Ramazan Ayında Sindirim Problemi Yaşamamanız İçin Besin Önerileri!

Pnrakgl s

Malum ramazan ayı içerisindeyiz. Bu ayda iftarda olsun sahurda olsun yapılan yemeklerin cazibesi ile kendimizi kaptırıp sindirim problemleri yaşayabiliyoruz. Bununla birlikte bol kalorili yiyecek tüketip uyuyoruz. Gelsin kilolar ☺️ Peki sindirim problemi yaşamamak için hangi besinleri tüketmemiz gerekli? Tok tutan besinler nelerdir? Biraz göz atalım.

Ramazan ayında hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıyız?

Ramazan Ayında Sindirim Problemi Yaşamamanız İçin Besin Önerileri!
  • Süt ve süt ürünleri içeren tatlılar: Sütün içerisindeki laktoz sindirimi zorlaştırarak hem mide problemlerine hem de bağırsak problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle Ramazan ayında iftardan sonra yenilen sütlü tatlıların mide gazı, kabızlık, metabolik rahatsızlıklara yol açabilir. Ama mide veya kabızlık sorunu çekmiyor iseniz sahurda içeceğiniz bir bardak süt (laktozsuz olursa emilimi kolay olur) sizi en çok tok tutan besinler arasındadır.
  • Gazlı içecekler ve kafein tüketimi: Yemekten sonra genellikle sindirimi hızlandırmak amacıyla içtiğimiz maden suyu, kola , soda veya gazoz ; Bunun yanı sıra kahve fazla içilen çayların sindirimin hafiflettiğini düşünsek de bilimsel açıklamalar bunun tam tersi olduğu yöndedir. Kafein veya gazlı içeceklerin emilimi zordur ve hazımsızlık yapabilir.
  • Kızartmalar ve hamur işleri: Yağlı besinlerin tok tutmasının yanında susamanıza ve vücuttaki suyun bitmesine sebep olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle sahurda kızartma ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini hem sağlık açısından hemde metabolik açıdan size çok faydası olacağını belirtmem gerekir.
  • Baklagiller: İçerisinde bulundurduğu et değerindeki demir vitamini ile fazla tüketilmesi sonucunda özellikle bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Sebze ile tüketilmesi önerilir.
Ramazan ayında sindirimi kolay hangi besinleri tüketebiliriz birde onlara bakalım.
Ramazan Ayında Sindirim Problemi Yaşamamanız İçin Besin Önerileri!
  • Yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday ürünleri: Bir sporcu olarak söylüyorum hayatınızdan beyaz unu çıkarın. Hem sağlık açısından hemde besin değerleri açısından vücuda tamir edilemiyecek hasarlar verebiliyor. Lif bakımından en zengin olan yeşil yapraklı sebzeleri tuketir iseniz iftarda salata olarak olabilir . Sindirimi hızlandırmış olacaksınız.
  • Protein açısından zengin (Yoğurt, süt, peynir ve yumurta): Vücudumuzun alması gereken protein miktarını vermezsek ciddi potasyum ve kas erimelerine sebep olabiliriz. Sahurda yiyeceğiniz yumurta , laktozsuz süt, bir bardak ayran hem tok tutmaya hemde sindirim açısından sizi rahatlatmaya sebep olacaktır.
  • Balık, Tavuk ve az yağlı kırmızı et: İftarda kesinlikle başlangıç olarak az yağlı bir çorba veya kahvaltılık ürün tercih edebilirsiniz. Sindirim emiliminizi hızlandırır ve diğer yemeklerede boşluk bırakabilir. Bunum yanında ana yemek olarak haşlanmış, buğulama veya fırında et tercihiniz hem protein ve karbonhidrat bakımından sizi dengede tutar hemde tokluk hissi vererek sindirimi hızlandırır.
  • Bulgur pilavı: Bizim evde en çok tüketilen besin arasında yer almaktadır. Şeker miktarı ve sağlık açısından daha iyi olması nedeniyle pirinçten daha çok tercih edilmelidir. Sindirimi kolay olsada çok yersek şişkinliğe sebep olabilir. Özellikle ramazan ayında porsiyonları küçültmemiz doktorlar tarafından tavsiye edilir.
  • Şeker dengesini korumak için Meyve: Özellikle kış aylarında hastalanmanın önüne geçebilmek ve metabolizmayı hızlandırmak için bir porsiyon meyve tüketmemiz gerekli. Bunu şerbetli tatlılar yerinede kullanmamız daha iyi olabilir.
  • Su: Saatlerce tutulan oruçta vücut susuzluğa maruz kalabiliyor ama su tüketirkende lütfen fazla abartmayalım. Özellikle yudum yudum içmeye dikkat edelim. Vücudumuzun fazladan tüketiği su sizin daha çok susamanıza sebep olabilir. Su yerine tuketilecek hoşaf, ayran, evde yapılan meyve sularınıda tüketebiliriz.

Ramazan ayımız mübarek olsun. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Ramazan Ayında Sindirim Problemi Yaşamamanız İçin Besin Önerileri!
44 Cevap