4 ayda belki yetersiz fakat sağlıklı beslenerek ve sporla 55 kilodan 44 kiloya düştüm. Ama bunun getirisinde 4-5 aydır adet görmüyorum, saçlarım dökülüyor, uykusuzluk, güçsüzlük çekiyorum. Aileme söylemedim. Çünkü diyet yapmamdan zaten yeterince rahatsızlar bu sefer zorla yedirmeye çalışırlar ve ben bu halimi seviyorum kilo almak istemiyorum. Üstelik ailemi tanıyorum ve sürekli “kasların kalmadı, çöp gibisin, hortlak gibisin” diye söylenip başıma dırdır olucaklarını biliyorum. Öte yandan sağlığımdan da endişe duyuyorum. Sizce ne yapmam gerekiyor? Adet görmek için ne yapabilirim? Nasıl hallederim?
Kilo verdim 4-5 aydır adetim kesildi normal mi?

Merhaba,
Kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testesteron hormonu vücut yağ dokularında depolanır.
Vücut yağ dokuları, hızlı ve istenmeyen bir şekilde kayıp yaşadı ise de hormonal azalma başlayıp, bedenin kendi döngüsü içerisinde dengesizlikler başlar. Sen de buna benzer bir durumla karşı karşıyasın. Genelde de bu durum dengesiz ve yetersiz beslenen genç bayanlarda görülür. Verdiğin kilo miktarı oldukça başarılı gibi görünse de muhtemelen yanlış bir beslenme yöntemi ile zayıfladığın için hormonlarına bağlı olarak oluşan bir döngü olan regl olma halini de yaşayamıyorsun.
Ailenin seni sağlıksız görmesinin nedeni de yine sağlıklı bir kilo vermemiş olmandan kaynaklıdır. Burada yapman gereken ilk şey, ailenle konuşup bir jinekoloğa (kadın doğum doktoruna) danışmak olmalıdır.
Doktor muayenesinden sonra gerekli tahlilleri yapıp, kan değerlerine bakacaktır. Sonrasında da seni doğru beslenme alışkanlıklarını öğrenebilmen için bir diyetisyene yönlendirecektir. Burada kilo alarak tekrar eski haline dönmek değil, şu an için kendince sağlıklı beslendiğini düşündüğün ve doğru bildiğin hataları düzeltmek için bir beslenme uzmanı desteğine ihtiyacın olacak.