değil dediğiniz zaman işte benim dediğime geliyorsunuz.. eşitliğin yani aklınızdaki eşitliğin bu konuda eşitlik anlamına gelmediğini iddia etmiş oluyorsunuz. Her konuya bu kadar bütüncül bakıyorsunuz ama iş askerliğe gelince felsefesiniz bir anda değişiyor. Halbuki ataerkil yapının hastanede bile erkeğe öncelik tanıyacağını varsayabiliyorsunus ancak aynı ataerkil yağı erkeğe ölümü kadına yaşama hakkını tanıyabiliyor. Bu kadar keskin değil yani hiçbir şey. Bu kadar fanatik olmaya gerek yok
Hayır, nerede iddia etmişim, gösterin açıklayalım.
Hesap değişikliğinizle ilgili bir yanıt vermediğize göre yakalamışız. Kolay gelsin efendim, iyi trollemeler.
Ne hesabı yahu
:)
İddia ettiniz demiyorum iddia etmiş oluyorsunuz diyorum... zira eşitliğin ataerkilliğe göre kadınlar için mutlak üstünlük anlamına geldiğini ima ediyorsunuz... zira karşınızdaki kişi bu konuda erkeklerin taşıdığı yükü tüm diğer konulardaki avantajlardan önemli addedebilir.
Siz zaten askerlikte yıllarca kalınmıypr filan diyerek o alanı başka şeylerle dengeleme adına önemsiz gösterme çabasına girmişsiniz. Bu da baştaki mutlak olarak eşitlik daha iyi aksi iddia edilemez tavrınızdan geri adım. Bence sizin adınıza gğxel bir gelişme
Dengeleme değil. Devletin en saygın kurumlarından birinin hakkında yanlış bilgi yayılmasına engel olmak. Siz silahlı kuvvetlerle ne kadar temas ettiniz bilmiyorum ama bizde aile mesleği ;) laf söyletmeyi düşünmüyorum.
Geri adım değil, mutlak eşitliği savunuyorum ve buradaki provokasyonlar da toplumda hiçbir şeyi değiştirmeyecek, sizin için üzgünüm.
Buyrun savunma makamına da geçin isterseniz bakalım ataerkilliği nasıl güzelleyeceksiniz.
Ekstra bir şey soracaksanız da lütfen hızlı sorun. Bilgisayarda başka işlerim var çünkü.
Söylediklerimden mesleğe laf etme veya askerliğe laf etme anlamı çılarttıysanız sizin okuduğunuzu anlama sorununuz benim anlatma ve izah etme yetenepimin sınırlarını çok aşıyor demektir... size iyi akşamlar
Dolaylı yoldan.