Özgüvenimi geliştirip sosyal kaygımı nasıl aşabilirim? Bilip de uygulayamamak neden zor?

"Daha" yazdım ama orta düzeyde bir özgüvenim var da sayılmaz. Sadece yakınlarımlayken konuşkanım, bazen bazı anlarda gerçekten özgüvenliymişim gibi hissediyorum ama bunun bir yanılgı olduğunu anlamam uzun sürmüyor. Akademik anlamda kendimi yetersiz hissediyorum, dış görünüş anlamında yetersiz hissediyorum. Biraz dikkatsiz birisiyim ve bir şeyi duyuyorum ama algılayamıyorum sanki. 19 yaşında olmama rağmen beynim yorgun. Hep nasıl gülüyorum, nasıl görünüyorum, "bunu desem saçma olur mu?", sunum yapmak istemiyorum, garip olduğumu düşünürler mi, niye diğerleri gibi kaygısız vakit geçiremiyorum, niye bir şeyleri düzeltmeye çalışmama rağmen ufak sorunlarda dahi hâlâ dalgınlığımdan dem vuruluyor, neden bazı şeyleri akıl edemiyorum gibi şeyler düşünüyorum. Aslında kendime has bir havam olduğunu düşünmemin yanında kendimi beğeniyorum da, diş teli taktığım için biraz özgüvensizim. Sanki hayatımda sorunlarımdan başka bir şeyim yokmuş gibi, birisiyle tanışmaktan kaçınıyorum, ilgilensem bile yüzüm dümdüz oluyor belli edemiyorum. O kişinin sadece bana odaklanma düşüncesi ve getirileri beni korkutuyor, olmadığında kendimi avutuyorum ama bu üzüldüğümü değiştirmiyor. Anlaşılamayacağımdan endişeleniyorum. Sürekli özgüvensiz birisi olmak istemiyorum. Nasıl düzeltebilirim sizce, durumla alakalı benzer deneyimleriniz var mı aştıysanız nasıl aştınız? Her şeyin bilincinde olup da uygulayamamak neden

Özgüvenimi geliştirip sosyal kaygımı nasıl aşabilirim? Bilip de uygulayamamak neden zor?