Fazla uzun tutunda okunmuyor diye bu Bence'yi olabildiğince kısa tutacağım. İyi okumalar.
Yaşadığımız coğrafyada çok sayıda Türk ve Kürt kökenli vatandaş var. Bunların tarihte ilk kez ne zaman ve nasıl bir araya geldiklerini ve kökenlerinden sizlere bahsetmek istiyorum.
Türklerin Ortaya Çıkışı ve Kökenleri

Türkler, ilk olarak Sibirya ormanlarından yayılmış ve Altay Dağları'na değin uzanmışlardır. Soğuk bölgelerde yaşadıklarından göz kapakları yağlı olduğu için gözleri de çekiktir. Korelilerin çıkış noktası da burasıdır ki zaten Türkçe ile Korece aynı dil ailesine mensupturlar. Türkler; kısa boylu, açık tenli ve çekik göz gibi fiziksel özellikleriyle ön plana çıkarlar. Orta Asya'da kurdukları devletlerle Avrupa'ya değin uzanmayı başardılar.
Kürtlerin Ortaya Çıkışı ve Kökenleri

Kürtlerin ilk ne zaman ortaya çıktığına dair elimizde kesin bilgi yoktur ancak Rus tarihçi Vladimir Minorski, Kürtlerin atalarının Medler olduğunu iddia eder. Medler, M.Ö. 600'lü yıllarda varlığını sürdürmüş büyük bir imparatorluktu ve İran'da kuruldu. Kürtlerin çıkış noktası da bu bölgedir. Kürtler, Hint-Avrupa ırk ailesine mensup olup İranî kavimlerdendirler ve bundan dolayı Kürtçe, Farsçayla oldukça benzerdir. Kürt ismi ilk defa 2'nci yüzyılda Batlamyus'un haritasında geçmektedir.
Türklerle Kürtleri İlk Defa Bir Araya Getiren Olay: Oğuz İstilası

Oğuz Yabgu Devleti, Uygurların yıkılışından sonra bugünkü Kazakistan sınırları içinde kurulmuş ve Oğuz Kağan'ın soyundan gelen bir Türk devletiydi. 24 Oğuz boyu bulunan devletten Kınık boyu, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nu kurarken Kayı boyu ise Osmanlı İmparatorluğu'nu kurmuştu. Tabii o zamanlar Osmanlı Devleti henüz kurulmamış, Büyük Selçuklu Devleti ise yeni kurulmuştu.
Oğuz Türkleri, yurt bulmak için akın akın ilerlediler
Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşunun ilk yıllarında, Oğuzlardan büyük bir Türk göçü başladı. Bu Türkler yurt bulmak için Bağdat'a kadar ulaşıyor ve gittikleri yerlerde taşkınlık çıkardıkları için Abbasi halifesi Kaim Bi-Emrillah onları Selçuklu sultanı Tuğrul Bey'e şikâyet ediyordu.
Türkler, Diyarbakır'da kurulmuş bir devlet olan Mervanîler üzerine ilerledi
Yurt arayışında olduklarından Orta Asya'dan kalkıp Anadolu'ya kadar gelen Oğuz Türkleri, Diyarbakır ve çevresinde kurulmuş bir Kürt devleti olan Diyarbekir Mervanî topraklarına kadar girdiler. Mervanî lideri Nasrüddevle, bu durumu Selçuklu sultanı Tuğrul Bey'e haber etti. Mervanîler her ne kadar Diyarbakır civarında hüküm sürse de geriye kalan Anadolu toprakları Bizans'a aitti. Tuğrul Bey ise bu şikâyetlere karşılık Nasrüddevle'ye ''Sen bir Müslüman devlet liderisin ve topraklarına gelen bu Türkleri orduna dahil ederek onlardan Bizans'a karşı faydalanmalısın.'' dedi. Böylelikle Türklerle Kürtler ilk kez tarih sahnesinde karşılaşmış oldular.
Sadece Bir Özür, Kürtlerin Kurduğu Devletin Yıkılışının Önüne Geçti

Tuğrul Bey, Abbasi Halifeliği'nin maruz kaldığı Şii baskılarına son vermek için 1055 senesinde Bağdat'a gitti. Şii Büveyhi Devleti'nde bir komutan olan Arslan Besasiri ile Diyarbekir Mervanîlerinin ittifak etmesi, Selçuklu sultanı Tuğrul Bey'in Mervanîler üzerine yönlenmesine sebep oldu. Ancak Mervanîlerin lideri Nasrüddevle, bundan pişman olduğunu ileri sürerek Selçuklu sultanı Tuğrul'dan özür diledi. Bunun üzerine Tuğrul Bey, Mervanîlere saldırmayarak geri döndü. Onun bu kararı, ilerideki Türk-Kürt birliğinin başlangıcında önemli bir rol oynayacaktı. Zira Tuğrul Bey, Mervanîleri ortadan kaldırsaydı belki de bugün Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşlarımız olmayabilirdi.
Türklerle Kürtlerin İlk Defa Aynı Safta Yer Aldığı Olay: Malazgirt!

Sultan Tuğrul öldükten sonra yerine Alp Arslan tahta geçti. Bizans'ın Romanos Diogenes önderliğinde büyük bir orduyla geldiğini haber alınca derhal Suriye'den Ahlat'a (Bitlis) hareket etti. Yol güzergâhı, Kürtlerin kurduğu Mervanîlerin üzerinden geçiyordu ve o dönem müelliflerinden Sıbt İbnü'l Cezvi'nin yazdığına göre 10 bin Kürt, gönüllü olarak Alp Arslan'ın ordusuna katıldı ve Malazgirt Savaşı'nda birlikte cenk ettiler. Bu olay, 1000 yıllık Türk-Kürt birlikteliğinin temelinin atıldığı olaydı.
Kürtlerin Kurduğu Mervanî Devleti'nin Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na Bağlanması ve Anadolu'daki Kürt Varlığı

Sultan Alp Arslan 1072 senesinde öldükten sonra yerine oğlu Melikşah tahta geçti. Selçuklu vezirlerinden Fahrüddevle, Sultan Melikşah'tan izin alarak 1085 senesinde Mervani Devleti'ni Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na kattı ve o bölgede yaşayan Kürtler de artık Türklerin kurduğu Büyük Selçuklu İmparatorluğu bayrağının altında yaşamaya başladılar. Böylelikle 1085 senesinden günümüze kadar Doğu Anadolu Bölgesi'nde Kürtler, Türklerin kurdukları devletler altında yaşamlarını sürdürdüler.
En kısa hâliyle Türk-Kürt ilişkileri bu şekilde başlayıp günümüze ulaştı. Özetlemek gerekirse, Türkler daha Orta Asya'dan kalkıp Anadolu'ya gelmeden hatta Büyük Selçuklu Devleti'ni kurmadan önce Diyarbakır ve çevresinde Mervanîler adında bir Kürt devleti kurulmuştu. Ancak bu Kürt devletinin Bizans'a karşı mücadele edecek kuvveti yoktu. Anadolu'ya gelip Bizans'ı yok eden ve burada kalıcı devletler kuran Türkler oldu ve bu süreçte 1000 yıllık Türk-Kürt beraberliğinin temelleri atıldı. (Ütü-Masası)
En İyi Kız Görüşü