Merhaba, 2 yıldır kiracı olarak oturduğum evimde geçen gün site yöneticisinden, siteden geçen yol için gelen ecrimisil cezasından dolayı 3500 TL ceza ödemem gerektiğini söyleyen bir telefon aldım.
Ecrimisil nedir? Ecrimisil ödemesini kim yapar?
Daha önce hiç bilgilendirilmediğim bu durumdan dolayı bir kiracı olarak yükümlülüğümün olmadığını düşünüyorum, var mıdır?
Bu cezalar sanırım 5 yılda bir ödeniyormuş, eğer benim ödeme zorunluluğum varsa tüm miktarı mı , oturduğum süreye tekabül eden son 2 yılı mı ödemem gerekli? Bilgi verip yardımcı olursanız sevinirim.
Ev sahibim ecrimisil olarak 3500 TL istiyor, kiracı olarak bu parayı ödemek benim yükümlülüğüm mü?
Öncelikle ev sahibinizi durumdan en kısa sürede haberdar etmenizi öneririm. Zira ev sahibiniz ile imzaladığınız kira sözleşmesi gereğince size kullanımınızda olan konutu sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür.
Borçlar Kanunumuzun 309. maddesi gereğince "Bir üçüncü kişinin kiralananda kiracının hakkıyla bağdaşmayan bir hak ileri sürmesi durumunda kiraya veren, kiracının bildirimi üzerine davayı üstlenmek ve kiracının uğradığı her türlü zararı gidermekle yükümlüdür."
Hukuki dilin dışına çıkarak ifade etmem gerekirse siz bu ecrimisili ödemek zorunda kaldığınız takdirde ödenilen bedelin ev sahibinden iadesi gerekecek yahut ecrimisil tutarında kira bedelinde indirim yapılması gerekecektir. Ayrıca Milli Emlak Genel Tebliği uyarınca “Taşınmaz Tespit Tutanağı”na dayanılarak, işgalen kullanılanlar için tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere bedel tespit komisyonunca ecrimisil tespit ve takdir edilecektir.
9
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Merhaba avukat hanım, Biz henüz bir ödeme yapmadık. Site yöneticisinden bize sözlü talep geldi. Biz bu durumda muhatabınız ev sahibi deyip ona yönlendirmeliyiz diye anlıyorum, doğru mudur?
öyle yapmalısın. bence yazıyla sana bır odeme çıkmadıkça da odememelisin. olmadı gıdıp vergi dairesine sorabilirsin. ama ödemeden yap bunları sonra parayı almak için davalarla uğraşma
Kullanım bedeli yani kira bedeli, otopark gibi kullanıyorlardır. 5 yılda bir ödeniyorsa gelen parayı 50 aya bölüp oturduğun ay kadar ödersin. Geçmişe mi yoksa geleceğe ait mi öğrenmen gerekir.
Ecrimisil kelime itibariyle hazine arazisi kullanan kişilerin kiraladığı müddetçe ödediği kira ücreti. Kiraci ile alakası yok. Bu milli emlakda kimin adına kayıt yapılmışsa ona aittir. Hukuken sizden talep edemez. Siz sadece kiranizi ödeyin. Hic yaptırımı olamaz hukuksuz. Sizi aldatıyor.
Ecrimisilin takdirinde taşınmazın işgalden önceki haliyle getirebileceği muhtemel gelir esas alınır. – Ecrimisil mal sahibi tarafından istenir, fuzuli şagil tarafından ödenir. –Ecrimisil, malın sahibinin izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminattır. Buna istinaden de bu cezayı sen değil mülk sahibi öder.
Hic bir kuracinin ecrimisil odeme yukumlulugu yoktur ceza tapu maliklerine gelir suzde tapu maliki olmadiginiza gore sizi baglamaz bu suna benzer ben. eve gunes enerjisi veya kombi taktiracagim ucretini sen vereceksin gibi birsey olur sakin tek kurus odeme
zam yaparsa afaki ev sahibin olcak habeş maymunu belediyeye şikayet ederim dilekçe veririm diye koz kullan işte.
ecrimisil ödemesi tapu kimin uzerıne ise o öder. kesin bu aklı evvel akepelidir senin ev sahibin sana çökmeye çalışmış. herhalde parti başkanını örnek almış
Bunu lehine kullanabilirsin. Anlaşılan o ki Ev sahibin Hazine arazisi üzerine çökmüş. Ecrimisil ödemesi yapan kişi Hak sahibi olabiliyor. Belediye ye git detaylarını sor. Dediğim gibi ise Ödemeyi Ev sahibine değil Belediye ye yaparsan İleride zaman zaman bununla ilgili Af kanunları çıkıyor Oradan Hak sahibi olabilirsin. Ama bu söylediklerim Özet şeklinde Detaylar için Belediye ile mutlaka görüşmen lazım. Aksi taktirde kimseye hiç bir ödeme yapma.
Site yöneticidind bdn burada kiracıyım. Bu gün var yarın yokum.. Siz lütfen ev sahibi ile görüşün bu durumu deyip site yöneticisine ev sahibinin tel nosunu verin..
Benim bildiğim ecri misil hazine arazileri için alınır. Eğer senin yaşadığın site hazine arazisini işgal etmişse ecri misil çıkabilir. Kesinlikle sana ait değildir. Ev sahibine ait sonuçta kiracisin sen. Yok birde gayrimenkul vergisini de senden tahsil etsin. Ev sahibin hakkını hukukunu bilmeyen bir mal tek kelimeyle.
Senin cezayla ecrimisille filan hic bir alakan yok. Sen kiracisin. Bi ceza varsa onu da tapu sahibi odemeli. Sana israr etmesine izin verme. Kanuna aykiridir dersin.
Temel altyapı-ustyapı harcamaları evin sahibine aittir. Sonuç olarak mülk oturulabilir, yaşanabilir ve yasal statü sahibi olmalıdır ve bu ev sahibinin (tapu senedinde isminyzan kişi) sorumluluğudur.
benim bildiğim ev sahibinin ödemesi lazım o cezayı avukata danışın daha sağlıklı cevap alırsınız burada avukat çıkmaz fazla
0
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Yukarıda avukat Bi'Bilen cevabı var. KizlarSoruyor’da sorulara konunun uzmanları cevap veriyor son yıllarda. Bu benim BiBilenden görüş aldığım 8. sorum. Tavsiye ederim.
Merhabalar,
Öncelikle ev sahibinizi durumdan en kısa sürede haberdar etmenizi öneririm. Zira ev sahibiniz ile imzaladığınız kira sözleşmesi gereğince size kullanımınızda olan konutu sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür.
Borçlar Kanunumuzun 309. maddesi gereğince "Bir üçüncü kişinin kiralananda kiracının hakkıyla bağdaşmayan bir hak ileri sürmesi durumunda kiraya veren, kiracının bildirimi üzerine davayı üstlenmek ve kiracının uğradığı her türlü zararı gidermekle yükümlüdür."
Hukuki dilin dışına çıkarak ifade etmem gerekirse siz bu ecrimisili ödemek zorunda kaldığınız takdirde ödenilen bedelin ev sahibinden iadesi gerekecek yahut ecrimisil tutarında kira bedelinde indirim yapılması gerekecektir. Ayrıca Milli Emlak Genel Tebliği uyarınca “Taşınmaz Tespit Tutanağı”na dayanılarak, işgalen kullanılanlar için tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere bedel tespit komisyonunca ecrimisil tespit ve takdir edilecektir.
Merhaba avukat hanım,
Biz henüz bir ödeme yapmadık. Site yöneticisinden bize sözlü talep geldi.
Biz bu durumda muhatabınız ev sahibi deyip ona yönlendirmeliyiz diye anlıyorum, doğru mudur?
öyle yapmalısın. bence yazıyla sana bır odeme çıkmadıkça da odememelisin. olmadı gıdıp vergi dairesine sorabilirsin. ama ödemeden yap bunları sonra parayı almak için davalarla uğraşma
Evet durumu ev sahibinize aktarın, onlar takipçisi olsunlar.