Sayfada çocuklu insan fazla değil, ama sonuçta herkes geleceğin anne ve baba adayı olacak. Sağlıklı beslenmek, çocuklarınıza sebzelerin isimlerini öğretmen sizin için ne kadar önemli? Hiç sordunuz mu mesela bu hangi sebze diye? Oğlumun bilmediği sebze yok şu anda. Nasıl olsa çocuk diye şekere boğuyor musunuz?sağlıklı beslenen çocukBu tatlı şey benim kızım. 2 yasında, ve şimdiden masada gördüğünüz sebzelerin hepsini, çikolata yer gibi yiyor. Diğer çocukların yanında çok sıska ve küçük duruyor ama hormonlu beslenmiyor en azından.
Merhaba ; Sanırım bu konuda iddialıyım. Yani çocuklarım kolay hastalanmıyorlar çok şükür 12 yaşında bir oğlum var hiç diş çürümesi yaşamadı hatta dişleri dökülmedi bile kalıcı dişleri hep süt dişlerinin üzerine çıktı. ara ara tahliller yaptırıyoruz gelişimlerini takip ediyoruz gayet iyiyiz çok çükür.
Çocuklara neleri vermemeliyiz?
asitli içecekler çocuklar için zararlı
Neler yapmadığımızdan başlayalım bir defa bizim evimize asitli içecek girmez. Kola, ve türevleri asla alınmaz içilmez onlara düşmanca davranıyoruz. Aşırı şeker glikoz şurubu içeren ürünlerden maksimum derecede uzak duruyoruz. Ürün alırken içerigi okunur glikoz surubu varsa alınmaz genel itibariyle içerigi ya da genetiği ile aşırı oynana ürünler alınmaz. Jöle (jelibon) gibi tehlikeli içeriklerden uzağız. Fakat bunlar yasak değil yasak olsa cocukların ilgisini çeker bunların sağlıksız hastalık yapan şeyler olduklarını öğrettik çikolata şekerleme bizim kontrolümüzde yenilir. Nadiren gazoz içilebilir ama bir şişe gazozu asla bir kişi içemez paylaştırılır. Bu ve bunun gibi bazı hassas konular var.
Biz Neler Yiyoruz?
sağlıklı tam tahıl ürünler
Aslında herkesin yediği şeyleri biz de yiyoruz. Küçük farklılıklar yapmaya çalışıyoruz mesela bulgurda siyes bulguru tercih etmeye çalışıyoruz. ya da pirinçte karacağ ya da terme ama sonuçta bulgur, pirinç, balık, sebze , meyve hep beraber tükettiğimiz şeyler. Çocuklara meyveyi gün içinde akşam geç olmadan yedirmek sevdiğimiz bir konu. Geç saatlerde yemek yememeye çalışıyoruz.
Sofra Adabı
Sofra Adabı
Bir sofra kültürümüz var hep beraber oturup hep beraber kalkmak ve sofra kalktıktan sonra yemek yememek. Yer sofrasının daha sağlıklı olduğunu biliyoruz bu yüzden yerde yiyoruz... Asla ayakta yiyip içmiyoruz
Alternatif Çözümler
evde pizza yapımı
Pizza yasak değil ama evde kendimiz yapıyoruz mesela. içinde ne olduğunu bilmek güzel. Mesela süte çikolata nesquik falan katmak istemiyoruz sağlıklı bulmuyoruz onun yerine keçiboynuzu tozu kullanıyoruz. Dondurma yasak değil ama hakiki dondurma üzerine keçiboynuzu tozu. Yani alternatif çözümler hep vardır. Mesela brokoli sade yenmez ise çorbada içilir.
Su ve Çerezler
çerezler
Çocuklara su içme konusunda ciddi uyarılarımız olmuştur onlarda alıştılar. Bizim evde asla çerez eksik olmaz. Ama kabuklu alınız çiğ alınır evde kırılır. Badem, ceviz, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, leblebi hurma hep vardır. Mesela acil durumlarda 3-5 badem bütün krizleri çözer. Besleyici ve bol vitaminli.
Süt ürünleri
kahvaltılık süt ürünleri
Sür ürünlerinde serbest bölgeyiz markette gezerken açılır bir kutu süt içilir mesela peynir yoğurt rahat rahat yenir öneriliriz sevdiririz. Hangi peyniri sevmişlerse o alınır yeter ki süt ürünleri yensin. Bu konuda hiç sıkıntımız cok çok Şükür.
Sevilen Tatlara Pratik Çözümler
Eti Petito Gevrek
Çocuklar da bizde seviyoruz mesela kahvaltılık gevrekleri, piyasada güvenilir güzel ürünler var bunlardan evde eksik etmemeye çalıştığım ürün Petito. Sabah acelemiz olduğunda sütle beraber doyurucu ve vitaminli, yanında bir kaç ceviz fındık gayet güzel oluyor. Bazen Bir avuç alıp gidiyorlar atıştırmalık niyetine. Sütün içine katıp içiyorlar. Eti Petito kahvaltılık gevrek bizim eksik edilmeyenlerimizden şu dönemde özellikle tüketiyoruz. Velhasıl kelam Çocuklara yasak koymuyoruz zararlı olanı faydalı olanı anlatıyoruz, sofra adabı önemli, ayak üstü yeme içme yok, her gıdadan alıyoruz, kabuklu çerezler ve kuru bazı meyveler destekçimiz, Petito yol arkadaşımız... Sağlıkla kalın
Tebrik ediyorum çok önemli bir konu. Çocukları sadece şekerli yiyeceklerle besliyorlar ta küçücük yaşta alışıyor çocuk sonra da kilo problemi şeker hastalığı vs alıp başını gidiyor. Ben kendim dikkat ettiğim gibi çocuklarım için de dikkat edeceğim. Tabi bu konuda zıt düşünen anneleri olmazsa. Asıl etken onlar. Babalar çocuklarıyla fazla vakit geçiremiyorlar.
Oğlumla yemekler yapıyorum ara ara. Mümkün oldukça doğal ve organik şeyler yedirmeye çalışıyorum. Her ülkede aynı mı bilmiyorum ama bu ülkede doğal yiyecekler bulmak bir hayli zorlaştı..
Fast Food tarzı yiyecekleri aile olarak hiç tükemiyoruz gibi.
Biz kanada da yasiyoruz. Buranin sorunu fastfood her yerde. Cocuklara saglikli birseyler alistirmak cok zor. BIrde okulda yeme kulturu var burda, mesela ben ogluma cok guzel beslenme hazirliyorumm sabzesinden tuzlu tatli hepsi ev yapimi, bazen yemiyor, neden arkadaslari cookie almis mesela. Yani dogal yiyecek rahat buluyoruz ama aileler cok bilincsiz. Cocuk oldugu icin herseyi yeme hakki oldugunu saniyorlar yaniliyorlar.
Benimkiler her türlü sebzeyi ve meyveyi severler, onun yanında dondurma, çıkolata, bisküvi tarzı da yerler ama fazla almamaya çalışıyorum. Tamamen yasaklamıyorum ama meyveye alıştıkları için çoğu Zaman onu tercih ediyorlar.
Maşallah çok tatlı :) sanırım fazlasıyla haklısınız. Biz büyükler kendi canımızın istediklerini çocukta istiyordur diye önüne dayıyoruz tatlıyı çikolatayı. Bilincçli bireyler yetiştirmek önemli
Benimde 2.5 yaşında oğlum var ambalajlı ürünlerden uzak durmaya "çalışıyoruz" bir ara sürpriz yumurtaya fena takmıştı ocağıma incir ağacı dikti neyseki kurtulduk. Abur cubur yok fazla. Şimdi çok şükür iyi. Ama bazen iştah kapanıyor bazen açılıyor.. Fazla da üstelememek lazım. Aç olan taşı bile yer derdi babam :)
Cocugun remini goruntuleyemedim ama siska dediginize gore umarim sadece sebzeyle beslemiyorsunuzdur.
Protein, karbonhidrat ve yag, vitamin vucudun temel ihtiyaclarindandir. Bunlarin hepsinden dogru miktarda saglikli olan versiyonlarini bun yeye saglamak gerek.
çocuklara şeker ve mısır şurubu denen yapay şeker içeren şeyler almamaya çalışın. onların anlık mutluluğu değil geleceğindeki sağlıkları da önemli bence
Eşim bu konuda çok dikkatli, çocukların iştahı açıksa işiniz zor, cips kola vs gibi şeyler asla vermeyin, çikolata ise az verin. şerbrtli tatlı asla vermeyin içinde şurup var