Merhaba,
2 yıldır kiracı olarak oturduğum evimde geçen gün site yöneticisinden, siteden geçen yol için gelen ecrimisil cezasından dolayı 3500 TL ceza ödemem gerektiğini söyleyen bir telefon aldım.
Bilgi verip yardımcı olursanız sevinirim.
2 yıldır kiracı olarak oturduğum evimde geçen gün site yöneticisinden, siteden geçen yol için gelen ecrimisil cezasından dolayı 3500 TL ceza ödemem gerektiğini söyleyen bir telefon aldım.
Ecrimisil nedir? Ecrimisil ödemesini kim yapar?
Daha önce hiç bilgilendirilmediğim bu durumdan dolayı bir kiracı olarak yükümlülüğümün olmadığını düşünüyorum, var mıdır?
Bu cezalar sanırım 5 yılda bir ödeniyormuş, eğer benim ödeme zorunluluğum varsa tüm miktarı mı , oturduğum süreye tekabül eden son 2 yılı mı ödemem gerekli?Bilgi verip yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar,
Öncelikle ev sahibinizi durumdan en kısa sürede haberdar etmenizi öneririm. Zira ev sahibiniz ile imzaladığınız kira sözleşmesi gereğince size kullanımınızda olan konutu sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür.
Borçlar Kanunumuzun 309. maddesi gereğince "Bir üçüncü kişinin kiralananda kiracının hakkıyla bağdaşmayan bir hak ileri sürmesi durumunda kiraya veren, kiracının bildirimi üzerine davayı üstlenmek ve kiracının uğradığı her türlü zararı gidermekle yükümlüdür."
Hukuki dilin dışına çıkarak ifade etmem gerekirse siz bu ecrimisili ödemek zorunda kaldığınız takdirde ödenilen bedelin ev sahibinden iadesi gerekecek yahut ecrimisil tutarında kira bedelinde indirim yapılması gerekecektir. Ayrıca Milli Emlak Genel Tebliği uyarınca “Taşınmaz Tespit Tutanağı”na dayanılarak, işgalen kullanılanlar için tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere bedel tespit komisyonunca ecrimisil tespit ve takdir edilecektir.
Merhaba avukat hanım,
Biz henüz bir ödeme yapmadık. Site yöneticisinden bize sözlü talep geldi.
Biz bu durumda muhatabınız ev sahibi deyip ona yönlendirmeliyiz diye anlıyorum, doğru mudur?
öyle yapmalısın. bence yazıyla sana bır odeme çıkmadıkça da odememelisin. olmadı gıdıp vergi dairesine sorabilirsin. ama ödemeden yap bunları sonra parayı almak için davalarla uğraşma
Evet durumu ev sahibinize aktarın, onlar takipçisi olsunlar.