Bizce kilo vermek ve sağlıklı kilo vermek birbirine karıştırılmaması gereken 2 terim 👌 Sağlıklı bir şekilde kilo vermek sabır ve zaman işi. Alışkanlıklarınızı komple değiştirmek, istikrar ve kararlılık ister. Çoğu kişi bu kadar uğraşmak yerine kestirme yoldan kilo vermenin yolunu arıyor. Elden ele, kulaktan kulağa dolaşan diyet listeleri metabolizmayı altüst ediyor. Beden incelse bile insanlar sağlığından olabiliyor. Üstelik kilo kaybı uzun ömürlü olmuyor. Hızlıca kilo veren kişilerin , hızlıca geri kilo aldığı gözlemleniyor. Öncelikle kilo vermeyi kafanıza koyduysanız sadece kilo vermeye odaklanmayın. Yağ oranınızı düşürmeyi de ekleyin hedefleriniz arasına yağ oranını düşürmek sağlıklı kilo vermenin temel taşıdır. Vücuttaki yağ oranını düşürmek için de sağlıklı beslenme ve spor şart. Oturduğunuz yerden çay içerek, televizyon izleyerek veya sözde yağ yakan besinler yiyerek yağ oranınız düşüremezsiniz. Şunu tekrar söylüyoruz ki yağ yakan besin yoktur. Yağ yakmaya yardımcı besin vardır. Siz spor yaparak yağ yakarsınız ve bazı besinler bu yağ yakımını kolaylaştırır ya da hızlandırır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için sabır edin ve asla pes etmeyin.
Sizinde eklemek istedikleriniz var mı?
Sizinde eklemek istedikleriniz var mı?
Merhabalar,
Daha önce de bahsettiğim gibi sağlıklı beslenmenin en temel ilkeleri ölçülü, dengeli, yeterli ve çeşitli beslenmektir. Kilo vermek için zayıflama diyeti uyguluyorsanız bunun sürdürülebilir olması, tüketilen besinlerin kolay ulaşılabilir ve ekonomik olması oldukça önemlidir.
İlk olarak gün içinde düzenli egzersiz yapamıyorsak bile her zaman olabildiğince aktif olmaya gayret gösterin.
Sağlıklı kilo vermek için ipuçları:
Gün içindeki en önemli öğününüz olan kahvaltınızı ihmal etmeyin. Kendinize; ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağlardan, yumurta, et/tavuk/balık gibi kaliteli proteinlerden, kompleks karbonhidratlardan, kalsiyum deposu süt ve süt ürünlerinden, taze mevsim yeşilliklerinden oluşan bir tabak hazırlayarak güne başlayın.
Günde en az 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Egzersiz yaptığınızda ve yaz aylarında su gereksiniminin arttığını göz ardı etmeyin.
Beslenme rutininize yoğurt-taze meyve, süt-çiğ kuru yemiş veya 1 bardak ayran gibi küçük ama doyurucu ara öğünler eklemek yeme ataklarının önüne geçerek bir sonraki öğününüzde fazla enerjiye ihtiyaç duymamanıza yardımcı olur.
Her öğününüze mevsim yeşilliklerinden salatalar veya doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış sebzeler ekleyerek gereken günlük lif, vitamin ve mineral alımını sağlayabilirsiniz.
Besin tüketiminde ölçülü olun. Her ne kadar sağlıklı besinler ile besleniyor olsanız dahi fazlasının kilo artışına neden olacağını unutmayın.
Paketli, yağlı, basit şekerli gıdalardan; olabildiğince uzak durun. Bunların bağımlılık yapan yiyecekler olduğunu kendinize sürekli hatırlatabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme düzeninin kişiye özgü olduğunu ve yazdığım ipuçlarının genel öneriler olduğunu unutmayın. Kronik bir rahatsızlığınız var ise zayıflama diyeti yapmadan mutlaka doktorunuza ve bir beslenme uzmanına danışmayı ihmal etmeyin.