Bayram temizliğini yapmak kadının görevi midir? Erkekler de bayram temizliği yapmalı mı veya erkekler de bayram temizliğine yardımcı olmalı mı? #BayramTemizliği
Bu paylaşımına soru cevap olarak paylaşım yapmayı ön gördüm kardeşim umarım yeteri kadar yardımcı olurum Kadın ve Erkek kardeşlerime...
Hocam bazı konuşmalarınızda duydum. Kadının kocasının hizmetini görmek zorunda olmadığını söylüyorsunuz. Kadın kocasının hizmetini görmeyecek de neden evleniliyor ki? Erkek, akşama kadar dışarıda yorulduktan sonra eve gelip bir de çamaşır mı yıkayacak? Evi mi süpürecek, çocuklara mı bakacak? Bu sözünüzün ne anlama geldiğini açıklar mısınız?
Kadından iki türlü hizmet beklenir. Birincisi kadının, erkeğinin iffetini koruması, onun cinsel ihtiyaçlarını tatmin etmesi ve bu cinsel ihtiyacın tabii bir sonucu olarak eşine çocuk vermesi hizmetidir. İkinci hizmet de, bugünkü evliliklerin neredeyse tamamen özdeş anlamı hâline gelen ev hizmetleridir. Bu hizmetler evi süpürmekten yemek pişirmeye, bulaşığa ve benzeri erkeğin ‘Yapmayacağı’ kabul edilen hizmetlere kadar uzanmaktadır. Kadının birinci hizmet türünün tartışılması gerekmiyor. Zaten evlilik esasen birinci türdeki hizmetler için vardır. İkinci türdeki hizmetlere gelince, bu türdeki hizmetler için Ümmet’in müçtehitlerinin iki görüş beyan ettiklerini görüyoruz. a- Büyük çoğunluğu oluşturan müçtehitlere göre kadın, kocasının ikinci türdeki hizmetlerini görmek zorunda değildir. b- Hanefi mezhebindeki müçtehitlerin içtihatlarına göre ise kadının erkeğinin ikinci türdeki hizmetlerini de görmesi dinen vazifesidir. Ancak onların getirdiği ‘dinen vazifesidir’ kaydı, meselenin hukuka intikal etmesi durumunda kadına bir mecburiyet getirilemeyeceğine de işaret etmektedir. Ortada şöyle bir durum vardır: Kadına, erkeğinin bulaşığını yıkamayı, evini süpürmeyi, tarlasında çalışmayı emreden bir âyet ve hadis yoktur. Evet, pek çok hadiste kadının çalışmalarından, iş yapmasından söz edilmektedir ama onlar, açık bir ifade ile kadına çalışmayı emretmemektedir. Hâlbuki kadının birinci türdeki işiyle alakalı birden çok âyet ve hadis vardır ve onlar gayet açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu durum, müçtehitlerin farklı içtihatlarda bulunmalarına neden olmuştur. Bir aile içinde erkek ve kadın, neyi ne kadar yapacaklarına dair hukuki istinatlara başvurduktan sonra o ailede, İslam’ın insanlardan beklediği aile ciddiyeti bulunamaz. Meseleye vacip midir Sünnet midir mantığından önce, aile istikrarı için hangisi gereklidir şeklinde bakmak gerekiyor. Evet, kadına erkeğin ev hizmetlerini görme mecburiyeti getirilmemiştir. Âyet ve hadislerden anlaşılan açık ifade budur. Kadın bunu, hangi din anlayışıyla algılayıp sahiplenecekse o din, erkeğe ‘Doymadıysan bir kere daha otur sofraya.’ tarzında ikinci kadınla da evlenme hakkı vermiştir. Dinin o tarafı kadınlar için iyi de bu tarafı kötü mü olacak? Görülüyor ki Allah’ın hükümleri bir denge üzerine kuruludur. Bu dengenin bir ucundan tutulup çekildiğinde denge bozulabilmektedir. Kadın, kadına sağlanan hakları çekip asıldığında erkek, erkek kendine sağlanan hakları çekip asıldığında da kadın öbür tarafı gerebilmektedir. Şeriat’ımızın kurduğu dengenin formülü şudur:Marûf ölçüsünde iş yürütmek. Marûfun en net ifadesi, karşındakini takdir etmek, kendin için istediğini onun için de istemek, kendin için hoşlanmayacağına onun için de razı olmamaktır. Buna insanlık da diyebiliriz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin, ‘Aişe yemek yap, su ver.’ gibi ifadeler kullandığını, eşlerinin de ona hizmetten zevk aldıklarını görüyoruz. İş resmiyete döküldükten sonra, bir evde haklı yoktur. Anlayış ve fedakârlık ise huzurun kaynağı, bereketin kendisidir. Buharî’nin rivayet ettiği meşhur ‘Hepiniz çobansınız.’ hadisinde de kadın için ‘Kadın da eşinin evinde çobandır.’ ifadesi iyi düşünülmelidir. Evet, kadına evde iş görmeyi emreden âyet yoktur, hadis yoktur ama başta Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin hanımları annelerimiz olmak üzere, ashabın kadınları un öğüttüler, yemek yaptılar, çamaşır yıkadılar, hayvanların bakımlarını yaptılar. Bunları da doğurdukları beş, on çocukla beraber yaptılar. Aişe annemiz radıyallahu anha, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemde söz ederken: ‘Evinin işine yardım eder, namaz vakti geldiğinde de namaza çıkardı.’ demiştir. Meselenin ruhu buradadır.
İslam'a göre kadin evi temizlemiyorsa kocasi yardimci tutmak zorunda. :) Onceden erkek calisiyordu kadin evdeydi ama su an kadin da calisiyor. Neymis erkekler kadin evi temizlemeyecekse neden evleniyormus. Kadin neden evlensin o zaman?
şu an eşimin orkestra şefliğinde ev temizleme dansı yapıyorum.
Perdeler sökülsün, perdeler asılsın. Yerler süpürülmeden önce odalar toplansın... Bize yardım eden vim var.
Evde sadece kadın yaşıyorsa kadının görevidir ama evde bir aile yaşıyorsa ailenin görevidir Çünkü temizlik bilaistisna tüm insanların bireysel görevidir herkes başta kendi kişisel temizliği olmak üzere yaşadığı ortamı temizlemek ve temiz tutmak zorunda Özellikle aile evinde birde çocuklar varsa temizliği bir kişiye bırakmak aşırı derecede insafsız bir durumdur Bu anlamda temizlik kadının görevi değildir Sadece kadının görevi değildir herkesin müşterek görevidir ancak temizlik yaparken yapılırken kadının yönetiminde onun organizatörlüğünde bu işleri yapmak daha pratik çözümler sunabilir Ben bu konuda eşimin organizatörlüğünde daha kolay hallede biliyorum
Alışveriş & Hediyeler konusunda 504 cevap paylaştı.
Şunu akıllardan çıkarmamak gerekiyor, ev işleri hiçbir zaman kadının görevi değildir. Kadın eşine ve ailesine saygısından dolayı ev işlerini yapar. Zaten birbirine saygısı olmayan aile ortamında kadın ev işine elini sürmek istemez.
Malesef sizin bu dediğiniz şey ancs dizilerde oluyor bizim buralarda erkek adam ev işimi yapar? Zihniyeti hakim. Kadın işini yapmasa ya beceriksiz olur ya da pasaklı. 🤷
Kadın görevi ve erkek görevi diye bir şey yok. Bunların hepsi insanların uydurduğu kavramlar. Elbette herkes temizlik yapmalıdır ve ev de ortak yaşanan bir alan olduğu için işler de ortak yapılır. Bu kadar basit.
Gerçekten biz artık bu önyargılardan ne zaman kurtulacağız? Ev temizliği yapmak kadının görevi mi? Başka işleri yapmak erkeğin görevi mi? Bu hayatta yaşıyoruz görevimiz olduğu için mi yaşıyoruz yemek yiyoruz görev olduğu için yiyoruz hayatta kalabilmek için ama sizler her şeyi bir görev olarak algılıyorsunuz ve kadın-erkek ilişkilerinde birçok konuyu böyle görevde zorunluluktur diyerek insanların arasında husumet kavga çıkarıyorsunuz.
Bunlar zorunlu olduğu için ya da görevi olduğu için değil insanın evinin temiz olması için yapılır genelde kadınlar erkeklere oranla daha titiz oldukları için kadınların yapmaları her zaman daha güzeldir Allah kadına erkeğe farklı özellikler vermiştir aynı evde kadın yaşamıyor mu yiyip içmiyor mu uyumuyor mu? Tamam o evdeki olan işler kadının değil bu erkeğin değil o zaman ev nasıl olacak nasıl aile bağları ve düzen kurulacak görevi olduğu için değil yaşadığı ortamı temiz tuttuğu için yapar, yeri geldiğinde eşi yardım eder bir görev değil temiz bir ortamda yaşamak için gerekliliktir.
Ablam unideyken ve annem isteyken ben surekli evi temizleyip, giysileri katlayıp yemek yapıyordum. Açıkçası ilerde tek yaşamaya başlayınca bu saydıklarım bana çok yardımcı olacak ki zaten kim daha az yorgunsa işleri o gün o yapmalı. Eger birisi, bu kadın veya erkek; eğer diyorsa ev işleri sadace kadının işidir. O zaman o kişinin bulunduğumuz çağda degilde, beyninin cok eski caglarda kalan biri olduğunu düşünürüm...
Ay öööffff hiçbir şey kadının görevi değildir ya. Sanki bayram diye ev hep mi batık? Temizlik şart sanki ya. Ortalığı toplayıp süpürge tuttun mu tamam. Şu kadın görevi erkek görevi ayrımını bi bırakın ya sallayın şu hayatı artık. Denk gelen yapsın işte.
Annemin kolu kırıldığından dolayı ev işlerini ben yapıyorum daha yeni dolma sardım bulaşık yıkadım çamaşır astım beyazları makineye attım süpürge yaptım hatta ilk dolma yapışım çoğu kızdan daha iyi oldu net inanmayan varsa s. emovskii_ girin bakın hikayeye👍
değil evlendiğin hayat arkadaşın, yatak arkadaşın, çocukların annesi olan kadına elbette yardımcı olurum, çünkü grup dağılımı olucak, eşimin yorulmasını istemem, evde anneme yardımcı olduğum gibi, tabakları getirir götürürüm, masayı silerim, süpürge makinesi ile süpürürüm, yeri geldimi perdeleri asarım bunlar bir erkeğin görevidir.
Her iki kişide çalışmıyorsa evde sadece erkek çalışıyorsa birde eve gelip temizlik mi yapacak. O kadın ne iş yapacak akşama kadar. Hayat bu şekilde müsterek olmaz kadının lehine olur. Kadın evdeyse ev işleriyle alakadar olacak ki hayat müşterek olsun. Kadin ve erkek her ikiside çalışıyorsa eğer çevremden gördüğüm kadarıyla erkeklerde ev işleriyle alakadar oluyor. Her nekadar bir kadın gibi olmasa da yardımcı oluyor. Olmuyorsa zaten insanlığını sorgulaması gerekir.
Bakın eskiden yani savaşlar varken erkekler savaşa gider bayan ise çekip çevirirmiş ama şimdi düzen farklı. Erkek kendi işini kendi görmeli dağınık olmamalı herşeyi kadından beklememeli ancak kadın çalışmıyor ise en azından nezaket gösterip evde birşeyler yapması gerekir buda erkeğin emeğine gösterdiği saygının sonucudur. Herkes kendi işini kendi görürse sorun olmaz.
Bayram için ayrı bir temizlik yapmaya gerek yok bence. Temizlik her zaman yapılması gereken bir şey olduğu için bayramda da aynı şekilde her iki tarafın görevidir.
Yaşadığı alanı temizlemek her bireyin görevidir. Şu bayram temizliği, bahar temizliği saçmalıklarını bırakalım da düzenli ve kısa zamanda birlikte temizlik yapın yeterli...
Hiçbir şey kadın-erkek olarak ayrılmamalı, hele ki bayram gibi toplumsal bir olayın temizliği konusu hiçbir şekilde ayrılmamalı. Ben kendimi bildim bileli bayram temizlikleri babam da dahil olmak üzere ailecek yapılır.
Temizlik insancıl bir davranıştır. Kadını erkeği olmaz bu işin, algılarını kırmayıp da kadının görevidir diye kabul eden herkes, bir tür hayvan bile sayılamaz çünkü hayvan bile pisliğini temizlemeyi kendine görev bilir.
kadında erkekte temiz bir evde oturmak istiyorsa biri süpürgeyi biri viledayi alıp yasadiklari alanı temiz tutmaları lazım beraber bunun kadını erkeği olamaz kadın da çalışıyor erkekte kadın yemek yapiyosa erkek masayı toplamalı tek taraflı sorumluluk herzaman sıkıntı dogurur
Bizde gelen giden olmadığı için bayram temizliği olmaz. Babaannemlerden bildiğim kadarıyla bayram temizliği tam bir eziyet. Tüm evi sil, süpür, parlat, düzenle diye diye canları çıkıyor. Tüm bu zahmeti kadınlara yüklemenin mantıklı ve doğru hiçbir tarafı yok. Aksini iddia edenlere diyecek bir şey bulamıyorum..
Bizde; Karım organize eder, beraberce yaparız. Toplumda; Organizatör de, icra eden de umumiyetle evin kadını olur. Doğrusu; Ne ezen, ne ezilen, insanca hakça bir düzen..
Erkek çalışıyor kadın çalışmıyorsa kadının yapması makuldur. İkiside çalışıyorsa ya temizlikçi tutarlar ya da ortak tatil günlerinde birlikte yaparlar.
Olayı çok farklı yere çekmekte üstünüze yok burda anlatılan şu kadın da erkekte çalışıyorsa evet yardım etmek zorunda kadın da bir erkek kadar yorgun oluyor öteki taraftan kadın evde erkek işteyse o zaman da geldiğinde en azından nezaketen küçük işlerini yapıp karısına yardım edebilir.
Bence tüm ev halkının görevidir biz yaptığımızda abim cam balkonu babam duvarları temizledi diğer abimde o perdeleri taktı annemle biz de evin diğer yerlerini temizledik bitikten sonrada yorgunluk kahvesi içtik :)
Ya genel olarak biz kadinlar temizligi seviyoruz ama erkeklerin bazilarinda hakkini yememek lazim ama dedigim gibi kadinlarin gorevi gibi bisey sayiliyor ama erkeklerde yardim etmeli kesinliklr kadinlara az da olsa
Bayram temizliğini saçma buluyorum. Bence herkesin evi her zaman temiz olmalı. Biz günlük olarak yapıyoruz. Düzenli olarak detaylı temizlik yaptığımız için bayram temizliği gibi telaşımız olmuyor zaten detaylı olarak her gün temizliyoruz.
Bu soruların sorulması doğal, Umarım bu gibi soruların sorulamayacağı, daha çağcıl yaşam tarzımızın olduğu günleri görürüz. Sadece Bayram temizliği değil, evdeki ve ev yaşamındaki her görev eşit şekilde pay edilmeli.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Normalde kadinin gorevidir ama bu zamanda erkekler o kadar pis ki biraz onlar da yapsa iyi olur ogrensinler biraz
Kadının görevi tabi. Saçmalamayın yaa erkek mi yapsın bayram temizliğini. İyice suyunu çıkardınız. Kadın yan gelsin yatsın. Ben hayatta eşime yaptırmam. Erkek isterse yardım eder kadının görevidir