Arkadaşlar diyete ve spora başladım, hergün popom terleyene kadar spor yapıp 3 saat sonra sahurda yarım ekmek yemek vicdanımı sızlatıyor içime öküz oturuyor sanki :D Hafif birşeyler yeyim diyorum ertesi gün uyanınca midem gurul gurul ötmeye başlıyor. Normalde de yarımdan biraz az tam tahıllı ekmekle tost yapıyorum çayla iyi gidiyor. Beni tok tutacak ve kilo aldırmayacak mümkünse az yağlı doyurucu bir öneriniz varmı? :Ddiyetteyken sahurda ne yemeliSiz ne yiyorsunuz?
Kilo vermek ve uzun süre tok durmak için glisemik indeksi düşük olan yiyecekler tüketmenizi tavsiye ederim. Glisemik indeksi yüksek, şekerli yiyecekler çabuk acıkmanıza neden olur ve kilo almanıza da sebep olur.
Diyetteyken Sahurda Ne Yenir?
Hem kilo vermek hem de uzun süre tok kalmak için tüketebileceğiniz bazı besinlerden bahsedeceğim.
Et, Yumurta, Yoğurt... Proteinli Yiyecekler:
Tavuk eti, hindi eti, kırmızı et, yumurta, yoğurt, süzme peynir, lor peyniri... Protein içeriği yüksek besinler tüketmek hem kilo vermenize katkı sağlar hem de uzun süre tok tutar. Sahurda sofranızda bu yiyeceklere yer açabilirsiniz.
Yağlı besinler, uzun süre tok tutar ancak kalori içeriği yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir. Tüketirken ölçüyü kaçırmayın. Avokadolu yumurtayı sahurda tüketmeniz, uzun süre tok durmanıza ve kilo vermenize katkı sağlayacaktır. Tereyağ, avokado, badem gibi doğal yağlarla uzun süre tok kalabilirsiniz.
Yulaf Ezmesi:
Yulaf ezmesi de tok tutan yiyecekler arasındadır. Karbonhidrat ve protein içeriği yüksek olan yulafı sahurda da tüketebilirsiniz. Ayrıca kilo vermenize de yardımcı olur.
Ramazan Ayında Kilo Verme Önerileri
Ramazan ayında, oruç tutarken, uzun süreli bir açlığın ardından yemeğe yüklenip çok yemenizi tavsiye etmem. Ayrıca:
İftarda çorba için, tatlıya yüklenmeyin ve tarçın çayı tüketebilirsiniz. Tarçın çayı, yağ yakmanıza yardımcı olur ve sık acıkmanızı önler.
Yeşil çay da kilo vermeye yardımcıdır.
Ayrıca iftardan 2 saat sonra egzersiz yapabilirsiniz.
Evde yapılabilecek egzersizler: Vücut ağırlığınızla dairesel antrenman, internetten videolarını bulabileceğiniz strong by zumba, dans...
Kilo vermek için günlük aldığınız kalori miktarına dikkat etmelisiniz. Kalori hesabı yapabilirsiniz.
Kalori açığı oluşturun ve düzenli egzersiz yapın. Haftada en az 3 gün, iftarla sahur arasında 50 dakikalık kardiyolar yapabilirsiniz.
Vücut yağ oranınızı hesaplayın ve günlük almanız gereken kaloriyi bulun, ortalama 200-500 kcal daha az alın (yaşamsal kalorinin altına düşmeden, yaşamsal kalori ortalama 1200-1300 kcal) bu şekilde kilo verebilirsiniz.
Su tüketiminize de özen gösterin, sahurda bol bol su için.
Uykunuza dikkat edin ve stresten uzak durun, rahatlıkla kilo vereceksinizdir. Diyet listesini de yalnızca işin uzmanından almanızı öneririm.
Merhaba KS dostum; diyette iken sahur ya da sabah kahvaltısı nasıl olması sorusunun cevabı biraz karışık aslında çünkü nasıl bir diyet yaptığımın çok önemli. Şeker durumu nedir, kolesterol nedir, ürik asit seviyesi nedir bunlar önemli. Ancak ben kendi diyetimden yola çıkarak bir kaç öneride bulunmak istiyorum. Böylece denenmiş bir diyet kahvaltı ve sahur programı hakkında bilgilerin olabilir.
Maş fasulyesindeki protein neredeyse kırmızı et kadar besleyici doyurucu sağlıklı, börülcede yine aynı şekilde zaten tarifleri okurken burada ne kadar besleyici olduklarını da yazdım.
Bu tarifimdeki çorba ile sahur da iftarda sabah kahvaltısı da gayet sağlıklı olur bunun yanına birde haşlanmış yumurta eklersen her yönden harika bir kahvaltı sağlamış olursun
Yoğurtlu Karışım
Bir Kase yoğurt içerisine 5-7 adet fındık ya da badem ya da 3 ceviz 1-2 yemek kaşığı yulaf kepeği ya da keten tohumu (1 kaşık) 1 çay kaşığı tarçın. bu sadece bir gün boyunca sizi ayakta tutacak kadar yeterli.
Kahvaltıya Destek Atıştırmalıklar
Yanınızda kuru kayısı, kuru incir, kuru erik ama doğal olanlarından, kuru üzüm gibi küçük küçük yiyebileceğiniz yemişler olsun birde hurma ama hurmanın özellikle az şekerli olan Medine hurmalarında "SUGAİ" cinsi hurmayı öneriyorum çünkü diyabetik ve bol liflidir şeker hastalarına özellikle önerilir. Kuruyemişlerden badem, fındık, ceviz ama 10 gram kadar çünkü 10 gramı 65-70 kalorilere denk gelir ve gün boyu ihtiyacınız olan yağın kaliteli olarak alınması anlamına gelir.
Proteinsiz Kalmamak
Protein içerikli beslenmediğinizde biraz peynir özellikle sepet peyniri, tulum peyniri gibi peynirler ya da haşlanmış yumurta ile protein ihtiyacınızı karşılayın mesela haftada 2 günü yumurta diger günleri yoğurt peynir gibi geçiştirin maksat denge bozulmasın. Çünkü. karbonhidrat yağ ve protein dengesi çok önemlidir
İftara Doğru Spor
Ben bu şekilde beslenip iftara 1 saat kala spor yaparak bazen kardiyo yaparak ve spor sonrası yine hafif hafif protein alarak ama ağır proteinlerden ramazanda çok az alarak yani sakatat yemeden kırmızı eti azaltarak, 6-7 kilo vermeyi başarmıştım buda karaciğer yag oranımı düşürmeme ve kolesterolü dengelememe yardımcı olmuştu.
Ancak yine söylüyorum bu benim için faydalı oldu herkes için faydalı olurmu bilemem tabi birde şu var iftarda, iftardan sahura kadar olan arada ve sahurda 1 er litre olmak üzere yaklasık 3 litre suyu ramazan boyunca kullanmaya dikkat ettim.
Öncelikle merhaba, her ne kadar diyetteyken sahurda ne yemeli sorusunda bilgi verecek olsam da eğer bir diyetisyen gözetiminde diyet tutuyor iseniz öncelikle ona danışmanızı önemle öneririm. Çünkü vücut endeksinize göre bir liste çıkararak gün boyu sizi dinç tutarken aynı zamanda diyetinize ayak tutacak besin maddelerini o daha iyi bilecektir. Bu bağlamda benim vereceğim bilgiler sadece genel bilgiler olacaktır. Öncelikle diyetteyken sahurda neler yenir genel olarak onlara göz atalım;
Yumurta
Lor peyniri
Çavdar ekmeği
Ceviz
Çay (şekersiz)
Süt
Domates
Biber
Salatalık
Diğer yeşillikler
Meyve
Yulaf
Tabikide bunların hepsi bir sahur olarak nitelendirmemek gerekiyor. Bunların arasından kendinize menü hazırlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;
Bir günlük sahur menüsü;
Salata, domates ve biberden oluşan söğüş Lor peynirli omlet 4 tane ceviz 2 dilim çavdar ekmeği 1 bardak şekersiz çay
Gibi menüler oluşturabilirsiniz. Aynı keza başka bir menüde de yine üstteki malzelee ile örnek olması adına şöyle bir menü hazırlayabilirsiniz;
Sahur menüsü 2;
Lor peynirli sandiviç (çavdar ekmeği ile) 1 adet haşlanmış yumurta 1 adet muz ya da 4 adet çilek 1 bardak süt Ya da haşlanmış yumurta yerine yulaf ezmesi
Gibi gibi hangilerini yan yana yakıştırıyor isen o konuda kendine diyet menüleri hazırlayabilirsin... Dikkat etmen gereken unsur ise gün ortasında alman gereken şeyler olduğu için ve oruç olduğundan dolayı alamadığın için menüleri hazırlamada besleyici kararlar almalısın bir gün çok dolu dolu 2. Gün ise az olarak değil ortalama olarak en besleyici şeyleri yan yana getirmelisin. Bu hem diyetin için hem de sağlığın için çok önemli olacaktır. Bu dedillerimi dikkate alırsan kesinlikle diyetle beraber orucunuda tutabilirsin.
Afiyet olsun şimdiden... Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler diliyorum.
Merhabalar.. Sahura kalkmak oruç tutacak kişiye dayanma gücü vereceği gibi, öte yandan da maddi ve manevi bereketlere vesile olan bir sevaptır ve Peygamber efendimizin bir sünnetidir..
Ramazan ayı döneminde, diyet yapılmasını veya Ramazan ayını diyet ayı gibi görmek uygun değildir..
Nedenine gelince, gün boyun aç kalınmasından dolayı, yerine yeteri miktarda gıda alınmazsa bu sefer yağ değil kaslardan kilo verilmesine neden olur. Ayrıca Ramazan ayı ve orucun, sadece aç kalmaktan ibaret bir ay olduğunu düşünmek oldukça yanlıştır. Böyle düşünen kişi, bu mübarek ay da kazanmamız gerek sevabı kendi elleriyle azaltmasına sebebiyet vermiş olacaktır.
Sahur sofralarında mümkün mertebe az yağlı ve hafif besinlerle birlikte bolca su tüketmeliyiz.
Posa zengini çorbalar (Yayla çorbası, Mercimek çorbası v. s.)
tahıl ve unlu mamüller gibi gıdalar, hem hafiftir, hem sindirimi kolaydır, hem de tok tutacaktır.
Sahur sofralarında ağır ve yağlı besinler ise, hem susatır, hem sindirimi oldukça zordur hem de sizi rahatsız edecektir.
Hızlı ve tıka basa yemekten kaçınmak gerekir.
Mide yanması, reflü ve hazımsızlığın en başlıca nedeni hızlı ve tıka basa yemektir. Yenilecek şeyler mümkün mertebe bolca çiğnenmeli ve öğütülmelidir. Sahur dan belli bir süre sonra uyunacağı için, mümkünse yavaş yavaş ve az miktarda yenmesi de önemlilik arz eder.. Bugün bir çok hastalık ve rahatsızlığın az değil, fazla yemek yemekten olduğunu asla unutmayın !
Bununla birlikte de bol su tüketmek de, ihmal etmememiz gereken en önemli konulardan birisi. Vücudumuzun, üçte biri hava, üçte biri yemek, üçte biri su olmasına özen göstermeliyiz..
3 yumurta beyazı ve 100 gr yağsız lor peynir. Ekmeğe gerek yok bunları yersin ben bu ikisini yiyorum sadece.Eğer diyetisyen kontrolünde diyet yapıyorsan mutlaka onun vereceği listeyi uygula. https://www.kizlarsoruyor.com/toplum-sosyal-iliskiler/q681603-diyetteyken-sahurda-ne-yemeli Buradan da bakabilirsin.
Öncelikle sahurda neyi fazla tüketmemen gerektiğini söylemek istiyorum.
1) Karbonhidrat: Doymuş gibi hissetmeni sağlayabilir ancak kısa bir süre sonra acıktığını hissedersin. Dolayısıyla karbonhidratı azaltmaya çalış. Örneğin ekmek, ekmekten alacağın kaloriyi proteinden alıp daha uzun süre tok kalabilirsin. Yok ben ekmeksiz doyamam diyorsan ince bir iki dilim yiyebilirsin.
2) Tuz oranı yüksek yiyecekler: Hepimiz biliyoruz ki sahurda, zeytin, turşu, salamura, pastırma gibi yiyecekler kanın yoğunluğunu arttırır ve susuzluk hissini etkiler.
3) Yağlı yiyecekler: Yağlı yiyecekler hem kalori bakımından yüksektir hem de susuzluğu arttırır. Diyet yapmak veya yapmamak hiç fark etmez, sahurda fazla yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
Diyetteyken sahurda neler yiyebilirsin?
1) Protein: Daha az kalori alıp daha uzun süre tok olmanı sağlar, kas kütleni güçlendirmeye yardımcı olur ve kemiklerini korur aynı zamanda gün boyu daha enerjik hissedersin.
2) Hurma: Bedensel ve zihinsel sağlığını korur, enerji verir. İçerdiği yüksek lif nedeniyle bağırsaklarını çalıştırır. Sahurda tüketeceğin üç adet hurma gün boyu tok kalmanı sağlayacaktır.
Üç dedim çünkü tek sayı olması önemli.
3) Yulaf: İçerdiği yüksek lif sebebiyle uzun süre tok tutması ve kolesterol düşürmedeki etkisi nedeniyle tercih edilebilecek en uygun yiyecekler arasındadır.
En sevdiğim yulaf tarifi: 4 yemek kaşığı yulaf 1 çay bardağı yarım yağlı veya yağsız süt 1 çay pardağı içme suyu İsteğe göre tarçın İsteğe göre bal (en fazla bir tatlı kaşığı) 1 muz
Hazırlanışı: 4 yemek kaşığı tarçını tencereye alıp üstüne 1 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı su ekliyorum. İsteğine bağlı olarak tarçın ekleyebilirsin ki bir tatlı kaşığını geçmemeni tavsiye ederim, acı olabiliyor. Kısık ateşte kaynayana kadar - yaklaşık 8 10 dakika - karıştırıyorum, kaynadıktan sonra hafif katılaşıncaya kadar karıştırmaya devam ediyorum ardından muzumun yarısını ezip, haşlanmış olan yulafımı ayrı bir kaseye alıyorum. Ezdiğim muzu yulafın içine döküp karıştırıyorum. Üstünü istediğin meyveyle süsleyebilirsin, kivi, çilek, muz, özellikle elma çok iyi gidiyor yulafla.
Çok lezzetli oluyor 😋
4) Son olarak kuruyemişi eksik etmeyin, ihtiyacımız olan vitamin, mineral ve lifleri almamızı ve uzun süre tok olmamızı sağlıyor. Özellikle ceviz, kuru kayısı ve kuru üzümün faydaları saymakla bitmez.
Maalesef en sevdiğim kaju 😶
Ramazanda diyet yapıp kilo vermek sanıldığı kadar zor değil. Tek yapman gereken sağlıklı beslenmek. Bunu sadece ramazan ayına özel değil de hayatın boyunca sürdürebilirsen ne mutlu sana :)
11 ayın sultanı Ramazan’ın gelişiyle‘ Sahurda ne yenmeli?’Sorusu yeniden gündemde! Peki, Diyetteyken ve spor yapıyorken ‘sahurda ne yenir?’ Sahur sofralarınızdan eksik olmaması gereken, diyetinizi bozmayacak ve gün içinde vücudunuzun ihtiyacı olanı almasını sağlayacak besinleri sizin için derledim! 1- Yumurta
En bilineni yumurta ile başlayalım. Yumurta, haşlanmışsa tok tutan bir besin sayılır. Ayrıca günlük protein ihtiyacınızı da karşılar. Çok fazla baharat ile tüketilmesi susamaya neden olacağından tercih edilmemesi gerektiğini söyleyebilirim.
2- Fındık, Badem ve az miktarda bal (Tuzsuz) Fındık, günlük E vitamini ihtiyacınızı karşılar. Badem, protein açısından zengindir. Bir avuç bademde yaklaşık 8 gram protein bulunur. Bal ise B1, B2, B3, B4 ve B5 vitaminleri barındırdığından çok zengin bir besindir. Sahurda yemiş olduğunuz yarım yemek kaşığı bal, Antibakteriyel özelliğiyle bakterilere karşı daha dirençli olmanızı sağlayacaktır.
3- Elma ve Armut Elma ve armut içerilerinde bolca besin lifi barındıran meyvelerdir. Eğer diyetteyken tatlı yemeden duramayanlardansanız bu meyveler tam sizlik!
4- Smoothie Sahur denilince aklınıza ne kadar içecek gelmese de ‘ Spor yapıyorken sahur’ için smoothie’nin güzel bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. İçerisine Yulaf, muz, elma, çilek, yoğurt, süt ve tarçın ekleyebileceğiniz basit ama doyurucu bir içecek. Ayrıca spor sonrası yorulan bedeninize gereken enerjiyi kazandıracak!
BONUS
Sahurda kaçınılması gereken besinler;İşlenmiş gıdalar, şerbetli tatlılar, yağlı ve tuzlu yemekler, asitli içecekler... Koca bir günü besinsiz ve susuz geçiren bedeninize ve spora başlamış olan vücudunuza yapacağınız en büyük kötülük bahsi geçen ürünleri tüketmektir.
Gün içinde alamadığımız besin ihtiyacımızı karşılamak için tek başına iftar öğününün yeterli olması mümkün değil🙌🏼 Öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalı. Açıkçası ben kalkmanızı isterim, kalkamıyorsanız da yiyip uyuyabilirsiniz... Peki neden sahur yapmalıyız? Alın bakalım beş neden
Sahur yapmanız için 5 temel neden; 🌀Gün içerisinde çok daha dinç ve verimli hissettirir. 🌀Metabolizmanın aktif ve hızlı çalışmasını sağlar. 🌀İftarda daha az besin tüketmenize neden olur. 🌀Tatlı krizlerini azaltır.
Sahurda tüketeceğiniz; 1- Protein iceriği yüksek besinler (yumurta, peynir, süt, yoğurt, chia tohumu, çiğ kuruyemişler, keten tohumu vb): termik etkisi sayesinde yağ yakımını destekler ve kas kitlenizi korur. 2- Posa içeriği yüksek besinler (tam buğday, çavdar ekmeği, yulaf ezmesi, sebze, meyve vb) tokluk süresini uzatır ve kabızlığı önler. 3- Vitamin, mineral içeriği yüksek besinler (sebze, meyve gibi) bağışıklık sisteminizi destekler. 4- Sağlıklı yağ asitleri (çiğ kuruyemişler, avokado, zeytinyağı) uzun süre tok tutar ve hormonal işleyişe katkı sağlar.
Eğer bir diyet serüvenindeyseniz ramazan ayında çok daha dikkatli olmalısınız verilen kiloları geri almamak veya kilonuzu korumak için arınma diyetlerine devam etmelisiniz detokslarınızı aksatmadan ev sporunuzu bırakmadan bu serüvenden alnınızın akıyla çıkabilirsiniz :) Unutmayın istediğim gibi görünmek bizim elimizde. O zaman son olarak bir menü sunup öyle sonlandırayım yazımı :)
Sahur için menümüz; 2 Dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 meyve, 2 kuru kayısı, 2 ceviz. 1 kase çorba,1 dilim ekmek, 1 tabak sebze yemeği, az yağlı yoğurt, 1 hurma. Bu maddelerden biri ile sahur yapılabilir.
Öncelikle size kafanıza göre bir diyet yapmamanızı bir diyetisyenin size verdiği listeye uymanızı öneriyorum bunun dışında da sahurda kahvaltılık ve hafif yiyecekler yemenin sağlıklı olduğu kanaatindeyim.
1. Kahvaltılık yiyecekler:
Belki sucuklu yumurta olmasa da haşlanmış yumurtanın diyetinize hiçbir zararı olmaz bunun dışında bol bol zeytin, peynir ve reçel tüketmek sizi hem tok tutar hem de diyetinizden alıkoymaz.
2. Sebzeli tarifler:
Benim annem akşam iftarda yemekleri bol yapıyor ki sahurda da yiyebilelim diye. Mantar sote yapabilirsiniz, yoğurtlu semizotu yapabilirsiniz, kereviz salatası yapabilirsiniz, fırında patates yapabilirsiniz bunlar son derece sağlıklı yemekler.
3. Et-tavuk-balık yemekleri:
Vejeteryan mısınız yoksa değil misiniz bilmiyorum ama biz sahurda tavuklu mantar sote ve bu tarz fırına sürülmüş sebzeli et tariflerini çok seviyoruz eğer evinizde döküm tava varsa etinizin üstüne kekik, tuz, karabiber gibi baharatları ekleyip döküm tavaya verebilirsiniz çok lezzetli oluyor.
4. Pratik tarifler:
Bu menemen hem sebze yemeklerine hem de kahvaltılık yemeklere uyuyor bence siz de menemen gibi pratik ve lezzetli tarifleri deneyebilirsiniz.
5. Meyve ve kuru meyveler
Tüm gün aç kalacağınız için meyve yemek hem sizi tok tutar hem de şekerinizi düzenler meyve yemeye alışkın değilim diyorsanız eğer kuru incir ve kuru kayısı da tüketebilirsiniz eğer onları da yemem diyorsanız meyve suyu, komposto, hoşaf içebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir
Aslında bir diyetisyene gitsen daha iyi olur çünkü diyetisyenler diyet menülerini kiloya göre veriyorlar. Ama madem buraya sordun önerilerimizi sunalım.
Benim önerilerim;
Haşlanmış Yumurta
1 tane haşlanmış yumurta tüketebilirsiniz. Kalorisinin az olduğu gibi gayet doyurucudur.
Çavdar ekmeği
Çavdar ekmeği diyet için en güzel ekmek çeşididir çünkü kilo aldırmaz. Fakat her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi bununda fazlası zarardır bu yüzden 2 dilim yeseniz yeterlidir.
Yoğurtlu Buğday Çorbası
Yoğurtlu Buğday çorbasını yerken içiniz gayet rahat olabilir. 1 kase tüketebilirsiniz.
Soğanlı biberli omlet
Her ne kadar kilo aldırır gibi görünse de 1 porsiyon için kalorisi gayet düşüktür ve doyurucudur.
Çay
Çay hepimiz için büyük bir vazgećilmez nimet. Ama sekerlisi tehlikeli. Bir bardak şekersiz açık çayı gönül rahatlığı ile içebilirsiniz. Diyet Meyveleri;
Elma, ArmutNar, Yaban Mersini, Avokado
Çok daha fazla kilo aldırmayan meyveler vardır fakat ben kolaylıkla ulaşabilme açısından sadece bu meyveleri koydum. Sahur yemeğinizden sonra bunları tüketebilirsiniz.
Tabiki sadece bunlar ile kilo vermek daha zor. Yeterli ölçüde sporunuzu, koşunuzu, egzersizinizi yaparsanız ve uyku düzeninize dikkat ederseniz ben inanıyorum ki kolaylıkla kilo verebilirsiniz. Sadece biraz sabır.
diyetteyken sahurda ne yemeli? Karbonhidrat tam tahıllı ekmek veya makarna veya börek veya pilav Protein peynir veya yumurta veya yoğurt veya kıyma /tavuk (sebzede veya börekte) Yağ grubu zeytinyağı veya ceviz veya badem ( zeytin tuzlu olduğu için tercih edilmemelidir) Sebze domates, salatalık veya pişmiş sebze Meyve taze meyve veya komposto olabilirşekerli komposto, bitki çayı, hafif çorbalar
1. Menü 1 bardak süt ,2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ile 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir, 1 haşlanmış yumurta Domates, salatalık, maydanoz, 2-3 ceviz, 1 porsiyon meyve, 2 -3 bardak su
2. Menü 1 kase sebze çorbası, 1 dilim ekmek, 1 küçük tabak kıymalı makarna, 1 kase yoğurt, domates-salatalık, 1 meyve, 2-3 bardak su,
Ekmeksiz glutensiz hem de doyurucu bir sahur yapmış olursun şimdiden afiyet olsun arada meyve yemeyi her vitaminden azar almayı ve su içmeyi ihmal etme 🤗
Merhaba 🙋♀️🌸Benim de zorlandığım, konu diyette iken, ramazan ayı öyle bir alıştırmışız ki kendimizi aksam 18'den sonra yemek yersen kilo alırsın korkusuna, hele bide sahur'da eklenince çarp 2 ye 😃 sahursuz olmaz güzel şekilde kontrollü yaparsak, sahurumuzu hiç bir şeyciik olmaz. Ben mesela; kendi Ramazan menümü yazayım iftarıyla gün içinde sporuyla sizede fikir olur 🌺 Su ile açıyorum orucumu sahura kadar 2,5 litreyi bitirmeye çalışıyorum. Hurma ve sonra çorba Mis gibi mercimek çorbası Çorbaya değinmek isterim. Ramazanda hemen, hemen hepimizin sofrasında çorba vardır. Bu çorbayı ön yemek gibi düşünmenizi istiyorum. Çorbamızı içelim bir süre bekledikten sonra ana yemeğe geçmeye dikkat edelim. Biraz bekliyorum mideme çok yüklenmek istemiyorum sonra Ana yemeğé geçiyorum Ispanak var bugün menüde yağına dikkat ettim az tuzlu olmasına dikkat ettim sizin evde hangi sebze varsa yağına dikkat ederek pişirin. Salatanizı yoğurdunuzu da yemeyi ihmal etmeyin. Tahıllı ekmek yemeni öneririm ama şimdi ramazan pidesi yenmez ama yaaa, yenir elbet.26 gr 28 gr ağırlığında yiyebilirsiniz Ramazan ayında bizi en çok zorlayan noktalardan birisi de TATLİLAAAAR! 🍧🍰🍡Tatlı olarak Sütlü tatlı her zaman bir sıfır değil 10 sıfır öndedir. Çünkü tatlı istediğimiz çok yoğun olacak neden Sütlü tatlı olmasın ama her akşam olmasın
165 kaloricik ♡
Kısıtlamayın kendinizi canınız çok tatlı çektiğinde Sütlü tatlılara yönelin Şeker miktarına dikkat ettiğiniz müddetçe sorun olmaz ama her akşam Tatlı olmasın🌺
Bu sürede, suyumuzu da içelim. Kendinizi fazla zorlamadan sporumuzu yapalım 45 dk yetiyor bana kardiyo vücut ağırlığı ile yapıyorum.
Sahuru sakın atlamayın.
Kabak omlet yapabilirsiniz. Kabak hem, doyurucu hemde besleyicidir
Malzemeler. 1 adet kabak 2 yumurta Peynir Tuz ( az) Az miktar zeytinyağ (tava için)
Yapılışı. Kabağı rendenin ince yeriyle rendeleyip suyunu iyice sıkalım. Yumurtaları , peyniri ve baharatları koyup karıştıralım. yanmaz yapışmaz az yağlanmış tavaya karışımı döküp yayalım. Kısık ateste tavaya bir kapak kapatarak arkalı önlü pisirelim. Servise hazır işte bu kadar
Tabağınız da bol yeşillik olsu. Domates, salatalık, zeytin, sekersiz çayınız Bir sahur kabak omlet yaparsınız. Başka sahur'da Tahıllı ekmekten tost, menemen, haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz.
Merhaba Doğa, Öncelikle sahurda nasıl beslenme tarzı oluşturduğum hakkında sana bahsetmek istiyorum. Bir gün omlet yaparsam bir gün haşlanmış 1 yumurta tüketiyorum. Peynir, zeytin,1 dilim tahıllı ekmek, domates ve salatalık beni doyuruyor.2 günde bir kendimi ödüllendirerek 1 dilim ekmeğe bal kaymak veya reçel sürüyorum. Birde yanına 2 çay mis gibi. Kaçmaz bu öneri; Kesinlikle üzerini çizerek diyorum ki eğer oruçlu değilsek günlük 2.5 LT saatlere yayarak fakat oruçlu isek iftar ve imsak arası en az 2 LT su içmeni öneriyorum. Doğru bilinen yanlışlar; Yemek yemeden kilo verileceğini iddia eden varsa lütfen bir süre sonra kendine sadece şu cümleyi söylesin: ''Ben dengeli beslenmiyorum, sağlıksız birey olmaya hazırlanıyorum''. Günlük kalori ihtiyacınızda yağ, karbonhidrat, tahıl tabiki tüketeceksiniz ama nasıl? Cevap çok basit. Öğün öğün yiyeceğiz. Öğün atlamak kilo aldırır. Bilginiz olsun. Yemek yemezseniz hastalık sahibi olursunuz bile bile kendinizi bu duruma itmemenizi rica ile öneriyorum. Kilo neden oluşur? Olması gerekenin üzerindeyse normal olarak bakamayız. Sürekli yağlı beslenmek kilo aldırır. Ama haftada 1 yaparsanız kilo almazsınız. Gerekenin üzerinde açlık hissi olmaksızın besin tüketmek kilo aldırır. Spor etkili mi? Bu soruya 2 yılı aşkın uğraşan birey olarak söyleyeceklerim şu doğrultuda: Kendinize uygun olan program hazırlıyorsunuz sonrasında 1 ay 2 hafta gibi zaman aralıklarında DÜZENLİ olarak uygulandığında etkisini göreceksiniz. Büyük harflerle yazdım çünkü işin sırrı asıl o noktada başlıyor. Tam bitti yapamıyorum dediğiniz an ''ben başaracağım'' derseniz başarırsınız. Unutmayın her şey sizde başlıyor ve sizde bitiyor. Psikolojik olarak kendinizi kötü hissetmeyin. Ruhsal bunalıma girmekte size kilo aldırır bu yüzden hep olmasada her daim gülmeye niyet edeceğiz ve o kötü anılar geçecek. Aynaya geçin ve ben başaracağım diyin başaracaksınız kilolar gidecek ben sizden eminim. Hepinize hayırlı ramazanlar dilerim. Hoşça kalın :)
Merhaba arkadaşlar, Sahurda sağlıklı beslenme önerilerim şunlar; *Oruç tutacaklar mutlaka sahur yapmalı. Yapılmadığı takdirde genellikle kas kayıplarına sebep olur
*Sahurda anne sütünden sonra tam protein kaynağı olan yumurta mutlaka tüketilmeli. Yumurtayı haşlanmış olarak, omlet, krep, menemen şeklinde tüketebilirsiniz. Haşlanmış yumurta diğer tüketim şekillerine göre daha fazla tok tutacaktır.
*Ekmek grubu olarak; galeta, wasa, kepekli etimek ve tam buğdaylı ekmek tüketebilirsiniz.
*Süt gruplarından olan yoğurt, ayran, cacık, kefir gibi tok tutan hafif besinler tüketilmeli.
*Kızartmalardan, aşırı yağlı yemeklerden yani mideyi yoracak ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmalıyız.
*Gün içerisinde fazla susamayı önlemek adına sahurda tuzlu besinlerden uzak durmalı. (tuzlu peynir, tuzlu zeytin, turşu gibi.)
*İftar ve sahur arası su alımı ihmal edilmemeli.( kg başına 30 ml su.) yaklaşık 2-2,5 litre mutlaka tüketilmeli. Sahurda 3-4 bardağa kadar tüketilmeli.
*Tatlı haftada 1 gün yenilebilir ve tercihiniz sütlü tatlılardan olmalı.
*İftar ve sahur arası meyve tüketimini ihmal etmeyin. 1-2 porsiyon olacak şekilde
Sahur da kesinlikle yağlı, tuzlu ve şekerli besinler tüketmeyin. Gündelik hayatımız içerisinde özellikle yağlı besinler tüketmemeye özen gösterin. Yağlı besinler vücudumuza resmen yapışıyor çünkü. Bakınız; kızarttıktan sonra sıçrama yapmış yağ kuruyunca çıkmaz. Neyse örnekleri geçelim. Kendim için uyguladığım sahur programını önerisini yapalım;
2 adet haşlanmış yumurta, yanına kesinlikle ekmek alma. Tıkar. 4 adete kadar zeytin (farketmez hangisi olduğu) Yarım ya da tek dilim doğranmış salata 2 bardaktan fazla olmayacak kadar az şekerli çay tüketin. Su ile sahuru kapatın tekrar.
Bunları yapmadan önce kesinlikle su için. İştahtan düşürmek için uygulamanan en iyi yöntem.
Diğer günler sofranız da salata, domates, marul ile yapılmış tuzsuz salata yapıp. Bir dilim peynirle tüken. Çay yine aynı derece de için.
Bu konu da dikkat çekmek istediğim birşey var. Kan değerinizi ölçtürün. Diyet uygularken Vücut direncinize aykırı besin; insanı bayıltır. İkinci menü de kan değeri düşük kişilere uygun değildir.
Son olarak sahur da tuzlu ve yağlı ürünler tüketmeyin. Erken susamamaya yol açıyor..
Porsiyonu kendi kilona, boyuna, doymana göre ayarlayabilirsin ramazanda önemli olan diyetten ziyade ibadetlerimiz tabiki ama orucun ilk gününden beri diyetle 2 kilo verdimOkadar spor yapmiyorum ben bir saat yürüyüş yapıyorum bu yüzden okadar besine ihtiyacım olmuyor -haşlanmış yumurta, hem protein ihtiyacını karşılama da yardımcı olur hemde yok tutar yaptığın spora ve fiziksel özelliklerine bağlı sayısını belirleyebilirsin- yeşillik ve domates, salatalık belki havuç sebzelerin kalorileri az olduğu için sınırsız yiyebilirsinTabağın kalanına da peynir, zeytin, ceviz, hindi füme, gibi kahvaltılıklar ekleyenilirsin yanına da kilona göre ekmek (beyaz ekmek çabuk acıktırır tam buğday ya da kepekli tercih etsen daha uzun süre tok tutarsın) ya da yulaf tercih edebilirsin ekmek yemek istemiyorsan yulaf kurtarıcı olur diyette asıl noktanın iftarda kendini tutmak olduğunu düşünüyorum iftarda az da yesen o sana bir doygunluk veriyor ama sahurda az yemek gün içinde çok acıktırıyor umarım hepimiz kilolarımızı verebiliriz😊
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
11 ayın sultanı Ramazan’ın gelişiyle‘ Sahurda ne yenmeli?’Sorusu yeniden gündemde! Peki, Diyetteyken ve spor yapıyorken ‘sahurda ne yenir?’ Sahur sofralarınızdan eksik olmaması gereken, diyetinizi bozmayacak ve gün içinde vücudunuzun ihtiyacı olanı almasını sağlayacak besinleri sizin için derledim! 1- YumurtaEn bilineni yumurta ile başlayalım. Yumurta, haşlanmışsa tok tutan bir besin sayılır. Ayrıca günlük protein ihtiyacınızı da karşılar. Çok fazla baharat ile tüketilmesi susamaya neden olacağından tercih edilmemesi gerektiğini söyleyebilirim.2- Fındık, Badem ve az miktarda bal ( Tuzsuz) Fındık, günlük E vitamini ihtiyacınızı karşılar. Badem, protein açısından zengindir. Bir avuç bademde yaklaşık 8 gram protein bulunur. Bal ise B1, B2, B3, B4 ve B5 vitaminleri barındırdığından çok zengin bir besindir. Sahurda yemiş olduğunuz yarım yemek kaşığı bal, Antibakteriyel özelliğiyle bakterilere karşı daha dirençli olmanızı sağlayacaktır.3- Elma ve ArmutElma ve armut içerilerinde bolca besin lifi barındıran meyvelerdir. Eğer diyetteyken tatlı yemeden duramayanlardansanız bu meyveler tam sizlik!4- SmoothieSahur denilince aklınıza ne kadar içecek gelmese de ‘ Spor yapıyorken sahur’ için smoothie’nin güzel bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. İçerisine Yulaf, muz, elma, çilek, yoğurt, süt ve tarçın ekleyebileceğiniz basit ama doyurucu bir içecek. Ayrıca spor sonrası yorulan bedeninize gereken enerjiyi kazandıracak! BONUSSahurda kaçınılması gereken besinler;İşlenmiş gıdalar, şerbetli tatlılar, yağlı ve tuzlu yemekler, asitli içecekler... Koca bir günü besinsiz ve susuz geçiren bedeninize ve spora başlamış olan vücudunuza yapacağınız en büyük kötülük bahsi geçen ürünleri tüketmektir.
Merhaba, Oruç tutarken diyette kalınılabileceğini pek sanmıyorum. Çünkü her diyetisyen öğünleri yayarak 𝖆𝐳 𝖆𝖒𝖆 𝖘ι𝐤 yememizi önerir ama oruçluyken tüm gün aç kalıp iftar ve sahura çöküyoruz, çatlayana kadar yemek yiyip su içiyoruz. 😄 Ama yine de hem diyette kalıp hem de oruç tutmak istiyorsan 𝖆𝐳 𝐤𝖆𝖑𝖔𝖗𝖎𝖑𝖎 𝖆𝖒𝖆 𝐝𝖔𝐲𝖚𝖗𝖚𝖈𝖚 yiyecekler önerebilirim.
Bünyenin alıştığı bir düzen var... Az yemek ile ilgili... şimdi birde buna oruç disiplinini ekleyeceksiniz... Gün boyu enerjinizi idame ettirecek kaloriye sahip hafif ama besleyici gıdalara yönelmelisiniz ki bayılacak gibi olmayasınız gün boyu... Mesela tavuk balık çorba bol bol tatlı olarak hurma ya da incir... Canınız çekerse 1 adet meyve veya meyve suyu içip niyetleyebilirsiniz... Birde artık havalar çok ısınmaya başladı oruç tutarken güneşin zorlaştırıcı etkilerine karşı bir adet kafanıza şapka takın dışarıda gezerken... Allah kabul etsin 👍
Öncelikle normal ekmek yerine kepekli ekmekler yiyebilirsin ama dilimleri fazla olmayacak şekilde. Haşlanmış yumurta yok tutar ve spora giden kişiler genelde haşlanmış yumurta yerler sende bu şekilde yapabilirsin. 1 dilim ekmek yiyebilsin veya ekmek yemeyip, 1 adet haşlanmış yumurta, haşlanmış patates ve salatalık tarzı şeyler yemelisin. Ama en önemlisi de iftar da ne yediğin. Orucunu açtıktan sonra bir kase ekmeksiz çorba içmelisin. Yarım saat sonra da azar azar yemeklerden ekmeksiz yersen daha iyi kilo verebilirsin. Şunu da eklemeliyim ki iftardan sahura kadar olan sürede bol bol su içmeyi ihmal etme. Başarılar ☺️
diyette bence yenilebilecek hem de az kalorili en güzel yiyecek hurmadır diyebilirim hurma hem metabolizmayı hızlandırır hem de tokluk hissi veren mucize bir meyvedir diyebiliriz bir diğeri ise yumurta olabilir yumurta protein bakımından çok zengin bir besindir yağları kasa çevirir, yetmedi mi ekmeksiz doyamıyorum mu diyorsunuz o zaman çavdar ekmeği ya da tam buğday ekmeği tam size göre ayrıca müsli ve süt de sahurlarımda vazgeçilmez ikilimdir müsli biraz tatsız olduğundan bunu meyveler ile zenginleştirebilirsiniz hem siyah çay içmek yerine birer papatya çayı veyahut yeşil çay içmek sinirlerinizi yumuşatıp hem güzel bir uyku çekmenizi sağlar hemde metabolizmanızı hızlandırır ve kilo almanızı engelleyip şişkinliği en az seviyeye indirir
Valla yadıryanacagım ama diyeceğim. Kabak diyeti yapabilirsin. 3 günde 3 kilo veriyor. Ben Ramazan da iftarda minik porsiyon tabağa yerleştirdikten sonra yanına 1 çay kaşığı ile pişmiş yarim kabağı kavurup üstüne yoğurt döküyorum. Ama şöyle bir şey var hipotansiyon hastaları yapmasınlar. Bazen kavurduktan sonra neredeyse sıfır yağ ile tabiki de yumurta döküyorum üstüne omlet oluyor protein dabıl oluyor. Fırında kaşar ile yiyebilirsin. Ben kendim uydurdugum lahanalı kabak dolması yapmıştım harikaydi. Şimdi saçma saçma yorumlar gelece sogloksoz diye , sogloksozsa siz yapmayin arkadaş. Diyeceklerim bu kadar
Semizotlu, çörekotlu bir kase cacık2 yumurtadan havuçlu, biberli ve pazılı omlet1 avuç suda bekletilmiş ceviz1 dilim esmer ekmek 1 kase tarhana çorbası5 adet az tuzlu yeşil zeytin1 dilim esmer ekmek2 parmak peynir2 adet hurmaVeya Sahur salatası (mor havuç, dereotu, maydanoz, roka, avokado, 3 tam cevizli, ½ bardak lor peynir, 1 adet haşlanmış yumurtalı, 2 yemek kaşığı narlı salata)1 dilim esmer ekmek2 adet hurma
Merhaba, Sahur vakitlerinde kalorisi az , yağlı olmayan yemeklere yönelmeliyiz bu hem diğer gün için rahat olacağımıza hemde sağlıklı bir şekilde hayatımıza devam edeceğimize anlamına gelir. Örneğin; - 1 adet ya da 2 adet yumurta - çeyrek buğday ekmek - 4 dilim domates - 2 dilim peynir - Bal veya labne peynir Sonrasında meyvede yiyebilirsiniz. Bunlar hem diyete uygun hemde sahurda hafif bi o kadarda tok tutan yiyeceklerdir.
Kesinlikle 2 tane yumurta yemelisin hem tok tutar hem de zayıflamana yardımcı olur kendine tabak hazırlayabilirsin. Biraz peynir , zeytin , yumurta , salatalık , domates olabilir genelde zayıflayanlar kendilerine böyle tabaklar hazırlayarak zayıflıyor. Ayrıca normal ekmek yerine tam tahıllı ekmek yiyebilirsin.
Yiyip üzerine yattığın için oldukça hafif ama doyurucu şeyler yemeye bak ama ihtiyaçlarını da göz ardı etme karbonhidratını yarım beyaz ekmekten değil de 2 dilim tam buğday ekmekten al. Yağlı sahan yumurta değil de tereyağla kizarttigin veya hasladigin yumurta tercih et normal yağ yerine tereyağ ya da zeytinyağı bunlar çok küçük gibi gözüküyor ama böyle küçük küçük tuyolarla büyük sonuçlara variyorsun. Sağlıklı şeylerin coklugundan kaçma gözün de doysun
Patates salatası, haşlanmis yumurta, dereotlu yoğurt, mercimek salatası, sebze yemeklerinden, bulgur pilavı gibi burda önemli olan mideniz çok doldurmamaya bakın ne kadar çok yerseniz o kadar zor oruç tutarsınız hamurlu yiyiceklerden uzak durun
Merhaba, bende diyetisyene gidiyorum , normal kahvaltı verdi, zeytin yasak tuzlu olduğu için ödem yapıyormuş iki dilim ekmekcik marka tam buğday ekmeği,2 ceviz, salatalık, yeşillik var listemde.
Yağlı kızarmış ve ekmek türü şeylerden uzak dur. Sebze haşlanmış yumurta ve tavuk Balık et yiyebilirsin. Bol bol su iç. Hareket varsa şeker yemiyorsan korkmaya gerek yok.
Protein bakımından zengin yumurta yiyebilirsin ama haşlayarak. Yanında salatalik , domates , peynir de yiyebilirsin. Yeşil mercimek , nohutta yenilebilir.
Yağ yararlı birşey değil fiziğim güzel ama sağlığım için vermem gerek. Yaşım genç ayvada olsa göbek istemiyorum. İlerde evlilikti çocuktu derken zaten kilo alıcam yaşım ilerleyecek o kiloları vermem dahada zorlaşacak
Aman yok ya ne kadar dikkat edersem edeyim çok tembel bir metabolizmam ve genetik yapım var. 1 yıl diyet yapsam sonra 2 gün istediğimi yesem göbek fırlıyor hemen. Sinir oluyorum :D
İçimde patlamasın sonra :D Önemli olan dışardan görenlerin beni göbeksiz görmeleri değilki. Ben aynaya baktığımda fiziğimi beğenmek istiyorum. 5 kilo versem yine yeter. ay 1 kilo bile yeter :D