Aile her zaman haklı mıdır yoksa bazen sınır koymak gerekir mi?

Aile, insanın ilk aidiyet alanıdır. Değerleri, ahlakı, doğru–yanlış algısını çoğu zaman aileden öğreniriz. Bu yüzden ailelerin iyi niyetli olduğunu varsaymak doğaldır. Ancak iyi niyet, her zaman doğru karar anlamına gelmez.
Her kuşak kendi döneminin doğrularıyla büyür. Anne-babaların “koruma” refleksi bazen kontrol etmeye, yönlendirmeye hatta baskıya dönüşebilir. Özellikle bizim gibi geleneksel yapının güçlü olduğu toplumlarda, “aile bilir” anlayışı bireyin sınırlarını zorlayabilir. Oysa yetişkin bir birey için sağlıklı olan şey, ailesini sevmesi ama kendi hayatının sorumluluğunu da alabilmesidir.
Sınır koymak saygısızlık değildir. Tam tersine, sağlıklı bir ilişkinin göstergesidir. Sınır; mesafe koymak değil, rolü netleştirmektir. “Bu benim hayatım, kararımı ben veririm” diyebilmek; aileyi reddetmek değil, birey olduğunu kabul ettirmektir.
Aile her zaman kötü niyetli değildir ama her zaman haklı da değildir. Sevgi varsa sınır da olmalıdır. Çünkü sınır olmayan yerde ya bağımlılık ya da kırgınlık büyür.
Kısacası:
Aile değerli bir rehberdir ama direksiyon her zaman bireyin elinde olmalıdır.