Biliyoruz ki son bir yılda tarım ülkesi olmamıza karşın gıda fiyatlardı aldı başını gitti.
Peki gıda enflasyonu ne kadar ve enflasyon herkese eşit mi?- Tabloya göre düşük gelirlilerin aldığı pazar ürünleri son 1 yılda %131,6 zamlandı.
- Tüik verilerine göre gıda enflasyonu %89,1 gibi bir rakam olarak hesaplandı
- Zenginlerin alışveriş yaptığı organik besinler ise son bir yılda sadece %65,5 zamlandı.
Olayı bir örnekle özetlemek istiyorum.
Halk pazarıPazarda geçen senenin bu günleri;
1kg domates 5tl iken şu an 17tl
1kg patlıcan 4tl iken şu an 18tl
1kg sivri biber 4tl iken şu an 20tl
1kg patates 2tl iken şu an 5tl
bunlar gibi bir çok örnek verilebilir...Zenginlerin alışveriş yaptığı organik ürün marketiYukarıdaki zenginlerin uğradığı organik ürün satılan pahali bir markettir. Yukarıdaki marketin fiyatlarını karşılaştıralım şimdide...
Patates nerde 5 TL. Bizim orada yenebilecek patates 10 TL' ye satılıyor. 5 TL' den patates bulursam 10 kilo alırım :) Gıda enflasyonu beslenme alışkanlığını değiştiriyor tabi. Mesela Türk Halkı olarak otobur olduk. Hatta sebze de yemiyorum. Sürekli zam gelen sebzeleri alamadığımız için o mevsimin sebzelerinden en ucuz olan bir ikisini belirleyip onları alıp yiyoruz. Bir ara karnabaharın fiyatı ucuzdu onu yedik. Başka bir zaman pırasa yedik. Kalorisi yüksek diye patates yemeği yapıp yiyoruz.
Vallahi haftanın 7 günü geceleri kendime Domates Salatalık Tatlı Biber'den oluşan enfes sandviçimi yapardım. Şimdi ise zeytine kaldık tabi arada sıra peynir alırsam dışardan zeytin ile peynir yerin. Şimdi nerede domatesin kilosu 18 salatalığın kilosu şu kadar olmuş. Ayda bir kere alabiliyorum ama o eski domatesin kokusu salatalığın sululuğu yok tatlı biberin sağlamlığı kalmadı. Hem ürünler pahalandı hem kalitesi düştü. Aklıma hep şu soru geliyor bizler doviz kazanmak için tarım ürünlerimizin yüzde doksandokuzunu yurtdışına mı satıyoruz. Almanya sanayide önde bir ülke ama bakıyoruz ki domatesi biberi salatalığı daha ucuza yiyor. Artık zenginlerde bizim gibi organik satış yapan marketleri bırakıp semt pazarlarına gelmelidir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ciddi bir enflasyon var, buna kimse hayır diyemez.. Ama "Mango tanesi 8tl iken 15tl oldu, Avakado tanesi 10tl iken 19tl oldu" demek nedir ya? Bu ülkede kaç kişi mango ve avokado yiyor, sanki her yerde yetişen elma..
Onu da geçtim, bu soru da tamamen bir abartma var. İktidarı sevmiyorum, oy da vermem ama bu derece atmasyon da ne bileyim, şaşırdım.. Domates şu an 6 lira, marul 8-10 lira, salatalık 8-10 lira..
Pazar da 6 tl ye düştü. Aldık.. Ramazan da ise 9-12 tl aralığındaydı 😁 Tat olmaması normal, daha mevsimi değil ki, kaça alırsan al domates tadını bulamazsın. Ot gibi 😂
@coffeyyJohn 1) Ulan falan derken haddini bil. Konuşmayı öğren öyle konuş.. 2) Kimseye yalan borcum yok. Geçen hafta ki pazardan bahsettim, senin için foto mu çekeceğim, sen kimsin ki.. 3) Beni nereden tanıyorsun ki hayatımın trol olduğunu iddia ediyorsun? 4) Soru sahibi sen misin ki benim görüşüme atlıyorsun. Benim görüşüm altına lakırtı etmene kim izin verdi..
Ben Abd'deyim 😂 akpli dayılar düşünsün artıkkın 🤣 neden et, tavuk, domates, biber yiyemediklerini!
Anasını satayım tarım ülkesinde et, süt, yumurta hatta domates bile yemek lüks oldu! Abd'de dışarıdan yemek bile çok normal bir davranış iken turkiyede domates yemek lüks 🤣
Valla ben söyliyim acikca bizim halk fakirliğe alişmiş yaşamak ne bilmiyor bir insanın normal sartlarda yasayabilmesi icin ihtiyaclari vardir barinma beslenme gibi onu bile yapamiyoruz biz ben artik burdakilere laf anlatcama kendimi gelistirip meslegimle yurt disina gitmeyi dusunuyorum burada esek gibi calisip emegim hic olcana orada kopek gibi calisirim emegimi layikiyla verirler elime yalanci gurbetciler gelmesinler bosuna yorum altina benimde cok akrabam var yurt disinda onlarda diyoki burdakiler oraya gidince sizin ekonomi kotu oldu icin istedijlerini yapabiliyolar size sukredin diyolar diyor akrabalarim kendi agizlariyla diyolar bunu
Cidden artık yeter yaa! Hergun herşeye zam geliyor haberleri açıyorum malum kişiler sanki ülkede hiç problem yokmuş gibi chp aşağı chp yukarı konuşup duruyor ya da dış mihraklardan bahsediyorlar 🤦♀️
Şimdi dış mihraklar ne yaptı da kendi ürettiğimiz domatesi biz 20tlye yiyoruz çok merak ediyorum biri aydınlatsın lütfen 🤔
Gıda olarak değişiklik yok; ama fast food, döner gibi yeme içme mekanlarına uğrama oranım gün geçtikçe düşüyor. Eskiden 25 liranın altında her şeyi rahatlıkla yerken, son zamanlarda 25 liralık bir şey bulamıyorum. Bu gidişle bir simit yemeye razı oldum. Annemle babam, her hafta semt pazarından meyve sebze alışverişi yapar, marketlerden en hesaplı olanlarından alır. (İşim gereği alışverişe çıkamıyorum.)
Cafeler felan dolu valla kimse ac kalmadı. Herkes lüks yaşıyor zevkine göre yaşıyor. Sadece eşitsizlik var çöpe atılan tonlarca yemekle dünya doyar oda insanların bencilliği savurganlığı yüzünden , beslenme alışkanlığım değişmedi hamd olsun. Herkes düşünceli olsa herşeyi devletten beklemese ülke daha iyi hale gelirdi bu kadar düşmanın arasında bu ülkenin ayakta kalması bile bir mucize bir market var konuma göre fiyat değişiyorsa oda marketin yamyamlığı devletin suçu değil ha elbetteki her şey mükemmel değil ama bu yamyamlar yüzünden her şey pahalı bu kadar fiyat değişikliği yapamazsın. Umarım yakalanır ve cezasını çekerler.
Cafelere gidersen tabi dolu olur! Ülkede zengin yok demedik fakir çok! Bak emekliye işçiye hangisi geçinebiliyor? Ben organize saniyede çalışıyordum. günde 10 saat aydada 26 gün ayakta çalışıyordum 5600tl alıyorum. Müdür eli cebinde gezer elinde telefon odasında sigara içer 15000 alıyor. Yöneticiler ve ceolar 50000tl maaş alıyor! Kısacası torpili olan kişiler zengin gerisi fak fakir...
@masakocaayii Bir şehrin nüfusunun binde 5 i kadar oturma kapasitesi olmayan mekanların doluluğuna bakarak, cafeler lokantalar dolu, millette para var, kimse aç değil demek, cahilliğin, vurdumduymazlığın daniskası. Anlamadığınız şey şu ki, nüfusun binde 5 i cafeleri, lokantaları doldururken kalan binde 995 in içinde haftada bir o mekanlara gidip para harcayabilecek kaç kişi var? Vatandaş parası çıkışmadığı için 25 liralık yarım kilo tavuğu market kasasında bırakıyor, gözümle gördüm.
Adam cafe ile ulke ekonomisini olcuyorsa biz burada bosuna laf anlatiyoruz ben genclere diyorum bu ulkeyi bunlari destirmeye calismayin cunku bu kafadakiler degismicek genc yenetekli insanlar yurt disinda gidicek tr de 20 sene sonra fakir bir ulke olcak bole giderse o zamanda kuru ekmek bulana sukret cok bile dicejler
@Doludoluhayat33 Madem çok yetenekliler kendi ülkesine faydası olsun bakalım üretsin beğenmiyorsa yurt dışına gidip hazır mala konmak daha iyi dimi hazırı kim sevmez hazıra konmak rahat nede olsa üretmeyi çabalamayı kim ister. Herkes başkasını eleştirmekten başkasına laf salatalığı yapmaktan kendisini göremiyor kendi burnunu önündekini göremiyor. boş ver sen başkasının kafasını kendi kafana bak
Çok şükür bir değişiklik olmadı;fakat bu pahalılık kabul edilebilir cinsten değil, her gün yeni bir zam. Asgari ücretle ev geçindiren çoluk çocuk bakan vatandaş ne yapsın, gerçekten çok üzücü. Allah herkesin yardımcısı olsun.
Mideme taş bastım 😅 saka bir yana ucuz ne varsa onları yiyoruz 😶
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Turkiyedekiler yâramı yesinler 😂
Ben 4 ay önce burada bu yönetim böyle devam ederse halk kısa süre sonra kuru ekmeğe muhtaç bile kalabilir demiştim beni vatan haini ilan edenler umarım bu yorumumu görür onlara kuzu bonfilemi yerken selam söylemek istiyorum. Düsseldorftan selamlar 👋
Günde bir kasa yerine bir kilo çilek yiyorum artık. Ayrıca eskiden 7 lira pahalı diye almadığım magnum 12 olmuş. Dondurma ve çilekle beslenen biri olarak bu bana çok koydu.