Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme Tüyoları


Ramazan Bayramı denilince akla ilk gelen şekerler, tatlılar, tepsi tepsi baklavalar ve ziyafet sofraları oluyor. Hal böyle olunca da denge bozulup bir anda kontrolsüz şeker tüketimi ve sağlıksız beslenme ile sonuçlanıyor.

Ancak, o mükemmel bol yağlı yemekler, baklavalar, köfteler ve tatlıları ne kadar yediğimizi fark bile edemeyebiliriz bayram sofralarında. Yemeklere sohbet eşlik ettiği için, insanlar bazen porsiyonlara dikkat etmeyi unutabilirler. Ramazan bayramı boyunca, aşırı yemek ve tatlı mide ve bağırsak sistemini ciddi şekilde bozar. Vücudumuz yorulur ve tansiyon da diğer faktörler de bundan etkilenir. Diyabet veya obezite gibi sağlık sorunları olanlar özellikle Bayram kutlamalarında çok daha dikkatli olmalıdırlar.

Ramazan Bayramı Boyunca Uygulayabileceğimiz Birkaç Sağlıklı Beslenme İpuçları

1. Bayramın ilk gününe hafif bir kahvaltı ile başlayın.

kahvaltı
kahvaltı

Ramazan ayı boyunca değişen yemek zamanları Bayramın ilk gününde normale döner. Özellikle kahvaltıyı atlamayın çünkü kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve sindirim sisteminizi düzenlemenize yardımcı olur ve gün boyunca daha fazla yemenizin önüne geçer. Hafif bir kahvaltıda kepekli ekmek, peynir, bol yeşillik, domates, salatalık, zeytin, yoğurt, meyve, yulaf ve ceviz bulunabilir. Ya da kahvaltıya daha fazla çeşitlilik vermek için smoothie de yapabilirsiniz.

2. Kızarmış, tuzlu, kalorisi yüksek gıdalardan kaçının.

kızartma
kızartma

Bu yiyecekler, özellikle diyabet, insülin direnci veya obezite gibi sağlık sorunlarınız varsa Ramazan Bayramınızı mahvedebilir. Bayram yemekleri sırasında yemek yemenin en sağlıklı yolu çok çeşitli yiyecekler tüketmek, ancak daha az ve daha sık yemektir. Porsiyon kontrolüne dikkat edin. Çiğ Badem, ceviz, fındık ve taze meyvelere atıştırmak yemeklerde çok fazla yemekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Dondurma veya süt veya meyve ile hazırlanan diğer tatlıları da servis edebilirsiniz.

3. Düzenli su içmeyi alışkanlık haline getirin.

su içmek
su içmek

Kahve ya da çay içiyor olmak maalesef suyun yerini doldurmaz ve suya alternatif olamaz. Sağlıklı ve dengeli bir diyette günlük ortalama 2-2,5 litre kadar saf su içmeniz gerekir. Bayramda aşırı yüklenmeyi ve sindirimi kolaylaştırmak için aynı zamanda toksin ve diğer atık maddelerin atılımı için su oldukça önemlidir. Sıvı tüketimini arttırmak için bayramda da su yerine cacık, ayran, taze meyveler mutlaka öğünlerinize ekleyin. Suyu normal halde içemiyorsanız da içine limon dilimi ve nane yaprakları atıp hem daha lezzetli hale getirebilir hem de naneniz midevi faydalarından yararlanabilirsiniz.

4. Sağlıklı bir sindirim sistemi için bayramda lif bakımından zengin yiyecekler yiyin.

lifli gıdalar
lifli gıdalar

Ramazan ayı boyunca sindirim problemleriniz varsa, eski beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde devam edebilir. Lif bakımından zengin yiyecekler - koyu yeşil sebzeler, kuru fasulye, nohut, mercimek ve Meksika fasülyesi gibi baklagiller ve tam tahıllar tüketin - . Yoğurt, ayran, kefir gibi bağırsak florasınızın sağlığını iyileştirecek yiyecekler yiyin. Ana yemekler ve atıştırmalıklar için onları meyve ve çiğ kuruyemişler ile karıştırmayı deneyin.

Sevdiklerinizle birlikte geçirebileceğiniz şeker gibi tatlı (ama kalorisiz) sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle :) ...

Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Tüyoları
21 Cevap