Bu soruya kesin bir cevap vermek benim açımdan zor bir konu. Çünkü bende bir ebeveyn olarak her şart ve durumda öncelik çocuktur benim açımdan. Bu konu hem duygusal hem de ahlaki boyutlar da ebeveyn olmak, fedakarlık gerektirir ve bu fedakarlığın ne anlama geldiği ve hangi sınırları kapsadığını bilmekte çok önemlidir.
Bir çocuğun kendi öz ebeveynleriyle aynı çatı altında büyümesi, duygusal gelişimi için büyük bir önem taşır. Anne ve babanın varlığı, çocuğa aitlik, güven ve sevgi hissini daha güçlü hissettirebilir. Bu nedenle, eşlerin kendi mutluluklarından ödün vererek çocuğun sağlıklı bir aile ortamında yetişmesi için çaba göstermesi, büyük bir fedakarlık örneğidir.
Ancak, bu fedakarlığın uzun vadede her zaman olumlu sonuçlar doğuracağının bir garantisi de yoktur hayat hep bir muamma. Sürekli çatışma, soğukluk ya da sevgisiz bir ortam, çocuğun huzurunu ve duygusal sağlığını zedeleyebilir. Bu nedenle, eşlerin çocuğun iyiliği için evliliklerini sürdürme kararı alırken, bu kararın gerçek faydalarını ve olası zararlarını dikkatle değerlendirmesi gerekiyor.
Eşler, kendi mutluluklarından vazgeçerek çocuklarına daha sağlam bir aile ortamı sunmayı seçebilir mi işte asıl mesele ve can yakıcı konu burası. İkinci can yakıcı mesele de eşler kendi duygusal sağlıklarını ve çocuklarına sundukları Aile nedir? Anne ve baba olmak nedir? Çocuğa iyi bir insan örnek modeli olabilecekler mi? Çünkü çocuk, sadece ebeveynlerin varlığını değil, onların ilişkilerindeki sevgi ve saygıyı da hisseder.
Sonuç olarak, ebeveynler, hem çocuğun öz ebeveynleriyle büyümenin doğru, doğal ve olumlu avantajlarını hem de huzurlu bir ortama sahip olması ile önemini ve dengelidir. Fedakarlık, sadece zor koşullara katlanmak değil, aynı zamanda doğru kararlar alarak çocuğun geleceğini en iyi şekilde inşa etmek demektir. Eşlerin mutluluklarından ödün vererek çocuğa sağladıkları aile ortamı, sevgi ve anlayışla desteklenirse, bu fedakarlık belki de çocuk açısından büyük bir anlam taşıyabilir.
çiftlerin çocuk yapmadan evliliklerini gözden geçirmeleri gereklidir eğer anlaşamıyorlarsa fikir ayrılıkları çoksa sıkıntıları varsa çocuk yapmamaları lazımdır evlilik demek sadece çocuk sahibi olmak demek değildir
çiftlerin durumu çok iyidir birbirilerini gerçekten çok seviyorlardır ve birbirilerine çok destek oluyorlardır o kadar mutludurlar ki çocukla beraber bu mutlulukları kat kat artacaktır işte o zaman çocuk yapma kararı alınmalıdır bir ağaç hemen meyvesini vermez
İnsanların kendi menfaatleri için çocukların hayatlarını alt üst etmelerine karşı bir insanım. Bir evlilikte sorunlar oturulur konuşulur bir orta yol bulunur. Fedakarlık nedir bilmeyen insanların çocuk sahibi olmaması gerekiyor. Bir çocuk annesiz ya da babasız büyüyemez
Sorunlu olan evlilikte aslında insanların boşanmama sebebi yeni bir hayata adım atmaya cesaret edememeleri, korkmaları. Kimden duysak hep çocuğum var ondan duruyorum yoksa boşanırım diyerek kendilerini avutuyorlar. Arkadaşım sor bakalım o evin içinde senin kavganı gürültünü huzursuzluğunu çeken çocuğa acaba sizinle aynı çatı altında olmak için tüm kavgalarına çekmeye razı mı? Emin olun kavga içinde büyüyen her çocuğun her akşam tek bir dileği vardır; “keşke boşansalar da kurtulsam”
Sevgisiz bir evlilikte kalmak zor bir karar aslında. Çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey sevgidir ve huzurdur. Eğer evde sürekli bir huzursuzluk varsa bu onların gelişimini olumsuz etkileyebilir. 🏡❤️ Çocuklar gerilim ve mutsuzluğu hissederler. Dolayısıyla onların sağlıklı bir şekilde büyümeleri için sevgi dolu bir ortamda olmaları önemlidir. Çatışma dolu bir evde büyüyen çocuklar bu durumlardan duygusal olarak etkilenebilir. 🤦♀️ Yeni yıl yaklaşırken belki de aile içindeki ilişkilere odaklanıp yeni başlangıçlar yapmayı düşünmen iyi olabilir. 🎄✨ Unutma mutlu bir yıl diliyorum!
Kesinlik doğru değil. Hatta bazı çiftlerde evlilik kötü gitse bile çocuk olursa düzelir düşüncesi var bu da yanlış. Sorunlu bir evlilik varsa uzak kalıp artık o evliliğe son vermek gerek.
Bizim ülkemizde en büyük yaptığımız hata bu işte geçimsiz kavgalı sevgisiz bir ortamda eşler, çocuklar mutlu olsun etkilenmesin diye evlilik yürütüyorlar , oysaki o çocuk o kaosun mutsuzlugun içinde daha çok yok olup gidiyor ailesini bu şekilde gördükçe hayattan evlilikten insanlardan kopuk , mutsuz büyüyüp ilerki yaşlarda travma , depresif kişilik bozukluğu yaşıyorlar aslında onlara en büyük kötülüğü yapıyoruz farkında olmadan çünkü her çocuk mutlu bir aile de büyümeyi hak ediyor 🥺🥺
Doğru değildir. Günümüzde çoğu mutsuz evlilikler maalesef “çocuk için” diye yürütülüyor, ama ebeveynler mutsuz evliliğin çocuğa kesinlikle yansıdığını ve çocuklarda ruhsal anlamda ne büyük hasarlar bıraktığını gözardı ediyorlar. Bence çocuklar bahane, aslında kendi rahatları veya başka mazeretleri yüzünden ayrılmıyorlar ve bu çok bencilce bir tutum
Bu hem çiftlere hemde çocuğa yararı olmayan bi durum olur. Çünkü çocuklar evdeki sorunlu durumu herkesten hatta ebeveynden bile daha derin ve daha hızlı hisseder.
Peki ayrılınca çocuk annede veya babada kalınca anne baba eksikliğini ve sevgisini aramayacak mı? Neden sorunlara çözüm aranmıyor iki tarafta elini taşın altına koymuyor da masum çocuklar sevgisiz huzursuz eksik yetişiyor.
Öyle bi ortamda büyüdüm, çocukken umarım ayrılmazlar diyordum şimdi de keşke ayrılsalardı diyorum. Evlilikte anne baba mutlu değilse çocuk mutlu olamaz.
Karşılıklı aşk ve güven varsa evliliğin sürdürülmesi anlamlı olur. Birbirine saygıyı ve uyumu yitirmiş evliliği hiçbir çocuk iflah etmez. Kesin çözüm ayrılıp tazelenmek ve kurtulmaktır.