Sitede en çok Yeni başlayanların sorusu oluyor… Bu konuyla alakalı Rica üzerine bu görüşü ve soruyu paylaşmak istedim:Seçilmiş bir Yorum: Eğer kişi kendini unutup, sporun tüm detaylarına dalarsa, o zaman hem kendini unutur hem de bu durum kişinin sahaya çıkmasını ertelemiş olur. Tahmin edeceğiniz üzere, iyi sporcu olarak tanımlanan kişiler, hem kendi yeteceğini bilen, hem o spora hakim olan ve bu iki özelliğini sahada gösterebilen kişiler oluyor. Ama sporculardan hiçbir zaman oyunu hakem kadar iyi bilmeleri beklenmiyor. İnsan da gelişim yolcuğunda bazen bu tuzağa düşebiliyor. Ayrıntılarda boğulup, kendinin oyuncu olduğunu unutuyor ve çoğu zaman hakemliğe soyunuyor. Bak o bilgi de var, bu hayatın öncesi böyleymiş, sonrası böyle olacakmış, şunu yemek lazımmış, şunu içmek iyi geliyormuş, şu ritüeli günde şu kadar yapmalıyım vs. vs.Spor Dünyası
Şöyle yeni başlayacaklar için bilgi havuzu olsun istiyorum…
Ben spora başladığımda yeme içmeme dikkat ediyordum. Yeme içmeden kesilmiyordum ama ne ne kadar proteinli neyin içinde ne kadar yağ var hep hesaba katardım kısacası düzenli beslenme programı ayarladım ve kafamın esfiği hareketleri değilde hangi hareket hangi alet vücudun hangi bölgesini çalıştırıyor diye araştırıyordum. Çoğu insan spor aletlerini bilmeden ve yanlış bir şekilde spor yapıyor vücuduna etkisi olduğunu sanıyorlar birde. Ben vücudumu tamamen değiştirmek istemediğim için sırt ve karın çalışıyorum bazen ise kalça çalışıyorum amacım sıfırdan bir fizik yaratmak ya da kas yapmak değil (karın kası hariç) bence spora başlamadan önce kendine neyi hangi öğünde yiyeceğini ayarlaması konusunda dikkat etmeli ve spora başlama motivasyonundan emin olmalı. Anlık bir hevesle başlayıp iki gün sonra bırakırsa hiçbir şeyi başaramaz. Çok iyi bir yorum olmadı biraz klasik oldu ama idare eder. d
Spora başlamadan önce lütfen insanlar önce kontrolden geçsin. Her spor herkese iyi gelmez. Crossfit, hiit, tabata gibi egzersizleri ele alalım. Kalp önemli burada nabzı bilmem kaçlara çıkarıyor. Sıkıntı var mı , değerleri nasıl önce baktırsın. Belki kortizol seviyesi yüksektir o insanın yüksek nabızlı sporlar iyi gelmeyebilir, ona göre spor seçsin. Isınma soğuma ; birden spora başlayan önce ısınma hareketlerini yapsın, sakatlık riski yüksek. Spora yeni başlayanlar hemen sonuç görmek için her gün o vücuda yükleniyor, yapmasın faydadan çok zarar veriyor, overtraining gelişir. Sürekli yorgun, sakatlanma riski yüksektir. Kilo almak vermek ikisinden biri için başlayan spora; acele etmeden kendine uygu, izin günleri vererek, active rest denilen günlerde streching hareketler yapabilir. Beslenme; spora başladım herşeyi yiyebilirim fazla fazla; hayır , elbette ye sağlıklı besinlerin fazlasıda kilo yapar amaç kilo vermekse ama porsiyon kontrolü yapsınlar. Aç karnına tok karnına; vücut hangisine uygunsa yapılsın. Spor uzun solukludur, yeni başlayanlar dönemsel olarak görüp pes edip bırakmasın.