Covid 19 aşısı olmak ahlaki bir görev midir? Şimdilerde yeni tartışma konusu bu... Covid 19 aşısı olmayanlar çevresindekileri düşünmeyip tehlikeye mi sokmuş oluyor? Bu durumda ahlaki bir ödev yarattığı söylenebilir mi?
Aslında bunda tartışma konusu olacak bir durum yok belki de sadece bizim ülkemizde bu aşı yapılıyor olsaydı Evet belki bu tartışmayı yapabilirdik ama tüm dünyanın yaptırdığı aynı aşılar üzerinden çeşitli polemikler çeşitli varsayımlar üzerine işte yok aşı olduktan 5 yıl sonra felç kalacaksın 10 yıl sonra falan filan olacak bunlar boş işler, yakın zamanda bizim evimizin karşısında oturan komşumuzun kızı 2. doz aşısını olmasına rağmen balkondan düşerek vefat etti, ölümün nerede ve ne zaman geleceğini hiçbirimiz bilemeyiz Allah bilir sadece ama kendi kafamıza göre varsayımlar üreterek aşıdan kaçmak sorumsuzluk tur bugün yoğun bakımlara baktığınız zaman çoğu aşı olmayan insanlar ben aşı oluyorsam kendimi ve çevremdeki insanları korumak için yaptırırken saçma sapan nedenlerden dolayı aşıdan kaçan insanlar beni veya çevresini Büyük olasılıkla tehlikeye atıyor. Haydi diyelim bu sadece bir kişiye özel bir hastalık olsa kendi hayatını düşünmüyor ölmek istiyor diyebilirim ama bu yanındaki çevrendeki sevdiğin hiç tanımadığın insanı bile etkileyen bir hastalık dolayısıyla bu hastalıkla mücadelede kovid-19 aşısı olmak istemeyen birisi başka birisini ölüme terk etmesi ve cinayet işlemesinden farksız değildir. Genel olarak zaten bizim insanımız biri değişiktir aşı olur gidip yaptırmaz aşı olmaz devlet aşı getirmiyor der böyle saçmalıklar zaten bizim halkımızdan çıkar. Açıkçası ben gittim iki doz çin aşısı oldum 3 doz olarak da Alman biontech aşısı olmam gerekirse onu da olurum saçma sapan varsayımlar ile uğraşmıyorum. Bana göre zaten aşı olmayan insanlara bazı kısıtlamalar getirilmesi gerekiyor mesela düğünlere katılmasın spor salonlarına girmesin toplu yapılan tüm işlerde kısıtlamaya tabi olsun ben aşağı oluyorken o akıllı da ondan maaşı olmuyor ya da tüm Dünya bu aşıları yaptırırken insanlar kendini bu kadar akıllı sanarak mı hareket ediyor kesinlikle kabul etmiyorum Evet bu bir ahlaki görev, hatta Bir Müslüman olarak şunu iyi biliyorum ki dinimizde hastalıklara karşı şifası olan ilacı kullanmak farzdır yani sebeplere yapışmak gerekir ölüm gelecek olduktan sonra sadece aşı ile değil başka yollarla da gelir kendi kafamıza göre senaryo yazmanın gereği yok.
Ben aşımı oldum ve yakın çevremde sıklıkla görüştüğüm herkes oldu. Fakat aşı olmanın ahlaki bir görev olduğunu düşünmüyorum, bence bu bir tercih meselesidir.
Tercih meselesi olarak nitelendirmemin nedeni ise daha aşıların güvenliğinin tam olarak ortaya konmamış olması. Covid aşısı olan vatandaşlara sorumluluğu üstlendiğini belirten kâğıt imzalatan bir devlet, aşı olmayı zaten zorunlu hâle getiremez. Bu durumda benim gibi aşıya inanan vatandaşlar aşılarını olur ama inanmayan ya da şüphesi olan vatandaşlara kimse aşı olmadı diye yasaklama veya kısıtlamalar getiremez. Aşı olma şartına bağlı yasak ve kısıtlama getirecek devlet aşının sebep olma ihtimali olan riskleri üstlenir ve vatandaşlarına o kâğıdı imzalatmaz. Deney aşamaları tamamlanmamış olup, acil kullanım onayı sayesinde vatandaşlara sunulan aşının her riski aslında devletindir.
Aşı olup olmamak kişinin tercihine bağlı olsa da koruyucu kurallara uymak yani “maske takmak, sosyal mesafe şartlarına uymak, hijyene dikkat etmek, kısıtlama ve diğer kurallara tam olarak uymak” kesinlikle ahlaki bir görevdir. Aşı olmayanlara kısıtlama getirmek yerine, koruyucu kurallara uymayanlara düzgün yaptırımlar uygulanması gerekir.
Ben aşıya inanıyorum ve aşılar aleyhindeki komplo teorilerine gülüyorum. Ancak aşıyı uygulanmak üzere ülkeye getiren devlet inanmıyor olmalı ki riski vatandaşlara yıkmak için kâğıt imzalatıyor. Aşıların güvenilirliği ortaya konup, Devlet o imza işinden vazgeçerek riski üstlenmediği sürece kimseye aşı olmadığı için kötü gözle bakamam. Ama koruyucu kurallara uymayanlar hakkında aklımdan geçenleri bilseler sanırım beni hapse atarlar.
Aşılarımi tereddüt ederek vuruldum. Çünkü şu ana dek yapabileceğimiz tek çözüm bu, ki bu da bir çözüm değil hastalığı hafif atlatma adına bir tedbir. Asi karşıtı insanları da anlıyorum, onlara kızgın ya da öfkeli değilim, uzun süreli sonuçları ortada olmayan aşılar için insanların tedirgin olması çok normal. Hasta olup ağır geçirmek mi, ilaçları kullanmak mi, kullanmamak mi, aşı olmak mı , olmamak mi... Hepimiz kafası fazlaca karışık Ben olayım da hasta olursam keşke asi olsaydım demeyeyim diye oldum 🤷🏻♀️
Ne ilgisi var ya, rahat bıraksınlar insanları yeter, olana da laf yok olmayana da olmamalı. Olanlar neredeyse olmayanı vatan haini ilan edecek yok ya, kessinler seslerini yeter. Kimse kimseye karışmasın olana karışilmadığı gibi...
Ahlaki gorev mi degil mi bilemem ama ilk basta mecbur degilsiniz dediler olmak istemeyenler olmasin dendi. Sevimi bize birakmislardi simdi mecbur kilacaklar. Oraya buraya giremiyecekmisiz asi olmayinca. Yani oyle ya da boyle o asi vurulacak. Secme sansimiz yok
En başta insanlar kendilerine ve sevdiklerine karşı aşı olmaları icap eden durumları es geçemez. Hamileler ve daimi rahatsızlığı olanlar ve topluma da bir nebze olsun sorumluluk/vicdan duygusu gelişmiş kişiler.. Ahlakla ilgili değil çünkü ahlak çok karmaşık bir konu. Etik diyebilirler bunun yerine.🌻💛🙂
Covid aşısını olmak ahlaki bir görevse o zaman ilk aşıyı bulan Türk profları olsunda görelim güya yasal yasaklılarmış bende inanfım hahahhababaababaaaaahhahaaha
Öncelik benim çevrem değil ben güvenilir sağlıklı bulmuyorum aşı olmayacağım bu yüzden madem aşılara güvenip aşı oluyorlar o zaman aşısız insanlardan korkmaları niye aşı ile güven de olmuyorlar mı?