48.2 kiloyum, geçen sene 70tim ve bu yüzden kilo almaya korkuyorum. Hergün tartılıyorum ve en ufak kilo artisinda aglayacak gibi oluyirum. Bazen bir gun ac birakiyorum kendimi. Spor yapmadan dursmiyorum. 1000 kalori yediysem 1000 kalori yakmadan uyuyaniuorumm. Baya takinti yaptim. Yemek yemek bile zevksiz artik benim icin. Hep korku. Bunun icin psikologa falan mi gitmem gerekiyor
Kilo takıntısı, belirli bir kilo ağırlığına veya beden ölçüsüne odaklanma ve kişinin zihninin bu durumla sık sık meşgul olma durumudur. Kişinin olmak istediği kilo ya da beden ölçüsü kişi için olmazsa olmaz hale gelebilir ve son derece önemli bir hal almaya başlayabilir.
Durumun takıntılı hale gelmesi ise kişinin kilo ile ilgili düşünce ve davranışlarını hayatının merkezi haline getirmesi ile başlayabilmektedir. Zaman içerisinde de bu duruma gelmiş kişilerde sorun yaratmaya neden olabilmektedir. Kilo ağırlığı düşük bireylerde de buna benzer davranışlar gözlenebilmektedir.
Kilo almaktan korkma ve zayıflama isteği birçok insanda sıkça rastlanan bir durumdur. Ancak burada önemli olan bu konuların kişinin hayatını ne derecede etkilediği ve zihnini ne kadar meşgul ettiğidir.
Kilo alıp verme davranışları ya da düşünceleri kişi için hayati bir önem taşımaya, kişinin zihnini sürekli meşgul etmeye ve ayna karşısına geçip sık sık vücut kontrolü yapılmaya başladığında bir uzman yardımı almak en doğrusu olacaktır.
Kilo almaktan, kilolu görünmekten rahatsızlık duyduğunuzu anlıyorum. Varlığınızı tamamen fiziksel görüntünüzle özdeşleştirmişsiniz gibi görünüyor. Oysa sizin varlığınız, fiziksel görüntünüzden ibaret değil. Çünkü fiziksel boyut geçicidir, değişkendir. Geçici olan hiçbir şey gerçekte sizi temsil edemez.
Tabii ki şişman olmayın, kendinize uygun kiloda olun. Kilo vermek istiyorsanız, bunu başkalarının hakkınızdaki düşüncelerini gözeterek yapmaktansa, sağlıklı olmak için yapın ve bu çerçevede unutmayın ki aşırı kilolu olmak kadar aşırı zayıf olmak da sağlıksızlık işareti olabilir.
Öncelikle özgüveniniz üzerine çalışmanızı öneririm, eğer özgüveniniz artarsa kendinizle daha sağlıklı bir ilişki içerisine girersiniz. Bunun sonucunda da fiziksel görünümünüz kendi gözünüzde önem sırası olarak daha arka sıralara düşecektir. Bu durumda kilonuz da sizin için daha ideal bir seviyede dengelenecektir.
Nasıl ki siz birini sadece fiziksel özellikleri ile değil, kişilik özelliklerini de dikkate alarak, bir bütün olarak değerlendiriyorsanız, karşınızdaki kişilerin de sizi aynı şekilde değerlendireceklerini unutmayın. Ve sağlıklı, uzun soluklu ilişkilerin de ancak bu anlayıştaki çiftlerin eşleşmesiyle gerçekleşebileceğini.
Hayatının bir döneminde kilo fazlalığı yaşamak insanda özgüven eksikliği yapabiliyor.8 sene önce 75 kilodan 49 kiloya düştüm başım dönmeye başladı doktor kilomun boyuma göre az olduğunu biraz almam gerektiğini söylediğinde bile kendimi kilolu görüyordum. O zamanlar bir psikiyatri uzmanıyla görüşmeler yaptım bunun asıl nedeninin özgüven eksikliği olduğunun farkına vardım. Şimdi ise çok özgüven doluyum kendimi her halimle seviyorum zaman içinde bunu destekle başardım kilo alıyorum zaman zaman aldığımda dünyam başıma yıkılcak gibi olmuyor verdiğimde ise çok bir şey başarmışım gibi bir etkisi olmuyor çünkü bunlar hayattaki en önemli şeyler değil sen sadece kilonla var değilsin kendine bir bak neler yapabileceğine başabileceklerine aynaya bak sağlıklı olduğun her gün için şükret çünkü kilo alınırda verilirde tek derdim bu olsun de seni kilo aldığın için beğenmeyenlerin zaten hayatında yeri yok önceliğin zayıf olmak değil özgüvenli ve güçlü bir kadın olmak olsun unutma dünya güzeli olsan manken gibi bir fiziğin olsada özgüvenli değilsen üzerinde emanet gibi durur.Önce kendini sev çünkü sen eşsizsin her insan eşsizdir bir benzerimiz yok yıllardır seni taşıyan vücuduna iltifat et çünkü hak ediyor. Sağlıklı mutlu günler dilerim ❤️
bende senin gibiydim bir senedir diyet yapıyordum hatta 53 kiloyum diye diyet yapıyordum düşün sen,46 ya düştüm bir ara sonra 52 ye çıktım şu anda da o aralarda gidip geliyorum ama bir aydır diyet yapmayı bıraktım çünkü bana çok zarar verdiğini fark ettim. zaten biliyordum bunu fakat zihinsel olarak takmıştım kilo vermeye. şu anda gayet zayıfsın birazcık kilo alıp kilonu korumaya çalış bence.
Bence psikoloğa falan ihtiyacın yok insan kendi kafasında bitirmeli herşeyi hem psikoloğa gidince ne olacak? Ya senin derdini dinleyip paranı alacak ya da sana türlü türlü haplar ilaçlar verecek kaldı ki!!! bu ilaçların yan etkisinin senin sağlığını ne derecede etkileyeceği belli değil. Öncelikle o tartıdan kurtulmalısın daha sonra kendine düzenli bir yemek listesi hazırlamalısın sabah , öğle ve akşam olmak üzere düzenli bir şekilde her istediğinden yiyebilirsin ama bunun kanaatini sen vereceksin azar azar hepsinden böylece bu takıntıdan kurtulabilirsin sonuç olarak kendinde kusur aramaktan vazgeç kendinle barışık olmalısın ;)
Bir aralar senin kadar olmasada kilo takıntım vardı. Şu aralar yavaş yavaş geçtiğini hissediyorum, kilo alsam bile umrumda olmuyor gülüp geçiyorum. Sanırım özgüven ile alakalı bir sorun bu. Eskiden insanların yüzlerine bakmaya utanırken şimdi lafımı yüzlerine çarpabilirim. Kendine güven, kimse senden değerli değil.
bu konuda obsesyonun oluşmuş. profesyonel destek iste. diğer türlü kendi ellerinle kendini tehlikeye atıyor olabilirsin. diyetisyenlerle de görüş. kişisel fikrim önce diyetisyenle görüşmen sonra da psikologa gitmen. ama ne olursa olsun psikologa git. ruhsal sağlığın da fiziksel sağlığın kadar önemli
Takıntı yapacak bir kiloda değilsin şu an gayrete normal bir de boyun kaç kilo oranı ile boy önemli biliyorsun uzun boylu isen en az iki kilo al derim uzunlar da zayıflık pek güzel değil
Takma beeee. O kadarfazla abanma kendıne kiloyu dert etme. Neden kaçıyorsun kiloluyum kimse begenmez gibi takıntılar mı bak böyle ıse sunu dıyeceksın benı seven ısteyen böyle begenıp ıstesın bende kilo almak istiyorum ama olmuyor ne yapayım öleyimi kendınle barışık ol her zaman 😉
Şimdi ideal bayan en azından benim için 145 den başlar 175 e kadar gider kiloda 145 de 40 kilo dan başlar 175 ye 70 kiloya kadar çıkar oranlarsan idealini bulursun benim için oda 160 olsan yaklaşık 53 kilo yapar boy kaç senin
2 metre kızmı olur gölgene rakı sofrası kurulur o ne yaa ama 110 2 metreye azıcık fazla olabilir yine 95 100 kabul edilebilir sanırım 2 metre kız görmedim hiç
Hayır suçun iri olmak değil düşündüm şu an aklıma geldi kas kütlende fazla olabilir kaslar aynı hacimdeki yağa göre yaklaşık 8-10 kat daha ağırdır durumu anlamak için bir foto şart anlayacağın
Kilonuz gayet ideal ve dikkat etmeniz de güzel. Ama bunu ölüm kalım meselesi yapmadan, kendinizi sağlık anlamında tehlikeye atmadan yapmalısınız ve birkaç kilo ile şişman olunamayacağını da bilmelisiniz.
Spor yapıyorsan 1000 kalori senin için az yani o kadar zora sokma kendini ben de 48 kiloyum spor yapmıyorum günde 1300 kalori falan tüketiyorumdur ama aynıyız işte
Merhabalar,
Kilo takıntısı, belirli bir kilo ağırlığına veya beden ölçüsüne odaklanma ve kişinin zihninin bu durumla sık sık meşgul olma durumudur. Kişinin olmak istediği kilo ya da beden ölçüsü kişi için olmazsa olmaz hale gelebilir ve son derece önemli bir hal almaya başlayabilir.
Durumun takıntılı hale gelmesi ise kişinin kilo ile ilgili düşünce ve davranışlarını hayatının merkezi haline getirmesi ile başlayabilmektedir. Zaman içerisinde de bu duruma gelmiş kişilerde sorun yaratmaya neden olabilmektedir. Kilo ağırlığı düşük bireylerde de buna benzer davranışlar gözlenebilmektedir.
Kilo almaktan korkma ve zayıflama isteği birçok insanda sıkça rastlanan bir durumdur. Ancak burada önemli olan bu konuların kişinin hayatını ne derecede etkilediği ve zihnini ne kadar meşgul ettiğidir.
Kilo alıp verme davranışları ya da düşünceleri kişi için hayati bir önem taşımaya, kişinin zihnini sürekli meşgul etmeye ve ayna karşısına geçip sık sık vücut kontrolü yapılmaya başladığında bir uzman yardımı almak en doğrusu olacaktır.
Sağlıcakla kalın.
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi Horzum