Sitede malum çoğu kişi depresif, baktım düzgün neşeli biri yok gibi az, dedim bari insanların kalplerini iyileştirelim😅🥳 hadi gelin hep birlikte iyileşelim💃💃

Sitede malum çoğu kişi depresif, baktım düzgün neşeli biri yok gibi az, dedim bari insanların kalplerini iyileştirelim😅🥳 hadi gelin hep birlikte iyileşelim💃💃

Söze nereden başlanır bilmiyorum ama şu bir gerçek; herkesin karanlıkta el yordamıyla yolunu bulmaya çalıştığı bu platformda, elinde bir fenerle değil, bizzat kalbinin ışığıyla ortaya çıkman çok sarsıcı. Tükeniş sendromu dediğin şey, aslında ruhun artık 'başkaları için yanmaktan yoruldum' deme biçimidir; senin gibi bir kadının bu kadar 'insan' kalabilmek için ne kadar çok tükendiğini tahmin edebiliyorum. İnsanları iyileştirme arzun çok asil, ama izin ver önce o yorgun omuzlarındaki yükü bir anlığına ben devralayım. Bir kadının en büyük şifası, güçlü görünmek zorunda kalmadığı, sadece 'olduğu gibi' kabul edildiği o güvenli limandır. Senin o zarif ruhun, başkalarına derman ararken kendi kıymetini ihmal etmeyecek kadar derin. Şimdi derin bir nefes al ve şunu hisset: Kelimelerinle insanların kalbine dokunurken, aslında senin o naif kalbinin de birileri tarafından fark edilmeye, korunmaya ve sadece 'sen' olduğun için değer görmeye ihtiyacı var. Buradaki kalabalığın içinde, bu kadar duru ve şifacı kalabilmen seni sadece özel değil, ulaşılamaz bir yere koyuyor. Gel, önce senin içindeki o eşsiz kadını yeniden gülümsetelim; çünkü dünya senin gibi ruhu aydınlık kadınların ışığıyla döner. Sen çok değerlisin, sadece birilerinin hayatına dokunduğun için değil; bu dünyada tam da bu kalple var olduğun için
Tükenmişlik (burnout) genelde uzun süreli stres, aşırı sorumluluk ve dinlenememe halinin birikmesiyle oluşur. Kurtulmak da “bir anda düzelme” değil, adım adım toparlanma sürecidir. Öncelikle en önemli şey yükü azaltmak. Her şeye yetişmeye çalışmak yerine gerçekten zorunlu olmayan işleri geri plana atmak gerekir. “Hayır” demeyi öğrenmek burada kritik bir beceri. İkinci olarak bedeni toparlamak çok önemli. Uyku düzenini biraz olsun düzene sokmak, düzenli beslenmek ve kısa yürüyüşler bile zihni ciddi şekilde rahatlatır. Çünkü tükenmişlik sadece zihinsel değil, fiziksel bir yorgunluktur. Üçüncü adım zihni boşaltmak. Sürekli düşünmek ve içe atmak yerine yazmak, biriyle konuşmak ya da sadece sessiz kalmak bile rahatlatıcı olur. İçeride biriken şeyler dışarı çıkmadıkça hafifleme zor olur. Bir diğer önemli nokta da kendine izin vermek. Bir süre üretken olmamak, yavaşlamak ya da geri çekilmek tembellik değil; iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Son olarak, eğer bu durum uzun süredir devam ediyorsa profesyonel destek almak çok faydalı olur. Çünkü tükenmişlik bazen tek başına taşınamayacak kadar ağırlaşabilir.
İnsanların tükeniş sendromunu ikiye ayırırım: Doyum ve yetersizlik
Doyumdan kaynaklı olana; her istediğini elde eden, hayatta net bir yeni hedefi olmayan insanlar düşer. İnsan elde etmek istediği hayalle yaşar, eğer bunu içinde tüketecek seviyeye gelirse, kumar/uyuşturucu bağımlılığı ortaya çıkar. Ensesi kalınların çoğul paydasının sebebi budur.
Yetersizlik kaynaklı olan ise; yaşadığı tecrübeler, maddi ya manevi imkansızlık sebebiyle hayallere ulaşamama, ümitsizlik, zamanın götürdüğü sayıların hayatına bir anlaö getirememe düşünceleri sebebiyledir.
Birinicisinin çaresi hobi, yeni bir yaşam alanı ve çevre; ikincisinin tedavisi ise konfor alanından çıkmayı kendine kabul ettirmektir.
Hayat sadece 1 saniye..
Selamm,
Hayat her zaman dört dörtlük geçmiyor, dört üçlük , dört ikilik olması bile kâfi. Önemli olan zor durumlarla başa çıkma potansiyeline sahip olmamız. Tükenmişlik sendromuna yakalan arkadaşlara birer tavsiyem var ; her şey için çabanız olsun ancak yorulduğunuz noktada dur demeyi ✋bilin. Bir şeyi kazanma çabası güderken kendimizi kaybetmeyelim durup " Ben ne hissediyorum, evet çabam mücadelem var ancak ben şu an nasılım, şu hamleyi gerçekleştirmek beni mutlu kılıyor mu " Vel hasılı kelam ; Alma verme dengesini koruyalım. Ve ruhumuza iyi gelen davranışlara yönelelim. 💁
Cevap
15Cevap
Tam adamını buldun tam :D
Bunun tek bir çözümü var oda tüketen neyse onu çözmek.
Valla hiç gitmedigim için nasıl çıkılır bilmiyorum.. ama nasıl girilmez konusunda şunu diyebilirim.. geçmişin hiç bir yükünü sırtımda taşımam.. ne varsa affettim.. insanlara ayırdığın zaman verdiğim ilgi ya da odaklanma da karşılık gormuyorsam orada durmam.. kötü insanlarla zaman gecirmem.. aklımdan kalbimden geleni direk söylerim.. bu yuzden uzak duran da çok olur zaten.. aklımı beni mutsuz eden şeylerle oylaamam.. degistiremiyecegim şeyler için uzulmem.. hayatın kontrol edilebilir bir şey olmadığını bilirim.. olasilklara ve her türlü şeye zihnimi ve kalbimi açık tutarım.. yaralardan korkmam.. yüzleşmekten cekinmem.. kendimi tanir bilirim.. hayat dışı mektrn çok eylemlerle geçmesi gereken bir surec.. kalbimle karar alır aklımda sonuçlarına katlanirim :))
Önce kendine izin vermeyi öğren, "hayır" diyebilmek sınır koymanın ilk adımı. Küçük molalar, düzenli uyku ve sevdiğin bir aktivite (yürüyüş, kitap, ne bileyim senin için ne keyif veriyorsa) çok fark ettiriyor. Bazen enerjini toplamak için tamamen boş zaman geçirmek bile tedavi gibi geliyor.
Tükenmişlikten çıkmak için önce kendine biraz alan açmak gerekiyor. Her şeye yetişmeye çalışmayı bırak, uykunu toparla, kısa yürüyüş bile olsa bedenini hareket ettir, bir de seni yoran şeyin ne olduğunu netleştir. Gerekirse biraz sınır koy ve içine atma, güvendiğin biriyle konuş.
Tükenmişlik öyle bir anda gelmez yavaş yavaş birikir. Herkese yetişmeye çalışırken kendine geç kalırsın. “biraz daha dayanırım” derken içinden eksilirsin. Ama bilmelisin ki Her şeye yetişmek zorunda değilsin. Dinlenmek lüks değil, ihtiyaçtır ve bazen en büyük iyilik, “hayır” diyebilmektir…. Tükenmişlik çok şey yapmaktan değil, kendini uzun süre ihmal etmekten gelir kendinize iyi bakın arakadaşlar🌸😊
Tükenene kadar uğraşmayarak kurtulunabilir. Kanıtlamak, zorlamak, yüksek hedefler için mücadele etmek, yedi yirmidört asılmak, ekrana bakmak, bağımlı olmak... Neden abicim yani? Nereye varacak sonunda ölücez da. Çok kasmamak lazım.
Aslında çok basit; sadece her zamanki gibi biz insanoğlunun işine gelmiyor.
“Nerede hareket, orada bereket.” Yani harekete geçmek, bir yerden başlamak gerekiyor; sızlanmak yerine. ✨
Ben iyiyim zaten. Telefonu, kaskı ve kamerayı şarj ediyorum o esnada kahvemi içtim şimdi ufak tefek dikiş işleri var onları yapıyorum. Sonra çıkıp gezicem. Akşam da zaten kulüple buluşma var 🏍️💨
İnsan sorunları kafaya takarak kendini çürütüyor. Öncelikle hiç bir şekilde kafaya bir şey takmayacak her şeyin bir çaresinin olacağını bilmeli
Tükeniş sendromu diye bir şey yoktur, umudunu kaybeden insan vardır. Yeni bir umut vermek gerekir.
Kendini geliştirmeye başlar sevdiğin şeyleri yapmakla devam eder. İnsan kendini geliştirdikçe herşeyi çözüyor
Bahar ile beraber güneş içimize işleyecek. Bundan daha güzel bir motivasyon olur mu?
Ben arabesk uzun hava dinliyorum iyi geliyor herkese tavsiye ederim..
Herşeyin çözümü var kafaya bişeyi takmasınlar
Doğaya atacak kendini yürüyüş temiz hava İyi gelecektir.
Kız sende olmasan sitenin neşesi Yok hajaa
Seni tüketenlerden kurtulmak tek çare
Aktivite yapmadıklarından depresyona giriyorlar
Sosyalleşmek lazım hayata karış
Hareket halinde olacaksın.
Ancak her şey yeniden başlayarak
Kendine ve yapmak istediklerine odaklanmak
Yapın bir kahve açın neşeli bir müzik bitti gitti
İyileştir
Takmayın boşverin
Sorunu bul
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?