Merhabalar herkese 🥳🌸
Bilenler bilir Bursa'nın kendine özgü yiyecekleri şahanedir. Bugün sizlere bu harika yemekleri tanıtmak istiyorum. Benden size tavsiye: Karnınız açken okumayın!
İskender

Üstünde tereyağı, domates sosu, yoğurdu ve altında bulunan yağlı pidesiyle Bursa denildiğinde ilk akla gelen yemek İskender tabii ki. Her ne kadar sıradan bir döner gibi dursa da tadının diğer et dönerlerden farklı olmasının sebebi: Uludağ Kekiği ile beslenen koçlardan elde edilmesidir.
Pideli Köfte

Bana göre İskender'in köfteli versiyonudur. Lezzet olarak İskender'den pek farkı yok. Pideli Köfte de tıpkı İskender gibi üstüne kızgın tereyağı dökülerek, yanında yoğurtla servis ediliyor.
Cantık

Yine Bursa denince ilk akla gelen lezzetlerden biri elbette Cantık! İçli bir pide çeşidi de diyebiliriz. Hamuru daha kalın ve küçük, genellikle daire şekildedir. Ayrıca Yunanistan'da πεϊνιρλί adlı peynirli Bursa cantığı yapılıp satılıyormuş.
İnegöl Köfte

Bursa'nın İnegöl ilçesine özgüdür. İnegöl Köfte'nin en önemli özelliği; baharat kullanılmamasıdır. Lezzetini közlenmiş biber ve domatesten alıyor. Izgarada pişirilip, özel salatası piyaz ile servis ediliyor.
Kestane Şekeri

Bursa'ya gelen herkesin mutlaka yediği, memleketine dönerken hediye olarak yanında götürmek için almazsa sınırdan dışarı çıkamayacağı (!) meşhur bir tatlıdır.
Uludağ eteklerindeki kestane ağaçlarından toplayarak yapılır. Kaynatılıp kabukları soyulduktan sonra bir gün boyunca özel hazırlanan şerbetinde bekletilir. Ayrıca kestane şekerli pastalar da vardır.
Tahinli Pide

Bakmayın siz başlıkta Tahinli Pide yazdığıma, Bursalılar Tahanlı derler😅
Mayalı hamurun üzerine pekmezli tahin ve az miktarda şekerin dökülmesiyle hazırlanır, taş fırında pişirilir. Kahvaltı da bile tüketilir.
Bağdat Hurma Tatlısı

Adını aldanmayın bu tatlı hurmadan yapılmıyor! Ana malzemesi irmik olan şerbetli bir tatlı. Görüntüsü sebebiyle bu ismi almış. Aslında Hurma Tatlı, Osmanlı dönemine kadar uzanıyor fakat 1968 yılında geliştirilerek Bağdat Hurma Tatlısı olmuş. O tarihten bu yana, Bursa'nı sokak lezzetlerinden biri. Yolunuz düşerse mutlaka tadın derim.
Kemalpaşa Tatlısı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinden çıkan şerbetli bir tatlıdır. Genellikle yoğurtla beraber yense de, tahin ve fıstıkla daha çok yakıştırdığımı söyleyebilirim.
Süt Helvası

Görünüş olarak Kazandibi'ni anımsatan Süt Helvası tereyağında kavrulan un, çiğ inek sütü ve şeker ile yapılan hafif ve lezzetli bir tatlıdır.
Muradiye Çorbası

İçerisinde tavuk göğsü, arpa şehriye, kabak, havuç bulunan çorbaya un ve yoğur karıştırılarak ilave ediliyor. Kaynadıktan sonra üzerine naneli tereyağı dökülerek servis ediliyor.
Muradiye Çorbası ismini, Bursa'nın Muradiye semtinden almıştır.
Yazının sonuna geliyor ve bir gün Bursa'ya gelirseniz her birini ayrı ayrı tutmanız tavsiye ediyorum :)
En İyi Cevap