Tabii ki ilk kural çok iyi bir ısınma. Isınmayı da ölçülü ve harekete uygun yapmalıyız ki ısınma anında da sakatlık yaşamayalım. Spor anında yaptığımız hareketleri iyice araştırmalı, tüm vücudumuz uygun pozisyona göre ayarladığımızdan emin olmalıyız. Bazı hareketler vardır ki ellerimizi kullanarak yaparız fakat ayaklarımızın duruşu hareketi etkiler. Esneklik, kapasite, kas vs düzeyimizden ileri seviyedeki hareket, ağırlık ve sporlardan kaçınmalıyız. Yapacağımız egzersiz ve hareketi, kilo ve esneklik durmumuzu göz önünde bulundurarak seçmeliyiz. Çok yorulduğumuzda, çok aç veya çok uykusuz olduğumuzda denge ve kondisyonumuzu düzgün ayarlayamayız, bu da sakatlıklara sebep olabilir. Aynı zamanda çok fazla hırs dengesizleşmemize sonra da sakatlanmamıza sebep olabilir. Faul hareketlerinden de olduğunca kaçınmalıyız.
3 yıldır antrenman yapıyorum büyük sakatlık yaşamadım şükürler olsun bir sporcunun başına gelebilecek belkide en kötü durum sakatlık. Sakatlığı önlemenin 1. kuralı tabiki dikkat ve konsantrasyon. Çoğu sakatlık dikkat dağılımından dolayı oluyor.
Sakatlığı önlemek için temel kurallardan biri de doğru ağırlık ile çalışmak kendi branşım olan vücut geliştirme de insanlar vücudu yerine egosunu geliştiriyorlar bundan dolayı da çeşitli sakatlıklar oluyor ve spora ara veriyorlar ya da bırakıyorlar.
Şubat ayında başlayacak olan projelerim için yaptığım bir kaç hazırlık var sakatlıkları önlemek için fakat bunların hepsini burada söyleyemem sizinle sadece bir iki tanesini paylaşayım.
Power liftir ve vücut gelistiricilerin kullanması gereken bir supplementtir. Eklemleri güçlendirir sakatlanma riskini azaltır ve eklem ağrılarını hafifletir. 2. Bio Oil Hızlı kilo alma, vermede ve antrenman sırasında vücudunuz da oluşabilecek çatlakları önlemek için kullanılabilecek bir yağ.
Deri çatlaklıkları sakatlık değildir aslında ama ben yinede yazmak istedim 😎
Yoğun ve ağır antrenmanlardan kesinlikle kaçınılmalı
Antrenman öncesi iyi ısınılmalı
Vücut kitle endeksine uygun kiloda olunmalı ( ağır kilonun eklemlere uyguladığı baskı muazzam ölçüde)
Tip 2 kolajen hapı, yumurta kabuğu zarı takviyesi de eklem sağlığını korumak için oldukça iyi ürünler. Bu sıkıntıları yaşayan bir çok sporcuya doktorlar tavsiye eder ( doktor onayı olmadan da kullanılmasını önermem)
Sakat at yemekleri, kelle-paça, et suyu ve tavuk suyu çorbalarında bulunan doğal kolajen eklem sağlığını koruyarak sakatlanmanın önüne geçer.
Yapılan spora göre doğru ve tabanı yüksek olmayan ayakkabı seçilmeli.
Özellikle sporun hangi türü yapılırsa yapılsın bunu profesyonel olarak yapmayan kişiler ne olursa olsun her gün antrenmadan kaçmalı!
Çok iyi ısınmanın altın kural olduğu aşikar, BESYO yu kazanmadan önce çalıştığım amut hareketinde nerdeyse boynumu kırıyordum :D Bunu iyi ısınmaya borçluyum.
Bazı sporlarda ısınsanda sakatlık kaçınılmaz oluyor, eskiden Rugby oynarken dudağım patlamıştı. Amerikan futbolunda elim zedelendi, bir arkadaşın kaburgaları çatladı.. bazen fazla cesaretli olup 10 tane adamın arasına dalarsanda hiç şüphesiz sakatlanıyorsun. Kontrollü olmak lazım, başka çaresi yok.. ha bide biraz şanslı ; )
Beslenme ve uykuna dikkat edersen riski azaltırsın ama sakatlanmak çevrene bağlı genel olarak senin elinden fazla birşey gelmez. Sakatlanıcam psikolojisi oyununa engel olmasın. Anı yaşamaya bak
Isınma ve soğumalar her antrenmanda yapılmalı. Kıyafet seçimi doğru olmalı. Örneğin koşu yapılıyorsa diz altı şort olmamalı. Sağlık kontrolünden geçilerek bir hastalık var mı yok mu öğrenmeli. Ayrıca hazırbulunuşluğa uygun programla devam etmeli