İnsan yüksek bir uçurumun kenarına geldiğinde, ayaklarının altındaki o dipsiz boşluğa baktığı ilk salisede bedeninde adeta kıyamet kopar. Halk arasında "Sanki kan bacaklarımdan yukarı doğru çekildi", "dizlerimin bağı çözüldü" ya da "ruhum bedenimden ayrılıyormuş gibi" diye tasvir edilen o ürpertici dalga, aslında tek bir duygu değil; evrimin milyonlarca yıldır ilmek ilmek işlediği muazzam bir nörolojik ve fizyolojik orkestranın ortak ürünüdür...
Peki o saniyeler içinde beynimizin ve bedenimizin derinliklerinde gerçekten ne oluyor?
Anlatayım...
1. Kilit Nokta: Periaqueductal Gray (PAG) ve O Anlık "Donakalma"
Çoğu insanda tehlike anında hemen "savaş ya da kaç" mekanizması devreye girer. Yüksek bir kenarda bizi ilk karşılayan şey o anlık felç olma, kıpırdayamama hissi. Gözlerimizden gelen o devasa derinlik verisi amigdalayı uyardığı an, sinyal doğrudan orta beyindeki Periaqueductal Gray (PAG) bölgesine iletilir.
PAG, tehdit karşısında vücudun defansif davranışlarını organize eden ana merkezdir. Bizi o uçurum kenarında birkaç salise boyunca taşa çeviren, "donakalma" (freeze) tepkisini veren tam olarak bu bölgedir. Yani beyin daha ne yapacağına karar vermeden önce, sizi tehlikenin içine yürümekten alıkoymak için tüm imdat frenleri kökler.
2. Kan Gerçekten Bacaklardan Yukarı Çekiliyor Hissi?
Popüler bilim anlatılarında korkunca kanın bacaklardan çekilip yukarı pompalandığı söylenir. Hissedilen duygu için bu tabir tıbben yanlıştır.
Vücudumuz asla bizi uçurumun kenarında ölüme terk etmez; tam aksine, olası bir düşme veya kaçma senaryosuna hazırlar...
Beynimizde ve vücudumuzda muazzam bir hormon ve enzim patlaması gerçekleşir. Bunlardan en önemlisi olan adrenalindir. Yoğun adrenalin patlamasıyla birlikte; cildimizdeki ve sindirim sistemimizdeki damarlar daralırken (vazokonstrüksiyon), kaçışımızı sağlayacak olan büyük iskelet kaslarımızdaki damarlar $eta_2$ reseptörleri üzerinden tam aksine genişler (vazodilatasyon). Yani bacak kaslarınız kansız kalmaz, aksine perfüzyonu (kanlanması) artar.
Peki o zaman neden bacaklarımızdan yukarı doğru bir şeylerin çekildiğini hissederiz?
İşte buradaki sihirli kelime... İnterosepsiyon. Normal şartlarda beynimiz; kalbimizin atışını, damarlarımızın kasılmasını veya iç organlarımızın hareketini algılamamızı filtreler.
Ancak prefrontal korteksin (mantıklı düşünme merkezinin) kontrolü amigdalaya devrettiği o kriz anında, insula korteksi devreye girer ve iç organ farkındalığımızı (interosepsiyonu) yüzlerce kat artırır.
Bacaklarınızda değişen kan akışını, ani kas tonusu değişimlerini, kas iğciklerinin gerilmesini ve sempatik sinir sisteminin o devasa elektrik dalgasını tek bir salisede hissedersiniz. Bacaklardan yukarı çıkan o dalga kan değil, insula korteksinin size dinlettiği bedensel çığlığın ta kendisidir!
3. "Dizlerimin Bağı Çözüldü"
"Kan çekilmesi" gibi dizlerimizin bağının çözüldüğü iddiası da bir başka efsanedir.
Uçurum kenarında bacaklarımızın pelteleşmesi; gözümüzden gelen derinlik algısı, iç kulaktaki denge sıvısı (vestibüler sistem) ve kaslarımızın uzaydaki konumunu bildiren proprioseptif sistemin birbiriyle çelişmesidir.
Üç sistem birbirini doğrulayamadığında motor kontrol mekanizması geçici bir şok yaşar, kas tonusu aniden değişir ve dizlerinizde o titreme ve koordinasyon kaybı meydana gelir.
4. Ruhun Çekilmesi ve Boşluğun Çağrısı (High Place Phenomenon)
Yüksek bir yerdeyken bir anlığına "Acaba düşer miyim?" korkusu yaşandığı anda etraftaki seslerin bir anda bıçak gibi kesilmesi, zamanın yavaşlaması tamamen bilincin akut stres altında manipüle edilmesidir.
Locus coeruleus bölgesinden salınan yoğun noradrenalin, beynin saniyede işlediği kare sayısını artırarak zamanı yavaşlatır.
Beyin hayatta kalmaya o kadar odaklanır ki, çevredeki tüm gereksiz sesleri filtreler. Yaşadığınız o "gerçeklikten kopma" hissi, beynin veri aşırı yüklemesini engellemek için açtığı bir emniyet supabıdır.
Kısacası... Algı mı önce gelir, korku mu?
Bu nörolojik senfoninin en sarsıcı gerçeği şudur! Biz yüksekten korktuğumuzda hissettiklerimiz gibi bizde geri çekilme olmaz.
Göz ve beyin tehlikeyi sezer, PAG bizi dondurur, amigdala alarmı basar, insula korteksi iç organların feryadını bilince taşır ve biz tüm bu biyolojik koruma programı başladıktan birkaç salise sonra olayı bilinç düzeyinde "Korkuyorum!" diye etiketleriz.
Yani hissettiğimiz o "korku" ve "ruhun çekilmesi", beynimizin çoktan başlattığı hayatta kalma operasyonunun bize gönderdiği bir durum raporudur.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
yükseklik severim ben
Panik atak olabilir.
Yükseklik korkusu bende var, çok panik yaptığım için bakamıyorum.
Panik atak rahatsızlığı olan insan sayısı çok var... Bunun etkiside bu konuyu daha şiddetli yaşanmasına atağın tetiklenmesini katkısı olur...
Yenemiyorum.
Aslında "yenmek" diye bir durum yoktur. Sadece eski durumuna, yani fabrika ayarlarına geri dönmek diye bir durum vardır.
Panik atağı anlatan çok kişi tanıyorum. Bazıları psikologların tedavileri ve tavsiyeleri ile bunu atlatabiliyor. Seni panikleten, korkutan şeyler aslında herkesi korkutur; bunu önce bilmek gerekir. Ama panik atak yaşayan kişiyi bu korkular aynı oranda etkilemez. Mesele, beyni tekrar fabrika ayarlarına geri getirebilmektir.
Panik atak yaşayan kişi, hayatında kendisinde panik atağı tetikleyebilecek durumlardan mümkün olduğunca uzak kalmalıdır. Yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmeli, kendisinde kuşku uyandıracak yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır.
Yemek yediğimizde herkesin nabzı yükselir, kalbi biraz daha hızlı atar. Hatta bazen kendi kalbimizin sesini bile duyabiliriz. Ama panik atak yaşayan kişi bu durumu beyniyle farklı yorumlar. Beyin, "Ne oluyor? Neden bir anda bir şeyler değişti?" diye düşündüğü anda panik atak tetiklenebilir.
Oysa yemek yediğimizde vücudumuzda olacak değişiklikler bellidir ve herkeste olur. Bunu anlamak ve beyne, "Rahat ol, sıkıntı yapma. Bu değişikliğin neden kaynaklandığını biliyorum." mesajını verebilmek, zamanla bu korku döngüsünün kırılmasına yardımcı olur. Bir bakıma beyni yeniden fabrika ayarlarına döndürmeye benzer.
Sana kuşku uyandırcak hemen herşeyden uzak durmaya çalış özellik ile yemene içmene dah çok dikkat et... GAz yapan mideyi yakan günlük pişmiş yemekler içinde seni endişeye sürükleyecek olanlardan uzak durmaya çalış.. Sebep panik atak genelde mide bağırsak sistemi üzerinden en çok kolay tetiklenir!!
Destan gibi bir şey 😂
Ben de uçaktan bakınca sorun yok ama mesela 10. kattan balkondan aşağı bakamam.
Valla Bu konuda sorun sadece sende değil bende baksam bir pilotda baksa korkar...
Bu yarasa kanat, sporu acayip bişey.
Yapmak isterim açıkçası.
Adrenalini düşünemiyorum.
Uçmaya hevesli olduğunuzu düşünerek bir genel kültür bilgiside paylaşayım
Çoğu kişi "ilk uçan insan" denince aklına Hezarfen Ahmet Çelebi'yi getirir. Ancak Hezarfen'den yaklaşık 750 yıl önce Abbas İbn Firnas'tır (Abbâs bin Firnâs) tır ve dünya genelinde (aviation pioneer) biri olarak anılır.
Aslında VingSuiti Abbâs bin Firnâs çok zaman önce bulmuş ve yapmıştır... Kuş gibi uçmak konsunda Harika bir duygu ancak vingsuit yapmadan önce profesyonel anlamda paraşütçülük yapmış ve ileri seviye deneyime sahip olmak gerekmektedir ve özel bir linssa sahip olmak gerkiyor yani kafama esti ben yüksek bir dağa çıkıp atlıcam da diyemiyorsunuz lisansınız ile izin almak gerekiyor.
Bı çok şeyi yapmak, istiyorum. Ama yapamıyorum, heves edermiyim evet. Eyleme dökermiyim hayır. Şimdi başlasam muhtemlen bu seviyelere geldiğimde 45 i geçmiş olurum. Onuda kalp kaldırmaz.
Evet erken başlamak etkili Ben 18 yaşımda başlamıştım bu spro yapmaya ve benim başladığım zamanlarda bu sporu yapacak sokaktan adam aranıyordu resmen... her şey bedava idi şimdi paralı ama yinede dünya geneline göre çok pahalı değil Tandem atlaıyışlar ile bu heyecanı yaşamak tatmak mümkün
youtube.com/shorts/HSqbuzLi-Iw?si=yTjHSSWNdfTOv_BW
Yer çekiminin yarattığı kuvvet oluyor. Bunu daha önce bir yerde görmüştüm.
Dağdelen senide alalım uçağın kapısını... Çok zevkli olur yükseklik korkusu olan insalar ile atlamak :D :D
youtube.com/shorts/ZIhYiK0GpE8?si=knLY7tIe6iTVHLBo
Yok ben atlayamam :D
Hiç yükseklik korkum olmadı aksine yüksekte olmayı seviyorum yeter ki ayaklarımın yere sağlam bastığından emin olayım
Güzel bi his yükseklik korkum yok
Madem korku yok.. Kısmet olursa bir Paraşüt heycanı yaşarıtız size.
Çok isterim hocam sizinle bu heyecanı yaşamak
Valla Bulutların üzerinde sizinle böyle bir anı yaşamak müthiş unutulmaz bir anı olur
Oooo siz mutluluktan uççuyorsun zaten zor olmaz
youtube.com/shorts/9TfEFZL14nM?si=gfwAZaw3ansJWMRK
Offf harika görünüyor
Valla bir kere yaşayan bu duyguyu yaşamak hissetmek için bir daha kolay kolay vaz geçemiyor
Bana uyar ben severim
Tamam Allah nasip etsin inşallah Sözüm söz size
İnşallah 🙏🥰
Evet bunlar fena
👏👏
Alkışlarınız için teşekkürler ederim
Rica ederim 🌸