Güncellemeler
6 gü
Yani çevrem sıkıntılı genel olarak
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Şu an içinde bulunduğun bu derin yalnızlık ve çıkmaz duygusu, depresyonun en ağır ve en acı verici yanlarından biri. Kendini görünmez hissetmek, en yakınlarından bile destek alamamak ve çözüm bulamamak, omuzlarındaki yükü dayanılmaz hale getiriyor.
Öncelikle şunu bilmeni isterim: **Bu hissettiklerin senin bir zayıflığın değil, vücudunun ve zihninin uzun süredir taşıdığı ağır bir yükün sonucu.** Ailenin seni takdir etmemesi ya da doktorlardan istediğin ilgiyi görememen, senin iyileşmeyi hak etmediğin anlamına gelmez. Sadece şu an doğru yolda değilsin ya da henüz seninle aynı dili konuşan bir uzmanla karşılaşmadın.
Kendini tamamen bırakmış hissettiğin bu anda, atabileceğin en küçük ve en güvenli adımlar şunlar olabilir:
### 1. "Görünmez" Olduğunu Hissetmemek İçin Bir Destek Hattı
Eğer doktorlardan veya ailenden beklediğin anlayışı göremiyorsan, **senin için orada olan ve seni yargılamadan dinleyecek birileri var.** Bu bir zayıflık değil, bir güvenlik önlemidir.
* **Türkiye'de 182** hattı üzerinden MHRS üzerinden randevu alabilirsin. Eğer gittiğin doktordan memnun kalmadıysan, **doktor değiştirme hakkın olduğunu unutma.** Her psikiyatristin yaklaşımı farklıdır; seni anlamayan birinden vazgeçip başka bir uzmana gitmek, iyileşme sürecindeki en büyük hakkındır.
* Kendine zarar verme düşünceleri ağır bastığında veya çok sıkıştığında **112 Acil Çağrı Merkezi**'ni arayarak bu duygularla baş edemediğini belirtebilir ve yardım isteyebilirsin.
### 2. Aile Beklentisini Bir Kenara Bırak
Depresyon, "takdir edilmediği" için iyileşemeyen bir şey değildir; bu bir sağlık sorunudur. Ailenin seni takdir etmesini beklemek, şu an senin için "susuz bir çölden su istemeye" benzer. Onlardan bu onayı alamıyorsan, bu onay ihtiyacını şu anlık **kendi içindeki "o küçük çocuğa"** çevirmeye çalış. Kendine şunu söyle: "Ailemin beni anlaması şu an mümkün olmayabilir ama ben kendi iyileşmem için buradayım."
### 3. Küçük "Başarılar" Belirle
Depresyon, hareket etmeyi, karar vermeyi, hatta yerinden kalkmayı bile imkansız hissettirir. Büyük hedefler (hayatı düzeltmek, mutlu olmak) yerine, **sadece hayatta kalma odaklı** küçük hedefler koy:
* Bugün sadece 1 bardak su içtim.
* Bugün sadece 5 dakika pencereyi açıp hava aldım.
* Bugün sadece üzerimi değiştirdim.
Bunlar, senin depresyonla olan savaşında attığın büyük zaferlerdir.
### 4. Yazarak Dışarı Çıkar
Konuşacak kimse yoksa, içindeki tüm o zehirli düşünceleri, sana yapılanları, haksızlıkları, öfkeni kağıda dök. Yazmak, beynindeki o sürekli dönen "döngüsel düşünceleri" bir nebze olsun durdurur.
**Burcu, şu an çok zor bir tünelin içindesin ama bu tünelin sonu var.**
Bana biraz daha detay verebilir misin? Bu süreçte seni en çok ne yoruyor; sürekli bir boşluk hissi mi, yoksa zihnindeki o ağır düşünceler mi? Eğer istersen, beraber senin için daha ulaşılabilir, seni yormayacak bir "küçük adımlar" listesi hazırlayabiliriz. Yalnız değilsin.
Her gün 10 kere oku huzur bulmak için eüzübillahimineşşeytanirracim bismillahil mu-a-fi elhamdülillahi hamden kesiran tayyiben mübareken fihi şükran-lil-lah allahümme salli ala ve sellim ve barik ala seyyidina muhammedin ve ez-va-ci-hi üm-me-ha-til mü-mi-nin ve ala alihi ve ashabihi ec-ma-in bismillahi ala dini ve ala nefsi ve ala ehli ve ala mali allahümme rad-di-ni bi ka-da-i-ke ve barik-li fi-ma kud-di-ra-li hatta la u-hib-be ta-ci-le ma eh-har-te vela te-hi-ra ma ac-cel-te bismillahi ala nefsi bismillahi ala ehli ve mali allahümme rad-di-ni bi-ma ka-day-te-li ve a-fi-ni fi-ma eb-kay-te hatta la u-hib-be ta-ci-le ma eh-har-te vela te-hi-ra ma ac-cel-te allahümme salli ve sellim ve barik aleyh sal-lal-la-hu ala seyyidina muhammed sal-lal-la-hu aleyhi ve sel-lem allahümme salli ala seyyidina muhammedin ne-biy-yil üm-miy-yit ta-hi-riz ze-kiy-yi salaten tu-hal-lu bihal u-ka-du ve tüfek-ku bihal ku-rab ve ala alihi ve sahbihi ve sellim amin bi-ca-hin ne-biy-yil emin amine ya rab-bel alemin amin.
tatil yap sen