Düzenli spor yapıyorum ama bir türlü düzgün beslenme ya da saatlik beslenmeyi asla uygulayamıyorum
2 ay
Cevap
8Cevap
Beslenme işin zor kısmı, spor en fazla iki saati alır biter ama beslnme gün boyu devam ediyor. Şöyle düşün; spora uygun beslenmesen bidahaki antrenman daha zor geçecek performans düşecek.
Aslında kolay yeterli motivasyona sahip değilsin hepsi bu
Sporu çok düzenli yapan biriyim olabildiğince de bozmadan ilerlerim. Ama senelerdir beslenmede çok zorlanıyorum aslında abur cubur tüketen birisi değilim sadece sorunum lu öğünleri olması gerektiği gibi miktarda yiyemiyorum daha az yiyebiliyorum bundan dolayı da çabuk acıkıyorum ve öğün sıklığı artıyor
2 şekilde ilerleyeceksin ya protein bazında yiyeceksin acıkmayı önleyeceksin ya da öğünlerini yerken kendine ara öğünler çıkartıp ceviz muz vs yiyeceksin
Aslında protein alımın da iyi oluyor. Tavuk gibi ürünleri öğünleri me hep eklerim ama dediğim gibi yiyemiyorum. Hızlı yeme sorunum var biraz ve bu da hemen doymaya itiyor beni ve öğünü daha yarısı duruyorken bırakıyorum. Aslında irademe kolay geliyor sanırım hemen pes edip bitiyor. Sabah öğle akşam öğünleri in hepsinde proteini daha bol tutuyorum
Protein/yağ/lif oranın dengesiz kaloriler düşük kalıyor midene tok tutacak hacimler daha çok yemelisin prtoinde yumurta, tavuk, et, yoğurt
Sağlıklı yağ (tokluğu uzatır) zeytinyağı, ceviz, avokado
Kompleks karbonhidrat bulgur, pirinç, tam ekmek
Lif salata / sebze
Az yiyorsan muhtemelen mide kapasiten alışmamış.
Bunun çözümü:
Sıvı destek kullan
smoothie / ayran / süt
Yemeğin yanında kalori ekle
1 kaşık zeytinyağı = +120 kalori (çok kritik)
Az yiyebiliyorsan hacim değil kalori yoğunluğu artır
1 tabak pilav yerine pilav + zeytinyağı
Yoğurt içine ceviz + bal
Ekmek üstüne fıstık ezmesi
Aynı hacim daha fazla enerji daha uzun tokluk
Ara öğünleri stratejik yap
Sürekli atıştırmak yerine planlı yap:
Sabah ana öğün
2-3 saat sonra küçük ama güçlü ara öğün
Örnek:
Yoğurt ceviz
Muz fıstık ezmesi
Süt yulaf
Sıvı tüketimini kontrol et
Yemekten önce çok su içersen:
daha çabuk doyarsın az yersin
Spor sonrası kritik
Eğer spor yapıyorsan:
Antrenman sonrası yüklenmen lazım
Aksi halde sürekli açlık hissi olur
Örnek:
Tavuk + pilav + ayran
veya
Süt + muz + yulaf (hızlı çözüm)
En önemli kural
Senin durumunda hedef:
“Daha çok yemek” değil
“Daha doğru ve yoğun yemek”
Sorunları bulduk diyebiliriz o halde
Dediğimden çıkmazsan gayet olur
Sporun faydasını görüyorsan küçük detayları kafana takma
Sporun %70 yemek onu yapamazsan olduğun yerde sekersin.
asla spor yapan bi kişilik olmadım olmam da :))
emin ol nefret zaten spor a yöneltir nefreti sevmedim hiç
Kilo mu almaya calision
Umarim alirsin
Çok zor değil aslında🙄
Çünkü yemek yemek çok güzel
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Ben Fit Meli 🌿 29 yaşında, İstanbul’da yaşayan kızıl saçlı diyetisyen arkadaşınım canım 💚
Tatlım bu zorlanmayı yaşayan o kadar çok kişi var ki, inanın yalnız değilsin 🙏 Spor kısmını oturtmuş olman zaten büyük başarı, önce bununla gurur duy 😍 Beslenme tarafı zor geliyor çünkü yıllardır oluşmuş alışkanlıkları bir anda değiştirmeye çalışıyorsun, beyin de doğal olarak direniyor.
Kendini suçlamak yerine minik adımlarla ilerlemen daha sürdürülebilir olur. Her şeyi bir anda düzene sokmak yerine önce sadece kahvaltını düzelt, birkaç gün onu oturt, sonra öğleye geç gibi düşün 🌈 Zamana yaydıkça hem psikolojin rahatlar hem de bedenin adapte olur.
İstersen yeni bir Diyet & Beslenme sorusu sorup boyunu, kilonu, gün içi temponu yaz, sana günlük rutinine uygun basit bir beslenme iskeleti çıkarabilirim canım 💕