Depremzede değilim afet bölgesinde yaşamıyorum.
Ancak çok psikolojim bozuldu 3 gündür rüyalarımda enkazdaki insanları görüyorum Depremle alakalı rüyalar görüyorum
Kendimi enkazın içinde görüyorum rüyamda.
Akıl sağlığımı korumak için ne yapmalıyım?
Depremzede değilim afet bölgesinde yaşamıyorum.
Ancak çok psikolojim bozuldu 3 gündür rüyalarımda enkazdaki insanları görüyorum Depremle alakalı rüyalar görüyorum
Kendimi enkazın içinde görüyorum rüyamda.
Akıl sağlığımı korumak için ne yapmalıyım?
Bundan korkup duygusal olarak kendini hırpalaman sana hiçbir şey katmaz. Deprem doğal ve kaçınılmaz bir olgudur. Kendi önlemlerini aldığın sürece dehşete düşmek senin aleyhine olur. Yetişkinlerimiz bile böyleyken çocuklarınıza katacağınız deprem bilincini düşünemiyorum bile.. Olgunluğumuzu ve soğukkanlılığımızı korumak herkesin lehine olur. Kendimizi düşünmüyorsak çevremizdeki bizden etkilenen insanları düşünelim
Rabbimize sığın, afetler bu fani dünyanın olağan gerçekleri, insanın ecel vakti gelmediyse hiçbir afette ölmez…
A'râf suresi 34. Ayet: Her ümmet için takdir edilmiş belli bir süre vardır. Bu sürenin sonu geldiğinde artık onu ne bir an geciktirebilirler, ne de bir an öne alabilirler
Yunus suresi 49. Ayet: Onlara şöyle de: “Allah dilemedikçe, ben kendime ne bir zarar verebilir, ne de bir fayda sağlayabilirim. Her ümmet için belirlenmiş bir süre vardır. Bu sürenin sonu geldiği zaman artık onu ne bir an geciktirebilirler, ne de bir an öne alabilirler
Hicr suresi 5. Ayet: Vakti gelince de artık hiçbir toplum ne ecelini bir an öne alabilir, ne de onu bir an geciktirebilir
Nahl suresi 61. Ayet: Eğer Allah insanları zulümleri sebebiyle hemen cezalandırsaydı, yerin üzerinde kıpırdayan hiçbir canlı varlık bırakmaz hepsini yok ederdi; fakat onları belli bir süreye kadar ertelemektedir. Süreleri dolduğu zaman artık onu ne bir an geciktirebilirler, ne de bir an öne alabilirler
Münâfikûn suresi 11. Ayet: İyi bilin ki Allah, eceli geldiğinde hiç kimsenin ölümünü bir an geri bırakmaz. Allah, bütün yaptıklarınızdan hakkiyle haberdardır
Mü'minûn suresi 43. Ayet: Hiçbir ümmet ecelini ne öne alabilir, ne de erteleyebilir
İçinden çıkmama rağmen 1 haftadır geçmedi o videoları gördükçe yıkılan semtlerimizi ben dısarı bile Şu an bir durumdan dolayı çıkamıyorum hastanede sevdiğim Birisi var basına bişey gelicek ama o geceyi bir türlü zaten unutamıyorum o videolara denk gelince yine hatırlayıp sağlam birdaha ağladım. Sün gecede refakatçiydim hastanede gram Uyuyamıyorum. Gözlerimden uyku akıyor
Çok düşünme kafa bozarsın diyenlere; Düşünmemek kafayı daha fazla bozar, şeklinde cevap veriyorum.
Düşünelim, kapasiteleri zorlayalım, depremle birlikte beynimizin içindeki yıkıntılar arasında can çekişirken; derin tefekkür hayati bir öneme sahiptir.
Cevap
24Cevap
Oncelikle kesinlikle sakin olacaksin olabildigin kadari ile. Ben yurtdisinda yasiyorum bende bir hafta akil sagligim yerinde degil idi. Bence sakin olup birileri ile bu konuyu konusman iyi gelecek sana. Baktin olmuyor bir piskologa danis bence.
ben hem yaşadım hemde hala risk altındayım kafayı yedim bu saate kadar hala uyumadım
Çok çok geçmiş olsun Rabbım bir daha yaşatmasın inşallah depremi öğrendiğim günden beri uyku girmiyor gözüme korkudan falan da değil empati yapıyorum o insanların yerime koyuyorum kendimi yiyemiyorum içemiyorum evde durmaktan bile suçlu gibi hissediyorum kendimi delirdim sanırım ben ağlarken bazen nefesimin kesildiğini hissediyorum
bide bizim ev 5. kat beşik gibi sallandık resmen en son ev yıkılacak sandım o derece şiddetliydi ailecek cok korktuk
ailem hepsi uyudu bir ben uyanığım kafam ağrıyor artık psikolojim mahvoldu
Nerede uyuyorsunuz çadırda mı
ülkenin yarısından çoğu senle aynı durumda maalesef fazla haber görüntüleleri izlememeye çalış
Bu sana özel bir durum değil herkes etkilendi yalnız haberlere biraz ara vermeni öneririm günde bir saat bakmalısın sabahtan akşama kadar bakmak zarar verebilir uzamanlarda bu konuda uyarıyor...
Sen akıl sağlığını kaybediyorsan bide oradaki insanları düşün öyle bir durumki herkes herkesi yağmalıyor sonra birbirlerini öldüren bile varmış ay Allahım sen yardım et
Fazla abartıyorsunuz biraz dirayetli olun Allah aşkına. Sen böyleysen yakınlarını, evini barkını kaybedenler ne yapsın?
Hayatım rutin hayatına dön ve psikolojik destek al. Haber kanallarını izleme ve sosyal medya da bu tür içeriklere bakma
Ben depremzedeyim sevdiğim insanlar öldü senin gibi yapmıyorum
Olanları kabullenmeye başla bence bu ilk adımdır
Geçmiş olsun
Duyarlılığını kaybetmeden bir süre haberlerden uzaklaşmalısın
Haberkeri izleme, kendini filmlere ver komedi olsun
Ölümden korktuğun için... Dünya hayatına fazla bağlanmak ölümden uzaklaştırır insanı. Bu da ölümden korkutur. Ölümü anlamadan rahat edemezsin... Hiç kimse edemez...
Ölmekten değil insanlar enkaz altında kalıp ölmekten korkuyor. Ölmek var ölmek var anladınız mı?
TV ve haber seyretme git Ahbap a imkanınca yardım yap ve onlar için dua et
Biz içindeyiz bide onu düşün ve maalesef ki güçlü durmaktan başka çaremiz yok
Sakin ol kardeşim ya alt tarafı sarsıntı panik yapmayın bu kadar
Alt tarafı sarsıntı dediğin olayda binlerce insan hayatını kaybetti
Akıl sağlığını korumak için o haberlere bakma
Deprem bolgesindeyim evim yikildi sevdiklerimi kaybettim ama sizin gibi davranmiyorum gerçekten çok garipsiniz
Bu şekilde soru sorma mesela
uzak kalmaya çalış
dua et
Hepimiz üzüldük normal bu peki annen baban yanında deilmi
Onlarda aynı durum da
Sen nerde yaşıyorsun peki
sosyal medyadan ve haberlerden uzak durman kafii
İnanki Şu an heeeerkes oyle
Sosyal medya hesaplarımı kapattım haber de izlemeyeceğim gerçekten çok yoruldum bazen nefesim kesildiğini hissediyorum ağlamaktan bu ilerde bizde hasar bırakacak çok üzgünüm
Depremle ilgili videoları ve haberleri daha az dinle ve izle
Psikiyatriste git bence kendi kendine düzelmek zor bir süre ilaç kullan
Büyük ihtimalle çok fazla video izledin çünkü bende öyleyim video izlemeyi kes evet üzülüyoruz bir aklımız orada ama hayata dönüp devam etmek zorundayız.
Bol bol dua et kardeşim neyi anarsan rabbim onu verir güzel konuşalım güzel olsun korkma bişeyden içini rahat ferah tut her zaman 🥰
Çok çok geçmiş olsun Rabbım bir daha yaşatmasın inşallah depremi öğrendiğim günden beri uyku girmiyor gözüme korkudan falan da değil empati yapıyorum o insanların yerime koyuyorum kendimi yiyemiyorum içemiyorum evde durmaktan bile suçlu gibi hissediyorum kendimi delirdim sanırım ben ağlarken bazen nefesimin kesildiğini hissediyorum
Bunlar tamamen senin yaptığın eylemler aslında bu kadar abartılacak bişey yok topraktan geldik toprağa gideceğiz rabbine sığın zaten bi rahatlama geliyor insanın içine namazımı kıldım oturdum dua ediyorum sabahın bu saatinde bende senin gibiydim geçen hafta Allaha sığındıkça geçiyor içindeki korkular sende öyle yap 💓💓💓
Teşekkür ederim dua ediyorum sürekli zaten Rabbım herkesin yardimci olsun umarım enkaz altındaki herkes sağ çıkar ölen vatanlarında mekanı cennet olsun Allah rahmet eylesin
Amin İnşallah 🤲🏼🤲🏼🤲🏼
Fazla tv izleme
Tedbir almak ve
Tevekkül etmek gerekir.
Biz depremzedeyiz akıl sağlığımız bozuldu her yerde ölü var adım attığımız yerde dikkat et Allah a sığın
Haberlerden uzak kal. Sen böyle yaparsan yaşayanlar ne yapsın örneğin ben?
Çok geçmiş olsun konuşabiliriz
@Emirdemir16 teşekkür ederim 🙏🏻
Cidden durumunuzu merak ediyorum. Bölgede arkadaslar var ama insan soramıyor yarasını deşmemek adına
Gündemden uzak dur başka şeylere yönel kendi hayatına devam et. Bağışta bulun
Hepimiz aynı haldeyiz. Açıkcası ben bir süre haberlere ve Twitter a girmeme kararı aldım
Bende öyleyim ne yapcaz boyle sanki her yer sallanıyor
Aklını başına topla millete yardım et
Gerekli yardımı yaptım
Sahada kıyafetlerin ayristirilmasina yardım ettim hergun de gidiyorum.
Dua ediyorum Rabbım hepsini korusun enkaz altındakiler sağ çıksın inşallah başka yapabileceğim elimden gelen bir şey yok keşke gelse keşke...
O zaman millete yardımcı ol
Benim kendime hayrim yok artık yemek yemeyi uyumayı unuttum
Duzelirsin korkma bebeğim benim eskisi gibi olacan
Senin bilinc altınA baya yerlesmis
Bayağı çok fazla hassasım bir de
Korkma her şey olacqgına varır
Korkmuyorum ki deprem olacak diye onlara üzülüyorum empati yapıyorum sürekli bazen ağlamaktan nefesimin kesildiğini hissediyorum delirdim galiba ben
Dertleşelim mi
Depremi yaşadın mı
Fiziksel olarak hayır ruhsal olarak yaşıyorum
Peki bizim yerimizde olsan napardın? Ben cidden kötüyüm mesela ama yine de şükretmek zorundayım çünkü sağım ve sağlıklıyım
Çok çok geçmiş olsun Rabbım bir daha yaşatmasın inşallah depremi öğrendiğim günden beri uyku girmiyor gözüme korkudan falan da değil empati yapıyorum o insanların yerime koyuyorum kendimi yiyemiyorum içemiyorum evde durmaktan bile suçlu gibi hissediyorum kendimi delirdim sanırım ben ağlarken bazen nefesimin kesildiğini hissediyorum.
Allah bu millete bir daha yaşatmasın. Sende içini ferah tut dua et her daim. İyi ki varsın
Amin inşallah Rabbım herkesi korusun umarım enkaz altındaki herkes sağ çıkar tek temennim ve dualarım bu yönde..
İnşallah
Tavana bakmak..
Nasıl yani
Avizeye
Ne alaka deprem olacak diye korkmuyorum ki depremi öğrendiğim günden beri uyku girmiyor gözüme korkudan falan da değil empati yapıyorum o insanların yerime koyuyorum kendimi yiyemiyorum içemiyorum evde durmaktan bile suçlu gibi hissediyorum kendimi delirdim sanırım ben ağlarken bazen nefesimin kesildiğini hissediyorum
Bir An önce sosyal medya ve tv den uzak dur
Rahat ol fazla düşünme
Antideprasan al 20mg iyi gelir
Bir çok antidepresan çeşiti var ssrı
, snrı antipsikotikler…Ayrıca reçetesiz ve kafasına göre kullanamaz bilmeden tavsiye vermeyin lütfen
Haberler ve seni etkileyen her şeyden uzak dur
Sakin olmak zorundasın
Ben goç ettim
Ben pek çok şey yüzünden kaybedicek gibiyim
Ben de depremzedeyim artık gerisini siz düşünün
Kur'an oku
Zikir çek
Namaz kız
bende aynı tv izleme bide gez dolaş
Sen bide insanları düşün yaşadık biz o anları
Dünyayı gözünde çok büyüttüğün için bence
gecmis olsun kac yasindasin ki