
Sporun en bilinçlisi belki de! Spor antrenmanları, egzersizler ve yürüyüşü nasıl istikrarlı ve bilinçli yapabiliyorsunuz? #Spor 🍀 #AteşimizDaimOlsun 🔥 #TubaSueda 🍀

Yazacaklarım oruç tutanlar içindir, tutmayanlar için aynen devam :))
Evet arkadaşlar, ramazan ayında antrenman sistemlerinde değişiklik yapmamız sağlığımızı ve dolayısıyla fit görüntümüzü korumamız gerekiyor.
Nasıl yapacağız?
Malumunuz oruç tutarken su kaybı fazla olacağından (dehidrasyon) yüksek şiddetteki antrenmanları erteleyip (hatta kardio dahil) düşük şiddette ve yüksek (fazla) tekrarlı çalışmalar yapılması daha uygundur. Sporla kalınız👌👐
Bilgilendirme için teşekkürler ⭐
Evet ben leslie yapmayı düşünüyorum iftardan önce onda çok terlemiyorumda
Genelde oruçlu sporcular için ciddi bir değişikliktir bu. Mesela sabahları koşu, yürüyüş yapan bir sporcu Ramazan ayında bunu yapamaz. Çünkü zorlanır. Zira böyle egzersizler susatır, bu da orucu zorlar ve ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.
En iyisi sabah rahatlamak adına sporlar yapıp, akşam iftardan sonra da devamını getirmektir. Böylesi sağlıklı olandır.
Bilgilendirici görüş için teşekkürler ⭐
Rica ederim.
Cevap
9Cevap
Ramazanda uzun süreler aç kalıp sonra birden yediğimiz için ben ağır sporları değil de hafif yürüyüşleri uygun görüyorum. Yemekten 2 saat sonra yarım saat bir yürüyüş yeterli bence.
Aç kalmayacagm
Merhaba, bizim dini olarak uyguladığımız oruca yakın diyet sistemleri zaten mevcut. Çoğunun isminde ''fasting'' geçer. Ben zaten son günlerde günün 15-16 saati yemiyorum. 8-9 saat uykuda geçiyor, uyumadan 3-4 saat önce yemeyi kesiyorum, uyandıktan sonra 2-3 saat yemiyorum. Bu 2-3 saatler moduma göre azalıp kısalabiliyor. Egzersiz konusuna gelecek olursak egzersizlerimi de sert yaparım önce 40-50dk 8-10km/s tempoda kardiyo mahiyetinde koşu sonrasında 1 saat kadar kuvvette devamlılık antrenmanı. Zaman zaman antrenman yoğunluğunu azaltırıp nasıl hissetiğime göre antrenman yoğunluğu değişir. Sadece kardiyo veya sadece ağırlık antrenmanı şeklinde de çalışabilirim. Geçmişte sıvı diyeleri, bitki bazlı diyetler uyguladım. Normal bir oruçta aç kalınan süre çok daha kısa. Oruçta yemek yiyebileceğin uzunca bir aralık var. Gün içindeyse uykuyla ve istirahalerle aç kalınan sürenin bir kısmında vücudun kendini toparlamasına fırsat verebilirsin. Uyku vücudun parasempatik sinir sistemi işlevlerinin ön plana çıktığı hormonların da vücudu en ekonomik moda soktuğu bir evredir. Sindirim sistemi işlevleri geri plandadır ve yavaşlar. Tüm bunları anlattıktan sonra tüm antrenman ve beslenme programlarının kişiye özel olması gerektiğini her insanın farklı bireysel özelliklere sahip olduğunu belirtmek isterim. Ben senelerdir kuvvet ve dayanıklılık antrenmanları yapan biriyim sizin seviyenizi bilmiyorum. Yalnızca neyin mümkün neyin mümkün olmadığını anlamanız ve fikir edinmeniz açısından bugünlerdeki rutinimi paylaştım.
Teşekkürler paylaşımınız için 🙏
Kişi eğer yağlıysa, oruç açılmadan 1 saat veya 30 dakika önce idmanını yapıp bitirmelidir. Eğer kişi yağsızsa orucunu açtıktan 30 dakika veya 1 saat sonra idman yapmalıdır. Ağır idman yapılacaksa bu süre uzatılmalı yoksa karnınızın ağrısından işkence çekersiniz. :)
Sahurda salatalık yerim hep su oranı fazla olduğu için susamamı engeller hep o yardımcı oluyor onun dışında sahura fazla kalkmazdım kendini fazla yormamak önemli Ramazan’da Allah korusun tansiyon felan yemek yemediğin için felan ne bileyim bir şeyler olur yorulduğunda biraz dinlenildiktem sonra devam edilmeli bence
Aslında spora alışınca normal günden fazla bir şey olmuyor. Normal günlerde spor yaptığım gibi hala spor yapıyorum.
Oruçluyken susuzluk zorladığı için özellikle yaz aylarında biraz da o açıdan sordum🤓
Yani öyle bir sıkıntım olmadı susuz kaldığımız zaman spora ara vermişimdir ama gidip de su içmedim. Bu her zaman normal yaptığınız bir şey dönüşürse erspor su ihtiyacını zaten vücut önceden alıyor ve çok fazla da terleme ihtiyaç duymuyorsunuz.
Bilgilendirme için teşekkürler ⭐
Aynı idman, günde 2 bölge 3 gün on 1 gün off şeklinde. Tüm egzersizlerde 1 set azaltarak. Kilo verilmek amaçsa iftardan 1 saat önce, form tutmaksa iftardan 1.30-2 saat sonra yapıyorum genellikle işe de yarıyor.
Ramazan hayatımda hiçbir şeyi etkilemiyor zaten spor da yapmıyorum xd
Spor da yap dilerim
Peki sen bilirsin
İftardan 2 saat sonra antrenman yapmak daha doğru olur. ...
İftarda bol sıvı ve sindirimi kolay olan yiyecekler tüketmiş olmak gerekir.
Antrenman 1 saatten daha uzun olmamalıdır.
Spor, nemin ve sıcaklığın düşük olduğu ve tercihen hava akımının olduğu ortamda yapılmalıdır.
Bunun gibi güzel bilgi verin güzel olmuş teşekkürler
Ramazan ayında yorucu olmayan hareketler yapıyorum hem kendi bedenimi yormamis oluyorum. Gün gün hareket yapmaya özen gösteriyorum.
Pazartesi üst vücut günüm ise
Salı bacak günüm oluyor
Böyle böyle ayarlamaya çalışıyorum.
Benim de spor yapıyorum ezandan 2 saat önce gidiyorum genelde sporu yapıp eve geliyorum duşu faaln almaya zaten ezan okunuyor bitkin düşmüyorsun pek önerim bu
Vücudumu dinliyorum. Enerjim varsa ve kendimi iyi hissediyorsam iftardan 3-4 saat önce. Halsizsem iftardan 2 saat sonra. Cardio çalışmayı da azalattım
Chloe ting videoları var. Onlardan yapıyorum teravih kıldıktan sonra. Ramazanın başlangıcından beri kilomu koruyirum.
Genellikle çok yormayacak, düşük tempolu egzersizler ve akşam sporları, özellikle iftar sonrası için 👍 bir de bol bol yürüyüş.
ayemekten 1 saat sonra gidip spor yapacagım ve döndüümde ve sahurda yiyeceğim yine3 öğün olucak
Spor mu? O da ne? Dödmdkmd
Kardiyoyu azaltıp ağırlığa önem veriyorum
yediklerime dikkat ederm
Squat, şınav ve yürüyüş
Merhaba, :)
Ramazan ayında oruç tutarken spor yapmanızı tavsiye etmem. İftardan 1-1.5 saat sonra yürüyüş tarzında bir spor yapabilirsiniz. Oruçluyken spor yapmak kan şekerinizi düşürebilir, halsiz bırakabilir, kas kaybına ve günü zor geçirmenize neden olabilir. Ramazan boyunca sağlıklı beslenmek ve metabolizmanızı desteklemek adına muhakkak sahur, iftar ve iftardan sonra bir ara öğün yapmaya özen gösterin.
Özellikle sahurda daha protein ağrılıklı beslenin. Yumurta, peynir, yeşillik, ceviz, tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz. İftar saatinde ise çorba, etli bir yemek ve salata tüketebilirsiniz. İftardan sonra 1-1.5 saat sonra spor öncesi küçük bir meyve, çiğ badem ya da fındık tüketebilirsiniz.
Haftada 1 gün sütlü bir tatlı tercih edebilirsiniz. iftardan sonra yeşil çay tarzı bir bitki çayı da sindiriminize iyi gelecektir. Bu süreçte su tüketmeyi de ihmal etmeyin. :)
Faydalı bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum sağolun varolun Tuğçe Hanım 💚🙂
harika bir yazı, elinize sağlı.
Hocam eti iftarda demenizin sebebi nedir? Şahsen uzun sürede sindirildiğinden sahurda yemek daha iyidir diye tahmin ederdim.