Mesela neden ilk geceye gerdek gecesi deniliyor, ne alaka?
1 ay
Mesela neden ilk geceye gerdek gecesi deniliyor, ne alaka?
Gerdek kelimesi, Farsça kökenli olup "girdak" (گردک) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Bu kelime Farsçada "çadır, otağ" veya "gelin odası" anlamına gelir ve daire/çadır manasındaki gird (گرد) sözcüğüne "+ak" eki getirilerek türetilmiştir. Kelime, tarihi süreçte zifaf odası anlamını kazanmıştır. [1, 2, 3]Kelimenin Kökenine Dair Detaylar:Etimolojik Köken: Farsça girdak (kral çadırı, otağ, gelin odası). Kök: Gird (yuvarlak nesne, daire, çadır). Tarihsel Kaynaklar: 1303'teki Codex Cumanicus (kerteg) ve 14. yüzyıl metinlerinde (Şeyyad Hamza) benzer anlamlarda kullanıldığı tespit edilmiştir. Kullanım Amacı: Gelin ve damadın düğün gecesi baş başa kaldıkları yer, zifaf odası (hacle) anlamını taşır. [1, 2, 3, 4]Farsça'da "çadır" manasına gelen gerd kelimesinin musaggarı (küçültülmüşü) olarak, gelin odası için kullanılan bir terimdir.
Girmek kelimesi Türkçe kökenlidir ancak gerdek kullanımı TDK tarafından da Farsça kökenli olarak tanımlanmış
Neşe harbalioğlu adlı kişinin makalesine baktım şimdi. O da araştırmaları neticesinde gerdek sözcüğü kökeni düpedüz farsçadan geçmiş değil moğolcadan geçerek fars dilinde yer almış olabileceğini söylüyor. Yani açıkçası bet bir bilgi yok. Eski Moğol ve Fars dili çerçevesinde şekillenmiş diyebiliriz
Evet doğru söylüyorsun ben Moğol kökenli olduğunu düşünüyorum
🫰🏻
Korean heart
Cevap
26Cevap
gerdek, evlenen ciftin ilk gece birlikte oldugu anı anlatan eski bir kelime… yani evlilik sonrası ilk gece... eskilere sormak lazım
Oradan bakınca chatgpt'ye falan mı benziyoz kral? Şu sarf ettiğin eforun çeyreğine öğrenirdin
Farsça kökenli bir kelime girdak (kral çadırı, gelin odası, otağ) kelimesinden türemiştir
Valla gerdek gecem hüsranlı geçtiği için anlamınıda hiç merak etmiyorum 🙄😅
Farsçadan dile geçen bir kelime aslı girdak o da çadır, otağ gelin odası gibi bir şey
Farsçada küçük çadır demekte sözlükte süslü oda anlamına geliyor
Gerdirerek sokuluyor herhalde 😂 nereden bilelim kız 🤭
Eskilerin saçmalıkları eskiler kafaları dar insan olmasaydı zavallı kadınlar zulüm gormezdi
Ne diyelim mesela sks gecesi nasıl 😂
ne alaka hiç komik değil bir isim koyulmak zorunda mı sonuçta hayat arkadaşın gidipte direkt sks odaklı bakmak rezillik
Dediğin çok mantıklı. Çoğu insan evliliğe seks olarak bakıyor ama işte
küçük beyinliler zaten site bir kez daha ne kadar küçük beyinlilerle dolu oldugunu kanıtladı okusana bi
Okudum okudum. Aslında o isim nerden geliyor bak merak ettim niye gerdek gecesi acaba bakicam netten 😂
Çokta adam akıllı bişey yazmamışlar bunla alakali
Gel de girek demek
İstersen sana detaylı anlatayım
Offf napacan sende de kendine başka Kelime bul
Önceden konulmuş bir isim işte sen ona ı takıldın
Bazı yöelerde zifaf diyorlar
Seks anlamına geliyor
Bkz. Google
Tatil beldesi 2
Sözlükler den bakk
Geriliyoruz ta ondna ger-
Girdik aslında