Bir sonraki etkinlikte görüşmek üzere canım KScan! <3
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde ses ver KScan! Senin #HepsiŞiddet mesajın nedir?

Bir sonraki etkinlikte görüşmek üzere canım KScan! <3
KizlarSoruyor (@kizlarsoruyor)'in paylaştığı bir gönderi ()
Hemen geldim...
Kadına şiddet sadece fiziksel olarak yapılmıyor. Psikolojik baskılar, zorlamalar, hayatını kısıtlamalar bunlar hep şiddet.
Hayatımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Artık çok seviliyoruz diye ölmek istemiyoruz! Öldüren sevginiz yere batsın! Bunların #HepsiŞiddet
Kadın kısmı karışmaz derken iyi düşün, senin de annen kadın.
#HepsiŞiddet
Görüş
218Görüş
Öncelikle #HepsiŞiddet sloganıyla farkındalık yaratan canım @KizlarSoruyor 'a teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan kısa süre önce 'Ben Kadınım: 1964 Sadece Bir Sayı Değil Utancın Rakamsal Hali' başlıklı yazımda bu konuya yer vermiştim. Kişisel fikrim şudur ki; Kadına şiddet erkek evladını yetiştirirken 'oğlum sen erkek adamsın'diyerek bu ayrımcılığı ve iki yüzlü ebeveynliği başlatan, daha çocuk yaşta oğluna, bir kadına karşı nasıl davranması gerektiğini öğretmeyen başka bir kadından başlıyor.. Çünkü her şey ailede başlıyor ve bir anne çocuklarını yetiştirirken aslında topluma faydalı veya faydasız, iyi veya kötü, alim ya da zalim, vs. bireyler yetiştiriyor. Anne diyorum özellikle. Çünkü baba genelde dışarıda olduğu için annenin etkisi bir çocukta çok daha fazla diye düşünüyorum..
Ve eş adayını seçerken sadece yakışıklı diye, sadece maço diye, sadece ve sadece diye yanlış seçimler yapan, nezaketi aptallık, kabadayılığı erkeklik, kendine saygı duyanı saf gören her bir genç kız bir Emine Bulut, bir Özgecan Aslan adayı nezdimde. Ruh hastası erkekleri toplumdan soyutlamayan, itmeyen, kabul eden ve hatta efendiliği maço adı altında psikopatlığa tercih edenleri ayrıştırmayan bizler sadece yasalarla kurtulamayız bu barbarlıktan bence..
Fiziksel şiddet ve belkide onun kadar öneli psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddeti de göz ardı etmeden evlilik ve beraberlik kriterlerini iyi belirleyen kadınlarla, 'erkek adam yapar' zihniyetindeki annelerin bu sorunu çözeceğini düşünüyorum. Kanunlarda bunun sadece destekçisi olur.
Allah tüm kadınların karşısına inançlı, ahlaklı ve namuslu adam gibi adamlar çıkarsın.. Amin.
siz ne istiyorsunuz alışmışsınız abaza toplumu türkiyede el üstünde tutulmak. bir dediğiniz iki olmamasına... kocanıza ağa oluyorsunuz ve insan bir süreden sonra siniğrleniyor ve kavga çıkıyor bu kavgada güçsüz olan kaybediyor siz ahmak abaza kadın yalakası kişilerde bunu kadına şddet diyor hahahaaaaaa
İyi güzel de "Allah tüm kadınların karşısına inançlı, ahlaklı ve namuslu adam gibi adamlar çıkarsın.. Amin" dediğiniz zaman diğer tüm yazdıklarınız biraz havada kalmıyor mu? Sonuçta ülkemizin çoğu müslüman ve müslümanların kutsal kitabında "kocaya itaat" çok net şekilde altı çizilmiş. Yani eşitlk yok. Erkeğe ağır yük yüklendiği için adaletsizlik var diyemem ama eşitlik diye bir şey yok. Dahası itaatsizlik eden kadının önce uyarılması, sonra yatakta yalnız bırakılması ve yine yola gelmezse inctilmeden dövülerek yola getirilmesi açıkça emrediliyor..
Şimdi inançlı bir erkek aynı zamanda ahlaklı ve namusluysa ve bu inancının gereği karısından itaat beklemesini nasıl garipseyeceksiniz? veya itaatsizlikte direnen karısını dövme hakkı olmadığını bilmesini nasıl beklersiniz? Erkek böyle bir yetkisi olmadığını düşündüğü an ayetin açık hükmüne karşı gelmiş oluyor... Yani bu tarifi yapılan erkek dövmeyebilir elbette ki ama itaat beklemesi de kaçınılmaz @Funda_a bu konuyu biraz açıklığa kavuşturabilir misiniz?
@Apollo21 pardon sen ne demek istiyorsun anlamadım... dahası bir fikri tartışmayı kişisel boyuta çekmekteki kastınız nedir? ben şahsi bir soru sormadım... sadece net bir soru sordum. Dahası benimle senli benli iletişim kurma yetisini kendinizde bulmanızın sebebini de anlamış değilim
@muberra94 "benimle konuşabilme yetisi" ne ya, İslam'ı yanlış anlatıyorsun bu bir, Kur'an'ın en büyük öğreticisi peygamber efendimiz hiçbir eşine bir fiske vurmamış, bu iki. Peygamber dövülmesini Kur'an kesin emrediyor olsaydı ümmetine örnek olsun diye döverdi bu üç. Sorduğun net bir soru değildi bu da dört. Ortada bir problem var ve sanki kadınların yediği dayaklar sadece itaatsizliklerinden kaynaklanıyor olarak görmen net değil. Kadınların yediği dayağı kadından sadece kadınların kabahatinden kaynaklanıyor olarak görmen net değil. İş yerinde ona buna sıkılıp onlara birşey diyemeyen karaktersiz, bastırılmış erkeklik duygularını kadından çıkarması, kadının suçu değil. O bahsettiğin ayetler de, kadının ağzını burnunu kırın ayeti değil. Kadının anasına babasına küfredin ayetide değil. Kadını kırk parçaya kesin ayeti de değil, kadının evladının yanında boğazını kesin ayeti de değil.
@muberra94 Kadının suçu var mı? Evet var, nedir o; kendine hürmet gösteren, değer veren, onun için kalbi titreyeni saf, aciz, pasif görüp. Göz göre göre ona kaba davrananı, maço-karizmatik vs... Olarak görüp ötekini öteleyip, bu tiplerin peşinden giderler. Bak İslamın ilk getirdiği yasalar, kadına şiddeti engelledi, mal, meta gibi kullanılmaları mı engelledi, diri diri gömülmelerini engelledi, birde kölelerin hürriyetiydi. Sen burda yok tokattı yok şuydu buydu diyemezsin. Erkeğin hakkı o dönemlerde vardı, erkek bu zamanda kendi gibi çalışıp evine glekmek getiren, onun gibi iş yapıp zahmet çeken karısından hiçbirşey bekleyemez. Yemek yapmasını da, çay yapmasını da bekleyemez. Ama bizim kadınlarımız hem gidip çalışıp, bir de gelip, temizlik ve yemek yapıp, bir de çocuk duğurup, çocuk bakan kadınlarımız. Öpmek gerek ayaklarının altından. Bahsettiğim tefsir kadının iş ve sosyal hayatta etkisiz olduğu tek işinin ev işi yemek çocuk bakma olduğu dönemlerinde tefsir edilmişki, yine de orda şimdikilerdeki kadına şiddetten bahsedilmiyor, uyarmak için bir iki tatlı hamleden bahsediliyor. Sen kalkıp içeriğinden bir haber olduğun mevzularda, burda net bir soru sordum diye dillendiremezsin. Ben sana demedim o kötü sözü zaten, sen yersen ondayağı hakettiğini görüş beyan ederken kendin söylemişsin. Bende fazla hasret kalma diye isteğine dua ettim beddua değil. Bedduayı sen kendine ettin.
@Apollo21 bunu ben yazmadım... Kuran yazıyor... ben bunu doğru veya yanlışlamadım da... Ama inançlı dediğin zaman eğer Müslümansa bu adam o zaman bu ayetle bağlıdır... Nisa suresi 34. ayette açık açık yazıyor. Dahası Veda hutbesinde de bahsediliyor. Kadın erkeğe itaat edecek. Erkek de ona iyi davranacak. İtaat etmezse de önce nasihat sonra yatakta yalnız bırakma sonra da incitmeden yani zarar vermeden dayak... bunları yazan ben değilim; savunan da ben değilim. Benim yazdığım şeyin ana fikri bu. Eğer kadının inançlı erkek gibi bir kriteri varsa ve kendisi de inançlıysa erkeğe "itaat" etmek zorunda olduğunu ve bu yükümlülüğünü yerine getirmezse dayak yiyebileceğini kabul etmeli.
Hz. Muhammedin eşini dövmemesi bu yazdıklarıma karşı delil teşkil etmez. Eşleri zaten peygamber olduğu için saygıda ve itaatte kusur etmemiş veya nasihatle yola gelmiş olabilirler; o zaman da dayak olmamıştır. Yine kadın olarak kocana itaat edersen niye dayak yiyesin? Bugün koca dayağı yiyenler acaba kocalarına itaat etmelerine rağmen mi dayak yiyor?
Dahası çalışan kadının ev işlerinden sorumlu olmaması ve kocanın ev işlerine katkıda bulunması elbette değişen koşulların gereğidir ama itaat sadece bunla ilgili değildir ki. İslam erkeği "ailedeki otorite" olarak tanımlıyor. Belki ev işlerini beraber yapmaları gerekir kadın çalışıyorsa ancak son sözün erkeğe verilmesi gerçeğini değiştirmez. Dahası islama göre kadının parası zaten kendinedir. Eve harcamak zorunda değildir. Yani kadın çalışsa da sorumluluk erkektedir. Günümüzde de bu durum çok farklı değil. Kadın çalışsa da belli gerekçelerle çalışıyor genelde. Neyse konuyu dağıtmaya gerek yok.
Benimle konuşmanız elbette hakkınız. Bneim eleştirdiğim şey konuyu kişiselleştirmeniz ve senli benli üslubunuzdu.
@muberra94 yine incitmeden, zarar vermeden dayaktan bahsediyor. Ya Allah aşkına yeter. Üsteleme, kimse kimseye itaat etmek zorunda değil. Dinimiz itaat dini değil, muhakemeyi emreder. Hayvan değiliz biz itaatlaştırılalım. Ben burda ne alakası var bu yazıyı yazma gereksinimi duydun diyorum. Buda kadına şiddet konulu birşey paylaşılmış, ve bu itaatle alakası olmayan, kadına yapılan tecavüz, kadına yapılan cinayet, kadının parçalara arılması, burda boğazı kesilen kadınlardan, burda hiç yoktan dövülen kadınlardan, burda uyarı nispetinde olmayıp hayvan gibi atılan dayaklardan. Çocuklarının yanında küfür edilip dövülen kadınlardan, karısından başkalarıyla da düşüp kalkıp, eve geldiğinde beğenmiyorsan babanın evine defol git diyilen ve bir yere gidemeyeceğini bildiği ve o zulme mecbur bırakılan kadınlardan bahsediyoruz. Biz zulümden bahsediyoruz. Biz haksızlıktan bahsediyoruz. Onyazdığın yazının burda yeri yok. Başka platformda tartışılır, Mesela "kadın ve erkek hakları" konulu bir soruda tartışılır konuşulur. Ama yeri burası değil. Bilmem anlatabildim mi?
Ya kusura bakma ama, merakımdan senin diğer konulara paylaştığın görüşleri okudum. Hiç şaşırmadım, tahmin etmiştim beyin içi müktesebatını. Ve burda Allah'ın emretmediği şeyleri Allah emretti diyerek inancını tehlikeye atıyorsun sallantıdasın dikkat et. Kur'an-ı Kerim incitmeden dövmek gibi saçma bir cümle kurmaz dikkatli olmalısın. O cümleyi kuran Kur'an'ın o ayetini tam anlayamamış da öyle tefsir etmişlerdir. Ben Kuran'da beynimi yakan hiçbir ayet görmedim. Dikkat et.
@Apollo21 Kurani Kerimi tefsir edenler de bilim adamları filologlar. Arapça çok zor bir dil özellikle yazısı. Ve Kuranda ayetlerde çoğu kez parantez açılıyor ve başka mana da olabilir diyor. Muberranın dediğini ben de okumuştum aslında. Hafif ceza ver diye yazıyordu ama dayağın incitilmeme türü nasıl olur bilmiyorum. En azından ruhsal incitir. Ve akla kazınır. Kadın sorunlarını ne güzel anlatmışsınız elinize sağık!
@sagat yüzyıllardır bu çeviri bu şekilde algıladı. Son yıllarda konuyu eğip bükmek için bu çeviri konusunu gündeme getirenler oldu; ama ana akım çeviri bunu dövün olarak algılamıştı... son zamanlara kadar 1500 yldır kimse aksini söylemedi... ayrıca siz arapça uzmanı mıssınız? Bazıları öyle diyor başkaları başka şey diyor... ancak tartışma götürmez olan şey şu: kadın itaat edecek. Bu kadar şiddet aleyhtartlığıyla, feminist söylemlerle filan örtüşüyor mu? Kesinlikle örtüşmüyor... enteresandır burada "inançlı erkek" dileyen üyeden konuya bir açıklama gelmiyor bir türlü... yani mesela evlendiğinde itaat edecek mi?
@Apollo21 itaat diyor net şekilde... bunun üzerinde hiçbir tartışma yok... aç ayeti oku; olmazsa veda hutbesini oku... ayeti okuyunca beynin yanıyorsa ve müslüman kalmak istiyorsan ya o ayetin yanlış tercüme edildiğini bizzat ispat edeceksin ya da hatayı kendi beyninde bulacaksın... ben sana numarasıyla ayet veriyorum senin dediğine bak... verdiğin argümanlar geçersiz... Hz. Muhammedin eşini dövmediği, böyle bir ruhsat olması halinde örnek olsun diye döveceğini yazmıştınız. undan beyni yanmayanın neye beyni yansın... Karısının bir suçu günahı yoksa itaatsizlik etmediyse; yatağı ayırınca veya nasihatle sorun çzöüldüyse neden dövsün... hem de bir de mahrem hayatını herkesin gözü önünde yaşayacak ve herkesin gözü önünde dövecek öyle mi? Olacak iş mi bu? Koca peygamber bu sonuçta karısı sözünü dinler; herkes sözünü dinliyorken karısı mı dinlemeyecek; hadi dinlemedi diyelim nasihate rağmen de yola gelmeyecek; yatağından uzaklaştırınca da yola gelmeyecek... bunlar olacak iş değil... hadioldu diyelim Hz. Muhammed karısını herkesin içinde dövecek öyle mi? Dahası Hz. Ömer'in kızkardeşiyle de evliydi ve böyle bir sorun söz konusu olduu için Hz. Ömer'in kızkardeşini baya bir dövdüğü anlatılır. Bunlar da zaten olsa olsa rivayet olur. Ama olabileceği kadarı da var işte... Dahasıislam itaat dini değil gibi daha da alevlendirdiniz beyni; yok artık yahu... islam dininin temeli ulul emre itaattir bir kere
@muberra94 İnançlı erkek yani kalbinde Allah sevgisi zinadan uzak duran erkek anasında dileniyor ki bu dileğe katılıyorum. Dediğim gibi dil uzmanları bile aynı açıklama veremiyor bazı ayetlere. Ama erkeğe 100de100 itaetten bahsedilmiyor. Ama ceza meselesi var da incitmeyen dayak kavramını anlayamıyorum.
@cicimod zarar vermeden anlamında... caydırıcı olacak ama zarar vermeyecek... annemizin attığı terlikten korkar mıydık evet; zarar görür müydük? hayır... ben burada islam savunusu yapmıyorum. Ancak islam elbette erkeğe ailenin reisi yani yöneteni görev ve sorumluluğunu vermiş. Onun bu sorumluluğu doğal olarak onun otoritesinin tanınmasını gerektirir. otorite sahibi olanın illa ki itaat ettirme ve bunun için caydırıcı ceza verme yetkisi olur... Ve her otorite en sonunda illa ki de kaba güce de dayanır. mesela siz devletin kanununa karşı gelirseniz sonunda size bazı şeyleri zorla yaptırırlar. İlla ki kaba kuvvete maruz kalırsın. Diyelim vergini ödemedin. Borcunu ödemedin. Evinden dükkanından malı zorla alırlar direnirsen kolundan tutup hapse atarlar. Erkek de ailenin otoritesi olarak tanınmış islamda. Dahası ayette dayak yorumunu kabul etmesek bile akıl ve mantık işletelim: diyor ki önce nasihat et; olmazsa yatağı ayır (yani doğal olarak yaptırım daha güçleniyor) ve daha da olmazsa dayak veya senind ediğin gibi ceza... amma dikkat et bak yatakta yalnız bırakılmadan sonra gelen bir ceza; yani daha ağır olmalı ki yatakta yalnız bırakılma işe yaramadığında devreye girecek
@muberra94 Her kesin annesi terlik atmamıştır. Ayrıca o terlik çocuğun güzne bile zarar verebilir ki hele korku oluşturup psikolojisini bozmasını demiyorum. Üstelik kocadan gelen o terlik bence anneden gelen gibi algılanamaz. İslamn nerede ve ne zaman yarandığını biliyorsunuz o devirde kadınların velayeti erkeklerdeydi zaten. O yüzden öyle denmiştir. Hem neden erkek ihanet ederse diye bir ayet yok? Sadece müşrik erkek müşrik kadın alabilir mumin kadın alamaz deniyor. Aslında tartşmalara sebep olan çok şey var dinlerde. Ve Apollonun dediği gibi burdaki paylaşım farlı yöne çekilmemeli. Fundanın yazdığı yorum çok güzel ve dileği de güzel ahlaklı, namuslu adam gibi adam demiş inançlı demesi de kul hakkı yememek zinaya düşmemek kadına ince davranan anlayışlı erkekten bahsediliyor (maalesef böyle erkek pek bulunmaz, oysa hepsi müslümanım diyor)
@cicimod çünkü erkekler birden fazla eşe ihtiyaç duyar ama kadınlar tek bir tane eş ister o yüzden kadınlar aldatmaz ihanet etmezler bu onların fıtratına aykırıdır www.diniyazilar.com/.../ okuyun dövün demiyor açıklaması burda
@cicimod ya tabi ki algılanmayacak ama işte islam bir düzen öngörüyor; bu düzenin bozulmasındansa daha az kötü olan bazı yaptırımların önünü açıyor. Şimdi erkeklerin karılarını dövmelerinde bir sakınca olmasa veya hiçbir zarar söz konusu olmasa "canınız istediğinde dövün" derdi... öyle bir şey demiyor ya ne diyor? Sizin sözünüzü dinlemezse önce uyarın nasihat edin diyor; olmazsa yatakta yalnız bırakın diyor; daha da olmazsa son çare dövün diyor... yani illa ki mahsurlu bir şey. Ama daha fazla mahsurlu olan bir şeye mani olunması için erkeğe bu izni veriyor... İslam kadının velayetini erkeğe veriyorsa veriyordur. İslamı ve onun kutsal kitabını belirli bir dönemin şartlarına göre gelmiş sayarsanız o zaman inandığınız Allahın geleceği de kapsayacak bir kitap indiremeyeceğini de kabullenmiş olursunuz. Allah eğer bilgisi kudreti sonsuz ve gelmişi de geçmişi de ve dahi geleceği de yaratansa 1500 sene önce verdiği emir o günü de bugünü de kapsar...
peki benden size soru... bulunmaz dedğiniz gibi kul hakkı yemeyen, harama el sürmeyen bir erkek var; gerçekten de müslüman... ancak söz konusu ayeti tam da benim dediğim gibi algılıyor... son derece adaletli ve vicdanlı biri ama otoritesinin sarsılmasına da müsaade etmeyeceği kesin... yani bir noktada "ben bu evin erkeğiyim cicimod; senin fikrini anlıyor ve saygı duyuyorum ama bu ailenin reisi benim" dediğinde sen boyun eğmek dışında bir seçeneğinin olmadığını kabullenebiliyor musun?
@sagat yaşar nuri öztürk çok tartışmalı bir din adamıdır... yaptığı tercüme de gayet tartışmalı... hadi dövün kımı konusunda başka yorumlar da var ama adam ittat kısmını da farklı çevirmiş ve "başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara" kısmını "Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara" diye çevirmiş... başkaldırıyı görmek nere sadakatsizlik ve iffetsizlikten korkmak nere... Bir kere sırf korku yüzünden yaptırım olur mu? Ortada delil yoksa neye göre korkacak da yatağını ayıracak filan; hadi diyelim ki korku değil de iffetsizlik var gerçekten adam aldatıyor: size mantıklı geliyor mu? aldatan karına önce nasihat edeceksin, aldatmaya başkalarıyla ilişkiye girmeye devam ederse yatakta yalnız bırakacaksın, olmazsa kovacaksın; aklı mantığı olan kimse buna inanmaz... Ha dövün kısmı için tartışmalar olabilir ama ana akım bunu "dövün olarak yorumlamıştır yüzyıllardan beri; Yaşar Nuri siyaset yapmış ve itaat kısmını da kaldırıp iffetsizlik kavramını onun yerine koymuş; amma velakin ifffetsiz kadını nasıl nasihat edeceksin bu da saçma olduğu için korku ve şüphey katmış...
peki madem öyle madem itaat yok, yönetme ve itaat ettirme yok o zaman neden eşleriniz dememiş de kadınlarınız? demiş? ya erkek yanlışa saparsa; kadına "kocanız yanlış şeyler yaparsa nasihat edin olmazsa yatakları ayırın, daha olmazsa evden kovun" demiyor...
burada yapılan açıklamalar sana gerçekten inandırıcı geliyor mu?
@Apollo21
valla bence de daha fazla yazmayın çünkü yazdıklarınızın hepsi hem mantıkla, hem Kuran'la ve hem de kendi içnde çelişkili... dahası tartışma adabından da malesef nasiplenmemişsiniz... bir fikir tartışmasında fikirler tartıya konur ve her iki taraf kendi tezlerini öne sürer... diğer taraf da onu çürütmeye çalışır; örneğin siz "Hz. Muhammed eşlerini dövmemiştir" diyerek tezinizi savunmak için argüman ortaya koydunuz ben de dedim ki "Bu ayete uygun şekilde itaatsizliğin devam ettiğini nereden biliyorsunuz; dövmek emir değil belirli şartlar altında verilen bir izindir" diyerek bu argümanınıza cevap verdim... söylediklerinizin hemen tamamına bu minvalde cavp verdim. Sizin şahsınıza hiçbir şey söylemedim. Kalkıp da diğe rkonularda ne yazdığınıza bakmadım; edepsiz beddualar etmedim; yakışıksız temennilerde de bulunmadım... zatı alinizin şahsı beni zerre kadar ilgilendirmiyor; mesela hem dinden filan dem vurup hem de yunanlıların tanrısının adıyla nick aldığınızı filan sorgulamak yoluna gitmedim; keşke benim şahsım de sizi ilgilendirmeseydi... bu bakımdan elbette sizle veya sizin gibi tartışma adabından yoksun biriyle tartışmanın sona ermesinden memnunum
@muberra94 'son derece adaletli ve vicdanlı biri ama otoritesinin sarsılmasına da müsaade etmeyeceği kesin... yani bir noktada "ben bu evin erkeğiyim cicimod; senin fikrini anlıyor ve saygı duyuyorum ama bu ailenin reisi benim" dediğinde sen boyun eğmek dışında bir seçeneğinin olmadığını kabullenebiliyor musun? ' Adaletli biri bu lafı zaten demez. Ailenin reisi diye kavram doğru eği. Evlilik hayat arkadaşlığıdır. İki aklı başında bireyin birlikte çıktığı yoldur. Birbirlerine emir veremez ki. Karşılıklı karar verirler çözüm bulurlar. Evli -bekar durumu medeni durum adlandırılmış neden? Çünkü medeni olmak önemli. Kuranda hırsızlar için ayette elini kesin yazıyor o zamanlar hapishaneler yoktu ölüm ya da sakatlama cezası vardı. Bunun gibi tartışılan şey çok. Her şeyi de net olarak uygulamak doğru değil. İslamın da diğer dinlerde olduğu gibi ahlakı merhameti nefsi korumayı temizliği önde tuttuğu güzel davranışlara uymak lazım. Kadın dövme hayvan döve hiç bir canlı dövülmemeli. İhanet iki cinse de ait en kötü davranışlardan biridir. Cezayı ancak kadına yıkmak doğru değil. Tefsirlerde alglılarda yanlışlar da olabilir ve dediğim gibi o dönem kadınların söz hakkı yoktu bazı şeyler devirden asılı.
@cicimod
bir kurumun başındaki kişi eğer sana hakkını veriyorsa; sana kaba şekilde seslenmiyorsa, fikirlerini alıyor ve gerekli gördüğü yerde değerlendiriyorsa; ama o kurumun sorumluluğunu alan kişi sıfatıyla o kurumda son kararı veriyorsa ve onun bu son kararına sen uymak zorundaysan bunun adaletsizlik neresinde?
İslam diye bir referansınız varsa o aile kurumunun doğal lideri olarak erkeği belirlemiş işte; gayet açık... başsız lidersiz otoritesiz bir kurum bilmiyorum ben; aile de toplumun en küçük kurumu; hiçbir otoritenin uzlaşma söz konusu olmadığında son sözü söyleyecek kişinin olmadığı bir kurum olabilir mi? Aile dediğin geliri gideri bütçesi ve sürekli alınması gereken kararların olduğu minik ama çok önemli bir kurum. Ordusuz konutan, müdürsüz okul, patronsuz şirket, şöförsüz otobüs bile yürümüyorken bir aile reisi olmadan aile kurumu nasıl yürür? karşılıklı anlaşma elbette ki güzel bir şey; o zaman aranması gereken şey ama her zaman olmaz ki? İlla ki bir kişinin baskınlığı olacaktır... islam da bu konuda tartışma alanı bırakmıyor; erkeği belirliyor
@muberra94 Erkeği belirlemesi de devirden asılı. Dediğim gibi geçmiş zamanda öyle olmuş. Şimdi bile baz Arap ülkelerinde kadın kocasının rapor izni olmadan çok şey yapamıyor. Ama bunu her ülkeye her topluma ait edemeyiz. Ailede reis diye bir şey yoktur. Son karar dediğiniz meseleler de konudan asılı bazen o kararı erkek bazen de kadın vermeli. Ortak karar buna denir zaten. İtaat sözü bile iticidir. Allaha itaat edilir secde edilir yarattıklarına değil. Sizin söylediklerini Hint geleneğinde de var. Hatat daha ifrat dercede: Karı kocasına itaat etmeli çunku koca-tanrıdır. Hatta eskiden orda koca vefat ettiğinde karılar da öldürüyorlardı. Yani sırf dinle alakası yok bu durumun. İslamın yarandığı yer de zamane de düşünülmeli. Ayrıca şeriatla yaşayan ülkelerdeki kadınların yaşamına bakın. Yakn doğuya bakın Afganistana mesela. Kan donduran belgeler var. Bu konular çok tartışmalara yol açıyor hep. Fundanın yazısında dinden itaatten bahsedilmiyor günümüzde kadın dehşetinin aradan kaldırılması için sesleniş bu sadece sonda da kadını mutlu edecek erkek çıksın demiş dilemiş.
@muberra94 seni gerçekten anlıyorum ikiside ortak bir noktada buluşmadiklarinda son sözü erkek söyler diyorsun ama bizim sana cevap veremeyeşimiz bilgisizlikten araştırıcam ama kuranın hak kitabı olduğu kesindir bundan şüphen olmasın bugün daha yeni bulunan o zamanlarda bulunması imkansız birsürü şey kuranda yaziyor ve karbon 14 testi yapılıyor kuran-i kerimde hicbir değişiklik yok yani sonradan eklendi durumu falan
@cicimod
o zaman herşeyi o devire bağlayacak olursanız Allah dediğiniz yüce varlık o günden bugünü göremiyor hatta dünü bugünü ve yarını yaratan değil; zira bir kitap yollamış ama yarını kapsamıyor... Bakın bu dedikleriniz ancak Kuran'ı Muhammed adında biri tarafından yazılmış bir kitap haline getiriyor farkındamısınız? Aynı mantıkla giderek hemen her emri tekrar kendi kafmızdan o gün öyledi bugün böyle dersek o zaman bunun inançla bir ilgisi kalmaz... Sen o kitabı yazanın aklını yani Allahın aklını kendi aklının önüne koymazsan o zaman onu da kendininkiyle kıyaslanabilir bir varlık saymış oluyorsun. O zaman da inanç konusu olmaktan çıkıyor olay. Mesela Oruç için de denebilir ki fakirlerin halinden anlamak için şükretmek için emredilmiş... Peki ben zaten çok fakirsem neden oruç tutayım o zaman... Dahası bak ailenin reisinin kim olacağını o gün belirledyse bugün neden belirlemesin? Olacak iş mi? ya her ikisi de kendi dediğinin olmsını isteyen bireylerse? doğrudan ailenin dağılması öngörülmüyor islam toplumunda; bu da gayet normal... ortak karar elbette önemlidir; söylüyorum zaten... bir orta yol her zaman aranmalıdır; şirkette müdür de yardımcılarıyla beraber karar alır; komutan da kurmaylarıyla istişare eder ama illa ki birinin imzası sağ taraftadır illa ki birisi son kararı alma yetkisine haizdir... yani ya tartışılan konu her ikisi için de hem kadın ve hem erkek için de taviz vermek istemedikleri bir konu ise ne olacak? ya hiç orta yol yok ise veya acilen bir karar verilmesi şartsa... aile bu... 40-50 sene sürüyor illa ki böyle durumlar olur; son kertede birinin ailede nihai sorumluluk sahibi olarak son sözü söylemesi gerekecektir... bazen senin dediğin bazen benim dediğim olur konularından bahsetmiyorum; gerçekten uzlaşının olmadığı olamayacağı ve her iki tarafın bu kez ben tavz vermek istemiyorum demekte ısrar ettiği durumlardan bahsediyorum
@muberra94 sorularlaislamiyet.com/erkek-neden-kadin-uzerinde-soz-sahibidir
Kuranın bugüne uymayan şeyini söyler misin
@sagat
Pardon siz gerçek kişimisiniz bilgisayar programı mı? kaç defa yazacağım aynı şeyi? Ben öyle bir şey demedim; bugüne uymayan bir şeyden bahsetmedim... Cicimod bir çok konu için "o günler için geçerli olabilir ama bugün için geçerli değildir" dedi... ben de diyorum ki öyle düşünürseniz dinden çıkarsınız... bana değil kendisine sorun...
ama illa benden duymak istiyorsanız evet kadının erkeğe itaat etmesiyle ilgili konu için cicimod "o günler için geçerlidir" dedi ve mesela yine kendisi hırsızların elinin kesilmesinden bahsetti
@cicimod
havanda su dövmemek için isterseniz aşamalı ilerleyelim... diyelim çok sevdiğiniz bir arkadaşınız veya akrabanız olan genç bir kadın var evli ve eşini de çok takdir ediyorsunuz... yalnız arkadaşınız kadın biraz fevri ve inatçı biri; bazen kendisi için zararlı sonuçlar doğurabilecek şeyler yapıyor... Bir gün öğrendiniz ki sizin de kensilikle yapmamasını öğütlediğiniz ve sonucunun kötü olacağından emin olduğunuz bir kararını uygulamakta ısrar edince kocası onun bunu yapmasını engellemiş; kaba kuvet kulanmış (dayak demiyorum) yani karısının bunu yapmasına engel olacak ölçüde ama daha ileri gitmeksizin kaba kuvvet kullanmış ve kadın bu kararını uygulayamamış ve bunu yapamadığı için büyük bir sorundan da kurtulduğuna eminsiniz... adam hakkındaki olumlu fikriniz değişir mi? artık onu adaletsiz ve medeniyetsiz biri olarak tanımlayabilir misiniz?
@muberra94 Örnek daha açıklayıcı olsaydı cevap verebilirdim. Yani inatçı ve kendine zarar verebilecek şeyler yapan kadının elbette akli dengesi tartışılır. İnat etme konusunu da bilemediğim için söyleyemem. Her tür dayak konu olmamalı. Yani o adam nasıl çekindirdi bilmiyorum ama en azından dayak zaten olmaması gereken şey. Ayrıca bu konular için acaba yeni soru yeni bence açsanız davet etseniz de orda devam etsek daha mantıklı olmaz mıydı? Hem konular saptırılıyor hem de yorum sahibine haksızlık etmiş oluyoruz bunca ileti gidiyordur şimdi ona.
@cicimod
öyle değil... kendince doğru bir karar aldığına inanıyor... bu kararında ısrarcı. Akıl sağlığı yerinde ama çoğu insan der ya "insanın kendine verdiği zararı başkası veremez" diye... yani illa ki kendine zarar verecek şeyler yapan manyak biri gibi düşünme. Eşi de sen de bu kararının sonucunun olumsuz olacağından eminsiniz... kocası da güzel güzel uyardı ama laf dinletemeyince önünde 2 seçenek kaldı a) ne hali varsa görsün başına geleceklerden kendisi sorumlu demek b) öyle veya böyle bu hareketini engellemek... B seçeneğini tercih etmesi ve bunu engellemek için gerektiği ölçüde (ne eksik ne fazla) onu adaletsiz, gayrimedeni bir insan haline getirir mi? soru net... olayın detayına girersek çıkamayız.. prensipler üzerinden konuşalım lütfen
@cicimod
şöyle bir detay vereyim adam şundan emin: bu engellemeden ötürü oluşabilecek muhtemel sorun veya sıkıntı veya karısının duyacağı üzüntü kesinlikle bu yapacağı şeyin sonucunda oluşabilecek zararın yanında kıyaslanamayacak kadar küçük kalacak...
şimdi somut örnek üzerinden gidersek örneğe takılırız... o örnekteki davranış gerçekten zararlı mı tehlikeli mi tartışmasına gireriz... hayır... o zaman ilke üzerinde tartışamayız... adam oluşacak zararın büyük olduğundan emin; veya alınan riskin çok büyük olduğundan emin... karısının kararının yanlış olduğundan emin... tek veri bu
ne yapmalı bu durumda
@cicimod
oraya sonra geleceğiz işte... örnek vermeme sebebim şu: içinizden gönül rahatlığıyla A diyemiyorsunuz... yani koca "sadece güzellikle uyarmakla tüm görüvinin yerine getirmiş sorumluluğunun gereğini yapmıştır daha fazlasına yetkisi de yoktur ve olacaklardan da sorumlu değildir" diyemiyorsunuz... yani örnek istiyorsunuz; bu ne demek o muhtemel zarar ve gösterilen kaba kuvvet arasında bir orantı olup olmadığına gerçekten gerekli olup olmadığına bakacak ona göre bir değerlendirmede bulunacaksınız... yani duruma göre böyle bir kaba kuvvet kullanımını "DOĞRU" bulaağınız haller olabilir diye düşünüyorsunuz... buraya kadar tamam herhalde değil mi? Bu durumda adamın da yaşam prensibi olarak "eşimi doğru bir şeye yönlendirmek veya bir yanlıştan ve bir tehlikeden alıkoymak için onun rızası duışında kaba kuvvet kullanmam ASLA SÖZ KONUSU OLAMAZ" demesini beklemiyorsunuz... yani "yerine göre bunu uygulayabilirim" demesini makul görüyorsunuz. Nasıl ki siz şimdi örnek istiyorsunuz erkek de duruma göre diyecek bu halde değil mi? Peki o durum meydana geldiğinde gerçekten de mecburi veya gerekli bir durum olup olmadığına kim karar verecek? Karısına soracak hali yok. kadının kararı niyeti iradesi belli... kendi karar verecek... soncunda yerinde bir hareket yapacak veya ölçüyü kaçıracak ama sonuçta bu kararı verme yetkisini kendinde gören biri olacak... aslında örnek isteyerek B dediğinizi ima etmiş oluyorsunuz
@muberra94 Bilakis. B yi sorgulamam nasıl bir engelleme yaptığını söylemenizi istediğim içindi. A şıkın seçmeme sebebim de zaten olay makul gemedi. bir taraftan adaı haklı buluyorsunuz ve onun düşüncesini doğru bulup karar vermesini istiyorsunuz öte yandan A şıkkında ne hali varsa görsün demeniz zaten umursamaması demek oluyor ki kendiliğinden elenmiş olunuyor A şıkkı. Örnek durumu daha netleştirebilirdi. Ve her halde örnekten de sonuçtan da karardan da asılı olmayarak dayakla halledilmesine karşıyım demek istedim başından beri.
@muberra94 söz hakkı doğurdun. Öncelikle Apollo isminin Yunan tanrısından dolayı yazmadım, ilk uzaya giden Apollo11 aracından aklıma geldi yazdım. Ve burda beni İslam dışı bir inancın seviciliğiyle itham ettiniz, iftira ve kul hakkından elbet öte tarafta hakkımı alacam. Bunun dışında, ben size beddua etmedim, siz krndinize ve tüm kadınlara ettiniz, bende o zaman kocan döver de isteğin geri kalmaz dedim. Ayrıca burda kadınlara yapılan zulümden bahsedilen bir konuda, elbette haksız yere, şiddetin ölçüsünün çok hiddetli olduğu bir konuda, gereksiz yere bir konu açıp polemik ve tartışma açan, birazda provakatif bir konu açıp ortama sıkıntı veren sizsiniz.
@cicimod
yanlışınız var... bakın A demek net bir cavptır... sonunda her ne olacaksa olsun erkek kadının istemediği hiçbir fiziki müdahalede bulunamaz düşüncesinde olsaydınız A der geçerdiniz... derdiniz ki ucunda ne olursa olsun bunu yapamaz... Bakın burada tartışma konusu olan şey yetkinin olup olmadığı; siz yetkinin doğru veya yanlış kullanımını değerlendirmek istiyorsunuz. Eğer yetkinin doğru veya yanlış kullanımı üzerinde değerlendirme yapma talebiniz varsa ortada bir yetki olduğunu da kabul etmişsiniz demektir. Tekraren söylüyorum biz burada şu anda yetki var mı yok mu onu tartışıyoruz... kullanımı yernde mi değil mi onu tartışmıyoruz... onu sonra tartışırız gerekirse...
@muberra94 tekrar etmek istemiyorum. A şıkkını zaten ailesine ya bireye zarar vereceğini düşünen koca yapmaz. B şıkkındaki uyguladığı metot önemli. Her halde bunlar eş - eşit karar vermeliler. Sonuçta kim kimin haklı olduğunu görürse onun kararını kabul etmiş oluyor ki bu da ortak karar olmuş oluyor. Elbette şiddetsiz, dayaksız medeni insan anlatır neyi uygun görüp görmediğini.
@cicimod @muberra94
Bırakın Allah aşkına A'yı B'yi o ayet kadını dövün demiyor. O ayet Allah katında erkek kadından üstündür demiyor. O ayet kadın dövün demiyor. Şahid ol ya Rab, ben yanlıştan dönsün diye görevimi yaptım, Sen'inle alakalı yanlış bildiği bilgiler dağıtıp İslam'ı insanların gözünde kadına şiddet eden bir dinmiş gibi göstermeye devam ediyor.
@cicimod
elbette insanların birbirini ikna edebilediği durumlarda sorun yok olamaz da... madem ısrarla örnek istediniz ben de bir örnek uydurayım. Varsayalım ki o yakın arkadaşınız borsa veya ona benzer yatırımlar yapmayı çok seven biri ve çok riskli ve size göre de kocasına göre de ÇOK YANLIŞ bir kararla ailesinden kendşsşne miras kalan ciddi tutarda parayı sokağa atmak üzere (parada kocanın bir payı veya katkısı yok ama eşi olduğu için iyiliğini isteme sorumluluğu var) ... kayıp keisnlikle çok büyük olacak. Siz çat kapı gittiniz br de baktınız ki tam işlemi yapmak üzereyken kızı yakaladığı gibi götrüp küçük tuvalete kapamış... kız orada tepinip duruyor bağırıyor filan ama yapabileceği hiçbir şey yok. Kocası o sırada öyle işlemler yapıyor ki kapıyı açtıktan sonra bir daha kız bu yanlış ve kendisi için zararlı işlemleri istese de yapamayacak. Onun orada bir kaç saat kalması kesinlikle sana göre de onu maddi olarak çok byük bir zarardan kurtaracak... O anda tepkiniz ne olur? adam doğru bir şey mi yapıyor yanlış mı? o aşamada duruma bir yönden müdahale şansınız olsa ne yapardınız? bu soruya vereceğiniz cevaba göre ilerleyelim o zaman
@cicimod
bir de önceki mesajınızda "erkek yanlış yaparsa ne olacak" gbi çok önemli bir noktaya temas etmişsiniz."Dediğiniz şeyleri erkek yapsa kadın nasıl engellemeli o zaman? " demişsiniz... şimdi buradaki olay şu: sorumlu olmak ve sorumlu hissetmek insanın elinden gelebileceği şeylerle sınırlıdır. Sadece karı koca konusunda da değil insanın belirli bir konuda yanlış gördüğü bir şeyi engelleme imkanı gücü ne kadarsa sorumluluğu artık onu yaptıktan sonra biter. Zaten linizden gelmeyecek bir şey için kimse kendini sorumlu hissetmez. Bu duurmda erkek kötü bir karar alıp uygulamaya kalkıyorsa kadın elinden geldiği kadar uyarmak ve ikna etmeye çalışmalı. Bunun ötesinde bir şeyi istese de kimse yasak etmese de yapamaz çünkü kaba kuvveti yok yani kocasına uygulayabilecek bir kaba kuvveti yok. Ama erkek öyle değil. Onun önünde böyle bir seçenek varsa o zaman sözün bittiği yerde kaba kuvvet dışında bir seçenek kalmadığı noktada 2 seçenek hala ortada oluyor: yanlış gördüğü şeye kaba kuvvetle engel olmak veya ben görevimi yaptım ne hali varsa görsün demek...
mesela geçen sene fethiyede bir kadın selfi çekmeye çalışırken uçuruma yuvarlanıp öldü. Bence kocası suçlu değilse de sorumludur. O kadının tehlikelii bir yerde durmasına öyle veya böyle engel olması gerekirdi. O kadının kardeşi olsam enişteye karşı tepkili olurdum...
Ama bir erkeğin başına böyle bir şey gelse karısının sorumlu olmaması mümkündür. Belki uyarmış olmasına rağmen adam gitmiştir. Ama kadın ne kadar ısrar etse de kocasının buna engel olma gücü var. O yüzden her türlü ihmali olduğu düşünülebilir
@Apollo21 Tartışma adabından uzak olduğunuz gibi okuduğunuzu anlayabilme yetisinden de nasiplenmemişsiniz… dahası bir dine inandığını iddia etmenize karşın o dinin peygamberine kutsal kitapta itaatsiz kadının icabında dövülebişmesiyle ilgili ayet gelince sırf örnek olsun diye suçu kabahati olsun olmasın eşini sırf örnek olsun diye toplum içinde dövebilecek biri gibi göstererek alenen hakaret ediyorsunuz… Dahası benim burada daha yeni üye olmama ve çok fazla bir mesaj geçmişim olmamasına rağmen « senin geçmişte yazdıklarına baktım müktesebatını biliyorum » gibi fikre yüklendiğinde ağzının payını aldığında kişiye saldırma, hareket ve iftira etme eğilimi gösteren aşağılık insanların tipik davranışlarını sergilediniz… Kaç gündür yazdığınız hiçbir şeyi okumuyorum. Zira özür dilemek bir kenara hala daha şahsileştirme eğilimini en aşağı formunda devam ettirmeye niyetlisiniz... Bir şeyler yazmama sebebim bu. Size yaraşabilecek hararet ifadesi ne olabilir diye düşündüm. Türkçenin hakaret ifadelerine büyük ölçüde hakimimdir, yüzlerce küfür bilirim ama size iltifat niteliğinde olmayacak bir şey bulamadım... şimdi sizden ricam bu gezegeni sizin gibilerle paylaşmak zorunda olmamdan dolayı duyduğum ızdırabımı depreştirecek şekilde bana artık kendinizi hatırlatmayın... adımı da taglemeyin...
4 kadınla evlenme izni veren, kadına gerekirse vurun diyen kitaba inan birinden şaşırtmayan bir yorum.
"Allah tüm kadınların karşısına inançlı, ahlaklı ve namuslu adam gibi adamlar çıkarsın.. Amin. "
Bir kadını sevmek ve saymak için inançlı mı olmak gerekir?
İnançtan kastınız nedir?
Akıl almaz bir saldırganlık ve aymazlık içindesiniz.
@Tözel-Harekatçı inanmak işinize gelmiyor zor geliyor demi hayat inanmayıp istediğin her halti yemek daha kolay e inanma olum nereye kadar ölceksin ışte zavallının tekisin hala neyi inkar ediyorsun yok olacağını sanıyorsun demi o ayet zamanında savaşlar çok olduğu için erkeklerin sayısı çok azdı o yüzden 1 adam 1 kadınla evlense diğer kadınlar bu evli erkeklerle zina yapacaktı ve adamda karısını aynı zamanda aldatmış olcakti hatta dahada öteye gidip kadınlar birbirlerini öldürebilirdi bu yüzden 4 e kadar evlenebilirsiniz demiş ve yine en sonda ayetin sonundada adaletli davranamazsanız 1 tanesiyle evlenin diyerek yüce kitabımız kuran-i kerim aynı zamanda bugün yaşadığımız deviride kapsıyor
@sagat benim inanıp inanmamam kimseyi ilgilendirmez, kimseye inançlı ya da inançsız olduğumu açıklamak zorunda değilim. Sevgi gibi mükemmel bir hissi bir dine indirgeyen zırcahil sürüsünün yaşadığı bir ülkede tacizcilerin tecavüzcülerin olması beni şaşırtmıyor. Siz bu kafayla devam edin.
@sagat Sevgiyi herhangi bir dine/mezhebe indirgeyen herkes benim gözümde potansiyel tecavüzcüdür, potansiyel katildir.
@sagat tamam canım
Kadına şiddeti sadece fiziksel zararla sınırlayan zihinlerde bir kıvılcım yakabilisek, ne mutlu bize! Eşine bütün gün kötü davranıp akşam yakınlaşmak isteyen, evlilik bir iş ve mecbur benimle yatmaya diyen erkeklere sesleniyorum: Beyler #HepsiŞiddet
Dogru ama cinsellikte evlilige aittir ve ask varsada cok güzel biseydir
@Fragenmir yani...
@Fragenmir anlamadiginiz şey zorlama kısmı. Cinsellik 2 taraf da istiyorsa olur. Sadece erkek istiyor diye kadın erkeği tatmin etmek zorunda değil. Keza 5dakikada işi biten erkekler karılarını düşünüyor mu konusu da var ya neyse. Kadın istemiyorsa kocası da olsa birlikte olmaya zorlayamaz.
@sizofrenkarinca kesin 50tl kazanir tebrikler
@sizofrenkarinca evet ama bazi kadinlarda hep istemiyo yani :-)
@HayelcInsan 50tl kazanmaya ihtiyacım yok. Yeterince kitabım da param da var. Kadınları savunmak için herhangi bir şeye gerek yok. Beyin ve vicdan olması yeterli.
@sizofrenkarinca doğru iki taraf isteyince olur ilişkiler. Yıllarca ilişkisiz bir hayatım var. istenmeyince olmuyor. Acı çektiriyor erkek değil miyim diye sorgulatıyor. Ama olmuyorsa olmuyor. Bu istek karşılıklı olmalıdır. Kadında istemelidir erkek de istemelidir.
Eski sevgili, eski koca, koca, abi, baba, üvey baba kim olursan olsan ol, şiddet hak görülemez.
Sadece kaba dayak şiddet değildir, sözlü şiddet de istemiyoruz.
Kadınsız bir toplumun, çöplükten farkı yoktur. Kadının elinin değdiği her yer yeşillenir. Ana, bacı, kardeş, eş... Hepsi el üstünde tutulmalı.
Kadının değer gördüğü toplumlarda, daha AKILLI çocuklar yetişir.Bu yüzden şiddet değil kadınlara değer gösterin.
#KadınlaraDokunma
#HepsiŞiddet
Ben mesajı mı hazırladığım Bencemle akşam vermeyi düşünüyorum.
#ŞiddeteHayır
Şiddet hoş bişi değil ama artık insanlar şiddetle anlaşır hale gelmiş anlayış sıfır tahammül yok.. herkesin kendine çeki düzen vermesi şart..
"Kadına el kalkmaz ulan, beyinsiz!
Erkeksin ama insan değilsin.
Aslında o en iyiye layık,
Kadına şiddete hayır!"
Kadına şiddet var mıdır? EVET.
Karşı mıyım? Tabi ki EVET.
Ancak bunun sebebi o şiddeti uygulayan erkekliği kadına sertlik ve şiddet olarak varsayanları doğuran ve büyüten kadınlardır. Çocuğunu büyütürken çiçekleri koparmamak ve hayvanlara vurmak yerine onları sevmek gerektiğini öğreten kaç anne var?
Diğer sebep ise yine kadınlardır. Kendisini gerçekten seven, sevecek veya değer verecek ve asla üzmeyecek kişiler varken seçim yapan ruh hastalarını seçenler kim? Aile zoruyla evlendirilenler istisnaya girdiği için onları katmıyorum genelliyorum. 16 yaşlarında 3 kızın konuşmalarına şahit olmuştum. Biri arkadaşlarına erkek arkadaşının dışarıda yakaladığını ve "sana gezmeyeceksin demedim mi" dedikten sonra "marizime kaydı" dediğini duydum. Bunu sevgi göstergesi zanneden kadınlar değil mi?
Eşinden ya da sevgilisinden şiddet gördüğünde soluğu direkt savcılıkta almak kadının hakkıdır ve asla savcı kocayı çağırıp barıştırmaz. Darp raporu alınarak şikayetçi olunduğunda cezası 6 aydan başlar. Ertelense dahi 2. yi tekrar ederse ceza katlar ve ya şiddeti bırakır ya da hapse girmeyi göze alır. Sürekli eşinden dayak yiyen bir arkadaşıma rapor aldırıp şikayetçi olmasını sağladım. Boşanma davası açtı ancak yaşanan kötü bir olay nedeniyle boşanmaktan vazgeçti ama darptan şikayet davasında 6-7 sene önce 3.500 tl ceza aldı ve ertelendi. Tekrarında bu ceza eklenerek katlanacağını bildiği için bir daha eşini dövmeye cesaret edemedi.
Burada ya da medyada hep kadına şiddetten bahsediliyor. NEDEN erkeklere şiddetten bahseden yok?
Evlenip ayrılayım nafakaya konayım diyen kadının yaptığı nedir?
Burada bile hoşuna gitmediği görüş karşısında erkeğe "mesajdan asıldın yüz vermeyince böyle mi oldu" diye iftira atanın yaptığı nedir?
"Sen erkek misin? diyen kadının yaptığı nedir?
Maddi olarak erkeklere yüklenilmesi nedir?
Kendisini mal olarak gören ve "ben ona kendimi vermişim her istediğimi yapacak" diyen kadının yaptığı nedir?
Bu liste uzar gider...
62 pembeliden sadece 1 kişi dürüstçe erkeklere de şiddeti ele almış. 61 kişi sürü psikolojisine kapılıp bencilce yazmış. İşte bu bile şiddet değil midir?
@PiLLy_BheBek seni tebrik ederim. En azından sen iki taraflı düşünebilen gerçeklerin farkında olan ve bunu dile getirebilen birisin.
Koştum geldim.
Şiddet gerçekten toplumda "fiziksel" olarak biliniyor sadece. Evliliklerde bile psikolojik şiddet varsa aile üyeleri tarafından "boşanmaya değer" bulunmuyor bu gerekçe. "Seni dövmedi ya, ona bak" deniyor ama şiddet o kadar basit bir şey değil ne yazık ki. Şiddet kapsamına giren birçok şey var ama bence en can acıtanı görmezden gelinmek.
Duygusal şiddet psikolojik yaralar açar ve bedenen aldığımız yaralar kadar da can acıtır. Duygusal güç kullanıyor çünkü, fiziksel güç kadar ağır bu da.
Neye güvenerek nasıl yapabiliyorlar? Sevdiğim dediğin, saçının kokusuna öldüğün insana nasıl kıyabilirsin? Nasıl el kaldırabilirsin? Hiç mi o tokatı attığında vicdanın sızlamaz, hiç mi o kadın ağladığında oturup sende ağlayacak duruma gelmezsin? Bir şeyi farkettiniz mi? Kadınları döven erkeklerin %90'ı cahil cühela kesim. 3 kuruş maaşla geçinen onu sigara alkole veren kadınını yaşatamayan, ağzından küfür, hakaret eksik olmayan kadını Cahiliye Dönemi kölesi olarak gören mahlukatlar.
Ben merak ediyorum: Sorsan herkes müslüman. Senin dinin ne diyor? "Kadınlar, sizlere emanettir. Onlara iyi davranınız."
Bizim erkek müsvettlerinin dinden kulaktan duyma bilgilerle kopartıp böldükleri 2 şeyden biri "Çok eşli olam, karı alam" ikincisi "Koca üstündür, döver de sever de." İnsanın gerçekten midesi bulamıyor böyle insanların yaşadığını gördükçe. Çünkü bu insanın yaşaması demek karısına şiddet uygulaması, çocuklarının bozuk psikolojiyle dünyaya gelmesi demek. Bugün yarın eşimiz trafikte araba kullansa böyle magandalara denk gelme şansı yüksek demek. Hatırlıyor musun? Seydoğlu mu, seydioğlu mu baklavaları vardı? Ne oldu onlar? Trafikte hamile bir kadının arabasına saldıracak kadar müsvetteleştiler. Güçleri hamile ve savunmasız bir kadına yetti.
Biz bunlara Erkek demiyoruz arkadaşlar. Lütfen beni ve benim gibi düşünenleri; bu cahil, bağnaz, yobaz ve Dünya'dan temizlenmesi gereken müsvettelerle aynı keseye koymayın. Kadınlar sonuna kadar haklılar, bu cühelalar bizim de adımızı lekeleyip karartıyor. Ben onlar adına sizden özür dilesem de bir fayda etmeyecek. Çünkü özürlük durum yok bunların temizlenmesi gerekiyor. Diyebileceğim çok kötü zamana denk geldiniz hanımlar. Hakkınızı helal edin. Biz utanıyoruz onların yerine. #HepsiŞiddet
Kadınların üstlerine bu kadar çok gidilmesi, özgürlüklerinden mahrum bırakılıp, yaşama haklarının bile ellerinden alınması ne kadar çok üzücü. Cinsiyetçi yaklaşımları, kadınların üzerinde kurulan baskıyı hiç doğru bulmuyorum. Umarım kadına yapılan her türlü fiziksel, psikolojik şiddet son bulur. #HepsiŞiddet
Şiddet sadece fiziki olarak algılanmamalı.
Psikolojik olanı da kötü. İster kadın ister erkek olsun şiddetin her türlüsü zalimce ve kötü. Sözlerle ifade etmek yerine bu yola başvuranların hepsi aciz. Bizler sosyal bir varlığız. Bizi diğerlerinden ayıran en önemli özellik akıl ve konuşuyor olmamız.
Bunu kullanmayanlar ne kadar da zavallı..
Daha güzel bir toplum ve daha güzel bir gelecek için empati, anlayış önemli. Karşındakini dinlemek önemli.
Hep beraber yaşanılası bir dünya için..#HepsiŞiddet diyelim.
doğru ve son bulmalıdır baksı ve bastırbasyon diyorum. kısaca ve net
Kadınların toplumdaki yerinden, başarılarından, görmesi gereken değerden hep bahsediyoruz ama ne kadar değer veriyoruz kadınlara?
Sosyal medyada kadınla ilgili toplumsal konulara karşı duyarlıyız, sözde biz kadınlar baş tacıyız ama ben yüksek sesle güldüğümde aile üyelerimden uyarı alıyorsam bu da şiddet değil mi? Biz kadınız, kendi kararlarımızı kendimiz alır ve istediğimiz gibi hareket ederiz. Hiç kimsenin bizi yargılamaya hakkı yok.
Sen kadınsın başını daima dik tut, toplumsal baskıların kurbanı olma. Çünkü bu hayata bir kere geliyorsun!
Sen erkeksin sen yaparsın, paşa oğlum diye büyütüldüğü sürece erkekler,
ne şiddet biter ne de kadına değer verilir!
Kadın eğitilmeli
Kadın bilinçlenmeli ki eğittiği erkeği de adam edebilsin!
Ayrıca kadın kadar #erkeğede #şiddet #var !
Nafaka erkeğe şiddettir
Sen çalış ben yiyim demek erkeğe şiddettir... vs vs
kadınlara uygulanan fiziksel şiddet kadar #erkeklere de müthiş bir #psikolojik #şiddet #uygulanıyor.
kadına şiddet uygulayanlara lanet olsun ama bizim ülkemizde kadına da erkeğe de çocuklara da hayvanlara da şiddet uygulanıyor..#Eğitim lazım insanımıza
Cahillik en büyük şiddet!
#HepsiŞiddet
Evli kadınların sırf çocuklar ortada kalmasın diye eşlerine dayanmalarını ve ''dayan'' denilmesini doğru bulmuyorum. Hiçbir kadın ne çocukları için ne de başka biri için şiddete katlanmak zorunda değildir. Bu bir hak asla değildir hele mecburiyet hiç değildir. Dayan dayan nereye kadar? Ölünce mi bu işkence bitecek? İşte sırf bu yüzden bir an önce kurtulmaları lazım o cehennem ateşinden.
Ne o çocuklar böyle bir babayı hak ediyor ne de kadın.
''Çocuklarının hatrına katlan'' tavsiye değil, yaşanacak vahşete önayaktır. Katlanma! #HepsiŞiddet
Harika yazı😃
Yazım kötü ama olsun. 😅
ERKEK KADIN FARK EDER MI? HEPIMIZ INSANIZ. HEPIMIZ YASAMAYI HAK EDIYORUZ.
HIC BIR SEBEP SIDDETI HAKLI KILAMAZ. SIDDET SADECE FIZIKSEL DEGILDIR.
Bundan 60 65 yil once anneannem savci olmak istedi liseye gitmek istedi. Kiz diye mahalle baskisi yuzunden babasi okutamadi. Bu bir siddettir.
Bundan 90 yil kadar once anneannemin annesi elinde 3 somun ekmek, 2 demir parayla camlari bile takili olmayan bir evde kocasi tarafindan birakilip asker yolu bekledi. Bu bir siddettir.
Bundan 90 yil kadar once yine dedemin annesi kocasi tarafindan darp edilerek koca konaktan atildi tek goz ocaksiz bir eve iki cocuguyla siginmak zorunda kaldi. Ne zaman eline para gecse baska bir kadinla beraberlik yasayan kocasi gasp edip ustune dayak atip gitti.
Hala annem babam tarafindan psikolojik siddete maruz kaliyor. Evi gecindiren annemin parasini yiyip ona bagirip cagiriyor. 80 85 yaslarindaki ebevynleri uzuntuden hastalanmasin diye ayrilamiyor.
Ben kucuk yasta babam tarafindan hem psikolojik hem fiziksel sideete maruz kaldim. Hala daha etkileri devam ediyor gunde 375mg antidepresqnla ayakta kaliyorum.
Siz erkeklerin sirf gucu var diye bize bunlari yapma hakkiniz yok. Eger biz size karsilik vermiyorsak insan olmayi bildigimizdendir.
Sizde ogreneceksiniz artik bebek cocuk kadin yasli trans gay lez hayvan bitki hic birseye zarar vermemeyi ogreneceksiniz. Canlinin ne olursa olsun kutsal oldugunu ogreneceksiniz. Insan olmayi ogreneceksiniz. Artik daha fazla kadin olmeyecek cocuklar taciz edilmeyecek yaslilar suistimal edilmeyecek. Engelliler itilip kakilmayacak. LGBT+ bireyleri nefret soylemleri ve cinayetlerine kurban gitmeyecek. Hayvanlar tecavuze ugramayacak.
Artik yeter diyecegiz. Sesimiz ciktigi kadar haykiracagiz. Dilsiz seytanlardan olmayacagiz. Canimizi almakla tehdit etseniz dahi dimdik size insan olmayi ogretene kadar mucadele edecegiz.
Bir kadını döverek hizaya getiremezsiniz, saçından tutup sürükleseniz bile bir gün kendi yoluna gider tutamazsınız. Sırf vücudumuza vuramadınız diye o kırdığınız tabak çanaklar var ya işte onların #HepsiŞiddet
Kadına şiddet sadece fiziksel değildir. "Kadın başına yapamazsın, kadın başına beceremezsin" duymak istemiyoruz! Binlerce kadın bu konu baskılanmakta. Psikolojik ve sözlü şiddete boyun eğmek istemiyoruz. #HepsiŞiddet
Biz kadınız, gerekirse en iyisini "Kadın başımıza" yaparız!
Aklı başında hiçkimse kadına şiddeti savunmaz orası kesin.
Kesin de gençler burda propaganda yapmakla da olmuyor bu işler.
Öncelikle ötekileştirmekten artık vazgeçmemiz lazım, kadınıyla erkeğiyle.
Ve bugün eğer hala kadına şiddet var ise bunun tek sebebi aile içerisinde yaşanan kopukluklardır.
Hiçbir çocukta kadına şiddeti göremezsiniz ama olgunlaştıkça içte yatan sebepler birgün patlak verir ve insanın içinde dizginleyemediği canavarı ortaya çıkarıverir.
Çocuklarınıza ailenin nedemek olduğunu, kaedeşliğin nedemek olduğunu, terbiyeyi ve ahlakı aşılamadığınız sürece bu şiddet herzaman varolacaktır.
Hiçbirşey sebepsiz yere meydana gelmez.
Bunu engellemek yine sizlerin elinde.
Düzgün bir aile olarak, sağlam temeller üstüne bşe yuva kurarak bu yarayı enaza indirgeyebilirsiniz.
Sokakta çaresiz bir hayvanı tekmeleyen insanı karşınıza alıp konuşmakla, dövüp pataklamakla veya ömür boyu hapse atmakla düzeltemezsiniz.
Hepsinin temelinde çürük noktalar vardır.
Ve bugün, burda bu şiddete karşı olan birçok kişide de bu çürük noktalar mevcuttur.
Keşke herşey bir konu başlığı açmakla, bir haber sayfasında olmakla veya birgünü bu şiddete ayırmakla çözülseydi.
Çözülseydi de hergünümüzü ayrı bir soruna ayırsaydık.
Ama malesef.
Bu işler böyle olmuyor.
Şiddet sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da yapılır. Regl olan bir kadın aldığı pedi saklamak zorunda hissediyorsa kendini bu onun ayıbı değildir. Bu o kadına bunu yapmaya mecbur bırakanların ayıbıdır.
Kadınlara yapılan iğrenç alç. akça bütün saldırılar elbet bir gün hak ettiği cezayı bulur.
En İyi Görüşler