Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları

Lokiningecesi

Nedir?

Sosyal fobi, sosyal durumlarda veya topluluk önünde konuşma, yemek yeme, görüşme gibi normal insan etkileşimlerinde yoğun kaygı, endişe ve korku hissetme durumudur. Bu durum kişinin sosyal yaşantısını, iş ve okul hayatını olumsuz etkileyebilir. Sosyal fobinin belirtileri arasında terleme, kızarma, titreme, kalp atışlarının hızlanması, bulantı gibi fiziksel belirtiler bulunabilir. Sosyal fobi genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar ve tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.

Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları

Sebepleri Nelerdir?

Sosyal fobinin sayısız nedeni olabilir . Ben en yaygın olanlarını derledim.

Diğer psikolojik bozukluklar ve travmalar: Kişinin depresyon gibi farklı bir psikolojik bozukluğu veya travması varsa bu sosyal fobiyi tetikleyebilir. Böyle durumlardan şüpheleniyorsanız bir uzmana başvurmalısınız.

Sosyal medya: Kişi sosyal medyadaki ütopik dünyanın etkisinde kalıp , özgüven ve sosyal fobi gibi sorunlar yaşayabilir. Sosyal medya kullanımını azaltmanız sizi iyi hissettirebilir

Sosyal Tecrübesizlik: Sosyal hayata az maruz kalan biri, sosyal yeteneklerini geliştiremeyebilir. Kurslar geziler gibi sosyal aktivitelere katılarak yetenek geliştirilebilir.

Yapısal Faktör: Bazı araştırmalara göre beyindeki bazı farklılıklar sosyal fobiye sebep olabiliyor. Böyle bir durumda kişiliğiniz asosyalliğe uyumludur. Bu yaşam tarzına ayak uydurmayı deneyebilirsiniz.

Toplumsal Kaygılar: Topluma uymadığınızı, toplum tarafından eleştirilebilir olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. İnsanların genellikle aslında sadece kendilerini umursadıklarını, çevreyi daha az gözlemlediklerinin farkında olmalısınız.

Duygusal Şiddet: Buna maruz kalan insanlarda fobi gelişmesi muhtemeldir. Çevrenizi daha iyi insanlarla oluşturarak istismardan kurtulabilirsiniz.

Muhafazakar Aile: Koruyucu aile yapısı sizi dış dünyadan izole edebilir. Bu durumda kendinizi ailenizden izole ederek toksisiteden kurtulabilirsiniz.

Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları

Okul & İş Kaygısı: Okulda ya da işte istediğiniz başarıya ulaşamıyorsanız statü kaygısı yaşıyor olabilirsiniz. Sosyal fobiyi azaltmak için işinize daha çok odaklanmalı, zaman ayırmalısınız.

Özgüven eksikliği sosyal fobinin en yaygın ve güçlü sebebi olduğu için özel bir başlık açmak istedim.

Özgüven Eksikliği

Özgüven eksikliği, kişinin kendine güveninin az olması ve başarısız olacağı ya da diğer insanların kendisini beğenmeyeceği gibi kaygılar taşımasıyla ilişkilendirilebilir. Bu kaygılar, kişinin sosyal ortamlardan kaçınmasına, çekingen davranmasına veya kendini ifade etmekten kaçınmasına neden olabileceği için sosyal fobiyle ilişkilidir. Özgüvensiz kişiler aşağıdaki yollarla topluma dahil olmaya çalışabilir;

Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları

Sosyal Fobiden Kurtulma Yolları

    • Rol yapma: Sosyal fobisi olan kişilere, sosyal durumlarda rol yapmaları önerilebilir. Bu sayede, kendilerini daha rahat hissedebilirler.
Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları
    • Dikkat dağıtma: Sosyal fobi krizleri sırasında dikkat dağıtma teknikleri kullanılarak, kaygı düzeyi düşürülebilir. Örneğin; telefonu kurcalamak.
    • Nefes ve gevşeme egzersizleri: Sosyal fobisi olan kişilerde, anksiyete düzeyinin artmasına bağlı olarak solunum hızı da artar. Bu nedenle, nefes egzersizleri yaparak solunum hızının düzenlenmesi sağlanır.
    • Olumlama: Sosyal fobiyle mücadelede, kendini olumsuz değerlendirmek yerine, kişinin kendiyle olumlu bir şekilde konuşması önemlidir. Kişi, kendisini cesaretlendirmek ve özgüvenini artırmak için olumlu bir dil kullanmalı.
Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları
    • Sosyal destek: Sosyal destek, sosyal fobiyle başa çıkmada önemlidir. Aile ve arkadaşlara açık olunmalı ve onlardan destek alınmalı.
    • Kendi kendine konuşmak Sosyal fobisi olan kişiler, genellikle kendilerini yalnız hissederler ve sosyal durumlardan kaçınmaya eğilimlidirler. Bu nedenle, kendi kendine konuşmak, sosyal fobi ile başa çıkmak için iyi bir yöntemdir. Obsesif gereksiz düşünceler yerini ruhunuzu ifade eden düşüncelere bırakır.
    • Yavaş yavaş maruz kalma: Sosyal fobisi olan kişiler, korktukları durumlarla yavaş yavaş yüzleşerek korkularını azaltabilirler. Örneğin, küçük bir grupla başlayarak sosyal etkinliklere katılmaya başlayabilirler.
Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları
  • Sanal gerçeklik terapisi: Sanal gerçeklik terapisi, sosyal fobiye sahip kişilerin korktukları durumlarla yüzleşmelerine yardımcı olabilir. Bu yöntem, kişinin korktuğu durumu hayalinde sanal olarak simüle edilmesi ile gerçekleştirilir. Kişiliğe göre bu yöntemin tam tersi de kullanılabilir. Kişi korkuları yok sayarak aniden karşılaşmayı ve doğal tepkiler vermeyi tercih edebilir. Çünkü çoğu zaman hayallerimiz gerçeklerden daha korkutucudur.
  • Meditasyon: Meditasyon, zihninizi sakinleştirmenize ve endişelerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Sosyal fobiye sahip kişiler, meditasyon ile kendilerine güven duyabilirler.
Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları
Sosyal Fobi ve Sosyal Fobiyle Mücadele Yolları
32 Cevap