Bir şekilde idare ettim ama anı gelen sinir patlamaları, hızlı sinirlenip sakinleşmem, kendi kendime kavgalarım, kendimi doldurmam, bazen mutlu bazen çok mutsuz olmam... Bunlar normal şeyler mi çok çabuk strese giriyorum
1 ay
Bir şekilde idare ettim ama anı gelen sinir patlamaları, hızlı sinirlenip sakinleşmem, kendi kendime kavgalarım, kendimi doldurmam, bazen mutlu bazen çok mutsuz olmam... Bunlar normal şeyler mi çok çabuk strese giriyorum
Cevap
14Cevap
Ağır bir travmaysa bu zaten beyin fonksiyonları normal çalışmaz. Kişi bazı şeyler karşısında tepki geliştiriyorsa, ruhaf şeyler düşünüyor ve uyguluyorsa problem varr.
Ağır bir travma ama arada fazla tepki göstermek haricinde nir sorunum yok. Oda beni çok yoruyorlar diye aslında. Çünkü zirvedeyim ve daha fazlasına tahammül edemiyorum
Bu psikoloji konularını doktorlar kendileri bile anlamıyor tam bence hastalara denek gibi ilaçlar kullandırıyorlar.
Sonuç ilaca bağımlı yaşatma ve yüzde yüz iyileşen kimsenin olmaması. En iyisi doğal yollarla kendini keşfederek iyileşmeye çalışmak bence.
Bende kesinlikle karşıyım ve cidden kafayı yemedikçe kullanmayı düşünmüyorum psikologlar da benimle aynı fikirde bu konuda benim kafamda çözemediğimiz bir ilaç cözduremez
Normal anormal diye bir kavram yok askim herkes ayni hayati hasamiyor bazilari hayati daha agir yasiyor sende kendini oyle dusun buna travma sonrasi stres bozuklugu deniliyor
eger surekli tekrarlayan panik veya anksiyete ataklarin aglama krizlerin yoksa sadece yipranmislik ve yorgunluk varsa inan gecer psikologa gitmeni oneririm o da seni eger com kotuysen psikiyatriye yonlendirir
Yonlendirmedi ama dönemsel geliyorlar bana
Hayır herkeste olacak diye bir şey yok kişiden kişiye etkilenip etkilenmediğine göre değişir senin belki bastırılmış duyguların olabilir duygularını dışa vuramıyor içine atıyorsan eğer bende sana bir şey sormak istiyorum sorunu psikolog cevaplamış bende buradan psikoloğa soru sormak istiyorum nasıl nereden yazıp psikolog sorunu görüp cevaplıyor lütfen banada söylersen sevinirim
Biraz da karakteristlik özellikler bunlar travma olmayabilir
Dimi ben sinirli yapidayim sadece tahammulsuzum yoruldum çünkü buda çok normal.. Bazen kendimi tanıyamıyorum
Ben öğretirim mesela saatlerce en ince ayrıntısına kadar ama bana gel bir lafı tamam dediğim halde 2. Defa söyle çıldırıyorum
Tik gibi birsey kan beynime sicriyor vallahi 😂😂
Bak o normalde bende yoktu ama bu son 2 3 aydır var içim giciklaniyor böyle boğazına sarılasım geliyor kendimi zor tutuyorum
Kesinlilkle tedavi olman lazım. Özellikle aşk hayatında büyük etkisi oluyor ve mahvoluyorsun
Nasıl yani
Ben maalesef hayatıma hep geçmişte travması olan kişileri aldık. Asla düzelemediler. Senin de dediğin gibi aşırı sinir aşırı tepki kavga tartışma. Tedaviyi de kabul etmediler. Sonuç hep aynı ayrılık
Ben evleniyorum ama haklısın ilişkimi çok yordum. Ama en başında sınırsız bir sabır gösterdim ailelere karşı zaten kendi problemlerim vardı sonra bende sabır kalmadı ve onu yiyorum stresi yönetemiyorum ama psikolog da benim ilaçlık bit durumum olmadığını söylüyordu hiç gitmemiş değilim
Anladım. Allah bir yastıkta kocatsın. Yükün ağır. Küçükken hiç suçun yokken travm yaşatıyorlar sonra seni hayatta tek başına bırakıyorlar. Çok zor
Sonra da seni sorunlu ilan edip hayatlarına normal şekilde devam ediyorlar ah ah
Evet öyle ama aynı durumları bende yaşadım. Sabır taşı çatlıyor bazen insanın. Sonuçta evlilik denen şeyin aldında mutlu olmak ve huzur yatıyor. Ee ben birinin psikolojisi düzelecek diye kendimi bir ömür ateşe atamam
Haklısın nisanlimdan Allah razı olsun benim onca şımarıklığımı çekiyor, beni anlamaya calisiyor nadirdir bana bağırıp çağırdığı..
İyi bari bulmuşsunuz birbirinizi bırakmayın
Olur bu yazdıkların bende de var daha yeni yeni doktora gittim ve ilaç aldım şu an sakinim. Kafamın daha odaklandığını hissediyorum
Şöyle gerçek bir cevap ver eğri otur doğru konuş sence normal birimisin
Biliyor musun bunu çok sordum kendime ama cevap bulamadım. Toplumda insanlar o kadar değişti ki kim normal kim anormal anlamıyorum... Ben duyarlı bir insanım ve birçok şeyi kalbim kaldırmıyor ama insanlar vicdanlarını bir yana bırakıp yaşıyorlar... Benim sinirimin sebebi haksızlık, yorgun olmam, en ufak bir soruna dayanamamam. Yaşadıklarıma bakınca normal gozuksemde artık takıntılı, duygusal, kızgın biri oldum
Evet kesinlikle ilerde kötü izlenim bırakıyor orta da
Hassas bir yapısı varsa ve genetik olarak eğilimi varsa olur
destek alırsan, ne dendiğini merak ediyorum, faydalı olacak mı, paylaşma şansın olursa beklerim
Herkesin doktoru kendidir diye bir hitap var kendiniz bu duruma ne kadar alıştınız çözüm odaklımısınız sorun odaklımı bunların cevabı sizde başkalarında değil
Alışmak her zaman doğru veya kolay birdey degildir
Normal değilsin düşün benim oldun eşim gülüp eğleniyoruz. Bebek oldu. Bebeğimize zarar verdin ee tedavi ol kurtul.
İdare edememişsin aşko tedavi görsen iyi olur gibi
Psikolog bunla ilgili birsey demedi 6 7 ay olmuştur. İnan bana yaşıyorsam etmişimdir:)
Kesinlikle olur
Olur
normal
Olabilr
Merhaba,
Sorduğunuz soru çok yerinde. Öncelikle belirtmek gerekir ki, her travma yaşayan kişide psikiyatrik bir hastalık gelişecek diye bir kural yoktur. Ancak travmalar, ruhsal yapıyı derinden etkileyebilir ve bazı kişilerde zamanla günlük hayatı zorlayacak düzeyde belirtiler ortaya çıkabilir.
Bahsettiğiniz; anı geldiğinde öfke patlamaları, hızlı sinirlenip zor sakinleşme, içinizden kendi kendinize tartışmalar, duygularda ani iniş çıkışlar, çabuk strese girme gibi durumlar, özellikle travma sonrası duygusal regülasyon güçlükleri ve tetiklenme tepkileri açısından dikkate değerdir.
Travma sonrası bazı kişilerde şu tür etkiler gözlemlenebilir:
-Aşırı uyarılmışlık (gürültüye, ani olaylara aşırı tepki verme)
-Duygudurum dalgalanmaları (bir an mutlu hissederken kısa sürede mutsuzluğa geçiş)
-İçsel çatışmalar ve kendilikle ilgili zorlanmalar
-Ani öfke patlamaları veya öfkeyi bastıramama
-Kendi içinizde sürekli hesaplaşmalar, yoğun düşünce döngüleri
Bu tür belirtiler beynin duygu, bellek ve stres yanıtıyla ilgili bölgelerinin (amigdala, hipokampus, prefrontal korteks) travmaya karşı verdiği nörolojik tepkilerle ilişkilidir.
Ancak şunu da belirtmek isterim:
👉 Yaşadığınız şeyler, “anormal bir duruma verilen normal tepkiler” olabilir.
Fakat bu durumlar artık sizi zorlamaya başladıysa, gündelik yaşantınızı, ilişkilerinizi, işlevselliğinizi etkiliyorsa, bir uzmandan destek almak sizi ciddi anlamda rahatlatabilir. Bazı durumlarda psikolog desteği ile bu belirtiler hafifletilebilirken, bazen psikiyatrik destek de sürece eşlik edebilir.
Son olarak, “bir şekilde idare ettim” demeniz çok anlaşılır ve güçlü bir duruşun göstergesi. Ancak bazen bu idare etme hali, duyguların bastırılması anlamına da gelebilir. Travmalar bastırıldığında değil, anlamlandırıldığında iyileşme başlar.
Bu yüzden yalnız olmadığınızı hatırlatmak isterim. Bir psikolog olarak destek almak, bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.
Uzun yalnız bir dönemin ardından kendimi adapte edip destek almıştım... Genelde beni rahatlattı evet ama çevremde beni o kadar çok tetikleyen insan var ki ben düzlüğe asla çıkamıyorum. Bunun da böyle sonu kalmıyor... Üstelik gündem bile beni kolayca etkiliyor
@IBahtsizIBedevı Yalnız bir dönemin ardından destek alıp kendinizi toparlamış olmanız gerçekten çok değerli. Ancak şunu belirtmek isterim ki, iyileşme sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda bir devam sürecidir. Özellikle çevrenizde sizi sıkça tetikleyen insanlar varsa, bu sürecin dalgalı gitmesi son derece anlaşılır bir durumdur.
Travmalar çoğu zaman yalnızca geçmişle değil, bugündeki tetikleyicilerle de ilişkilidir. Günlük hayatta karşınıza çıkan bazı insanlar, durumlar veya haberler, beyninize “tehlike var” sinyali verebilir. Bu da duygu durumunuzu hızla etkileyebilir. Bu tetiklenmeler, aslında iyileşemediğinizin değil; hâlâ destekle ilerlemenizin önemli olduğunun göstergesidir.
Çevreyi değiştirmek her zaman mümkün olmasa da, çevreyle kurduğunuz ilişkiyi değiştirmek mümkündür. Bu da ancak duygusal dayanıklılığınızı destekleyecek, sizi yeniden yapılandıracak bir psikolojik destek süreciyle sağlanabilir.
Bu noktada psikolojik desteğin kesintisiz sürmesi büyük fark yaratır:
Yalnızca kriz anlarında değil, hayat olağana yaklaşırken de profesyonel desteğe devam etmek, içsel gücünüzü kalıcı hâle getirir.
Çevresel tetikleyicileri fark etmeyi, bunlara karşı içsel mesafe koymayı, kendinize psikolojik alan yaratmayı öğrenirsiniz.
Ve belki en önemlisi: Gündem gibi sizi etkileyen büyük dış faktörlere karşı kendinizi korumayı, yani duygusal sınırlarınızı güçlendirmeyi öğrenirsiniz.
Yani evet; bu sürecin sonu yokmuş gibi hissettirse de, bu duygunun kendisi bile travma sonrası algının bir parçası olabilir. Oysa sürdürülebilir bir destekle, bu yolda çok daha dengeli ve sağlam ilerlemek mümkün.
Unutmayın, bazen aynı noktaya tekrar tekrar dönüyor gibi hissetmek, aslında aynı yerden daha güçlü geçmeyi öğrenmektir.
Sağlıcakla kalın.
Yalniz dedigim yaşadıklarımı kimseyle paylasmamamdi. Ben 1,5 seneden fazla ayda 1 ya da 2 psikoloğa gittim. Ama sadece konuştuğum sürece iyiydim... Ben cinsel istismara uğradım küçükken uzunca bir süre bunun da üstünü kapattılar daha birçok ayrıntısı var ama anlatamıyorum... Küçük yaşta kendimi eğittim spora gittim, enerjimi dışa vurdum, çok da sosyal bir insanım. Ama büyüdükçe uzaklaştıkça düzelir derken hep birseyler oldu... Öldüresiye dayak yedim, öldürülmeye çalışıldim, kendimi buna sırf kendi seçimim diye uzun süre mahkum ettim, kendimi toparladım hayatımda değişiklikler yaptım biri beni kandırdı, diğeri aldattı bunlar beni üzmedi bile anlık olduğu zamanlar hariç... Şimdi evleneceğim 2 senedir ailesinin beni istememesiyle uğraşıyorum. Arkamdan demedikleri kalmadığı halde onlarla iyi anlaştım, güvenlerini kazandım, kendimi sevdirdim. Ailem beni evde istemiyor bu yaşadıklarıma sessizligime rağmen onlara hep rahatsızlık veren huzursuz biri oldum. Gerçek suçluyu bile aralarına alirlarken ben dışlandım. Geçen hafta nisanlimin annesi sırf onunla nişanlım kavga etti diye bana telefonda bağırarak sen bunu doldurup üstüme saliyorsun, istemiyorum seni diye kendini yırttı krizlere girdi hiç alakam yokken. Şimdi ben delirmiyim de kim delirsin söyleyin bana...
Ben herseye rağmen savaşıyorum ama hayat bana izin vermiyor...
Teşekkür ederim ilginiz için 🙏