Herkese Merhabalar☘️
Bildiğini üzere ülkemiz Covid-19 aşılanmasına başladı. Ben de stajyer hekim olarak aşılamanın ilk grubundaydım ve bugün aşımı en nihayetinde yaptırabildim. Benim için biraz sancılı bir süreç oldu gerçi ama merak etmeyin, hepsini konuşacağız. Covid-19 aşılama süreci hakkında merak ettiğiniz her şey için okumaya devam edinizz.
Sinovac aşısı nedir, bizi hasta etme ihtimali var mıdır?

Öncelikle, aşılar sizi hasta etmez! Bu cümlenin altını kalın şiddetle çizelim. Evet, aşılar etkenlerin bir kısmını içerebilir. Size köşe bucak kaçtığımız virüsün bir kısmını vücudunuza almak korkutucu gelebilir. Ancak kesinlikle aşılar sizi hasta etmeyecektir. Sadece vücudunuzda bağışıklık oluşturacak kadar bir hücresel yanıt oluştururlar. Sinovac aşısı da klasik inaktif aşı modeli ile hazırlanmış bir aşı. Aslında bu bilgiler ışığında Sinovac'ın mevcut aşılar içerisinde en güvenilir teknolojiye sahip olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Aşı olduktan sonra hasta olabilir miyiz?

Daha şimdiden "Aşı olduktan 3 gün sonra Covid oldu!" "Aşı oldu, Covid'den öldü." başlıklarını görür gibiyim. Bu yüzden bu soruya cevap vermek benim boynumun borcu. Öncelikle, 'Ben aşıyı olduk, artık hasta olmayacağım.' diye bir dünya ne yazık ki yok. Aşıyı olduktan sonra vücudumuzun bağışıklık oluşturması için maalesef ki bir miktar süreye ihtiyacı var. Sinovac için elimizdeki veriler tam net olmasa da bağışıklığın 2. dozdan sonraki 1 hafta içinde oluşacağı üzerinde durulan tahminler arasında. Yani, aşı olan bir kişi de kendisini olabildiğince korumak zorunda. Ki bunun yanında hiçbir aşının etkinliğinin %100 olmadığını da göz ardı etmemeliyiz.
Ama buraya şunu da not düşebiliriz, inaktif virüs aşısı yaptırdıktan sonra hasta olsanız bile vücudunuz bu virüsle daha önce karşılaştığı için hastalığı ağır geçirme ihtimaliniz fazlasıyla düşüyor.
Aşıyı olduktan sonra başkalarını hasta edebilir miyiz?

Bu soru kesinlikle önemli bir soru, çünkü karşımıza iki yerde çıkıyor. Bunun ilki "Aşı oldum, vücuduma virüs verildi. Ben aileme bu virüsü bulaştıracak mıyım?" bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Aşı sizi hasta etmediği gibi, yakınlarınızı da hasta etmesi imkan dahilinde değil. Bu sorunun ikinci versiyonu ise "Aşıyı olup bağışıklık kazandıktan sonra virüsü taşıyıcı olarak barındırabilir miyim?" bu sorunun cevabı ise ne yazık ki belirsiz. Yani siz aşı olup bağışıklık kazansanız bile virüs için taşıyıcı olup olmayacağınızı bilmiyoruz. Bu yüzden aşıyı olsak bile sevdiklerimizi korumak için maske ve mesafe kurallarına uymaya devam etmek zorundayız.
Ülkemizde Covid-19 Aşılaması Nasıl İşliyor?
Aşı sıramızın geldiğini nasıl anlıyoruz?

Aşı sıranızın gelip gelmediğini takip etmenin en kolay yolu bence kesinlikle E-Nabız uygulaması. Akıllı telefonlarınıza kolayla indirebileceğiniz uygulamada sizi bu şekilde bir ana ekran karşılayacak. Bu ekrandan pratik bir şekilde hem Covid-19 hem de İnfluenza için aşı olup olamayacağınızı öğrenebiliyorsunuz. Aynı zamanda E-Nabız'a bilgisayardan da giriş yapmanız mümkün tabii.

Covid-19 Aşı Durumu'na tıkladığınızda ise karşınıza bu şekilde bir ekran çıkıyor. Buradan hem aşı durumunuzu öğrenebiliyor, hem de aşı sıranız geldiyse kolayca sıra alabiliyorsunuz. Eğer Covid-19 aşılamasında öncelikli grupta değilseniz bu yeşil ekran yerine sarı bir ekran ile karşılaşacaksınız ve aşı için sıranızı beklemeniz gerekecek.
Kim ne zaman aşı olacak, diye merak ediyorsanız bu linke giderek tüm aşı gruplarını görebilirsiniz.
Aşı sıramız geldiği halde sistemde görünmüyorsak ne yapmalıyız?

Size aşı sürecimin bir miktar sancılı geçtiğini söylemiştim. Bunun sebebi maalesef okulumdan kaynaklanan bir hatadan dolayı aşımın sistemde görünmemesiydi. Bu gibi problemlerimiz için 184 Covid Danışma Hattı'nı kullanabilir, sorunumuzla ilgili şikayet kaydı oluşturabiliriz. Ayrıca danışma hattı fazlası ile ilgiliydi, yarım saat içerisinde geri dönüş sağladılar.
Gelelim aşı sürecine, aşıyı nerede olabiliriz?

Bu konuda sistem sizi fazlası ile yönlendiriyor. Öncelikle aşı randevusu almak istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkıyor. Birçok ilde hem Aile Hekimleri hem de hastaneler aşı sürecinin içinde. Ben aşımı hastanede yaptırmayı tercih ettim. Ancak siz dilerseniz evinize yakın bir aile hekimliğinde de aşınızı yaptırabilirsiniz.

Hastaneye randevu saatinizde gidip Covid-19 için ayrılmış aşı odalarına direkt olarak girebilirsiniz. Örneğin yukarıdaki fotoğraf Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinden. Aşı odaları genel polikliniklerin dışındaydı. Yani hastanenin içine girmeden, kalabalığa karışmadan kolayca aşımı yaptırıp çıkabilme imkanı buldum. Bu da kesinlikle güzel düşünülmüş bir uygulamaydı.
Ne kadar sürdü, acıtıyor mu?

Açıkçası benim için acıtıp acıtmıyor olması pek de önemli değildi, ancak aşı olduğumu duyan herkesin bana ilk sorduğu soru "Acıdı mı, yaktı mı?" oldu. Açıkçası ben neredeyse hiç hissetmedim diyebilirim. Hatta kendimi biraz yakmasına hazırlamıştım, ben ne olduğunu anlamadan bittiğinde gerçekten çok şaşırdım. Aşıyı olmam ise 3 saniye bile sürmedi. Ancak sonrasında 15 dakika yakın izleme alındım. Yani hastanede sıra yoksa bile yaklaşık 20 dakikayı bu işlem için gözden çıkarmanız gerekiyor.
Yan etkisi oldu mu?
Her halde en çok merak edilen sorulardan birisi de bu. Ki ben de süreci en doğru şekilde anlatabilmek için Bence yazmadan önce biraz kendimi izlemek istedim. Ben aşı sonrasında hiçbir yan etki ile karşılaşmadım. Hayatıma gayet normal bir şekilde devam edebildim, hatta aşıyı olduktan sonra biraz da gezdim dolaştım. Ki konuştuğum arkadaşlarım da herhangi bir değişiklik yaşamadıklarını belirttiler.
Evet, aşı sürecim her detayı ile bu şekilde gerçekleşti. Son olarak; enjektörü özellikle kontrol ettim, aşıda çip gerçekten yok arkadaşlar, Çince de konuşmaya maalesef ki henüz başlayamadım. Aşılarınızı gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz. :)
Aşı süreci ile ilgili sorularınızı görüşlerinize eklemeyi unutmayın.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş