Ben şunu belirtmek istiyorum "çalışanın halinden çalışan anlar" bu sebeple ev hanımlarının çoğu kocasının işyerinde rahat olduğunu sandığını düşünüyorum. Çok savurgan kadınlar var. Bu savurganlık paranın kazanış şeklinin bilinmemesinden kaynaklı bence. Kolay değil Müdürle, eşinden çok görüşenler var. Hafta sonu eşiyle sakin bir yerde geçirmek varken bugün göreve bir sürü arkadaşım gitti.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılKadınlar evin içinde çalışıyor, çalışmıyor değiller ki ve ev hanımlığı da zor, bence ev hanımlığı da bir meslek.
Belki de kendilerine zaman ayıramıyor ev hanımları , şayet bir de annelerse.
Erkeğin neden zoruna gitsin ki, eşine harçlık vermek, onun ihtiyaçlarını karşılamak, evlilik bir müessese neticede. Kadın da erkek için çalışıyor evin içinde, evini güzelleştiriyor, yemekler yapıyor, namusunu, kazancını koruyor, misafirlerini ağırlıyor, onun midesini şenlendiriyor, sadece eş olmuyor ev hanımı. Ev hanımlarının misyonu;sadece yatakla/cinsellikle sınırlı değil ki, evin intizamıyla mükellefler, aşçılar, çocukları varsa dadılar, aynı zamanda öğretmenler, insan yetiştiriyorlar, sadece ev hanımı değiller, bulaşıkçılar da aynı zamanda, tüm bulasıkları yıkıyorlar bulaşık makinesi olsa da, her bulaşık makinede yıkanmıyor, ütücüler de aynı zamanda, bayram temizliği de yapıyorlar, bunlar kolay işler değil. Erkekler bakalım dadıya, aşçıya, bakıcıya, hizmetçiye, öğretmene para versinler , bir aylık maaşları yetiyormuymuş, onun için erkeğin zoruna asla gitmemeli bu durum, senin için yorulan, hayatı seninle paylaşan, fedakâr bir eşe bakmaktan isyan etmek ayıp değil de nedir? Üstelik seni de bir çok masraftan kurtarıyor eşin.32 Yorumla- +1 yıl
Teşekkür ederim🌺
- +1 yıl
Rica ederim 💖🌺
Benim bugüne kadar gördüğüm, duyduğum kadarıyla Türk erkekleri Türk kadınlarını hiçbir şekilde haketmiyorlar. Belki çok azı doğru düzgün davranıyordur. Geneli 5 par etmez, bencil, kaba saba herifler. Hemcinslerim günahınızı bile vermeyin bunlara. Sürünsünler. Sürüne sürüne adam olurlar belki bir ihtimal 🤏
10 Yorumla
+1 yılSırf cinsellik, ev işleri ve yemek yapsın veya soyum devam etirme dürtülerimi tatmin etsin diye kimseyle evlenmem, eğer biriyle evleniyorsam asık olduğum için evlenirim yani eğer biriyle evleniyorsam ona ömrümün geri kalanını vermek istiyorum demektir, aramızda paranın lafı olmaz.. Çalışıp karıma bakmayacağım da ne yapacağım, niye çalışıyorum o zaman?
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
1. Eğer ev hanımlığı yapıyorsa seve seve veririm hayatta zoruma gitmez. Çünkü evimiz ve birlikteliğimiz için hayatının bir kısmını evde geçiriyor. Ancak evde hiçbir şey yapmıyorsa para vermeyi bırak boşarım.
2. Eğer çalışan kadın ise yine veririm ancak bu isteme sebebine göre değişir. Zaten para kazanıyor neden benden para istiyor? Bu biraz garip bir durum. Çalışan eşim olursa ortak bir aile hesabı olmasını ister evi beraber dizmek isterim. Kazandığı parayı sırf kendi keyfine harcıyorsa yine boşarım.
Yani evliliğimiz içinse bu para kesinlikle zoruma gitmez. Ancak verdiğim paralar saçma sapan keyfi olarak harcanıyorsa kesinlikle zoruma gider.
10 YorumlaKadının çalışmama sebebi eşinin izin vermemesi ise kesinlikle vermesi gerek.
Kadının çalışmama sebebi ADAMIN ÇOCUĞUNA bakma ise iki kati vermesi gerek.
Kadının canı istemiyorsa çalışmak, bunu evlilikten önce bildirmesi gerek, bu zaman adam ona para vermek zorunda değil ama yinede ev işleri falan kadina kaldığı için her vicdani olan erkek eşini sevindirmeli diye düşünüyorum
328 Yorumla- +1 yıl
Katılmıyorum, bir erkek bir kadınla evleniyorsa o kadının tüm ihtiyaçlarını elinden geldiğince karşılamalı.. Bir kişi karısını rezil ediyorsa, ben ona adam demem.
- +1 yıl
@Seversin_diye hemen hemen aynı şeyleri düşünüyor o da ama eğer kadın kendi isteğiyle çalışmak istemiyorsa , o zaman zorunluluğu yok demiş ama güzel bir düşünceye sahip aslında :)
- +1 yıl
@grazer erkek para vererek eşini sevindirme konusuna katılmdım yoksa haklısın benzer düşüncedeyiz. Bence eşler birbirine ne kadar özel olduklarını hissettirerek sevindirmeli yoksa eşin çalışmıyorsa para vermek bizim sorumluluğumuz ve hatta şeref meselemiz
- +1 yıl
@grazer her türlü özgürlk sahibi olmak diye bir şey yok. Sen bir erkek olarak eğer şu anda çalışmama özgürlüğüne sahip değilsin, eve ekmeği getirmeye mecbursun o zaman kadının da bir mecburiyeti olmak zorunda...
yani kadın isterse çalışır kocası bir şey diyemez; kadın istemezse çalışmaz kocası yine bir şey diyemez ama erkek her türlü çalışmak zorunda dersen o zaman olmaz işte kendini de tüm hemcinslerini de ezdirmiş olursun.
Erkeğin çalışmama özgürlüğü yoksa kadın çalışmayan erkeği boşama hakkına sahip olması sayesinde erkeği çalışmaya mecbhur bırakabiliyorsa kadının da başka bir konuda mecburiyetinin olması gerekir...
@ra_on Büyük harflerle ADAMIN ÇOCUĞU derken adamın önceki karısından çocuğunu mu kast ettiniz? - +1 yıl
@grazer o başka... . ocuğunla ilgilenmeye mecbursun ama ev işi yapmaya değil... ayrıca benim söylediğim başka bir şey. Kadın canım isterse dışarıda çalışırım ev işlerinin yarısını kocamdan isterim, sonra sanım istediğinde istifa eder evimin kadını olurum kocam da fazla mesai yapar ne yapar yapar evini geçindirir şeklinde bir özgürlüğe sahip değil; olamaz... sen çünkü mecbursun çalışmaya; eşinin evde kalmana izin vermemesi halinde "çalışmama" hakkın yok; o zaman kadının da çalışmak için senin iznine ihtiyacı olması lazım. Yani sen ev işlerinin yarısını yüklenmek istemediğinde karının çalışmasına izin vermeme hakkının olduğunu eşin kabullenmeli
- +1 yıl
@Firu_Zen
kendinizi o kadar küçümsemeyin... bekarken çalışmak başka bir şeydir evli iken farklı. Bekar erkeklerin çoğu baba evinde kalır veya ev arkadaşıyla; masrafları son derece kısıtlıdır. Ama yazdıklarım göz korkusuyla ilgili bir şey değil. Erkek adam evine bakar onda bir sorun yok ama madem erkek çalışmama lüksüne sahip değil kadın da erkeğinin onayı olmadan çalışabileceğini düşünmemeli. Erkek bu sorumluluğu yüklenmişse onun aile reisi olarak otoritesine saygılı olmak icap eder - +1 yıl
@noverpa75 kendimi küçümsemiyorum. Zira benim diyen onlarca erkeği cebimden çıkarırım. Evliliği normalleştirmeye çalışıyorum. İnsanlar binlerce yıldır evleniyorlar.. Hiç bi dönemde çağımızda olduğu kadar kutuplaşma olmamıştır. Yuva kurmaya değil de savaşa hazırlanıyor herkes.. Bir insan olmayan eşi üzerinde otorite kurma çabasına neden girer ki? Kadın üzerinde otorite kurma düşünceniz kulağa çok çirkin geliyor. Yanlış bir üslup. Yanlış üslup da doğru sözün celladıdır..
- +1 yıl
@Firu_Zen
bu ben sen veya bir başkasının çabası değil ki? Ben zaten evliyim yıllardır. Ben burada kendi yaşantımı konuşmuyorum. Ben burada olması gerekeni konuşuyrum daha doğrusu adaletli olanı konuşuyorum. Yani her tercih bir vazgeçiştir. Erkeğin otoritesi dediğim şey benim uydurduğum veya kendi adıma talep ettiğim bir şey değil. Ataerkil aile düzennin gereği olan bir şey... Ama erkeğin çalışıp evi geçindirme sorumluluğu da ataerkil düzenin olmazsa olmazıdır. Eğer ataerkil düzene ve aile yapısına karşı iseniz "erkek çalışacak eve bakacak" önermesini de reddetmeniz icap eder.
Evet insanlar binlerce yıldır evleniyordu ama binlerce yıldır bu ataerkil aile yapısına karşı bir meydan okuma yoktu. Şimdi feministler bunu yıkmak istiyor. Ama eğer samimiyseler o zaman kadınların "çalışmama opsiyonuna" da karşı çıkmaları gerekir ve bu kadınlara çalışmalarını tavsiye etmek seviyesinde kalırsa yine iki yüzlülük olur. - +1 yıl
@Firu_Zen hayır kadın evde çalıştığında evin reisinin erkek olması kadar doğal bir şey yok...
kadın evde mesai filan yapmaz... hele şimdi asla yapmıyor... şöyle izah edelim:
babaannelerimizin zamanda çamaşır makinesi var mıydı? hayır
bulaşık makinesi var mıydı? hayır
elektrikli süpürgte var mıydı? hayır
evde sıcak su akar mıydı? hayır
air fryer var mıydı? hayır
elektrikli fırın var mıydı? hayır
mutfak robotu? hayır
kullan at bebek bezi var mıydı? hayır
bunların yokluğunda onlar ev işlerini yapıp bitirebiliyordu değil mi?
Şimdiki kadınlar tüm bu aletlerle 1'er saat kazansa günün yarısını boşa çıkarmış olurlar...
Dahası ev işi ve dışarıda çalışıp eve para getirmek arasında şöyle bir fark var. Babbannelerimizin zor şartlarda ev işleri yaptıkları zamanlarda dahi bu işlerin nasıl yapılacağı belli idi; yani kadının bu işleri yapabilmesi için bir mücadeleye girmesi gerekmez; mesela bir erkek bir iş bulup çalıştığı zaman başka birinin o işi almasına engel olarak onun önüne geçerek o işe girer ve diğer kişi (muhtemelen erkek) iş aramaya devam etmek zorunda kalır; hatta bazen o işe alınırken başka bir erkek işten çıkarılır; zaten o erkek yeterince verim vermediği için çıkarılıyordur ama erkek ondan daha iyi olduğunu kanıtlayarak o işe girebilir yani onun ekmeğini elinden alarak getirir eve; aynı şekilde ticaret yapan veya serbest meslekle uğraşanlar kazandıkları her kuruş için müşteri ile ve rakipleriyle mücadele ederler; müşteri ona az para vermeye çalışır rakipler işi mşteriyi elinden almaya çalışır bu savaştan çıkarırsın ekmeğini...
kadınlar ise ev işi yaparken komşu kadının ev işini yapabilmesini engellemek zorunda değildir. Kimse de sizin mesela yemek yapmanıza engel olmaz...
hatta kadın ev işi yaparken büyük veya küçük bir hata yapıp mesela yemeği veya bir ev aletini yaksa dıarıda çalışan erkek bütçeyi denkleştirme yükünü arttırarak o eksiği de kendisi cebinden öeyerek yüklenir - +1 yıl
@noverpa75 ona bakarsak erkekler de tüm gün sıcakta tarlada çalışmıyor artık dedelerimiz gibi. Arabayla veya toplu taşımayla gidiyor geliyor işine. İşleri rahat. Ne fiziki ne mental olarak yorulup yıpranmıyorlar. Çocuk hasta olsa kadın uyumuyor başını bekliyor. uyumadan kalkıp ötekine veya eşine kahvaltı hazırlıyor. O bitiyor temizliğe o bitiyor yemeğe girişiyor. Rahat işinden eve oturarak gelen koca kişisi de "akşama kadar yatıyorsun evde, ne iş yapıyorsun ki?" diyor.
- +1 yıl
@Firu_Zen
Tüm gün tarlada çalışmıyor olması işinin kolaylaşması anlamına gelmez.. eğer mesela tarlanın sahibi oraya bir traktör mü aldı? Zannediyor musun ki öncesinde çalıştırdığı adamlara para vermeye devam edecek? Traktör gelince o erkekler tarlada çalışmaz yani işsiz kalır...
Şimdi sana ufak bir bilgi. Sabotaj kelimesi nereden gelir bilir misin? İngilterede işçiler patronun aldığı makinaların kendilerini işsiz bırakacağını bildikleri için o makinelerin çarklarının arasına giymekte oldukları "sabo" terlikleri atarak makineyi bozmaya çalışırlardı ki patron o nakşnayı kullanmaktan vazgeçsin onlar da işlerinden olmasın. Yani teknoloji ve makineler eve ekmek getirmeyi kolaylaştırıyor değil aksine zorlaştırıyor çünkü dediğim gibi eve gelen her ekmek patronla, müşteri ile, başka çalışanlar ile yapılan mücadelenin sonucudur...
patron ne dün ne bugün tam mesai yaptırmayacağı bir kişiye para vermez... eğer işinde oturarak para kazanıyor ise o adam kendisine oturmasına rağmen para vermeyi kabul edecek bir patron bulabilmek için yıllarca kendisine yatırım yapmıştır senelerce kendisini geliştirmiştir... yoksa bugün de tarlada veya inşaatlarda çalışanlar var hatta madenlerde çalışıp ciğerlerini tüketerek ekmek kazanmaya çalışanlar var onlar enayi mi oturarak para kazanmak yerine bir grizu patlamasıyla toprağa diri diri gömülmeyi göze alarak çalışıyorlar? bunlar aşırı çalışkan veya masa başına alerjik oldukları için değil masa başında kendilerine maaş verilmesini sağlayacak donanıma sahip olmadıkları için o tarz işlerde çalışıyorlar...
Masa başında oturan elemana da patron enayi değil maaş verirken. Adamın kendine kattığı yeteneklere muhtaç oldupu için veriyor o parayı. Yoksa hiçbir patron mecbur kalmadıkça para vermek istemez...
Yani teknolojik ilerlemeler erkeğin eve para getirme sorumluluğunu yerine getirmesini kolaylaştırmak şöyle dursun zorlaştırır... - +1 yıl
@noverpa75 istediğiniz kadar edebiyat, felsefe parçalayın. Ataerkil sistemimiz çöktü. Gelişmiş ülkelerde çokdan yok oldu. Bizde her şey geriden geldiği için sonraki nesilde medenice hayatı paylaşacak insanlar. Olması gerektiği gibi insanca, onurlu bir hayat sürecek kadınlarımız hakettikleri şekilde kimsenin egemenliği altında kalmadan. Çağdışı kalacak Ataerkil sisteminiz. Zaman, kendisine ayak uyduramayan, gelişim gösteremeyen her oluşumu tarihin tozlu sayfaları arasında bırakır..
- +1 yıl
@Firu_Zen ne kadar boş insanlarsınız, ne kadar boş bir tartışma.. Özellikle de evli olan eleman yok o, yok bu.. madem erkeklik çok zor ameliyatla kadın olup evde yatıp airfryer'da yemek pişirsin.. Bu arada bu saçma tartışmadan bana bildirim gelmesine nasıl engel olurum?
- +1 yıl
@Firu_Zen ataerkil düzen çöktü ise o zaman siz de kimseye "çalışıp bana bakmak zorundasın" diyemezsiniz.. eğer erkek çalışmak zorunda ise kadın çalışmak zorunda değilse elbette ki ataerkil düzen olacak... Hem erkek çalışsın eve ekmek getirsin hem de ben evde 2 düğmeye basmaktan başka bir iş yapmadan hem de erkek egemenliğine girmeden yaşayayım... oldu canım...
madem feminizm kasacaksınız o zaman biraz tutarlı olun da kadın da aynı erkek gibi çalışmaya dışarıda çalışıp eve ekmek getirmeye aynı erkek gibi evin ekonomik yükümlülüklerini eşit şekilde karşılamaya MECBURDUR deyin...
burada kalkmışsınız bir de diyorsunuz ki "bekarken de çalışmak zorundasınız"... demiyorsunuz ki "bekarken de herkes çalışmak zorunda" ... devlet bile size diyor ki "sen çalışmak zorunda değilsin babandan gelen maaşı evlenene kadar alabilirsin" diyor devlet; siz de bir güzel afiyetle yiyorsunuz bu parayı sonra da "neden iş hayatuında tercih dilmiyoruz" filan da falan...
- +1 yıl
@Firu_Zen (2) sen bir kere erkekelr için güneş altında tarlada çalışmıyor derken türlü türlü cehalet ortaya koymuşsun:
1- erkekelrin yaptıkları ağır işler olmasa mesela kanalizasyon sisteminin bakımı için pislik içinde çalışan erkekler olmasa sen tuvaletini yaptıktan sonra sifonu çekince b. kun bile gitmez... kalkmışsın erkekler kolay iş yapıyor diyorsun
2- kafa işi yapmanın yani beyni çalıştırarak yapılan işlerin yorucu olmadığını düşünüyorsun ve bunu da dışa vuruyorsun çok ilginç. Daha önce hiç mi bir şeylere kafa yormadın diye sorasım geliyor...
3- Edebiyat ile analiz yapıp mantık yürütme arasındaki farkı bilmiyorsun... sen dedin ıki kadınlar da mesai yapıyor evde; ben de sana kadınların işlerinin ne kadar kolay hale geldiğini anlattım teknoloji sayesinde; buna itiraz olarak da sen dedin ki erkekler de kolay işler yapıyor ve ben de sana dedim i kolay bir şey için kimse kimseye erkek diye para vermiyor; zor bir işin üstesinden gelmeyen kimseye kimse cebinden para çıkarıp vermez. Dolayısıyla teknolojik gelişmeler sayesinde kadınların işinin artık "mesai" olarak tanımlanamayacak kadar kolaylaştığını anlatmak için mantık ve akıl yürütmeler yaptım. Sen buna edebiyat diyorsan bu senin cehaletin olur
bu zihniyetinle ataerkil düzen neden doğru (senin bu zihniyetnle) ve neden kaçınılmaz anlatayım ben yine analizlerle anlatayım akıl yürütmeler yapayım sen ise "edebiyat yapıyrsun" deyip geç istersen :) - +1 yıl
@Firu_Zen (3) Öncelikle erkeğin eve para getirmesi elbette ki ona aile içinde liderlik vasfını kazandıran önemli bir etmendir. Eve tek para getiren olmak büyük bir sorumluluktur ve lider olmak zorumlulukla ilgilidir. Önceden de bahsettiğim üzere ev işi sorumluluğunu kadın kendi hatasıyla bile olsa yerine getiremediği zaman veya bir hata edip aile bütçesine zarar verdiği zaman bunun en sonunda telafisi yine erkekte biter yani sonuçlta parada biter. Erkek kadının yaptığı işin layıkıyla olmaması durumunda dahi bu durumun eksiğini kapayacak ve talafi edecek kişidir. Sorumluluk almak budur.
Bir şirkette müdür olan kişi en çok oraya buraya koştran ve bedeni en çok yorulan kişi midir? hayır müdürler genelde oturur akşama kadar ama o müdürdür ve onun dediği olur ; Neden? çünkü o çalışanlardan da sorumludur yani memur bir hata yaptığı zaman müdür patrona « ben ne bileyim memur hata yapmış » diyemez ; patron « neden denetlemedin? » diye sorar ; « neden doğru düzgün çalışmayanbirini aldın » diye de sorar yani her türlü sorumludur müdür ; ancak müdür hata yaparsa memura kimse « müdür hata yapmış sen de sorumlusun » demez.
Aile içinde de eve para getirmek erkıeğin bir şekilde yapması gereken bir şeydir. Ev işi ise yine erkeğin hayat mücadelesi ile kazandığı para ile eve getirdiği malzeme ile yapılır.
- +1 yıl
@Firu_Zen (4) Şimdi diyelim evin beyaz eşyaları (buzdolabı, çamaşır makinası ve bulaşık makinası) 10 yıllık oldu eskidiler. Birini yenileyecek kadar bütçe varsa her ne kadar kadın bu aletleri kullanan kişi olarak hangisinin daha eskidiği konusunda fikir yürütebilir ve erkek de bunu dikkate almalıdır ancak tabi ki o konuda da son kararı evin parasını kazanan olarak ; evin ekmeğini eve getirmek zorunda olan kişi olarak erkek vermelidir.
Neden derseniz eğer kadın çamaır makinesini değiştirelim derse ve onun dediği yapılırsa ancak 2 ay sonra buzdılabı bozulursa yani yanlış karar verilmiş olursa o buzdolabının parasını da ne yapıp ne edip kazanmak ve 1 makina yerine 2 makinenin külfeti altına girmek erkeğe düşecek. Gerekirse ek iş yapacak gerekirse fazla mesai yapacak bunun stresni çekecek olan da erkektir.
Aynı şekilde evde kadın zeytinyağı kullanmak isteyen kadının dediğini erkek yerine getirmeye çalışabilir ancak her yemeğe zeytğinyağı koymak bütçeyi zora sokacaksa erkek tabi ki eve ayçiçek yağını alıp getirip « bunu kullan » diyerek karısının eline verme yetkisine sahiptir.
Kadınların kendi masrafları için çalışması gerekiyor. Yorumdaki bazı erkekler var... İlle de kadının çalışmasını isteyen erkekler uzaklaştırır açıkçası. Bazısı kadınında kendisi gibi zahmet çekmesini istiyor görüşlerde gördüğüm kadarıyla, bu şahsın eşini seveceğini pek düşünmüyorum.
29 Yorumla- +1 yıl
@noverpa75 hayır çalışmama özgürlüğüne sahip? Ne hakla? Zorla çalıştırma şansınız yok. İnsan utanır bunu derken. Kendi masraflarını sadece karşılayacak tabii ki. Birde kadından para mı bekleyeceksiniz kadın gibi. Eril enerjiniz, erkekliğiniz, yöneticiliğiniz nerede? Ben göremiyorum.
- +1 yıl
anlamadım ki kadınların kendi masrafları için çalışması gerekiyor demişsin, sonra da çalışmama özgürlüğüne sahip diyorsun, katılıyorum çalışıp çalışmamak kendi tercihi ama kendinle çelişmedin mi sanki, ve bence kendi masraflarını karşılaması için çalışması gerekmiyor ev işlerine bakması yeterli evi geçindirme , onun masraflarını karşılamak erkeğin sorumluluğu bize ait bir görev
- +1 yıl
evet ama işte o zaman erkeğin karısına "hayır çalışmana izin vermiyorum" deme hakkının var olduğunu kabul etmeniz icap eder...
yani erkek kendi kararıyla kendi isteğiyle evi geçindirme yükümlülüğünün yarısını karısının üstüne atamıyor değil mi? yani erkek "artık ben part-time çalışacağım bu sebeple bundan sonra sen de dışarıda çalışıp eve para getireceksin" diyemiyorsa kadın da "bundan sonra ben part-time ev kadını olacağım çünkü dışarıda çalışacağım için evin tüm işlerini yapamam" diyemez...
ve eğer kadın çalıştığında nasıl ki erkek ev işlerinin yarısını yapmak zorunda ise o zaman kadın da çalıştığı parayı aynen erkek gibi evine harcamaya mecburdur.
Yani "ben çalışıyorum ama sadece kendi şahsi harcamalarım için çalışıyorum" diyemez o zaman erkek de ev işlerine olan katkısını "kendi tabağını bulaşık makinesine koymak" ile sınırlı tutar...
biraz adaletli ve objektif bakmaya ne dersiniz olaylara?
- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
+1 yılHerkesin kendi görüşü ama İslam inancına göre kadınların çalışmak gibi bir zorunluluğu yok. Çalışa da biliriz çalışmaya da biliriz. Müslüman olduğum için bu görüşteyim. Kendi açımdan ben çalışmayı tercih ederim. İnsan sosyal varlıktır yani bütün gün evde oturup hiçbir şey yapmamak bana göre değil. Ama ben çalışmasam bile sonuç olarak çalışmak erkeğin görevidir yani zoruna gitmemeli
158 Yorumla- +1 yıl
@noverpa75 bu konu evlenmeden önce konuşulursa ve tamam denildigi taktirde daha sonra izin vermemezlik yapamaz erkek. Hayır derse de sonuçta onunla evlenmek zorunda değilim. Başka sorun?
- +1 yıl
o zaman da kadın "ben istifa ettim bundan sonra ekonomik yük senin sırtında" diyerek ayrılmasını da meşru sayamazsın çünkü o da önceden konuşulmuş madem erkek de evin giderlerini tek başına karşılayacağı şekilde düşünmemiş oluyor değil mi... kaldı ki madem ki islam üzerinden referans veriyorsunuz islamda zaten kadının kocasının iradesine karşı hareket etmesi yasak...
- +1 yıl
@noverpa75 o konu ona göre konuşulur. Çalışmak konusunda bana karışılmasını istemem. İster çalışırım, ister çalışmam. Benimle evlenecek kişi de bunu bu şekilde kabul ederek evlenir. Dolayısıyla ortada bir problem kalmaz. İslam'ı çok yanlış biliyorsunuz. Kadın kocasının iradesine dini kurallar çerçevesinde uymak zorundadır. Bu kocanın her dediğini kanun kabul edip yapacaksın anlamına gelmiyor :)
- +1 yıl
Benim kendime göre belli bir yaşam standardım var ve evleneceksem eğer o kişide bununla uyumlu olmalı zaten. Her önüme gelenle evlenmiyorum sonuçta.
- +1 yıl
evet islama göre kocanın günah olmayan her istediğini yapman gerekiyor... Mesela zina et derse yapmazsın, namaz kılma derse kılacaksın, oruç tutma derse tutacaksın; hırsızlık et derse etmeyeceksin ama "çalışmana izin vermiyorum" deme hakkı var islama göre... hatta görüşmeni istemediği biri varsa görüşemezsin; dinin zaten emrettiği şeyleri senden isteyebilir veya dinin yasak ettiklerini yasaklayabilir değil onlar zaten Allahın emri veya yasağı; Allahın emir ve yasakalr9na aykırı olmamak şartıyla sana yasak koyabilir veya bir şeyler isteyebilir
- +1 yıl
@noverpa75 ben de diyorum ki bu evlenmeden önce konusulursa ve kabul edilirse o konuyla ilgili daha sonra sözünü bozup karai çıkma hakkına sahip olmuyor. Açıkça yazdığımı düşünüyorum
- +1 yıl
Karşı* çıkma
- +1 yıl
Bu arada erkeğin hakları olduğu kadar sorumlulukları da daha fazla. Eşini kırmamak ve gönlünü hoş etmek zorunda aynı zamanda. Sırf benim dediğim olacak, ben ne dersem o diyen bir erkeğin de bu sorumluluğu yerine getirmesinin imkanı yok. Dolayısıyla her şeyin bir dengesi var. Öyle senin sandığın gibi motomot degil yani. Yeri gelecek kadının dediği de olacak o yüzden.
- +1 yıl
evlenmeden önce konuşulan her ne varsa ona uymak zaten insanın öüne sadakat gereğidir... ama bu durumda önceden konuşulmuş ve kadının çalışması üzerinde uzlaşılmışsa o zaman "kadın isterse çalışmaz erkek bakmaya mecbur" cümlesi de havada kalıyor; o zaman da kadının sözünü bozup "çalışmayacağım" deme hakkı ortadan kalkar...
ilk mesajınızda "önceden knuşma" vurgusu yoktu dolayısıyla her türlü düşüncenin ötesine geçen önceden söz verme yükümlülüğü konumuzun dışında. ben ortada önceden konuşulmuş bir şey olmadığını varsayıyorum doğal olarak - +1 yıl
@noverpa75 neden aynı şeyi 3. kez söylemek zorunda kalıyorum bilmiyorum ama son kez tekrar söylüyorum. Çalışıp çalışmama kararı bana bırakılacak. Ben calisicam veya çalışmicam değil. Bunun kararını ben vericem. Bunu kabul eden eder, etmeyen etmez ve evlenmez. Bu kadar basit. Bunu bu şekilde kabul eden evlensin. Okey?
- +1 yıl
Bunu baştan kabul eden bir insan çalışmama da bir şey diyemez, çalışmamama da. Bunda anlaşılmayan ne?
- +1 yıl
erkek ne derse o'dur ancak düzgün erkek "ben ne dersem o" cümlesini kendi rahatını, kendi keyfini, kendi iyiliğini düşünerek kullanmayacak; her ikisinin menfaatleri doğrultusunda gerektiğinde eşini üzme pahasına da olsa "ben ne dersem o" diyebilir ve hatta demelidir... erkeğin yetkisinin fazla olması elbette ki sorumluluğunun fazla olmasıyla ilgili... kadının istediği de olacak tabi ama o adama rağmen değil erkek eşi üzülmesin diye veya ikna olduğu için onun istediğini yapacak
- +1 yıl
Önceden konuşulmayan konularla ilgili de erkeğin her dediğinin olup olmamasıyla ilgili de açıklama yaptım. Onu da tekrar etmeme gerek var mı?
- +1 yıl
bakın burada sizi değil kadınları konuşuyoruz... bu tartışma sen veya ben tartışması değil ki... evlenmeden önce konuşulan durumlarda elbette ki o konuşulan ve üzerinde anlaşılan geçerlidir. Bunu söylemeye de gerek yok. Biz burada önceden konuşulmadığı durumları varsayıyoruz
- +1 yıl
Hiçbir erkek eşini sırf kendi işine gelmediği için üzmek pahasına "ben ne dersem o" diyemez. Böyle bir hakka sahip değil
- +1 yıl
Tamam ben de şu an önceden konuşulmayan konulardan bahsediyorum zaten. O konuyu geçtik
- +1 yıl
bizim ana tartışma konusu nedir?
Kadın çalışmak zorunda mı değil mi? (önceden konuşulmadıysa)
Eğer bu durumda "kadın çalışmak zorunda değildir eve bakmak erkeğin sorumluluğudur" diyorsanız o vakit kadının "çalışma kararının" da erkeğin iznine bağlı olduğunu kabul etmeniz gerekir (yine önceden konuşulmadıysa tabi ki)... - +1 yıl
@noverpa75 evet bu durumda erkeğin tutumu kadına bağlı olmak durumundadır. Bazı kadınlar daha evcimendir ve evinde 7-24 kalıp ev işi yapıp sadece çocuk bakarak mutlu olabilir. Ama bazı kadınlar vardır 24 saat evde kalarak mutlu olamaz. Çalışmak ister, farklı konularda veya kendi mesleğinde işe yarar işler yapmak ister ve bunu yapmazsa da mutlu olamaz. Bu tür bir kadınla evli olan bir erkek "ben ne dersem o, mutsuz oluyorsan da ol, ben çalışmayacaksın diyorsan çalışmayacaksın" diyorsa orada bir problem var demektir zaten. Eşinin mutsuz olması uğruna sırf isine gelmediği için, canı öyle istediği için izin vermemesi de İslam'a sığan bir davranış değil
- +1 yıl
Çünkü erkeğin eşinin gönlünü hoş etmek gibi bir sorumluluğu var. E kadının çalışması dinen yasak mı? Hayır. E o zaman izinle ilgili ortaya bir engel kalmıyor. Bu durumda erkeğin eşinin gönlünü hoş etmesi ve iyi niyetli olması gereği çalışmasına musade etmesi gerekir. Yani tekrar söylüyorum İslam bir çok kurallar bütününü barındıran bir din. Tek kurala bakıp da aa erkek ne derse o oluyor tarzında motomot bir yaşam tarzı değil yani.
- +1 yıl
@noverpa75 işte iki tarafın da iyiliğini düşünen bir erkek mutluluğu yeri geldiğinde kadının gönlünü hoş etmekte araması gerektiğini bilir zaten. Ne sadece kadının dedigi olur, ne sadece erkeğin dediği olur. Duruma, şartlara göre değişir. Ha karar vericidir rolü tabiki erkeğe düşüyor ama erkek de tüm bunları değerlendirerek karar vermek durumunda olduğu için de ortada bir sorun kalmıyor
- +1 yıl
tamam son kararı ailenin reisi sıfatıyla erkek verir dinimizde o sorumluluk ve yetki erkektedir; bu kararları isabetli şekilde verecek erkekle evlenme kararı da kadının vereceği karar... bak ben bir konuda karımın gönlü kırılmasın diye onun istediği şeyi yaparsam veya onun bu konuyu daha iyi bildiğine inanıp onun sözünü uygularssam burada eşimin dediği olmuş olmuyor zaten yine erkek olarak benim dediğim oluyor; eşimin gönlünü kırmamaya karar veren kim? yine ben; ve bu konuda eşimin sözünü dinlemenjin gerçekten çok olumsuz onuçlar doğruabileceğini düşünsem "canım hoşlanmayacağını biliyorum ama bu kararı ben aldım ve buna uymak zorundasın" diyebilir miydim? Buna yetkim var mıydı? Evet... ama ben yine de çoğu zaman onun dediklerine kulak verdim onun dediğini dikkate aldım; bu durum bazen onun bazen benim dediğimin olduğu anlamına gelmez; eğer kadının kocasına "bu kararı ben aldım; sen istesen de istemesen de bu böyle olacak" deme yetkisi yoksa ama adamın varsa (ki karar veriic erkekse erkeğin bu yetkisi var) o zaman isterse o erkek karısının her istediğini yapmış olsun kadın erkeğin egemenliğindedir. Din bunu böyle tanımlıyor...
- +1 yıl
@noverpa75 tamam benim de buna bir itirazım yok zaten. Söylediğin tek bir yer hariç "erkek her kararı canı istedi diye alamaz" en başta da dedim. Evet karar verme yetkisi var ama belli ölçülerde. Sınırsız değil yani. Keyfi olarak eşinin gönlünü kırmak ve onu üzmek pahasına olan bir durum varsa bu hakkı ortadan kalkıyor. Niyet iyi olduğu oranda karar erkeğe aittir. Niyet bencillik ise orada başka kurallar devreye girer
- +1 yıl
kadının çalışmamasını istemek erkeğin keyfi bir isteği demek değil ki... adam diyelim ki 100bin lira geliri var. Ailsini geçindirmeye yetiyor. Karısı çalışırsa 20bin lira kazanacak. Tamamını aile bütçesine bile aktarsa sadece birtakım lüks harcamalarda artış anlamına geliyor. Çoğu kadın zaten bu kadar para kazandığı zaman aile bütçesine bunu katmak yerine kendine harçlık yapıyor kendi harcamalarını karşılıyor sadece... Peki erkek için kazanç ne? Hiçbir kazanç yok sadece karısına vereceği harçlık belki kuaför masrafından kurtulur o kadar... Peki kaybı ne? Evine geldiği zaman yemeğin hazır olması, ev işleri yapmak zorunda olmama ve enerjisini işine kanalize etme imkanını kaybediyor. Bunu istememe hakkı var. Adam kazandığı 100bin lira ile evini tek başına geçindirebiliyorsa sanki karısıyla birlikte evi geçindiriyormuşçasına ev işlerine ortak olmak istememe hakkına sahiptir. Adam da akşama kadar eşşek gibi çalıştıktan sonra bir de ev işi yapmak zorunda kaldığında mutsuz olacak... Kadınların mutlu olma hakkı var da erkeğin yok mu?
Ama mesela her ikisi de 30 filan kaznsa adam zaten "çalışma" demez diyemez açlıktan ölüdrler... her ikisi de 100bin kazanabilecek olsa yine adam daha lüks bir yaşam daha iyi bir evde yaşam elde etme imkanına sahip olacak yine "hayır" deme ihtimali uzaktır - +1 yıl
@noverpa75 yani erkek ev işi yapmak zorunda kalmamak için karısının evde mutsuz bir şekilde oturmasına karar veriyor. Bariz bencillik örneği.
- +1 yıl
O erkek sonra mutlu olmayı beklesin. Beklesin aynen. Akıllı erkek veya akilsiz erkek davranışı farkı da burada kendi belli ediyor zaten.
- +1 yıl
@noverpa75 bu saydıklarının hiçbiri arasında kadının nasıl daha mutlu olacağı konusunu gözetmedin mesela. Akıllı bir erkek kararı sadece bunlara bakarak almaz. Eşinin mutluluğu ve huzuru faktörünü es geçiyorsun. Mesele sadece para değil. Bazı insanlar para derdi olmasa bile çalışmak ister. Sosyal ortamı olsun ister. Yalnızlık Allah'a mahsus. Evde tek başına oturmak bazi kadınlar hata çoğu kadın için psikolojisine iyi gelen bir durum değil. Eve gelen kocasına daha çok sarar. Dışarıda çalışırken atamadığı enerjisini kocasının kafasını utüleyerek atmaya çalışan kadın profillerine bu yüzden maruz kalıyorsunuz. Bunu da belirtmek isterim
- +1 yıl
erkeğin niyetine göre kadının evliliği sona erdirme hakkı vardır ama "senin niyetin kötü bu konuda ailenin bir çıkarı yok benim iyiliğim yok" diyerek erkeğin sözünün tersine hareket edemez. Ama bu tarz şeyler çok olursa "bu adamdan koca olmaz" deyip boşanma hakkı her zaman olmalı; ancak erkeğin aldığı kararlar kanunlara, dini kurallara genel ahlaka ve sağlığa aykırı ise o zaman kadın "hayır ben bu dediğini yapmayacağım" diyebilir...
şimdi mesela adam karıısna "şu arkadaşınla görüşmeni istemiyorum onunla ilişkini keseceksin ve bunun gerekçesini de şu an sana açıklamak istemiyorum" derse kadının "kızın nesi var ben görüşeceğim onunla görüşünce mutlu oluyorum" diyemez; ama erkek sürekli buna benzer hareket ediyor ve aşırı kısıtlıyorsa o vakit "bu adam manyağın teki" deyip boşamalı; ama onu kocası ve kocası olmaya layık biri olarak gördüğü müddetçe hoşuna gitmeyen kural ve yasaklarına da uymak zorunda hissetmeli... - +1 yıl
Bir kadının kendi hayatı ve nasıl mutlu olacağıyla ilgili karar İslam'a aykırı olmayan ölçüler doğrultusunda kadının kendisine bırakılmalı. En azından akıllı erkek bunu yapar
- +1 yıl
@noverpa75 tamam buna da bir itirazım yok zaten. İslam'a uygun davransın, ama bütün kuralları şartları, hoşgörü, kalp kırmamak, incitmemek gibi kuralları da gözeterek tabiki karar verir ve benim de buna itirazım olmaz. Niyet önemli
- +1 yıl
Ama karar mercii zaten benim diyip diğer hiçbir İslamî konu, saygı, ahlak, anlayış gözetmeden işine geldiği gibi karar verme eğiliminde ise o kişi zaten İslam'a göre hareket etmiyor demektir.
- +1 yıl
hayır değil... eline bir şey geçmeden üzerine külfet almak istememesi onun en doğal hakkı... bencillik sadece kendisini düşünmektir. Kadın burada sırf mutlu olacağım diye erkeğe onun faydasına bir şey için değil kendi mutluluğu iğçin yük yüklemeye çalışıyor... Bu kadının bencillik etmesi değil de nedir?
erkek karısının mutluluğunu dikkate alacak tabi ki ama kendi mutluluğu ve huzuru konusunu da bir kenara koyacak... Adam 100 bin lira kazanıyorsa işyerinde biraz daha mesai yaparak kendini bu işe daha fazla vererek belki bunu 150-200 yapabilir; ev işleri yapmakla harcayacağı zamanı belki bilgisayar başında harcasa veya dinlenerek geçirse aileye daha fazla faydası olacak...
Kadın ya çalışma veya çalışmama konusunda kocasının kendisini bunlardan birine mecbur tutabileceğini kabul etmek zorunda. Erkek madem çalışmama lüksüne sahip değil sizin de ya çalışmama veya çalışma konusunda erkeğin iznine muhtaç olduğunuzu anlamanız gerek. Erkek nasıl kıi karısının rızası olmadan evde oturup karısının getirdiği ekmeğe bel bağlayamıyorsa kadınd a bazı özgürlüklerinden feragat edecek işte...
aksini düşünmeniz bencillik değil midir?
yani erkek çalışmaya mecbur olsaun ama biz olmayalım ancak evde oturmaya da mecbur olmayalım erkeğin izni olmadan çalışabilelim ama erkeğin izni onayı olmadan istifa edip eve de dönebillim ama erkek eşşek gibi çalışsın bizim mutluluğumuzu düşünsün...
Bunu diyen biri başkasını bencillikle suçlamasın bir zahmet - +1 yıl
"Bir kadının kendi hayatı ve nasıl mutlu olacağıyla ilgili karar İslam'a aykırı olmayan ölçüler doğrultusunda kadının kendisine bırakılmalı. En azından akıllı erkek bunu yapar" demişsiniz ama burada önemli olan erkeğin bunu bırakma veya bırakmama yetkisine sahip olduğudur... Bu konuda sanırım anlaştık...
- +1 yıl
@noverpa75 evet de ben de biriyle evlenirsem onun karakterini gözeterek evleneceğim ve bu konuda da her konuda olacağı gibi daha akıllı bir erkekle evlenmek tercihim olur
- +1 yıl
Dolayısıyla sorun yok :)
- +1 yıl
Ayrıca kadının çalışması erkeğe külfet falan değil. Bunu kabul etmiyorum. Erkek çok para kazanıyorsa eve hizmetçi de tutabilir. Bunu yasaklayan yok. Bir kadın çocuğunu emzirme konusunda bile zorunlu tutulmuyor. Bunda mı zorunlu tutulacak :)
- +1 yıl
Bu anlayışlı erkek tutumu değil. Burada karakter devreye giriyor.
- +1 yıl
peki diyelim ki adam bu kadar yoğun iş temposundan sıkıldı ve dedi ki ben asgari ücretli şu işe gireceğim çok yoruldum böyle daha mutlu olacağım sen de 2 lokma 1 hırkaya razı ola veya çalış kazan benden bu kadar dese kadının "tabi canım" demeyip itiraz etmesi anlayışlı bir kadın davranışı mı oluyor?
- +1 yıl
@noverpa75 ben eşim ekonomik anlamda sıkıntı yaşasa çalışmak zorunda olmadığım halde çalışıp eve destekte bulunurum. Eve destekte bulunma zorunlulugum olmadığı halde yaparım bunu. Hayatta her şey hak ve zorunlulukla sınırlı motomod düz bir yaşantıdan ibaret değildir çünkü. Ben bir insanla evliysem onu seviyorumdur ve mutluluğunu düşünürüm. Aynı tutumu karşımdaki insandan da beklerim tabiki
- +1 yıl
hayır öyle değil eşiniz "artık çok çalışmak istemiyorum yoruldum bu tempo beni mutsuz ediyor; bundan sonra düşük maaşlı bir ite çalışacağım artık 4+1 lüks dairemizde değil daha aski 2+1 bir dairede oturacağız; bundan sonra tabi i tatil yapma olanağımız da olmayacak çünkü yoruldum 4-5 sene böyle gidecek" dese bunu kabul eder misiniz? demedim... Bunu8 kabul etmeyen ve itiraz eden kadın için de "bencillik ediyor" dermiydiniz
- +1 yıl
Ben erkek kendi rahatını düşünüyorsa hizmetçi tutabilir dedim. İstemiyorsa tutmasın. Böyle bir zorunluluğu yok. Ev işlerine yardım edebilir. Bu da yasak değil sonuçta. Benim bunu erkeğin kendi konforu için söyledim. Kendim için değil
- +1 yıl
@noverpa75 işinde çok mutsuzsa ve daha mutlu olacağına inandığı bir işte daha az bir ücretle çalışmak isterse tabiki zerre itirazım olmaz. Ama erkeğin kadını isteği dışında çalışmaya zorlama hakkı yok ki. Kadın kabul edip çalışabilir, eve destek olabilir o ayrı konu. Ama zorunda mı değil. Bu da hoşgörü ve niyetle alakalı bir durum. Kadın eşinin mutluluğu için bu hakkından feragat edebilir tabiki.
- +1 yıl
Bu durumda kadın maddi olarak daha düşük standartlarda hayatını sürdürmeyi kabullenmek durumunda kalır zaten. Yok erkeğin daha çok kazanması lazım illa daha yüksek getirisi olan bir iş yapsın diyemez ki
- +1 yıl
hayır işte adam neden sırf kadın kendini işte daha iyi hissedecek diye kazandığı paranın üçte birini yani gelecek için yapacağı birikimi hizmetçiye vermeye veya onjca stresli bir iş yaparak aslanın ağzından ekmeği aldıktan sonra bir de üzerine ev işleri sorumluluğuna mecbur olsun? Böyle bir durumda kazandığı parayı hizmetçiye vermesi gereken neden kadın değil de erkek oluyor mesela? ... mesela böyle bir modelde "evet erkeğin buna hakkı var kadın da madem çalışarak mutlu oluyor erkeğinden bunun için yorulmasını veya para vermesini beklememeli kendi kazancıyla eve yardımcı almalı" demiyorsunuz; ama kadının kendi mutluluğu için çalışma isteği sonucu evde doğacak işgücü açığını kapamayı erkeğe yüklüyorsunuz... enteresan değil mi bu?
- +1 yıl
"Bu durumda kadın maddi olarak daha düşük standartlarda hayatını sürdürmeyi kabullenmek durumunda kalır zaten. Yok erkeğin daha çok kazanması lazım illa daha yüksek getirisi olan bir iş yapsın diyemez ki" ... hayır der ve diyor da zaten... belki kabullenmek zorunda kalır ama bunu da sorun eder. HYemen her kadın bunu sorun eder. Başlarım mutluluğuna diyecektir ortalama her kadın... Mecburi iş kaybetme durumundan bahsetmiyorum. mesela Adam 100bin maaşını bırakıp 25bin lira alacağı emekli hayatına girmek istiyor. Çok yoruldum ben artık çok düşük standartlara razıyım; sen de razı olmak zorundasın diyor... Hangi kadın bunu anlayışla karşılar?
- +1 yıl
@noverpa75 konu İslami şartlardan niye kişisel görüşlere geldi ki? O kabul etmeyenlerin sorunu. Benim değil. Ben nasıl ki karşımdaki insandan mutluluğuma anlayış ve destek bekliyorsam aynı şekilde ona karşı da bu tutumu izlerim zaten. Hayat müşterek.
- +1 yıl
Karar vermek benim hakkımdır diyip işine geldiği gibi bencilce davranan ama karşındakine gelince dediği her şeye uymasini bekleyen bir erkeğe nasıl karşı çıkıyorsam, aynı şekilde işine geldiği gibi rahatlık isteyip iş karşındakinin mutluluğuna gelince bencillik yapan kadına da aynı şekilde karşı çıkarım zaten
- +1 yıl
Herkes benim hakkım şöyle, sorumluluğum böyle, bunun dışına çıkmam derse karşılığında da göreceği şey buna benzer olacağı için bir yerden kazanırken, diğer taraftan kaybeder. Bencilliğe karşılık bencillik görür çünkü. Anlayış gösteren insan da anlayış görür. Bu herkes için geçerli. Bu kadar basit
- +1 yıl
Atıyorum ben çalışmak istiyorken benim huzurumu düşünmeyip karar vermek benim hakkım diyip kenara çekilirse vakti geldiğinde iş benim haklarıma geldiğinde kendisi de aynı muameleyle karşılığı görür. Bu bu kadar net
- +1 yıl
O yüzden diyorum akıllı erkek - s*lak erkek, akıllı kadın- s*lak kadın farkı da burada ortaya çıkar.
- +1 yıl
tamam ama şu sorum cevap bulmadı...
"mesela böyle bir modelde "evet erkeğin buna hakkı var kadın da madem çalışarak mutlu oluyor erkeğinden bunun için yorulmasını veya para vermesini beklememeli kendi kazancıyla eve yardımcı almalı" demiyorsunuz; ama kadının kendi mutluluğu için çalışma isteği sonucu evde doğacak işgücü açığını kapamayı erkeğe yüklüyorsunuz?" - +1 yıl
@noverpa75 kadın istiyorsa kendi kazancıyla da eve yardımcı alabilir. Buna bir itirazım yok.
- +1 yıl
Yardımcıyı illa erkek alsın diye bir kural yok. Erkeğin böyle bir zorunluluğu da yok zaten. Erkeğin zorunluluğu ve sorumluluğu evin, eşinin ve çocuklarının temel yaşamsal ihtiyaçlarını gidermekle sınırlı sonuçta. Geriye kalan bütün jestler, hediyeler, kadının eve katkıda bulunması, kadının eve hizmetçi tutması vs. bunlar ekstralara giriyor. Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüye dayalı yani
- +1 yıl
Yani konunun en başından beri demeye çalıştığım şeyi özetleyecek olursak evet erkeğe İslami olarak karar vericilik hakkı ve bunun getirdiği birtakım sorumluluklar verilmiştir tabiki. Ama bunların hiçbiri hoşgörü ve anlayıştan bağımsız değil. Dolayısıyla karar vericilik hakkının da belli sınırları var. Kafaya göre davranıp suistimal edilemez. Suistimal edilirse de karşılığını aynı şekilde fazlasıyla görür. Adalet böyle bir şey...
- +1 yıl
@noverpa75 söylediklerimde adil olmayan ne? Evet ev geçindirmek erkeğin görevidir. Ama ev işi yapma sorumluluğu özel olarak kadına yüklemiyor. İslami olarak söylüyorum bunu kafama göre değil. Sorumluluk açısından erkeğin sorumlulukları kadınlardan çok daha fazla. Karar vericilik konusunda daha fazla hakka sahip olmanız size daha fazla sorumluluk getiriyor. Adil olan da bu zaten.
- +1 yıl
Kadınların İslami anlamda ahlaklı olmak dışında pek fazla sorumluluğu yok
- Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılZoruma gitmez, evim büyün işleri onda olacak. Kadının tatili olmayacak anneden biliyoruz.
Ayrıca erkek dini hükümlere göre eşine kimseye muhtaç olmayacak şekilde bakmak zorundadır, giyimine, yemeğine vs.
Erkeğin görevi bu.
11 Yorumla Bir erkek eşi çalışmasada ona bakmak zorunda. Günümüz şartları çok zor olduğu için insanlar zorlanıyor. Ancak anneliğin ve çocuklar ile ev hanımlığının çok zor olduğunu bilmek lazım. İnsan günün belli bir vakti çalışır. Ama annelik 7/24. Anneler bugün yemek yapmak istemiyorum demez hiçbir zaman. Biz olsak sıkılırız. Yani bir erkek bunun lafını bile ettirmemelidir
13 Yorumla- +1 yıl
@noverpa75 bu senin isteğin ve beklentin. Toplumları inançları ve kültürleri oluşturur. Bununla senelerin içinde bağlantı oluşturmuştur. Neresinden bakarsan bak, yaratılış itibari ilede farklıyız. Ben sizin söylemek istediğinizi anlıyorum. Kanunlarda olan ve uygulamada olan aksaklıkların ve şu an insanlığın olaylara bakış açısından dolayı hepimizin bir serzenişi var. Yinede bu durum asıl olması gerekeni değiştirmemeli
Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Hayır, insanlar çok tuhaflaştı eşim olacak kadın benim herşeyimdir ona yapacagım hiçbir şey zoruma gitmez.
Lafını etmem. Aile yükünü taşımakta 1. sorumlu erkektir.11 Yorumla- +1 yıl
Kesinlikle 👍🏻
+1 yılAffedersin eşşek gibi yapmak zorunda da, kadının işi olmayınca eziliyor, işi olunca eyvallahı olmayacağı için saygı duyuluyor evlilik de biraz ikiyüzlü bi müessese
50 YorumlaYok ya neden sorma gitsin ki? Sonuçta ben çalışıyorsam onun için çalışıyorum paramı ona vermeyeceğim de kime vereceğim. Eşler arasında bunu sorun olmamalı
30 Yorumla
+1 yılkarısını çalıştırmıyorsa eşşek gibi bakacak
karısı zevkten çalışmıyorsa ben erkek olsam para verirken küfür ederim
karısının bi eğitimi mesleği vs yoksa ve bunu bilerek evleniyorsa da şikayet etmeden baakcak elbette...
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 893 cevap paylaştı.
+1 yılHiç de zoruma gitmez. Hakkı çünkü. Benim de bakmak yükümlülüğümde..
Ben istemem zaten çalışmasını. Eve geldiğimde güler yüzüyle karşılasın, bana vereceği binlerce liradan hayırlıdır.
20 Yorumla Aile & Toplum konusunda 741 cevap paylaştı. 1 senedir saglik sorunlarından dolayi çalışamıyorum. Esim çok zorlanıyor, farkındayım ama bazen insan istese de olamıyor. Ben alismisim calismaya esimden istemek zor geliyor ama o da sagolsun istememe firsat vermiyor 🙏
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Çalışıyor zaten ev hanımı olarak o evin yemeğini işlerini kim yapıyor? buna hizmetçimi kadın felan diyecekler hiç yorum yapmasın kadın bence çalışmayıp evine ve çocuklarına bakmalı helede bu devirde hem çalışıp hem eve bakmak zor iş gerçekten.
10 Yorumla
+1 yılÇocuktan bağımsız konuşuyorum zoruma gider şahsen evlilik dediğin hayatın maddi manevi tüm zorluklarını beraber aşmayada girer eşim hasta değilse ve keyfi olarak çalışmıyorsa soğurum ondan demek ben ona koca değilim çalışıp para getirmekle yükümlü sıradan biriyim
10 Yorumla
+1 yılKim çalışıyorsa çalışmayanla ortak hesap kullanmak zorundadır, neden çünkü çalışmayan yan gelip yatmıyor herhalde ev işi, çocuk mocuk derken ohoo. Zaten evlilikte para lafı mı olur, yok senin paran yok benim param ıyy.
12 Yorumla- +1 yıl
Aynı şey mi?
Bütün kazandığımı veririm. aynı yastığa baş koyduğum insanla senin benim mi olur
11 Yorumla- +1 yıl
Aynen öyle
eğer ki güzelce ev hanımlığı yapıyorsa bana saygılı ise evimize çocuğumuza bakıyorsa savurgan lüx düşkünü değil tutumlu ise ben her zaman kazancımı onunla paylaşırım..
10 Yorumlahayır hiçbir erkeğin zoruna gitmez gitmemeli ama erkek de çalışmayan eşinden o eve tek para getirenin hak ettiği saygıyı görmeli; yani adam yorgun argın eve gelmiş ondan ev işi filan beklememeli...
para vermek ama maaş gibi para vermek değil tabi ki kendi ihtiyaçları ve evin ihtiyaçları için harçlık vermek erkeğin görevidir
10 Yorumla
+1 yılhayır ama bi kadının sadece yüzüne yapacağı harcam aylık 10bin, dışarda buluşma masrafı vs derken ohoo, eğer tutumlu bir kadınsa erkeğin maaşı iyiyse anca olur
10 Yorumla
+1 yılAsla zoruma gitmez. Ayrıca evlilik olduğu zaman erkeğin kadının parası olmaz, yani senin benim param olmaz, bizim paramız olur, evlilik demek birlik demektir.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 3,2b cevap paylaştı. Eşim çalışmazsa benim sunduğum standartların daha fazlasını da talep etmeyecek. Onun dışında sorun yok. Erkek evlenince kendisi için değil aile için yaşıyor zaten.
10 Yorumla
+1 yılAsla ama asla zoruma gitmez Tam tersime benim paramın tamamı eşimindir O benim hayatımın yarısı O benim her şeyim ne demek para vermek zoruma gidecek tam tersine istersen kartım onundur
14 Yorumla- +1 yıl
@noverpa75 Allah, hepimizi iyilerle ve edepli kadınlarla karşılaştırsin
- +1 yıl
@noverpa75 olmayan beynini al ve xektir git yorumumdan. Senin boş lakırtılarına ihtiyacı yok kimsenin
- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılBunlar esasen evlenmeden konuşulmalı, bir çok kadın hayatın içinde olmak istiyor eş izin vermiyor bazıları da dediğin gibi. En güzeli evlenmeden konuşmak.
10 Yorumla
+1 yılEşimle evlenirlen bu durumu konuşurum durumumuza göre bakarız. Harcayabileceğimiz miktarı konuşuruz ona ayırabileceğimi konuşuruz kısaca her zaman orta yol bulunur.
10 Yorumla
+1 yılÇalışan karıya bile vermek zorlarına gidiyor onu bırak çalışıp kazanan kadının parası bile zorlarına gidiyor ohoooo
20 Yorumla
+1 yılev hanımlığı kadar ağır iş mi var m.. K erkekler günde8 saat çalışıp yakınır, kadınlar evde 24 saat çalışır, normal bakar toplum
10 Yorumla
+1 yılZoruna gidecekse evlenmesin o nası kafa. Gerekiyorsa kadın da çalışır o ayrı ama erkek karısına, çocuklarına bakmakla yükümlü.
10 Yorumla
+1 yılÇok saçma bir soru olmuş bence eşim yani hayat arkadaşım sonuçta para vermeyi geç direkt kartımı bile veririm yani
10 Yorumla
+1 yılBile göre evlenmişse eğer zoruna falan gitmemeli. Kadın da imkanları zorlayacak isteklerde bulunmamalı bence
10 Yorumlazoruma gitmez tabi ki ailesine bakmak erkeğin görevi, kadın isterse çalışır istemiyorsa çalışmaz
10 YorumlaKeyfi çalışmıyorsa sorun çıkarırım ama çocuğumuz olduğunda istemiyorsa çalışmak veririm tabi köpeği olsun
10 YorumlaZoruma niye gitsin her şey para olsa evlenmezdim ama bu devirde geçim çok zor tek maaş yetmez
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 955 cevap paylaştı. Çocuklarımıza baktığı için çalışmıyorsa sorun yok.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. ailesine bakmak zorunda
seve seve verecek
o zaman evlenmesin
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı. Yani ben de ona yemek yaparım, evimizi temizlerim, çocuklarımıza bakarım
10 YorumlaŞimdi gelir hayır diyip de 400 500 lira verirken düşünenler
10 Yorumla
+1 yılEvlilikte paranın lafı olmamalı. Bu bir sorun olarak görülüyorsa birlik duygusu yoktur.
10 YorumlaYahu neden zoruma gitsin. Eşim o benim, her şeyinden sorumluyum.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Niye zoruma gitsin ki. Benim param onun parası mı olur. Bizim paramız.
10 Yorumla
+1 yılZorlarına gitmez ama herhangi bir hatanda pat diye yüzüne vururlar. O zaman senin zoruna gider.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılbencede çetrefilli bir konu bu hem vermek zorundalar
10 Yorumla
+1 yılYorumları okudumda
türkiye ekonomisi malum
çalışmazsa sorun ederim diyenler olmuş.
Bence ne olursa olsun bunu diyen adam benim gözümde adam değildir.10 Yorumla
+1 yılBenim karım olsa çok zoruma giderdi 🥹
20 YorumlaBu devirde evde yatacak biriyle evlenmeyi düşünmem
20 Yorumla
+1 yılÖyle bir niyetin mi var
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,9b cevap paylaştı.
+1 yılGiden evlenmesin boşuna...
10 Yorumla
+1 yılZoruma gidecekse evlenmem ki
10 YorumlaErkek eşine bakmak zorundadır
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,6b cevap paylaştı.
+1 yılNeden gitsin ki ha benim param ha onun parası.
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı. Bence her kadın calismali
10 YorumlaZoruma gitmez ben vermeyeceğim de kim verecek
10 YorumlaÇetrefilli bir konu bu.
10 Yorumla
+1 yılBöyle muhabbetlere giren adam değildir
20 YorumlaGitmemeli
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılKocama veririm
20 Yorumla
+1 yılVermek zorundalar
20 YorumlaErkeğin vazifesi bu zaten
10 Yorumla
+1 yılSaçmalığa bak niye gitsin
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 21,9b cevap paylaştı. Hayır gitmez
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 7,9b cevap paylaştı.
+1 yılhayır tabiki
10 Yorumla - Devamını Gör (4)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne