Diyetisyen beslenmesinde amaç kişinin görüntüsünün değişmesinden çok tartıda kilo düşmesidir. Amacın tartı değil görüntü olduğunu net bir şekilde anlamış olursunuz.
Sporcu beslenmesi ise neredeyse hiç tartıya bakmaz amaç görüntüyü değiştirip vücudun alabileceği en iyi hâle getirmektir.
Tercihiniz?
Karar vermeden önce profilimdeki bencelere göz atmanızı tavsiye ederim.
Merhaba, diyetisyen beslenmesi için yalnızca hedefin tartıda kilo düşmek olduğunu söyleyemeyiz. Temel amaç tek başına kilo vermek değildir, vücudun yaşamsal fonksiyonlarını en sağlıklı pozisyonuna getirmektir. Söylediğinizin aksine kişinin daha sağlıklı bir pozisyona getirilmebilmesi için kilo alması da gerekebilir. Örn: Anoreksiya veya kilo verdiren hastalıklar da uyguladığımız yaklaşımlar gibi. Baktığımızda kilo vermek bir çok parametrenin iyileştirilmesi için ilk akla gelen önlemdir. Bir çok hastalığın tedavisinde ilk sağlanması gereken esansiyel yağlar dışındaki storage yağların azaltılmasıdır. Eğer hayati organlarla ilgili sorunlar meydana gelmişse visceral anlamda yağlanma aşırıysa ona göre de fikir yürütülür yaklaşımda bulunulur diyet yazarken.
Şuradan sonra bende film koptu; sporcu beslenmesine gelecek olursak hiç tartıya bakmaz gibi bir ifadeyi gördüğümde yüzüm ekşidi, yüzüme ifade veremedim açıkcası. Bakmaz olur mu? Hem de öyle bir detaylı bakar ki!! Hatta branşlara göre özel beslenme diyetleri uygulanır, her branşın vücut kompozisyon değerleri vardır. Şu branşta sporcu bu vücut özelliklerine sahip olursa şu branşta sporcu bu vücut yüzdelerine sahip olursa daha çok randıman alabilir gibi çıkarımlar yapabiliyoruz bu sayede. Son olarak şunu da ekleyeyim; bir çok branşta estetik kaygı yoktur, sporcuların tartıya bakmayıp yalnızca görüntüye bakarlar dediğin kesimi bile en çok tartıya çıkan sporculardır. Estetik kaygıyla bu sporu yapan vücut geliştirmeciler en çok tartıya çıkanlardır. Hatta profesyonellerse bildiğimiz tartıya çıkmazlar biodex, dexa gibi gelişmiş cihazlarla ölçüm yaparlar. Bu dexa falan dediğimiz cihazlar ölçümde hata payı çok düşük cihazlar olduğundan o cihazları tercih ederler. Para da verirler bunun için çünkü dexa heryerde bulabileceğiniz bir cihaz değil araştırma hastanelerinde ve kapsamlı hastanelerde bulunur genelde. Bunu şu yüzden anlatıyorum, amatörler dışındaki sporcular kilolarına bakarlar hem de detaylı bakarlar, ayrıntılı bakarlar, herkesten çok bakarlar. Diyetisyen beslenmesi ve sporcu beslenmesi diye ayrım yapacak olursak ki ben bu ayrımı günlük hayatta pek yapmıyorum çünkü ikisi ayrılamayacak şekilde içiçe geçmiş şekildedir. Ayrımı şu şekilde yapsak daha doğru olur; sporcular için beslenme ve sedanter bireyler için beslenme şeklinde.
Yani yönlendirmen doğrultusunda karar vermeden önce bencelerine de göz attım ama bencelerinde ne bulacaktım onu anlayamadım. Neden bencelere yönlendirdin onu anlayamadım.
Spor yapan birinin diyetisyenin yazdığı diyete uyması mantıksızdır. Bana 1 yumurta diyor spor yapıyorum diyorum o zaman 1,5 diyelim diyor. :dddd Spor anlayışı yürüyüş oluyor diyetisyenlerin 300kg kaldırma değil.
Biri tartı odaklı biri görünüm odaklı tartıysa diyetisyen görünümse sporcu beslenmesi bence de sporcu beslenmesi olmalı tartıdaki miktar çok önemli değil.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Sporcu beslenmesini kim buldu sanıyorsunuz sporcular mı shfsakfhajg Arkadaşlar canım olmayın profesyonel sporcular da diyetisyenle çalışır. Ayrıca hem tartıdaki sayıya hem de vücut kompozisyonuna bakıyoruz segmental vücut analizi yapan aletlerle. Ha bi de kimseyi zorlamıyoruz biz ideal ağırlığı belirleriz ve hedefleriz ama danışan o anda vücudundan memnunsa kilo korumaya geçeriz hedef kiloya düşmesi için zorlamayız (: