Boyum 161 Kilo takintim inanilmaz sekilde var. Kilo almaktan aklim cikiyor cok az yemek yiyorum yagli yemeklerden uzak duruyorum 1 sene oncesine kadar 45 kiloydum 2 kilo aldim. Esime falan surekli zayifmiyim diye soruyorum bikti yani benim sorularimdan. Devamli aynaya bakiyorum bacaklarimi inceliyorum tartiya bile cikmak istemiyorum kilo almisimdir diye bu durum nasil duzelir? Bir arkadasim anoreksiya baslangici demisti olabilir mi?
47 kiloyum ama kilo takıntım var. Nasıl yenerim?

Merhabalar,
Vücut ağırlığı ile ilgili bozukluklar, diğer bir adıyla yeme bozuklukları, anoreksiya nervozadan obeziteye kadar uzanan geniş bir yelpazede yer almaktadır. Kişide bunlarla ilgili bir risk faktörü var ise durum hemen kontrol altına alınmalıdır. Vücut ağırlığıyla ilgili bozukluklar ciddi sağlık problemine neden olabilmektedir.
Özellikle sosyal medyada ve çeşitli TV programlarında maruz kaldığımız mükemmel beden algısı kilo takıntısı açısından tetikleyici bir etki gösterebilmektedir.
Kilo takıntısı, odağın büyük bir kısmının vücut ağırlığı üzerinde olması ve zihnin nu durumla oldukça sık meşgul olması durumudur. Durumun takıntılı hale gelmesi, kişinin vücut ağırlığını neredeyse hayatının merkezindeymiş gibi davranarak duygu, düşünce ve davranışlarını bu yönde şekillendirmesi ile başlamaktadır.
Zaman zaman hepimiz kilo almaktan korkarak yeme ve içme davranışlarımıza dikkat edebiliriz. Burada önemli olan husus kişinin işlevselliğini ne ölçüde etkilediği ve zihni ne kadar meşgul ettiğidir.
Bu duruma sahip kişiler, durumun ciddiyetinin farkında olmayabilirler çünkü bu durumu normal olarak karşılayabilmektedirler. Ve genellikle çevrelerindeki insanlar tarafından uyarılırlar.
Durumun ciddiyetinin ne ölçüde olduğunu anlayabilmek adına en kısa zamanda bir uzmandan psikolojik destek almanızı tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın,
Psikolog Sümeyye Sağlam