21 yaşında olmama rağmen metabolizmam çok yavaş, sık acıkıyorum. Glifor kullanmaya başladım ama yan etkilerini ağır bir şekilde hissettiğim için bırakmak zorunda kaldım. Yaklaşık 15 kilo kadar fazlam var, akşamları ekmek tüketmemeyi tercih ediyorum.
Metabolizmamı hızlandırmak için nasıl beslenmeliyim?
Metabolizmamı hızlandırmak için nasıl beslenmeliyim?
Merhaba, insülin direnci olan bireylerin doktor ilaç yazdıysa mutlaka kullanması gerekiyor başka türlü durum çok daha zorlanıyor çünkü. İlaç kullanan ve diyet yapan bireyler çok daha iyi ilerliyor bu kendim de görüyorum.
İnsülin direnci ve obezite bir kısır döngü içerisindedir. Obezite insülin direncini tetikler ve çoğu yağ oranı yüksek bireyde direnç oluşur. Ve direnç oluşan bireylerin kilo vermesi normale göre güçleşir. Ama direnci kırmak için de kilo vermek diyete girmek şarttır. Yani tam bir kısır döngü.
Metabolizmanızı hızlandırmak için sağlıklı dengeli ve yeterli beslenme düzenine geçmelisiniz ve mutlaka yürüyüş, spor vs. yapmalısınız.
• Sabah kalktığınızda güne su ile başlayın. Bu içinde yeşillikler olan bir detoks suyu da olabilir.
• Kahvaltınızı mutlaka yapın.
• Gün içinde diğer öğünleri ve ara öğünleri atlamayın.
• Akşam yemeğini en geç 18:30 19:00 gibi bitirin.
• Gece uyumadan 3 saat öncesinde yeme içmeyi bırakın. (Sadece su ve maden suyu içilebilir)
• Düzenli bir uykunuz olsun. Her gün aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya çalışın. Gece 01:00'den sonraya kalmamaya çalışın.
• 1 haftada 2-3 gün mutlaka et/tavuk/balık tüketin.
• Süt, yoğurt, peynir gibi protein kaynakları her gün beslenmenizde bulunsun.
• Ara öğünlerde yağlı tohumlardan ve meyvelerden yararlanın. (Miktarını abartmadan)
• Gün içerinde 2-2,5 litre su tüketin.
• Çay kahveyi 2-3 bardaktan fazla tüketmeyin.
• Yemeklerinizi sağlıklı yağlarla (zeytinyağı, avokado, sade yağ, hindistan cevizi yağı gibi) pişirmeye çalışın.
• Tereyağı kullandığınız durumlar elbette olabilir ama Doymuş yağ olarak bilinen tereyağını dikkatli ve ölçülü kullanmalısınız.
• Yemeklerinizi pişirirken fırında/ızgara/haşlama yöntemlerini kullanın.
• Gün içerinde 1-2 fincan bitki çayı tüketebilirsiniz.
• Stresten uzak durun.
• Kiloları sayarak ilerlemeyin. Sağlıklı beslenmeyi hedef alın. Eğer dengeli ve sağlıklı besleniyorsanız fazlalıklar da kendiliğinden gidecektir.
• İdeal kiloya kavuşmanın %70’i beslenme ise %30’u spordur.
• Fiziksel aktivitenizi de bu süreçte arttırmanız daha iyi ilerlemenizi sağlar.
Sizce hayvansal ürünler gerçekten yararlı mı?