Yapay Tatlandırıcılar Gerçekten Sağlıklı Mı?

BiBilen

Yapay Tatlandırıcılar Gerçekten Sağlıklı Mı?

Kalorisiz olsa bile , şekerin tadını verebilmek için çeşitli yapay tatlandırıcılar üretilmiştir .Neredeyse kalorisiz oldukları için genellikle kilo verme dostu olarak pazarlanırlar. Ancak bu tatlandırıcıların ve genel olarak diyet gıdalarının tüketiminin artmasına rağmen obezite daha da kötüleşti.

Farklı kimyasal yapılara sahip birçok yapay tatlandırıcı mevcuttur. Hepsi dilinizdeki tatlı tat reseptörlerini uyarmada inanılmaz derecede etkilidir. Aslında çoğu, şekerden yüzlerce kat daha tatlıdır.

Sukraloz gibi bazılarının kalorisi vardır, ancak tatlı bir tat sağlamak için gereken toplam miktar o kadar azdır ki, aldığınız kaloriler ihmal edilebilir düzeydedir .

İşte en yaygın yapay tatlandırıcılar, şekere göre tatlılıkları ve satıldıkları marka adları:

  • Asesülfam-K Şekerden 200 kat daha tatlı
  • Aspartam 100 kat daha tatlı
  • Neotam 7000 kat daha tatlı
  • Sakkarin 300 kat daha tatlı
  • Sukraloz 600 kat daha tatlı
Yapay Tatlandırıcılar Gerçekten Sağlıklı Mı?

İştah Üzerindeki Etkileri

Sadece enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için yemek yemiyoruz, aynı zamanda yemeğin keyif verici olmasını da istiyoruz.

Şekerle tatlandırılmış gıdalar, gıda ödül yolu olarak bilinen şeyin bir parçası olan beyin kimyasallarının ve hormonlarının salınımını tetikler .lezzetli, yiyecekler , yemekten sonra keyif almak için çok önemlidir ve uyuşturucu bağımlılığı da dahil olmak üzere bağımlılık yaratan davranışlarla aynı beyin devreleri çalışır.

Yapay tatlandırıcılar tatlı bir tat sağlasa da birçok araştırmacı, kalori eksikliğinin, besin ödül yolunun tamamen harekete geçmesini engellediğine inanıyor.

Bazı çalışmalarda yapay tatlandırıcıların artan iştah ve şekerli yiyecek isteğiyle bağlantılı olduğu gözlenmiştir .Yani kalori içermeyen yapay tatlılığın, genel kalori alımınızı artırarak daha fazla yemek yeme isteğinize yol açabileceği anlamına gelir.

Tatlılık ve Şeker İsteği

Yapay tatlandırıcılara karşı bir başka argüman da bunların aşırı ve doğal olmayan tatlılığının şeker isteğini ve şeker bağımlılığını teşvik etmesidir.

Metabolik Sağlık Üzerindeki Etkileri

Sağlık, vücut kilonuzdan çok daha fazlasıdır.

Bazı gözlemsel çalışmalar yapay tatlandırıcıları tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve metabolik sendrom gibi metabolik durum riskindeki artışla ilişkilendirmektedir.

Örneğin, bir çalışma, yüksek miktarda diyet tatlandırıcılı içecek alımının %121 daha fazla tip 2 diyabet riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.

Başka bir çalışma, bu içeceklerin %34 daha fazla metabolik sendrom riskiyle ilişkili olduğunu belirtti .

Bu, yapay tatlandırıcıların hem fareler hem de insanlar üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir çalışmayla desteklenmektedir. Tatlandırıcıların glikoz intoleransı ve bağırsak bakterilerinde bozulma ile orantılı olduğu gözlendi .

Bağırsaklarınızdaki bakterilerin (bağırsak floranız veya mikrobiyomunuz) sağlık açısından inanılmaz derecede önemli olduğunu unutmayın .

Özetle:

Yapay tatlandırıcıların tüketilmesi, en azından kısa vadede kilo alımına neden olmuyor. Ancak uzun vadede aynı şeyi söyleyemeyiz..

Fazla iştah ya da iştahsızlık, kan şekeri kontrolünün zayıf olması veya başka sağlık sorunları yaşıyorsanız yapay tatlandırıcılardan kaçınmak yerine doğal tatlandırıcıları denemeniz çok daha iyi olabilir.

Yapay Tatlandırıcılar Gerçekten Sağlıklı Mı?
Cevapla