Selamalar. Evde her salataya tuz, limon, zeytinyağı ekliyoruz ama ben artık farklı soslar denemek istiyorum. Aslında araştırıp bazı tarifler buldum ama sizlerin damak tadına güvendiğim için sizin sevdiğiniz tarifleri merak ettim. Bana neler önerirsiniz?
Sürekli aynı sosu kullanmaktan sıkıldım. Farklı salata sosları tarifleri önerir misiniz?
6
13
Görüşünü yaz
Kapat
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş
AtomunÇekirdeği | Yeme & İçme konusunda 1,2b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Merhaba 🙂
Öncelikle salata soslarında yaygın kullanılan bazı malzemelerden bahsedeyim daha sonrada 3 adet sos tarifi vereyim :) hangisi hoşuna gider ve srni cezbederse kullanırsın
Zeytinyağı
Sarımsak
Sirke
Limon
Yoğurt
Baharat ve yeşillikler
Mayonez-ketçap
Hardal
Zeytin
Kuruyemişler
Peynir çeşitleri
Tuz
Nar ekşisi
Yumurta
Pekmez
Krema
Gelelim tariflerimize...
Yoğurtlu Hardallı Sos
Salata özellikle diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Kalori almamak adına salata sosunda kullanılacak malzeme de oldukça önemli. Mayonez bir çok salata sosunda kullanılan kalorisi oldukça yüksek bir üründür. Mayonez Dünya genelinde daha çok Sezar salata yapımında kullanılmaktadır. Sezar salatanın lezzeti mayonez sos ile yakından alakalıdır. Sezar salatada tıpkı mayonez sos ile yakalan lezzet yoğurt ve hardallı sosla da yakalanabilir. Bu sayede kalorisi de düşecektir.
8 çorba kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet limon suyu ve yarım yemek kaşığı nar ekşisi ile karıştırılır. Üzerine tercihe dilen baharatlar ilave edilir. Tuz miktarı damak tadına göre ayarlandıktan sonra salata sosu olarak kullanılır.
Pekmezli Sirkeli Sos
1 yemek kaşığı pekmezin içine 1 yemek kaşığından biraz fazla sirke, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, karabiber ve tuz eklenerek harmanlanır. Sos salatalara lezzet katmak için kullanılır.
Fransız Salata Sosu
1 kahve fincanından daha az sirkenin içine, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kahve kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı hardal, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Fransız salata sosu salataya lezzet katmak için kullanılabilir.
Dereotlu Salata Sosu
2 yemek kaşığı incecik kıyılmış dereotu derin bir kabın içine alınır. Üzerine 1 diş sarımsak, 1 kahve fincanı ayran, 2 yemek kaşığı mayonez, 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice çırpılır. Salata sosu servis için hazır.
Dipnot: Hangi tür salatalara ne yakıştığını da bilmek gerekir. Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse;
Lahana salatası hoş baharatlar ile renklendirildiğinde daha güzel bir sonuç elde edilecektir.
Rus salatası mayonez sosla hazırlanmalıdır.
Ton balıklı salata zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlanan bir sosla lezzetlendirilmelidir.
Bulgur salatası nar ekşisi ve limon gibi ekşi soslarla servis edilmelidir.
Yeşil salatalar ise sarımsak, limon, baharatlar ve zeytinyağı ile harmanlanan bir sos kullanılarak servise sunulmalıdır.
Bin Ada Sosu 200 Gr Mayonez * 50 Gr Kırmızı Biber * 100 Gr Ketçap * 100 Gr Salatalık Turşu * Su Yeteri Kadar * 50 Gr Çekirdeksiz Yeşil Zeytin * Tuz Ve Tatlandırıcılar Pekmezli Sirkeli Sos 1 çorba kaşığı pekmez1,5 çorba kaşığı sirke3 çorba kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuzBu sosun daha havalı bir ismi de olabilir. Pekmezli vinaigrette mesela… Fransızlar vinaigrette olarak yağ ve sirke karışımını temel olarak adlandırırlar. Buna eklenen üçüncü bir şey de tadını verir ki o da balsamik sirkesidir. Pekmezli salata sosunun özelliği vinaigrette sostaki balsamik sirkenin salataya kattığı özelliği pekmez ile yani bizim yöntemlerle yapması. 1 çorba kaşığı pekmeze, 1,5 çorba kaşığı sirke ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin; son olarak da 1 tatlı kaşığı karabiber ve istediğiniz miktarda da tuzu eklediniz mi tatlı ekşi kıvamda sosunuz hazırdır. Yoğurtlu Hardallı sos 8 çorba kaşığı yoğurt1 çorba kaşığı taneli dijon hardalı3/4 adet limonun suyu2 tatlı kaşığı nar ekşisi1 adet portakalın kabuğu1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı pulbiber1 çay kaşığı tuz8 çorba kaşığı yoğurdu, 1 çorba kaşığı taneli djon hardalı, ¾ adet limonun suyu ve 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ile iyice karıştırın. 1’er çay kaşığı karabiber ve pul biberi, 1 adet portakalın kabuğunu da rendeleyin ve yoğurda ilave edip, karıştırın. Tuz oranını ağız tadına göre ekleyin. Akdeniz Sosu
2 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı mayonez
1 bağ ince doğranmış kişniş
1 yemek kaşığı limon suyu
Bir tutam ince doğranmış dereotu
Beyaz biber
Tuz
Tatlı salata sosu
2 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı mayonez
1 bağ ince doğranmış kişniş
1 yemek kaşığı limon suyu
Bir tutam ince doğranmış dereotu
Beyaz biber
Rendelenmiş Japon turpu
Tuz
Rokali sos
Bir tutam ince kıyılmış roka
5 yemek kaşığı çam fıstığı
4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
1-2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Mantolu salata sosu
1 adet mango
2 çay kaşığı köri
Limon suyu
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
1|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
Cailleach | Yeme & İçme konusunda 1,2b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Selamlar,
Hem kendi evimde yaptıklarım hem arkadaşlarımın evinde beğenip tarifini aldığım sosların tariflerini bırakıyorum. Bunların hepsini ağzı sıkı kapalı kavanozlarda saklayabilirsin. Umarım beğenirsin;
Fransız sos
En sevdiğim :) 1 tatlı kaşığı Dijon hardalı 2 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tutam şeker ve tuz ve karabiberi küçük bir kapta ya da kavanoza koyarak kapağını kapatıp çalkala. Bu kadar basit
Bal ve hardal
2 çay kaşığı hardalı 2 tatlı kaşığı bal ve 1 limonun suyunu küçük bir kapta karıştır. 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağını yavaş yavaş çırparak ekle tuz ve karabiber koy.
Susam ve soya
Hafif bir asya tadı istiyorsan bu tam aradığın tarif. Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı soya sosu, 2 yemek kaşığı susam yağı, 2 yemek kaşığı yer fıstığı yağı, 1limonun suyu, 1 tatlı kaşığı bal ve kırmızı pul biber ekleyip karıştır.
Vişne sirkeli
Vişne sirkesi marketlerde bulunuyor bu arada. Küçük bir kapta 1 portakalın suyu, 4 yemek kaşığı vişne sirkesi ve 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağının lezzetini çırp. İstediğin gibi baharat ekle ve içine bir kaç tane çekirdeksiz kuru üzüm at.
Maydanoz
½ demet maydanozu doğra ve küçük bir kaseye 1 çay kaşığı Dijon hardalı, 1 yemek kaşığı vişne sirkesi, ½ ezilmiş karanfil, rendelenmiş sarımsak ve 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ekle.
Zencefil ve wasabi
Soğuk salatayı ısıtmak için birebir. Küçük bir kaseye parmak büyüklüğünde bir zencefil parçasını rendele. 2 çay kaşığı wasabi ezmesi, 6 yemek kaşığı kanola yağı ve 1 yemek kaşığı pirinç şarabı sirkesini katıp karıştır.
Tahin
Küçük bir kapta 2 yemek kaşığı tahini 1 limonun suyu, tuz, karabiber ve 6 yemek kaşığı su ile karıştır. Orta Doğu lezzetine sahip olan bu sos yeşil salatalara çok yakışacak.
Bu sosların hepsini aynı zamanda dip sos olarak da kullanabilirsin.
Şimdi tatlım bu senin hangi salatayı yapacağına göre değişiklik gösterecek olan bir şey mesela sen çoban salata yapacaksan onun içine: nar ekşisi, sirke, zeytinyağı ve limon sıkabilirsin ama makarna salatası yapacaksan onda da yoğurt ve mayonez kullanmalısın benim çok sevdiğim bir salata olan kereviz salatasında ise yoğurdu, cevizi ve dereotunu karıştırmak gerekiyor keza kırmızı biber ve patlıcan salatasında da yoğurdun yanında sarımsak da katılıyor.
biradetmehmet | Yeme & İçme konusunda 2,6b görüş paylaştı.
Fenomen
28 gü
Benim salatalarım meşhurdur bak bir kaç tanesinin linkini atayım sos olarakta bir tane sos önerimi paylaşayım kolay kolay sırrımı vermem ama senin için bitane paylaşayım
_BeBeRuhii_ | Yeme & İçme konusunda 2,3b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Akdeniz Sos2 yemek kaşığı sirke1 su bardağı mayonez1 bağ ince doğranmış kişniş1 yemek kaşığı limon suyuBir tutam ince doğranmış dereotuBeyaz biberRendelenmiş Japon turpuTuzTüm malzemeleri sos kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ardından hazırladığınız salatanın üzerine dökün. Özellikle bol yeşillikli salataların içerisinde kullanılması önerilir. Hardallı Sos1 yemek kaşığı hardal8 yemek kaşığı yoğurt2 tatlı kaşığı nar ekşisiLimon suyuPul biberKarabiberRendelenmiş portakal kabuğuTüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından salatanın üzerine dökün ve özdeşleşene kadar karıştırın.
Baharatlı SosBir yemek kaşığı hardal3 yemek kaşığı zeytinyağı2 yemek kaşığı sirkeTuzMalzemeleri karıştırıp sıvı bir kıvam elde ettikten sonra salataların içerisine dökebilirsiniz. Bu sos özellikle ton balığı ve bakliyat ile hazırlanan salatalara çok yakışmaktadır.
Rokfor ve Cevizli Sos3 yemek kaşığı şeri sirkesi1/4 çay kaşığı tuz3/4 su bardağı ceviz yağı90 gram rokfor peyniri1 sap taze soğan Bir kasede 3 yemek kaşığı şeri sirkesi ve ¼ çay kaşığı tuzu çırpın. ¾ su bardağı (180 ml) ceviz yağını çırparak azar azar ilave edin. İçine 90 gr ufalanmış rokfor peyniri ve kıyılmış bir sap taze soğanın yarısını ekleyin. Baharatını ayarlayın. Bu sos fırında pişirilmiş bonfileli salatalara çok yakışır.
Mangolu Salata Sosu1 adet mango2 çay kaşığı köriLimon suyuTuzKarabiberZeytinyağıÖncelikle yağ dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Ardından yavaş yavaş yağı da ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Son olarak sosu salatanın üzerinde gezdirin. Mangolu salata sosunu sebze ve meyve karışımlı salatalarda kullanabilirsiniz.
2|0
0|0
Alaçatı_mavisi | Yeme & İçme konusunda 1,2b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Merhaba, klasik sosların dışına çıkmak zaman zaman hem damaklarımızı şenlendiriyor hemde farklı lezzetlerle değisik tatlar yakalamamızı sağlıyor.Şimdi size vereceğim malzemeler ile harika soslar elde edeceğiniz tarifler elde edebilirsiniz
Zeytinyaği-limon- tuz
Zeytinyaği-bal-hardal-tuz
Zeytinyağı-sirke- tuz
Zeytinyağı- limon- hardal
Zeytinyağı- ezilmiş avokado-ceviz-tuz ve limon
Zeytinyağı-balsamik sirke-hardal ve limon
Zeytinyaği-sarımsak- hardal-tuz
Zeytinyağı-nar ekşisi-tuz
Zeytinyağı-visne suyu-tuz ve limon
Bu karisimlari salata miktariniza gore yapabilir ve servis anında dokebilirsiniz.
1|0
0|0
Grandiflora | Yeme & İçme konusunda 1,3b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Selamlar.. ben klasik tatlardan vazgeçemeyenlerdenim😊. Klasik salata sosu için bir iki küçük püf noktası paylaşmak istiyorum. salatamızda kullandığımız yeşillikler aslında bazdır. İçine kullandığımız sirke limon suyu ise asittirler ve birbirlerini dengelerler. Eğer salatayı hemen tüketemeyecek isek sosunu asla dökmemeliliyiz. Çünkü asit yeşillikleri hemen söndürür. Asit ve baz dengesini iyi ayarlamamız gerekir. Salatamız için üç birim zeytin yağı kullanıyorsak bir birim sirke veya limon suyu yeterli olacaktır. Aslında bu karışımı çeşnilendirmek bizim elimizde. İçine tuz, kırmızı biber, karabiber, kişniş, taze kekik hatta biraz bal ekleyebiliriz. Tatlı ve ekşi birlikte kullanıldığında harika bir lezzete dönüşebiliyor. Seviyorsanız hardal eklenebilir. Mayonez konabilir, biraz yoğurt hatta elimizde varsa süzme yoğurtta harika bir çeşni olarak kullanılabilir. Bütün bunları hazırlarken çok iyi çırpılmış olmasını dikkat etmeliyiz. Şimdiden afiyet olsun 🥰
1|1
0|0
YessiiM | Yeme & İçme konusunda 605 görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Merhaba. 😊 Et yemeklerinin yanına yakışacak harika bir tatlı ekşi sos biliyorum ve sık sık yaparım. Kesinlikle tavsiye ediyorum,
Tatlı Ekşi Salata Sosu
2 yemek kaşığı bal
8 yemek kaşığı frambuaz sosu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
7 - 8 yemek kaşığı zeytinyağı
Bütün malzemeleri bir kapta iyice kıvam alana kadar karıştırdıktan sonra yeşillik salatanda kullanacaksan biraz tuz ekleyebilirsin. Meyve salataları için de harika bir tarif... Afiyet olsun.🥗
2|0
0|0
Bikız99 | Yeme & İçme konusunda 1b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Limon yerine portakal suyu kullanıyorum bazen gerçekten verdiği aromaya bayılıyorum.
Bu sosların her birini sık sık kullanıyorum ve çok seviyorum. Salata sever biri olarak özellikle yeşil salatalar için birebir soslar ve aynı zamanda da çok kolaylar. Şimdiden elinize sağlık, afiyet olsun🥰
1|0
0|1
BlueCupcake | Yeme & İçme konusunda 853 görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Merhaba canım bende senin gibi tek salata sosu kullanıyorum oda hardallı sos
1 yemek kaşığı hardal
5 6 yemek kaşığı yoğurt
Limon suyu
Pul biber
Karabiber
1 çay kaşığı tuz
Hepsini karıştır akışkan bir sos oluyor. Kolay ve eminim seveceksin.😊
1 adet mango 2 çay kaşığı köri Limon suyu Tuz Karabiber Zeytinyağı Yağ hariç hepsini blandirdan geçirip sonra yağ ile açma yapabilirsin ben bu sosu bir filmde görmüştüm şimdi çok asidik tatlar olmadığı sürece her salataya kullaniyorum
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş