Ayıp” dediğimiz şey çoğu zaman evrensel bir doğru değil, toplumun zamanla oluşturduğu kuralların ürünüdür. Aynı davranış bir toplumda normal karşılanırken başka bir yerde ayıp sayılabilir. Bu da “ayıp” kavramının mutlak değil, kültüre ve döneme bağlı olduğunu gösterir.
Toplum düzeni korumak için bazı sınırlar koyar ve bunları “ayıp” etiketiyle güçlendirir. Böylece insanlar dışlanma korkusuyla kurallara uyar. Ancak her “ayıp” denilen şey ahlaki olarak yanlış olmayabilir; bazen sadece alışılmışın dışında olduğu için yargılanır. Bu yüzden asıl soru şudur:
Ayıp dediğimiz şey gerçekten vicdanımızdan mı doğuyor, yoksa toplumun bize öğrettiği bir refleks mi?
“Ayıp” gerçekten ayıp mı, yoksa toplumun dayattığı bir kural mı?
Bence büyükler çoğu zaman işine gelmediğinde hemen ayıp deyip konuyu kapatıyor. Sanki o kelime söylenince her şey bitmiş gibi. Bu yüzden bazen ayıp bana gerçekten onların koyduğu bir kural gibi geliyor. Ama şunu da biliyorum; toplum içinde yaşıyoruz ve bazı şeyler gerçekten saygısızlık olabilir. Her ayıp denilen şey boş değil. Yine de çoğu zaman insanlar alışık olmadıkları şeyleri de ayıp diye etiketliyor. Galiba mesele şu: Ben artık bir şeyin ayıp olup olmadığını sadece başkaları söyledi diye değil, kendi vicdanıma göre tartmak istiyorum.
Bence de mesele tam olarak bu. Toplumun “ayıp” dediği şey her zaman ahlaksızlık değildir, çoğu zaman alışılmışın dışı olandır. Ama insanın kendi vicdanını ölçü alması, başkalarının yargısından daha sağlıklı bir yol gibi geliyor bana. Çünkü gerçek sınır, elalem değil insanın kendi içindeki ölçüdür
Ahlak kavramını yaşadığımız toplum belirler. Bakire olmayan bir kız cinayete de kurban gidebilir, dalga geçilip alay da edilebilir. Cok eşlilik bazı toplumlarda çirkin ve çağ dışı olarak görülür, bazı toplumlarda ise tek eşli erkek ezik ve pısırık kabul edilir. Hindistan'da bir kabiliyet göre evin bütün erkek kardeşleri ile evlenmek bir gelenektir mesela. Eskimolar da ise eve gelen erkek misafir ile evin kadını seks yapmak zorundadır, çünkü bu misafire hürmet olarak görülür. Ulkenin birinde (adını unuttum) ise, evlenecek kız bakire ise düğün öncesi birini bulup onunla bekaretini bozmasını sağlamak zorundadır ailesi. Ez cümle, ayıp dediğimiz şey bize toplumun öğrettiği örf adetlerdir, hepsi bu
Haklısın, ahlak anlayışı çoğu zaman toplumun değerleri ve kültürüyle şekilleniyor. Farklı toplumlarda doğru-yanlış ölçüsünün değişmesi de bunun en açık göstergesi. “Ayıp” dediğimiz şeyin büyük kısmı da aslında bize öğretilen örf ve adetlerden oluşuyor.
Ayıp kelimesi gelenek görenek yani toplumsal birökültürün ögesidir. Kültürde her toplumda değiştiği için evrensel nitelendirilemez. Ama toolımumu, da ayıp bir hukuk dışı yaptırım unsuru. Mesela işte otobüste büyüklere yer vermek gibi suç değil ama yaptırımıda var, kınama ayıplama gibi. Ama istisna durumlar var. bazen gelenekler zaman içinde kanunlaşıyor mesela cumhurbaşkanı ile karşılaşınca ayağa kalkmak öfr iken artık kanunlaşöış yasalaşmış.
Ayıp zaten hukuki değil, toplumsal bir yaptırım aslında. Kanunla değil, kültürle oluşur; bu yüzden toplumdan topluma değişir ve evrensel değildir. Suç olmaz ama kınama, dışlama gibi sosyal sonuçları olur. Bazı gelenekler zamanla yasalaşabilir ama çoğu sadece toplumun ortak alışkanlıklarından ibarettir. Bu yüzden ayıbın ölçüsü de sabit değil, kültüre ve zamana göre değişir.
Yaşadığımız toplumun ahlaki ve kültürel değerine göre genel kabul gören yazılı olmayan kurallardır. Sen uyarsın, uymazsın o ayrı. Misal ülkemizde sokakta öpüşenler ayıplanırken, farklı bir avrupa ülkesinde olağan karşılanır.
Evet, “ayıp” dediğimiz şey çoğu zaman toplumun yazılı olmayan kurallarıdır ve kültüre göre değişir. Bir yerde normal olan başka bir yerde yadırganabilir. Bu yüzden ayıp kavramı evrensel değil, toplumsal ve görecelidir; önemli olan kişinin kendi vicdanı ve başkasına zarar verip vermediğidir bence.
Ayıp kavramını o kadar güzel özetlemişsin ki 🎯 Bir kısmı gerçekten toplumun dayatması ama bir kısmı da ortak yaşamı korumak için gerekli sınırlar 🧠⚖️
Mesela başkasını incitmek, hakaret etmek, rencide etmek hem ahlaken hem de “ayıp” olarak yanlış. Ama 90 yaşında birinin hâlâ aşk yaşamasını ayıp bulan bir kesim var. Bu sadece toplumun kalıbı 💔
Bence en sağlıklısı şu: “Bu ayıp dediğim şey birine zarar veriyor mu yoksa sadece alışılmışın dışında olduğu için mi ayıp?” diye kendine sorman 💡 Cevap zarar yoksa kalbine ve vicdanına güvenebilirsin ❤️✨
Toplumun dayattıklarının dışında bazı ‘Ayıp’lar vardır ki insanı insanın gözünde küçültür bana göre haksızlığa karşı susmak, bile bile incitmek, emanete saygısızlık, yalan, bencillik, hak yemek… bu ayıplar insanı inceltir, şeffaflaştırır ki bundan daha ağır bir hüküm yoktur.
Ayıp kültüre göre farklılık gösteren toplumsal yaşamın kurallarını belirli bir ölçüde belirleyen en önemli olgulardan biri. Tabii bana göre en önemli, diğer insanların fikirlerini bilemem. Ben "ayıp" kavramının insanları bir noktada durdurduğunu düşünüyorum.
Ayıp dediğimiz şey aslında çoğu zaman toplumun dayattığı kurallar yani bazı davranışlar sözler veya durumlar kültürümüz ve çevremiz tarafından böyle yapma diye öğretilmiş oluyor ama bazı şeyler gerçekten de yanlış olabiliyor yani mantıklı bir nedeni var başkasına zarar veriyor ya da uygunsuz bir durum yaratıyor yani aslinda ayıp dediğimiz şeyin bir kısmı öğrenilmiş bir kural bir kısmı da gerçekten doğru ve gerekli sınırlardir
Ayıp dediğimiz şey çoğu zaman toplumun öğrettiği kurallardır; bazı davranışlar, sözler ya da durumlar kültür ve çevre tarafından ‘böyle yapma’ diye öğretilir. Ama her şey sadece dayatma değildir. Bazı davranışların gerçekten mantıklı bir nedeni vardır; başkasına zarar verir ya da uygunsuz bir durum oluşturur. Yani ‘ayıp’ dediğimiz şeyin bir kısmı öğrenilmiş toplumsal kurallar, bir kısmı ise gerçekten gerekli ve doğru sınırlardır.
Günümüzde ayıp kavramı eskisi gibi sabit değil zamanla kültürle ve toplumla değişiyor eskiden ciddi sayılan şeyler artık normal karşılanabiliyor bazı eskiden normal olan şeyler de artık ayıp sayılabiliyor yani ayıp artık sabit bir kural değil değişken bir anlayış oldu
Toplum dayatması olan ayıpları ayıp saymıyorum. Bu normları belirleyenler karar mercii falan da değil. Kendi insiyatifime göre davranıyorum. Nice medeniyetler, gelenekler, kültür ve inanç çeşitliliği içinde zaten insanın hepsine uyumlanması beklenemez. Ölçü insanın kendi kişiliği ve kumaşı olmalıdır.
Bence de haklısın. Toplumun koyduğu her norm mutlak doğru değil, çoğu zaman döneme ve kültüre göre değişiyor. İnsan her kalıba uyamaz zaten; önemli olan kendi vicdanıyla, karakteriyle uyumlu yaşamak. Gerçek ölçü elalem değil, insanın kendi içindeki ahlaki duruştur.
Toplumun değil de insanın kişisel olarak bazı şeylerin farkında olması ve sırf kendine kondurmadığı için bazı şeyleri yapmaması ya da yapması önemli. Tabi ki elalem ne der diye de yaşamayacağız ama ahlakı ve vicdanı aşan şeyleri de yapmamalıyız bence. İnsan olmak zor meziyet, herkes başaramıyor.
Katılıyorum, asıl ölçü toplum değil insanın kendi bilinci ve vicdanı olmalı. Elalem ne der diye yaşamak da, sınır tanımamak da aynı uç; dengeyi insanın içindeki ahlaki ölçü belirliyor.
Çok yerinde bir soru olmuş. Güzel de cevap vermişsin. Yaşadığımız toplumda, geçmişte ayıp olarak nitelendirilen çok sayıda davranışın değiştiğini ve bazılarının kaybolduğunu görüyoruz. Bazı gelenekçi yaklaşımlar artık "özgürlüğün kısıtlanması" olarak görülüyor. Bu durumu en çok "bizim zamanımızda" ifadesi ile başlayan anlatımlarda görmek mümkün. Artık ahlaki değerler sorgulanıyor. Ayıp olan kime göre, neye göre ayıp? Örneğin bir kişi evlilik dışı cinsel ilişkiyi ayıp olarak nitelerken, bir başkası bunu kişisel özgürlük olarak görür.
Bence de çok doğru bir noktaya değinmişsin. Zamanla toplumun değerleri değişiyor, bir dönemde ayıp sayılan şey başka bir dönemde normal karşılanabiliyor. Bu yüzden “ayıp” dediğimiz kavram çoğu zaman bakış açısına ve yaşanan döneme göre şekilleniyor. Tartışmanın özü de zaten bu farklı algılardan doğuyor.
Bence ayıp dediğimiz şeyin bir kısmı gerçekten vicdanla ilgili, bir kısmı da toplumun bize yüklediği kalıplar. Birini kırmak, haksızlık yapmak ayıptır çünkü içinde etik bir sorun vardır. Ama sırf başkaları ne der diye bastırılan duygular, seçimler ya da hayat tarzı ayıp diye etiketleniyorsa orada biraz durup düşünmek gerekir. Bazen ayıp sandığımız şey aslında özgürlüktür, bazen de özgürlük sandığımız şey gerçekten ayıptır. Ölçüyü belirleyen şey çoğu zaman insanın kendi vicdanıdır.
Toplumun dayattığı ayıplar dışında bazı ayıplar var ki bunları gerçekten öğrenmemiz gerekiyor. Yüz kızartıcı ve gizli kalması gereken ayıplardır bunlar. İnsanın özel hayatını ve ahlakını tanımlar. Toplum içinde Yapılması ve yapılmaması gerekenleri ölçmesi gerekiyor.
Toplumun, insanları tek düze sokmaya çalıştığı için kullandığı bir kavram. Ayıp, kime göre, neye göre netlik kazanıyor? Bence insan çeşitliliğini kabul edip yaşayınca, hayat daha renkli oluyor daha fazla anlam kazanıyor.
Yok estağfurullah, oruç zamanı normal 🤗 Çoğunluğun kullanım amacından bahsediyorum; bir kısmı eğlencesinde, bir kısmı dalgasında, bir kısmı gerçekten dertli, sorularına cevap arıyor, bir kısmı boş zamanında burada, ama çoğu kısımın konusu belli onu demek istedim
Toplumun “ayıp” anlayışı zaten sabit değil, zamana ve kültüre göre değişiyor. Dün normal olan bugün ayıp sayılabiliyor ya da tam tersi. Ama saygı, zarar vermemek, dürüstlük gibi bazı temel değerler her yerde ortak kalıyor bence.
Çok doğru ve çook yanlış olabilir konuya başlı Mesela kadının cinselliği sevmesi ayıptır dendi Halbuki en doğal hakkı Hep erkeklerin başın altından çıkıyor böyle algılar
İçinde etrafı rahatsız eden bir şeyler barındırdığı kesin. Ancak bu taraflar, zaten sağlıksız yönden oluşmuş duygulara hizmet ettiği için her zaman mantıklı veya doğru diyemeyiz
Toplumun dayattığı bir kuraldır. Kadın gülemez toplum 👥👥👥 içinde vs 🆚 derler. Bu gerçekten ayıp mı 💭 hayır. Demek oluyor ki bu toplumun dayattığı, baskıladığı her kural ayıp demek değildir. 🤏
Toplumun koyduğu her kuralın “ayıp” sayılması zaten tartışmalı. Çoğu zaman ayıp diye sunulan şey aslında sadece alışılmışın dışı olandır. Bu yüzden mesele toplumun baskısı değil, insanın kendi vicdanıyla neyi doğru bulduğudur bence.
Katılıyorum. Akıl ve irade varsa insan doğruyu yanlışı ayırt edebilir zaten. Toplumun dayattığı kalıplar değil, insanın kendi bilinci ve seçimi belirleyicidir.
Ayıp toplumun birlikte yaşama rehberidir ama bu rehberin sayfaları sürekli güncellenir. Aynı zamanda göreceli olabilir. Bugünün ayıbı yarının gerçeği olabilir.