Genelde gun içerisinde yedigim kalori 600ü geçmezdi fakat hastalıgımdan dolayı bugun aşı oldum biraz beslenmem gerekti sizce normalmi bugunki rakam ve yediklerim? Boy:151 Kg, 52.8
merhababir kaç konuda önerilerim olacak, fakat öncelikle sormak istediğim sorular var. programda, beyaz peynir, 1 dilim, 100 gr gibi bir ibare var. 100 gr beyaz peynirin, 79 kalori olma ihtimali yok. nitekim benzer bir problem fıstık ezmesinde de mevut, 40 gr fıstık ezmesi yaklaşık 200-250 kalori. ya orada yazan gramajlar yanlış ya da aplikasyon database'ine yanlış giriş yapılmış. düşündüğünüzden daha fazla kalori alıyor olabilirsiniz. 1-) kalori miktarınız: sizin yaşınızdaki bir kadın için günlük 600 kalori sürdürülebilir ve sağlıklı bir hedef değil. özellikle kadınların hormonları stresten daha çabuk etkilendiği için uzun vadede adet düzensizlikleri, ya da hormon bozuklukları yaşayabilirsiniz. hiç bir diyet programı uzun süre %15-20 üzerinde kalori açığı önermez. günlük ihtiyacınızı 1500 kalori olarak varsayıyorum (+-100 olabilir, kişiden kişiye değişebilen veriler) 300 kalori açık bırakarak 1100-1200 kalori almanız gayet yeterli olacaktır. hayatınızda spor da varsa matematiksel olarak haftalık olarak 0,5-0,8 kg veriyor olacaksınız. ki, aşırı kilolu değilseniz, ayda 2-4 kilodan fazla vermek de çok sağlıklı olarak görülmez. 2-) macro saymak yeterli değildir. evet, protein miktarınız iyi, kilo vermek için low-carb iyi bir strateji ve kalori açığını sağlıklı yağlar ile kapatmak doğru bir tercih. fakat gözden kaçırdığınız nokta, micro alımınız çok kötü. beslenme açısından bakıldığında, microlar, macrolardan çok daha değerlidir, çünkü homeostasinin sağlanması için birincil rol alırlar. micro deyince aklınıza her türlü mineral ve vitamin gelebilir. omnivor dengeli bir beslenmede et-sebze-meyve dengesi önemlidir. benim bu tabloda gördüğüm şey, siz beslenmiyorsunuz. 600 kaloriye kadar kalori dolduruyorsunuz. kahvaltınız ve öğle yemeğiniz çok zayıf. kahvaltı için havuç, domates, brokoli, avokado gibi besinler önerebilirim. gene öğle yemeğinize salata, sebze yemekleri vs. ekleyebilirsiniz. akşam yemeğinizde yalnızca ton balığı tüketmek yerine, ton balıklı salata (yağsız) tüketebilirsiniz. yemek konusunda yaratıcılık sizin elinizde. lakin, beslenmeniz gerekiyor. son düşüncelerimi de şu şekilde aktarmış olayım;vücudunuzu bir makine gibi düşünün; beslenme, uyku ve spor eşdeğer önem taşır. bunlardan bir tanesini eksik yerine getirdiğinizde tüm sistem aksayacaktır. bu yüzden, siz ihtiyacınız olan kalorinin uzun süre yarısından azını alırsanız, muhtemelen metabolizmanız yavaşlayacak, hormon düzeniniz bozulacak ve mutsuz bir insan olacaksınız. diyetiniz sürdürülebilir olmayacağı için çabuk vazgeçme riskiniz artacaktır. eskiden 1400-1500 kcal/gün çalışan metabolizmanız, siz bu diyeti bıraktığınızda gerilemiş olduğu için eskisine göre daha çabuk kilo alma ve yağlanma sorunları yaşayacaksınız. bu yüzden, kilo vermek konusunda aceleci ve ısrarcı olmak yerine sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir program uygulamak çok çok faydalı bir tutum olacaktır :) iyi şanslar dilerim,
ben bu metni yazarken paragraflara bölmüştüm, fakat gönderdiğimde kütük gibi bir paragraf halinde geldi. niye böyle oldu bilmiyorum. okumakta zorluk çekerseniz tekrar düzenleyip gönderebilirim :D
Güzel bir beslenme şekli. Protein ağırlıklı birde. Bence gayet normal. Aynen bu şekilde hesap yapmaya devam et. İnsan kalori hesabı yapınca ne yediğinin farkında oluyor ve ister istemez kısıtlıyor kendini. Bunlara ek olarak spor da yapmalısın. Sıkı bir şekilde kilo vermiş olursun.
Bence kahvaltıda iki dilim ekmeği ye akşam ekmek yeme senin için daha iyi olur. Kahvaltı öğününü doyunca ye. Akşam kendini sık böyle yaparsan senin için daha iyi olur. Mesela ton balığını öğlen tercih edebilirsin. Akşam haşlama tarzı ve salata gibi besinler yiyebilirsin.