Regl dönemini birkaç günle sınırlı olarak düşünsek bile aslında bu döngü tüm aya yayılan bir süreç. Bu sürecin en sıkıntılı aşaması vücudun her ay bu döngüye yeniden başlamak için dengelerinin değiştiği süre. Adetin başlamasından hemen önce olan ve PMS denen bu dönem, oldukça sıkıntılı geçebiliyor. Peki PMS dönemi nedir?
PMS, adet öncesi sendromunun kısa adı.
Premenstrüel sendromun kısaltması olan PMS, halk arasında adet öncesi sendromu olarak biliniyor. Adet öncesi birkaç günü kapsayan PMS, kadınların büyük bölümü için adet dönemi kadar zorlu geçiyor. Hatta bazı kadınlar için PMS daha zorlu bir dönem.
Premenstrüel sendrom nedir?
Her ay yumurtlama gerçekleştikten sonra döllenmeyen yumurtanın vücuttan atılması, yani reglin başlaması için vücutta bazı değişikliklerin olması gereklidir. Bunlar hormon seviyelerindeki değişikliklerdir. Ani hormon düşüşü ile bu dönem başlar. Ancak hormon seviyelerindeki bu ani değişimler vücutta rahatsızlığa sebep olabilir. Pek çok kadın adet öncesi gerginliki PMS sendromu olarak tanımlar.
PMS’in en yaygın belirtileri uyku hali veya uykusuzluk, baş ağrısı, mutsuzluk olarak sayılabilir.
Yorgunluk, halsizlik, odaklanamama, kolay öfkelenme, kas ve kemik ağrıları sıkça görülür. Vücutta şişkinlik ve ödem oluşumu sebebiyle rahatsızlık olur. Sindirim sisteminde de sorunlar görülebilir. Özellikle regl dönemi geciktikçe sıkıntılar daha da artar.
PMS etkileri nasıl azaltılır?
Kalsiyum, magnezyum eksikliği ve kan değerlerinin düşüklüğü PMS etkilerini artırabilir. Bu yüzden genel olarak sağlığa dikkat etmek ve bu dönemde yiyeceklere dikkat etmek gereklidir. Normalden daha az ama sık yemek yemenin faydalı olduğu saptanmış. Bunların yanında hafif egzersizler daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
En İyi Cevaplar