Herhangi bir kek yaparken püf noktaları çok önemlidir. Evde bir anda yapıp ikram ettiğimiz, hepimizin içini ısıtan, gözlerini parlatan, neşesini yerine getiren keklerimizin çok güzel ve lezzetli olmaları için nelere dikkat etmeliyiz, bugün bunları incelemek istedim. Haydi gelin bir bakalım:

- En önemlisi, reçeteyi, yani tarifi baştan sona okumak gerekiyor. Antrenman yapar gibi bir iki kere okumalıyız.
- Tarifte aksi belirtilmediyse, kek yapmak için kullanılacak bütün malzemeler "oda sıcaklığında" olmalı.
- 1 saat önceden malzemeleri hazırlamak ve yumurtaların akı ile sarısını eğer buzdolabından çıkardıysak soğukken ayırmak en iyi başlangıçtır.
- Tarifte misalen, 100 gram elenmiş un diye belirtiyorsa, unu eleyip tartın. Elenmiş ve elenmemiş unun ağırlığı farklı olur.
- Doğru ebatta kalıp kullanmayı ihmal etmeyin. Fazla küçük kalıpta kek hamuru taşar ve içi pişmez. Aşırı büyük kalıpta da yine hamurun kıvamı tutmayabilir.
- Kalıbın kalitesi ve rengi de çok önemli. İnce metal ve koyu renkli kalıplar özellikle dezavantajlı. Bunlar ısıyı daha çok çekerler. Kek daha çok kuruyabilir, pamuk gibi olmaz.
- Fırın içi termometresi hepimizde olmayabilir ama hepimiz fırınımıza dair iyi birer gözlemci olabiliriz. Normalden fazla ısınan veya oldukça az ısınan bir fırına sahipseniz tarifte belirtilen ortalama süreleri azaltıp çoğaltabilirsiniz.
- Mutfakta bulunduğu için sizi memnun edecek bir başka alet de mutfak tartısıdır, aklınızda bulunsun.
- Tarifte "tereyağı ve toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın" diyorsa en az 5 dakika orta hızda karıştırmalısınız. Arada mikseri durdurup, kenarda kalan malzemeleri de spatula yardımıyla merkeze alıp yine karıştırın.
- Bazı tarifler "yumurta ve toz şekeri karıştırın" diye başlar o zaman en az 5 dakika rengi açılıp, hacim kazanana dek karıştırın.
- Malzemelerin sıra ile koyulması önemli bir ayrıntıdır. Bu püf noktası nedense çoğu zaman ihmal edilir.
- Unu veya kuru malzemeleri başka bir kaba eleyin diye belirtilmediyse, sıvı malzeme ile karıştırma öncesi kuru malzemeleri ayrı bir kapta tel çırpıcı ile karıştırın ve havalandırın.
- Un veya kuru malzemeleri sıvı malzemelerin olduğu kaba alınca, hamuru çok az, sadece unun kaybolacağı kadar karıştırın. Fazla çırpmak kekin sert olmasına neden olur. Mikserin en düşük devrinde 1-2 tur, veya ideali, spatula ile harcı söndürmeden, alttan üste doğru hareketlerle karıştırmanızı tavsiye ederim.

Ortası delikli veya kıvrımlı bir kek kalıbı kullanıyorsanız, yumuşamış tereyağı ile kalıbın tüm yüzeyini yağlayın, bunu yaparken fırça kullanın. Kalıba un serpin ve kalıbı en son çevirip fazla unu silkeleyin. Böylece kek kalıptan daha kolay çıkacaktır.
Kelepçeli kalıp veya kek tepsisi tercih ediyorsanız, tabanlarına yağlı pişirme kağıdı serili olmalı. Pişirme kağıdı yaymadan önce yine tabanı tereyağı ile hafifçe yağlayın. Kağıdın kenarlarını da yağlayıp un serpin. Kalıbı çevirip unun fazlasını silkeleyin.

Bu işlem pandispanya tarzı keklerde uygulanmıyor bunu da belirtmiş olalım. Pandispanya kalıpları yağlanmıyor.
Kekin pişme süresi dolmadan 5 dakika önce kürdanı kekin ortasına batırın. Kürdan temiz çıkıyorsa keki fırından alabilirsiniz.
Kek pişerken ilk 20 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalı, yoksa kek kabarık olmayacaktır.
Kek piştikten sonra en az 10 dakika soğutma telinin üzerinde bekletmeliyiz. Kalıpta kek bir süre bekledikten sonra çevirip keki çıkartmalıyız.
Soğutma telinde kekin bekleyip dinlenmesi önemli bir aşama. Kekin taban kısmı böylece hava alarak, her bölümü eşit soğumuş olur. Taban hava almazsa buhar yapar ve ıslanır. Soğutma teliniz mi yok? Fırın telini de kullanabilirsiniz.

Bugün şimdiki Bence'mde tarif değil püf noktalarından bahsetmek istedim. Bu püf noktalarını bildiğiniz için tariflerimden de daha çok memnun kalacağınıza inanıyorum. Sevgiler ☕🧡
#tubasueda 🍀🍀
En İyi Cevaplar