Kızlar cidden nasıl yemek yemeden durabiliyorsunuz, ben okadar iştahlıyımki kilo veremiyorum obez hastasıyım ama boğazım durmuyor. Nasıl kapatacağım iştahımı?
Spor yapıyorum orada problemim yok günlük 10'000 adım yürüş artı fitness yapıyorum. Sorunum iştah
Spor yapıyorum orada problemim yok günlük 10'000 adım yürüş artı fitness yapıyorum. Sorunum iştah
Merhabalar,
Günümüzde Dünyanın içinde bulunduğu en büyük sorunlardan bir tanesi obezite aslında. Maalesef ki ülkemizde ki her üç kişiden ikisi obez sınıfında. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi gün boyunca içi boş gıdalarla besleniyor olmamız. Biraz açacak olursak gıdalar kaliteli ve içi boş gıda olarak ikiye ayrılır. Kaliteli gıdalar genellike düşük kalorili ve yüksek besin değerine (protein, lif, vitamin, mineral ve sağlıklı karbonhidratlar) sahip gıdalardır. İçi boş gıdalar ise genellikle basit karbonhidrat içeren ve sıklıkla tüketildiklerinde kişilerin kan şekerini dengesiz hale getirdiği için sürekli yemek yeme isteği uyandıran gıdalardır.
Eğer günlük olarak vücudun ihtiyaçlarını kaliteli gıdalar ve yeterli sıvı alımı kombinasyonu ile birleştirirsek kan şekerimiz dengede olacağı için sürekli olarak yemek yeme ihtiyacımız olmayacaktır. Basit bir örnekle pekiştirmek isterim. Normal buğday ile yapılmış bir makarnadan bir oturuşta neredeyse bir tencere yiyebiliriz. Ve yaklaşık bir bir buçuk saat sonra tekrar acıkırız. Ama besin değerleri açısında çok zengin olan bir bakliyat makarnasını maksimum bir tabak tüketebiliriz ve bu kaliteli yemek bize neredeyse dört saat civarında tokluk sağlar.
Yani özetle yediklerimiz kan şekerimizin belli bir düzeyde seyretmesini ya da aniden yükselip dibe çakılmasın sağlar. Buna göre de çok yemek ya da sadece ihtiyacımız olan kadar yemek isteriz. Dolayısıyla siz siz olun basit karbonhidrat içeren gıdalardan ziyade protein , kompleks karbonhidrat, lif, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller içeren gıdalar tüketin. Tabi günlük yeterli su alımını da sakın ihmal etmeyin. Hayatta denge en önemli şeydir. Her şey denge de olursa doyum içinde keyifli bir yaşam sürebiliriz.
Sağlıklı günler dilerim.