Feminizm cinsiyetler arası eşitliği savunma iddiasında. Peki böyle bir eşitliğin olmadığının göstergesi veya hangi veride eşitlik sağlanınca artık bu ideoloji amaçsız kalmış sayılacak?
Mesela kadın cinayetleri deniyor. Öldürülen kadın sayısının 4 misli erkeğin öldürüldüğü söylenince de "ama onları da erkekler öldürüyor" gibi bit cevap geliyor.
Bu konu sadece örnek ama çok çarpıcı bir örnek. Katillerin %99'u erkek %1'i kadın ise bu mesela eşitlenmesi gerekir mi? katillerin %99'u kurbanların da %80'i erkekse burada erkek öldüren kadın ve kadın öldüren erkek sayılarının eşitlenmesini beklemek saçma olmaz mı? eşitlenmesi için kadınların ve erkeklerin cinayet işleme eğilimlerinin eşitlenmesi gerekiyor.
Buna benzer çok konu var. Feministler acaba hangi veriyi hangi istatistik donesini "tamam eşitlendik" şeklinde algılayacak?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
hak hukuk ve sosyal eşitlik konu. bunu bilek gücüne filan çekip mal mal yorum yapan beyinsizler var
Sosyal eşitlik?
Ne demek bu?
boşanmış kadına da boşanmış erkek gibi yanaşmak.. evlenmeyen erkeğe evlilik onun seçimi diye bakıp, evlenmek istemeyen kadına sorunlu kadın/evde kalmıs kadın gözüyle bakmamak. en önemlisi eşit eğitim hakkı. erkek istediğini giyinebiliyorsa, yalnız dışarda rahat gezebiliyorsa kadın da aynını yapabilmeli. vs vs vs vsss gibi sosyal yaklaşımlarda da eşit olmak. hak hukuk boyutu zaten malumdur illa ki.
İnsanların bakış açıları yüzünden mi ben mesela feminşzmin dayattığı pozitif ayrımcılık uygulamalarının negatif tarafında kalıyorum.
Peki sosyal eşitlik acaba sosyal aynılık olabilir mi?
Yani erkeklerin de tabi olduğu başka zorluklar var sosyal normlardan ötürü. Femşbşzm neden onlara da aynı hassasiyetle karşı çıkmıyor?
Dahası yasal hak hukuk konularında somut olarak siE verilmiş ve bize verilmeyen pek çok hak var. Bunlar öyle yoruma veya önyqrgı var mı yok mu tartışmalarına açık değil apaçık erkek aleyhine eşitsizlikler var. bunları kaldırmak isteyen olsa varlığı ve yokluğu tartışmalı birtakım önyqrgılardan bahsediyorsunuz.
size verilmeyen ne hak var kadınalara verilmiş? neymiş o pozitif ayrımcılıklar? saysana bir
1- daha erken yaşta ve daha az prim ödeyerek emekli olan kadınlar... bu sayede her erkek hayatının 1 yılını hiç tanımadığı kadınlara harcamış oluyor.
2- evlilik durumunda ilk 1 sene içinde işten ayrılıp tazminatını da alabiliyor kadınlar erkeğin böyle bir hakkı yok.
3- askerlikten muafsınız
4- nafaka sadece kadınlar için değil gibi tanımlansa da aslında tam da kadınlar içindir. Erkek de boşanma ile kadının eve verdiği ev işi katkısından mahrum kalsa da devlet bunu telafi etmek için kadına yük yüklemiyor
5- ölen babadan kalan yetim maaşı kadın çalışmadığı ve evli olmadığı sürece ölene kadar devam ederken erkek çocuğunun yetim maaşı 18 yaşında kesiliyor.
6- erkeğin çalışıp eve ekmek getirmesi yasal zorunluluk iken kadın isterse çalışır. Bir kadın çalışmak istemiyor diye kocası onu boşqyqmqz. Ama çalışmayan kocayı karısı boşayqbilir
6- kadın çalışan veya kadın girişimcilere erkeklere tanınmayan haklar ve maddi teşvikler
Bunlar somut ve elle tutulur olanlar...
Hayır işte eğer femibistler eşitlik istiyorsa bunlar için neden mücadele etmiyor. Aksine mesela nafaka konusunda devamından yana tavır alıyorlar.
Aynen dediğin gibi her iki cinsiyetin de zorlukları var. Bunlar biri diğerinden eksik değil. Durum bu iken sadece tek bir cinsiyetin zorluklarını protesto etmek eşitlikten yana olmak demek değil. Geleneksel düzen birtakım işböşğmlerine dayanıyor burada kadına düşen var erkeğe düşen var. Sen ya toptan işbölğmğne kaşı çıkıp tüm bu farklı ypklemelwre cinsiyet gözetmeksizin saldıracaksın ya da bunu yapmıyorsan "amacımız eşitlik" demeyecek ve cinsiyetçi bir ideoloji oldupunu kabul edevekdğn
Bu arada elit işe eşit ücret konusunda çözümü gereken bir ayrımcılık veya adaletsizlik söz konusu değil. Her patron kadın olsun erkek olsun verebileceği en düşük ücreti ödemeye çalışır. Çalışanlar da yine pazarlık yaparak yüksel ücreti zorlamaya gayret eder. Patron ve kadın çalışanlar arasında pazarlıklar daha düşük rakamlarda bitiyorsa bu kimsenin kabahati değildir. Belli ki aynı ücreti istediğiniz zaman işinize gelirse diyorlar. Aynı paraya erkek çalıştırmak daha makul oluyor ki bunun pek çok sebebi var. Hiçbir patron sırf erkek diye cebinde kalacak parayı çalışana vermez. Kadın aynı verimi sağlıyorsa çok isteyen erkeğe der ki daha ucuza kadınlar var onlaro alırım... bunu demiyor çünkü erkek yasal ve kültürel sebeplerle çalışmaya mecbur olan kişidir ailede. Ufak bir sğrtüşmede çantasını alıp gidemez... erkek ben evlendim ver tazmşnatımı gidiyorum diyemez. Erkek kolay kolay zengin hatun buldu diye de işten çıkmaz. motivasyın farkı var. Patronlar da bunu biliyor. yoksa ayrımcılık değil tecrübe
100 yıl öncesinden bahsediyorsun ben bugünden.
100 sene önce evet kadınların oy hakkı yoktu. Diyorsun ki aşağı tutulduklqrı için. Ama kadınlara oy hakkı vermeyen ingiltwtenin yolcu gemisi titanic batınca deniyor ki kadınlar fikikalara binip yaşayacak erkekler gemide kalıp ölecek. Erkekleri üstün tuttukları için mi ölüme terk ettiler. Kadınları hakir gördükleri için mi kurtardılar. Peki o dönemin femşbşstleri yani ingilterede bilinen adlarıyla sufrajetler o dönem bu durumu protesto etti mi? Yani eşitlik ya hani... bu gemi battı 2 sene sonra da 18-20 yaşlarında genç erkekler kurbanlık koyun sürüleri gibi makinalı tüfeklerin üstüne gönderildi hiçbirinin dönmeyeceği bilinerek. Konumuz 100 sene öncesi değil o dönem daha keskin farklar olsa da o dönemde de avantaj ve dezavantajları vardı her iki cinsiyetin.
Feminizm eşitlik istemez.
Yapay zekanın nasıl kıvırdığını okudun muz