Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı, araştırmalar, her 8 kadından birinin, yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşıdığını, erkeklerde ise riskin daha az olduğunu gösteriyor. Kanserden ölümlerin yüzde 14' ünden sorumlu olan meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Her yıl 1,4 milyon kadına meme kanseri tanısı konuyor. Meme kanseri, genel olarak meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilen ve en sık kanallarda oluşan kanser türüdür. Memedeki sütü yapan kesecikler ve bunları taşıyan kanallarda gelişir. Tüm dünyada kadınlarda görülen kanserler arasında birinci sırada yer alan meme kanseri ağırlıklı olarak menopoz sonrasında görülürken, son yıllarda ciddi olarak 40 yaş altı kadınlarda da sıklıkla görülmeye başlamıştır. Ancak teknolojik gelişme ve erken tanı olanakları, meme kanserinde yaşam kayıplarının düşük olmasını sağlıyor. Meme kanserinde önemli olan, belirtiler ortaya çıkmadan hastalığı yakalayabilmek. Çünkü belirtilerin gelişmesi, hastalığın ilerlediği anlamına gelir.
Peki meme kanseri belirtileri nelerdir?
Meme veya koltuk altında ele gelen kitle,
Memenin boyutunda veya şeklinde oluşan değişiklik,
Memenin başından kanlı akıntı gelmesi,
Memenin derisinde veya meme başında şekil ve renk değişikliği,
Meme veya meme başında içeriye doğru çekilme olması,
Meme de kitle olmamasına rağmen koltuk altında veya çevresinde beze oluşması
Peki kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
Muayeneye önce ayna karşısında başlanır. Eller bele konularak önce memelerin simetrik olup olmadığı kontrol edilir. Memelerde görünür bir kitle araştırılır, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığına bakılır.
Eller yukarı kaldırılarak aynı incelemeler tekrarlanır.
Daha sonra yatarak muayeneye geçilir. Muayeneye önce sağ memeden başlanır. Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulur. Sağ el başın arkasına yerleştirilir.
Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır. Sol meme ve koltukaltı da benzer şekilde değerlendirilir.
Unutmayalım Erken Teşhis Hayat Kurtarır 🌺 Sağlıklı günler dilerim...
Güncellemeler
+1 yıl
🌺🙏🏻
Güncellemeler
+1 yıl
İnşallah bu virüsü de en kısa sürede atlatırız
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel 🌸🌸
Güncellemeler
+1 yıl
Farkındayız korkmuyoruz 🌸
Güncellemeler
+1 yıl
Soruyu siliyorum arkadaşlar
"Erken teşhis hayat kurtarır." Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı, meme kanseri ve belirtileri hakkında neler biliyorsunuz?
kanserde erken teşhis hayat kurtarır cümlesi tamamen bir iddia. eğer hayat kurtarırsa kanser oldugundan habersiz yaşam sürenler neden uzun yıllar tümör olsa bile yaşarken , kemoterapi alanların 4 yıl geçtikten sonra sadece %2-3 lük kısmı hayatta kalıp gerisi hayata veda ediyor? DÜŞÜNDÜRÜCÜ : )
Ben erkeklerin de meme kanseri olabileceğini ilk bu sitede öğrenmiştim. Hepimizin dikkat etmesi gereken bir şey. Lütfen sağlığımıza önem verelim, kıymetini bilelim. “Dediğiniz gibi Erken Teşhis Hayat Kurtarır.”
Bütün insanlığa sağlık diliyorum, inşallah bu virüsün de bitmesini diliyorum ❤️ 🌺
Ana Sayfa > Sağlık > Sorular > "Erken teşhis hayat kurtarır." Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı, meme kanseri ve belirtileri hakkında neler biliyorsunuz?