Vitaminler konusunda uzman bir arkadasimin tavsiyesiyle bagisikligima destek için venatura d3 k2 vitamini kullanmaya başladım. Ama şu var ki prospektüste günde 1 damla kullanılmalı denilmesine rağmen her 10 kilo başına 1 damla kullanılmalı. Mesela 60 kiloluk birisi günde 6 damla kullanmalı. Sgk hekimlerinin reçetedigi d3 vitaminlerinde maalesef emilim ve fayda son derece düşük. Ve bu konuda hekimler hastaya yeterli bir bilgi vermiyor ne yazık ki. Aslinda bu durum devlet doktorlarının reçeteledigi birçok ilaçta mevcut. Yani hastalarin bilinçli olmaları gerekir.
Devit 3 damla kullanmıştım. Günde 5 damla yeterli demişti doktor. Yani aslında eksikliğin derecesi de günlük alınan dozu belirliyor. Ancak günde 1 damla ne kadar etkili olabilir ki bana da garip geldi. Günde 1 yazıyorsa gün içerisinde 1 kez alınmalı denmek mi isteniyor acaba? Orayı anlamadım ama reçetede yazan doza uymak da faydalı olur.
D vitamini şart. K vitamini ve magnezyum alımı sabah saatlerinde olursa çok daha iyi diye okumuştum. Sanırım dediğin takviyede hepsi var. Balık yağı, somon, uskumru, kefir, mantar birde sanırım brokoli de carmış ama en önemlisi güneş. Yasın iyi güneşlendi isen korkma.🙂
K2 vitamini d3 ün emilimi için gerekli. Yoksa emilim çok düşük oluyor. Zaten ikisi bir arada bulunuyor dedigim üründe. Yazın alınan güneş kışın ne kadar yetsin ki? Aslında buna özen gösteren birisi bahce balkon teras.. vs imkani da varsa kasim sonuna kadar güneşten faydalanabilir. Sağlıklı olmak aslında böyle çok disiplinli bir durum. Içtiğin su, soludugun hava, aldığın güneş, beslenme, uyku, spor.. vs
Çok haklısın disiplin en çok sağlıkta önemli. Dedem çok dikkatli beslenirdi, saatinde kuruyemiş, saatinde yemek yer, az yer sık yerdi. 90 küsür yaşında vefat etti. Babamdan sonra, çünkü babam da bu konuda hiç disiplin yoktu 56 yaşında vefat etti.
Covit nedeniyle multivitamin, D1, B ve C ayrı ayrı kullandım. Ancak daha önce eczaneden reçeteli aldığım bir multivitamin böbreklerime zarar vermiş. Bu yüzden vitamin almayı bıraktım, covit olmaktan daha zararlı bu yapay şeyler.
D vitaminininin tahlil yaptırmadan ve doktor reçete etmeden kullanılması doğru değil. C vitamini gibi arkadaş tavsiyesiyle kullanmayın. Fazlasının zararları var.
D vitamini herkeste eksik çıkar kışın. Ben multivitamin kullanimina karşıyım. Ayrıca senede 2 defa bu konuda detayli kan tahlili yaptırıyorum. Ama tabi genel anlamda bilinçsiz vitamin ilaç.. vs kullanimi doğru değil. Fakat kışın d vitamini kullanimini bence bu konuda bir istisna.