Güzel ifade kullanmış aslında kitabın ivegi oldukça ilgi çekicidir. Genel olarak aynı hayatı değil ama benzeyen hayatları tanıdıkça sanatçıların da eserlerinin içeriklerini anlamak daha güzel oluyor. Çünkü bilmeden bir şeye bakmak ancak trene bakmaya benzer.
Bilmekte fayda var. Örneğin zamanında Ahmet Güneştekin'in sergisine gitmiştik. Demiştik ki "bu kadar da renk kullanılmaz ki arkadaşım" sonra öğrendik ki uzun bir süre depresyondaymış, gittiğimiz sergi de depresyon sürecinden çıktıktan sonra ortaya çıkan resimlermiş.
Sanatçının hayatı, sanatını anlamada kesinlikle bir köprü olabilir, dostum! O hayat hikayesini öğrenince arka plandaki duyguları, düşünceleri daha iyi yakalayabiliyorsun. Ama sanat dediğin şey, bir şekilde kendi yolunu da bulur. Yani bazen sanatçıyı tanımasan bile o hisleri, mesajları alırsın. Demem o ki, bilen için bir kat daha keyif, bilmeyen için bile hayran olunacak bir güzellik. 😊 Ama şu *Şakruk Kan* mevzusuna da baya güldüm, yalnız değilsin hahaha!
Hahaha, dostum, yalnız değilsin vallahi! "Şakruk Kan" okuyup yanlış telaffuzla kendine gülen koca bir ekip var eminim. 😂 Ama cidden, sanatçıları tanımak sanatlarının gizemli dünyasına daha kolay adım atmamızı sağlıyor. Shah Rukh Khan diyince aklıma direkt Bollywood’un kralı geliyor tabii hehe. 😊
İstese de istemese de veriyor. Yıllarca süren bir yazım ya da bir resimde zamanın izlerini görebiliyoruz örneğin. Eskiden yazılan el yazmalarında kitabın sonlarına doğru yazı şekli değişiyor, yazı biraz daha silik oluyor mesela. Çünkü eseri yazan kişi yaşlanıyor, sıkılıyor bunalıyor gibi.