Su ve Sağlık İçin Önemi

Su ve Sağlık İçin Önemi


Son günlerde genelde yaşlılarda karşılaştığım bir şey var. Canım su çekmiyor susamıyorum diye su içmiyorlar. Oysa hayat sıvımız olan suyu mutlaka tüketmeliyiz. İstesek de istemesek de günlük yeterli miktarda su almazsak bu çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mesela böbrekleriniz kuruyabilir. Ne kadar acı değil mi ?




Suyun Yapısı


Suyun yapısını birçoğunuzun zaten bildiğinizi düşünüyorum ama ben yine de bahsedeyim. Su iki tane Hidrojen (H) atamonun bir Oksijen(O) atomu ile kovalent bağ dediğimiz bir bağ türü ile bağlanmasıyla oluşur. Su bu yapısı nedeniyle bir tarafı + bir tarafı - yüklüdür. Bu da polar maddeleri çözmesine ve Hidrojen bağı dediğimiz vücudumuz için hayati öneme sahip olan etkileşimler yapmasına neden olur. Latince ismi Dihidrojenmonoksit olsa da bu pek kullanılmaz yerine H2O denir :) Kısa olan iyidir :)




Doğada ise üç haline de rastlıyoruz. Su, buz ve su buharı. . Merak etmeyin sizi daha fazla kimya ile boğmak istemiyorum :)



Fokumuz yatmış dinleniyor güneşleniyor :) Hayat onlara güzel dersi sıkıntısı işi yok :) Ohh gel keyfim gel :D


Suyun Önemi ve İnsan Vücudunda Kullanımı


Su insan vücut ağırlığının yaklaşık %60 nı oluşturur. Kanımızın yaklaşık olarak %85 kazlarımızın %75 kemiklermizin ise 22 si sudur. Yani çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu bile önemini göstermesi bakımından güzel bir örnek.



Yaşa göre su oranının değişmesi . .


Su olmasaydı yaşam olmazdı. Çünkü su temelde ,


-Sindirim, boşaltım, dolaşım gibi sistemlerde kullanılan temel bileşiktir.


-Su genel çözücüdür. Yani vücudumuzda kanla taşınan her şey suda çözünerek taşınır. Zararlı amanyokda bunlardan biridir. Eğer su olmasaydı PH değişimi nedeyle hemen ölecektik.


-Metabolik bir çok işlem vücudumuzda sulu ortamda gerçekleşmektedir. Hücrelerimizin önemli bir bölümü de sudan oluşmaktadır.


-Bitkilerde dik durmayı sağlar. Fotosentezde görev alır.


-Vücudumuzun sıcaklığının korunmasında görev alır.



Yazık biçim böcek yakalanmış :/ Böcek yiyen bitkilerdeki bu açılma kapanma mekanizması da suyun oluşturduğu turgor basıncındaki değişimlere dayanır. Nasıl da masum masum bakıyor :D Ama kurtuluşun yok böcekçik üzgünüm . .


Günlük ne kadar tüketmek lazım ?


Vücut ağırlığınızın %3 kadar su tüketmek uzmanlarca önerilmektedir. Buda ortalama 8 bardağa denk gelmektedir. Fazla tüketmek böbreklerin boş yere fazla yorulmasına neden olacaktır.



Musluktan akan suyu tabiki de içmiyoruz :) Hazır almakta fayda var. Maalesef sularımız bu resimde göründüğü kadar temiz değil


Bir suyun iyi su olduğu nereden anlaşılır ?


Bu soru aslında hepimizin merak ettiği bir şey eğer bir su yumuşaksa, sıcıklığı orta seviye ise partikülleri minumumsa iyidir. Burada en önemli kirleticilerin siyanür ve arsenik olduğunuda bilmeliyiz. Çok tehlikeli bu iki madde insan sağlığı için çok zararlı hatta ölümcüldür. Bu konuya dikkat etmekte fayda var. Öyle ekranlara çıkıp çay, su içen siyasilere ise sadece gülüyoruz. Çünkü bu zararlar zaman içinde görülüyor ancak. Küçük miktarlarda insan vücudunda birikim yapıyor. Gerçi son zamanlarda hazır sular ile ilgili de haberler çıktı. Bu ülke de temiz bir şey bulmak şahsi fikrimce zor.



Dikkatli olmakta her zaman fayda var. Yapacağımız en iyi şey sanırım kendini kanıtlamış güvenilir markaların sularını almak .


Kişisel Görüşüm: Hiçbir şey çay olsun, kahve olsun suyun yerini tutması mümkün değildir. Bu yüzden lütfen kendinizi susuz bırakmayın. Su içmeyi unutmayın çocuklar :D


Yazımı okuyan herkese çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olur. Sorusu olan varsa cevaplandırabilirim :)


Saygılar sevgilerle ,


ρ-Łσηєłiηєss

Su ve Sağlık İçin Önemi
Cevapla