Bel ağrım bacağa vuruyor, tedavisi var mı? Egzersizler bir işe yaramıyor, ağır da kaldıran biri değilim. Yaşım 26.
2 ay
Merhaba, ben Uzman Fizyoterapist Muhammet Akyaman.
Belden bacağa vuran ağrı (radiküler ağrı), vücudun sana "sinir sistemi üzerinde bir baskı var" dediği çok net bir alarm sinyalidir. 26 yaş genç bir yaş, ancak bu durumun kronikleşmesine izin vermemek kritik önem taşır. Egzersizlerden fayda göremiyor oluşun, egzersizlerin yanlış olduğunu değil; şu anki aşamada sadece egzersizle çözülemeyecek bir mekanik sorun (mekanik blokaj) olduğunu gösterir.
İşte bu noktada izlemen gereken yol haritası:
1. Neden Egzersiz İşe Yaramıyor?
İnternetten bakılan veya genel geçer "bel fıtığı egzersizleri" her vakada çalışmaz. Eğer diskteki bir parça sinire baskı yapıyorsa, sen o bölgeyi yanlış bir hareketle daha da sıkıştırıyor olabilirsin. "Ağır kaldırmıyorum" demen, fıtığın sadece ağır kaldırmayla oluşmadığını; duruş bozukluğu, uzun süreli oturma (sedanter yaşam), genetik yatkınlık veya zayıf "core" kasları nedeniyle de disklerin iç basıncının artabileceğini gösterir.
2. İleri Tanı ve Değerlendirme
Hâlâ detaylı bir MR (Emar) çekilmediysen, öncelikle bir Beyin ve Sinir Cerrahisi veya Fizik Tedavi uzmanına görünerek güncel MR görüntüsü almalısın. Fıtığın seviyesi nedir? Sinire bası miktarı ne kadar? Ekstrüde (patlamış) mi, protrüde (taşmış) mi? Bunları bilmeden yapacağın her hareket "karanlıkta atılan ok" gibidir.
3. "Manuel Terapi" ile Blokajın Açılması
Egzersizlerin işe yaramamasının sebebi, omurganın o bölgesinde bir "kilitlenme" (blokaj) olmasıdır. Fizyoterapist eşliğinde uygulanan Manuel Terapi teknikleri ile o bölgedeki eklem kısıtlılıklarını açar, çevre kaslardaki spazmı çözer ve sinir üzerindeki baskıyı manuel manevralarla rahatlatırız. Manuel terapi, birçok hastada cerrahiye gitmeden önce uygulanan en etkili "mekanik kurtarma" yöntemidir.
4. Nöral Mobilizasyon (Sinir Kaydırma Egzersizleri)
Sıradan bel egzersizlerinden farklı olarak, bacağa vuran ağrılarda "Nöral Mobilizasyon" dediğimiz teknikleri kullanırız. Bu egzersizler kası değil, doğrudan sinirin kendisini "kaydırarak" o bölgedeki yapışıklıkları açmayı hedefler. Ancak bu egzersizler mutlaka bir uzman gözetiminde başlanmalıdır; çünkü yanlış yapılırsa ağrıyı tetikleyebilir.
5. ESWT veya İleri Fizik Tedavi Modaliteleri
Eğer doku ödemi çok fazlaysa, kliniğimizde uyguladığımız Yüksek Yoğunluklu Lazer (HIL), ESWT veya Skenar gibi derin doku iyileştirici teknolojilerle bölgedeki inflamasyonu (yangıyı) hızlıca söndürebiliriz. Ağrı azaldıktan sonra asıl tedavi olan "doğru egzersiz" sürecine geçiş yapabilirsin.
Özetle ne yapmalısın?
Vücudundaki bu sinirsel iletimi ciddiye al, bir an önce detaylı bir klinik değerlendirme yaptır. Sağlıklı günler dilerim.
Cevap
1Cevap
Fazla ayakta durmuşsun yıllarca düzenli yürüyüş fizik tedavi ile geçer geçmiş olsun bu yaşta çok erken
Bunun için bir doktora göründün mü? Yaptığın egzersiz işe yaramıyorsa bir doktordan yardım almalısın.
Dr. Rifat Saygın Altınağ var, ameliyatla tedavi olabilirsin ben oldum baya memnun kaldım tam kapalı endoskopik bel fıtığı ameliyatı şeklinde yaptılar baya sağlıklıyım şu anda
Doktora git. Bel fıtığı ise egzersizleri farklı onun
Doktora görün kilo fazlan varsa ver.
Fizyoterapiste gitmeniz lazım
Bi doktora görün
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?