Düzensiz adet hamilelik planlayanlar için korkutucu olmasa da diğer pek çok kadın için oldukça can sıkıcı bir durum olabilir. Eskiden her şey yolunda giderken, üç dört ay boyunca adet olmaman ya da sık sık adet olman seni endişelendirebilir. Yaşam tarzında köklü değişiklikler yaptıysan, mesela Afrika’ya taşındıysan veya çok stresli bir sınav sürecindeysen döngünü şaşırtmış olmanı doğal karşılayabilirsin. Duygusal olarak kötü dönemler yaşadığın zamanlarda, adet düzensizliğiyle karşılaşman çok normal. Şunu da söylemeliyim; hamile değilsen ve aylarca süren bir düzensizlik içindeysen tehlike çanlarına kulak vermelisin! Peki, düzensiz regl tehlikeli mi? Konuyla ilgili tüm bilmen gerekenleri açıklıyorum.
Normal regl dönemi
Regl döngüsü, vücudunda hamilelik olasılığına hazırlık olarak yaşanan aylık değişiklik serisidir. Her ay yumurtalıklarından biri, kendini serbest bırakmaya programlar. Bu yüzden yumurtlama ismi verilen olayın gerçekleşmesi için yumurtaların uterusa iletilir. Aynı zamanda, hormonal değişimler de uterusu hamilelik için hazırlar. Yumurtlama gerçekleşir ve yumurta döllenmezse, uterusun astarı vajinadan dışarı atılır. Buna da regl kanaması denir.
Regl döngüsü bütün kadınlar için aynı değil. Menstrüel döngü her 21 ile 35 günde bir olabilir, regl kanaması ise 2 ve 7 gün arasında devam edebilir. Bu rakamlar senin yaşın, boyun ve ağırlığınla alakalıdır. Regl olmaya yeni başladıysan ilk birkaç yıl dönemlerin uzun sürebilir. Ama zamanla bu süre kısalır ve adet döngün düzene girer.
Adet dönemini her ay yaklaşık olarak aynı uzunlukta yaşıyorsan bu dönemleri ağrılı geçirsen bile, her şeyin normal olduğunu bilmelisin. Uzun süre doğum kontrol hapı kullandıysan kimi zaman adet gecikmesi yaşayabileceğini hatırlatırım. Yine aynı şekilde menopoza doğru emin adımlarla ilerlediğini gösteren belirtilerden biri de adet düzensizliğidir.
Düzensiz adet kanaması neden olur?
Buraya kadar her şey olması gerektiği gibiydi. Hatta, kimi zamanlar düzensizlik yaşaman bile olağan kabul edilebilir. Ancak, uzun bir süre boyunca geç regl olma ya da erken regl olma gibi durumlarla karşı karşıya kalıyorsan bunlar bir şeylerin ters gittiğini işaret edebilir. Adet döneminde düzensizliğin olası nedenleri:
🌸 Hamilelik veya emzirme: Kaçırılan birkaç dönem, hamileliğin erken bir işareti olabilir. Emzirme de aynı şekilde hamilelikten sonra menstrüasyonun geri dönüşünü geciktirebilir.
🌸 Düzensiz beslenme: Yeme bozukluğu gibi çeşitli problemler, sağlıksız ve düzensiz beslenme, fiziksel aktiviteyi abartma gibi durumlar adet düzenini kötü etkileyebilir.
🌸 Polikistik over sendromu: Adet düzensizliğinin yaygın sebeplerinden biri olan bu sendrom, yumurtalıklarda bulunan bir tür kist olarak bilinir.
🌸 Enfeksiyon: Üreme organlarında enfeksiyon gelişmesi, adet düzenini kötü etkileyebilir.
🌸 Uyku bozukluğu: Aşırı uyku ya da uykusuzluk, adet düzensizliğini tetikleyebilir.
🌸 Ruh hali değişiklikleri: Beyin döngüsünü etkileyen aşırı stres, kaygı bozukluğu, depresyon gibi duygusal değişimler de adet düzensizliğine yol açabilir.
Adet düzensizliği için ne yapılmalı?
Sürekli olarak düzensiz şekilde adet oluyorsan, döngülerin çok kısa veya uzun sürüyorsa bir uzmandan yardım almanı öneririm. Adet döngünün bu şekilde düzensiz olarak devam etmesi, ilerleyen süreçte çok daha ciddi sağlık problemlerine ve üzücü semptomlara neden olabilir. Çünkü regl döngün, kalp sağlığını, metabolizmanı, doğurganlığını, uyku düzenini ve hatta yaşam kaliteni yakından ilgilendirir. Doktorunun uygun gördüğü tedavi yöntemiyle, eski döngüne kavuşman çok daha kolay olabilir. Tıbbi destek konusuna ilave olarak; aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsin:
🌸 Haftada 5 defa, günde 30 dakika kadar yoga yapman, hormonlarını harekete geçirir ve adet döngünü düzenleyebilir. Aynı zamanda yoga ile adet öncesi semptomları da hafifletebilirsin. Aynı şey meditasyon için de geçerli olabilir.
🌸 Kilo problemin varsa düzensiz adet yaşayabilirsin. Kilonu korumak için sağlıklı beslenmeli ve egzersiz yapmaya gayret etmelisin.
🌸 Spor yapmak, adet dönemini düzene sokmanın en kolay yollarından biri. Hem de spor yaparak adet ağrılarından da kurtulabilirsin.
🌸 Zencefil, zerdeçal ve ıhlamur gibi çeşitli bitki çaylarından tüketebilirsin.
🌸 Yiyeceklerine tarçın ilave edebilirsin. Tarçın, adet döngünü düzenlemeye ve ağrılarını azaltmaya yardım edebilir.
🌸 Günlük yeterli miktarda vitamin almalısın. Bu nedenle, meyve ve sebze tüketmeye özen göstermelisin.
🌸 Son olarak; elma sirkesi ve ananasın da adet kanamasını teşvik ettiğini ve düzenli adet olmanı sağlayabileceğini eklemeliyim.
Bunları yaşam tarzı haline getirdiğin zaman, adet düzensizliğine elveda diyebilirsin. Ayrıca, uzun bir sürenin ardından adet olmaya başladıysan ilk zamanlar yoğun bir dönem geçirebilirsin. Yaşadığım için biliyorum, gönül rahatlığıyla kullanabileceğin bir hijyenik ped ihtiyacın olacak. Bunun için hiç risk almadan Orkid Platinum kullanmanı tavsiye ederim. Kokuyu hapseden yumuşacık dokusu ve üstün koruma özelliğiyle Platinum, adet dönemini rahatlıkla atlatmanı sağlar.
Benim regl düzensizliği hakkında söyleyeceklerim bunlar. Peki, sence regl düzensizliğini tetikleyen başka nedenler de var mı? Bu durumdan kurtulmak için başka neler yapılabilir?
Orkid Ne Diyor